İçeriğe atla

Musahacılı, Yeşilhisar

Koordinatlar: 38°13′12″K 35°18′0″D / 38.22000°K 35.30000°D / 38.22000; 35.30000


Musahacılı
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Kayseri
Kayseri
Koordinatlar: 38°13′N 35°18′E / 38.22°K 35.3°D / 38.22; 35.3
Ülke Türkiye
İlKayseri
İlçeYeşilhisar
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2007)[1]
1.258
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
İl plaka kodu38
Posta kodu38800

Musahacılı, Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Yeşilhisar ilçesinde bulunan Musahacılı Köyü (bugün: mahalle) 2012 nüfus sayımlarına göre 1085 nüfuslu (544 kadın, 541 erkek) bir yer olup Kınık boyuna ait eski bir göçebe obasıdır. Köy, şehre 97, ilçeye 30 km uzaklıkta ve 1080 metre rakıma sahip, İç Anadolu Karasal İkliminin yoğun bir şekilde gözlendiği, bozkır kültürünün hakim olduğu çorak topraklardır. Savaş yıllarından itibaren köye birçok göç olmuş, söylenilenlere göre köy Ermeniler tarafından da 7 kez dolup boşalmıştır. Özellikle, 1936 yılından itibaren, günümüzde hâlâ köyde yaşamakta olan, göçebe / yörük / konar-göçer Türk toplulukları Adana taraflarından bölgeye kalıcı olarak yerleşmişlerdir. Bunların birçoğu mühim ve kalabalık sülalelerdir veya Türkmen aşiretleridir. Köy eskiden Niğde’ye bağlı iken sonradan Kayseri, Yeşilhisar’a ait hala gelmiştir. Köyün mühim sülaleleri: Malkoçlar, Hacımusalar, Keşefliler (Keçeevliler), Kaştanlar, Mamaklar, Ulular, Avşarlar, Karahacılılar ve Zilellilerdir. Malkoç sülalesi, zengin ve nüfuzlu bir bey olan Hacı Musa Bey'in önderliğinde olup sonradan oğlu Osman Malkoç ve torunu Mehmet Malkoç ile diğer akrabalar silsilesinde devam etmiştir. Hacı Musa Bey, köyün kuruluşuna önderlik edenlerdendir ve köye adını vermiştir. Bugün, Malkoç sülalesinin bir kısmı, Soyadı Kanunu neticesinde, tarihte mühim bir Osmanlı sülalesi olan Malkoçların soyadını taşımaktadır. Uzak akrabalardan Malkoçoğlu soyadını alanlar da bulunmakta, çeşitli isim benzerliklerinden doğan karışıklığı engellemek maksadıyla Hacımusalar soyadını kullananlar da vardır. Keşefliler, köye sonradan yerleşen bir göçebe topluluk olmalarına rağmen akrabalarını yerleştirdikleri için çok kalabalık hale gelmişlerdir. Kaştanlar-Mamaklar da kalabalıktır. Ulular, Kürt kökenlidir. Avşarlar, Avşar boyundan olanlardır. Zileliler, Zilelden göçtükleri için bu adla anılır. Köyde Türkler haricinde az da olsa Kürt, Çerkes, Çingene yani Abdal nüfusu da bulunmaktadır.[2]

Coğrafya

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2009 1450
2007 1258
2000 1448
1997 1916

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Develi</span> Kayserinin ilçesi

Develi, Kayseri ilinin il merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri olup, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde bulunmaktadır. Eski adı Everek'tir. Erciyes Dağı’nın 6 km güneyinde kurulmuştur. Günümüzde doğusunda Tomarza ilçesi ve Adana ilinin Tufanbeyli İlçesi, güneyinde Yahyalı ilçesi ile Adana ilinin Saimbeyli ve Feke ilçeleri, batısında Yeşilhisar İlçesi, kuzeybatısında İncesu ilçesi yer alır. 1926'ya Kadar Kozan'a bağlı olan Develi Kozan ilinin 1926'da ilçeye dönüştürülmesiyle Kayseri'ye bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Serinhisar</span> Denizlinin ilçesi

Serinhisar, Denizli ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Hacılar, Kayseri ilinin ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afşar boyu</span> Oğuz Türklerinin yirmidört boyundan biri

Afşar boyu veya Avşar boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden diye tanımladığı altıncısıdır. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar'ın soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kilim</span> dokuma türü

Kilim, iki iplik sistemine dayanılarak yapılan, tersi ve düzü bulunmayan havsız bir dokuma.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Çağış, Bigadiç</span>

Çağış, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kumköprü, Akyazı</span> Akyazı, Sakarya, Türkiyede mahalle

Kumköprü, Sakarya ilinin Akyazı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Erdel, İvrindi</span>

Erdel, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökköy, Altıeylül</span>

Gökköy, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir. Balıkesir'den Gökköy'e Savaştepe Yolu üzerinden 12 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Gülveren, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Gülveren, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıpaşa, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Hacıpaşa, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılören, Pınarbaşı</span> Pınarbaşı´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Kızılören, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Caberfakılı, Alaşehir</span>

Caberfakılı, Manisa ilinin Alaşehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk, Erdemli</span> Erdemli mahallesi

Güzeloluk , Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Merkez, Bahçe (Yankesenli), kireçocağı(kılıçlı), çayırlık, burunkuyu, karatesbih ve çadırkent olmak üzere yedi mahaleden oluşmuştur.

Hacı Musa Bey, Bitlisli Huytu Aşireti Reisi ve Heyet-i Temsiliye üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler’in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir. Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır. Bunların ardından sırasıyla, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale, Kütahya ve Ordu illeri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni-Kürt ilişkileri</span> Irklararası tarihsel ilişki

Ermeni-Kürt ilişkileri, Kürtler ve Ermeniler arasındaki tarihsel ilişkileri kapsamaktadır.