İçeriğe atla

Musa Yerniyazov

Musa Yerniyazov
Karakalpakistan Cumhuriyeti Jokargi Kenges Başkanı
Görev süresi
3 Mayıs 2002 - 31 Temmuz 2020
Başkan YardımcısıQahramon Sariyev
Yerine geldiğiTemur Kamolov
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Aralık 1947(1947-12-20)
Kegeyli İlçesi, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
Ölüm 31 Temmuz 2020 (72 yaşında)
Nukus, Karakalpakistan, Özbekistan
Partisi SBKP (1991'den önce)
Evlilik(ler) Amangul Jabbarbergenovna Yerniyazova
Çocuk(lar)
  • Aysulu
  • Bahodir va Rahat
  • Rahat

Musa Tajetdinovich Yerniyazov (20 Aralık 1947 - 31 Temmuz 2020[1] ) - Sovyet, daha sonra Özbek devleti siyasi figürü, Karakalpakstan Cumhuriyeti Jokargi Kenges (Parlamento) Başkanı. Senato Üyesi, Özbekistan Cumhuriyeti Oliy Meclis Senatosu Başkan Vekili. Karakalpakstan Cumhuriyeti Jokargi Kenges Başkanı.

Eğitim

  • 1971 yılında Taşkent Enstitüsü'nden sulama-azaltma mühendis-elektrikçi uzmanlığı mezunu oldu.
  • 1986 yılında Taşkent Lisesi'nden mezun oldu.
  • Enstitüden mezun olduktan sonra 1971'den 1975 yılına kadar mühendis olarak ve ardından 25 mobil sütunun otomatik sisteminin başkanı olarak çalıştı.
  • 1975'ten 1983'e kadar Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin işlerini yöneten sermaye inşaat departmanı başkanıydı.
  • 1983-1989 arası - Karakalpak ASSR Konut ve toplumsal hizmetler bakanı olarak görev yaptı.
  • 1989-1990 yılları arasında SSCB Bakanlar Kurulu altında Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin daimi temsilcisiydi.
  • 1990-1996 yılları arasında Karakalpak eyaleti bölgesel üssünün başkanlığını yaptı.
  • 1996-1998 yılları arasında Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin "Aralboy" Birliği başkanı oldu.
  • 1998-2000 yılları arasında Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin başkanlığını yaptı.
  • 2000-2001 yılları arasında Karakalpakistan Cumhuriyeti'nin Chimbay Bölgesi valisi, Mayıs 2002'ye kadar Karakalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin başkanı.
  • Mayıs 2002'de 29 Ağustos 2002'den itibaren geçerli olmak üzere Karakalpakistan Cumhuriyeti'nin Jokargy Kenges başkanlığına, Özbekistan Cumhuriyeti Oliy Meclis başkanlığına seçildi.

Üç kez (2005, 2010, 2015) Özbekistan Cumhuriyeti Oliy Meclis Senatosu başkanlığına seçildi.

24 Haziran 2020'de Musa Yerniyazov'un COVID-19 enfeksiyonu doğrulandı, çok şiddetli COVID-19 enfeksiyonu, bilateral pnömoni tanısı konuldu. Hastalığa akut solunum sıkıntısı sendromu, akut solunum ve kardiyovasküler, polyorgan, akut karaciğer ve böbrek yetmezliği, beyin tümörleri, inme gibi komplikasyonlar eşlik etti. Ayrıca diyabet, hipertansiyon, arteriyel hipertansiyon gibi yan hastalıklardan da muzdaripti. 18 Temmuz 2020'de Sağlık Bakanlığı'nın basın servisi Yerniyazov'a COVID-19 enfeksiyonu bulaştığını bildirirken, durumu stabildi ve Nukus'ta tedavi edildi.[2] Daha sonra IVL cihazına bağlandığı ve sağlığının bozulduğu biliniyordu. 31 Temmuz 2020'de COVID-19 enfeksiyonunun neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Соғлиқни сақлаш вазирлиги | Вакцина – ягона чора!". Telegram. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  3. ^ "Died Jokargi Chairman of the Kenes of Karakalpakstan Musa Erniyazov". uza.uz. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Valéry Giscard d'Estaing</span> 20. Fransa cumhurbaşkanı

Valéry Marie René Giscard d'Estaing

<span class="mw-page-title-main">Karakalpaklar</span>

Karakalpaklar , Özbekistan'ın kuzeybatısındaki Karakalpakistan'a özgü bir Türk etnik grubudur. 18. yüzyılda, Ceyhun Nehrinin alt kısımlarına ve Aral Denizi'nin Güney kıyısındaki Ceyhun'un (eski) deltasına yerleştiler. "Karakalpak" adı iki kelimeden gelir: siyah anlamına gelen "kara" ve şapka anlamına gelen "kalpak". Karakalpaklar dünya çapında yaklaşık 620.000 kişidir ve bunların yaklaşık 500.000'i Özbek Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chaban-Delmas</span> 82. Fransa başbakanı

Jacques Michel Pierre Delmas,, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Mirziyoyev</span> 2. Özbekistan devlet başkanı

Şevket Miramanoviç Mirziyoyev, Özbek siyasetçi. 2003-2016 yılları arasında Özbekistan Başbakanı, 7 Eylül 2016 tarihinden beri Özbekistan'ın mevcut devlet başkanıdır.

Nurettin Akyurt, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Âli Meclis</span> Özbekistan Cumhuriyetinin yasama organı

Âli Meclis, Özbekistan parlamentosudur. 1994'ten sonra Özbekistan Yüksek Şurası yerine kurulmuştur, Ocak 2005'teki reforma kadar tek kamaralı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nigmatilla Yuldaşev</span> Özbekistan Senatosu 3. Başkanı

Niğmatilla Tolkinoviç Yoldaşev Özbekistan Meclisi Başkanı olarak, İslam Kerimov'un ölümünden sonra bir süre Özbekistan Devlet Başkan Vekili olarak görev yapan Özbek avukat ve siyasetçi. Daha önce Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da siyaset</span>

Kazakistan'ın devlet yapısı, üniter anayasal başkanlık cumhuriyeti'dir. Şu anki Kazakistan Cumhurbaşkanı, Kasım Cömert Tokayev, devlet ve hükûmet başkanı'dır. Yasama organı hem hükûmete hem de iki meclise verilir.

<span class="mw-page-title-main">Maulen Aşimbayev</span>

Maulen Sağathanoğlu Aşimbayev, Ekonomist, siyasetçi ve şu anki Kazakistan Senatosu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nukus Sanat Müzesi</span>

Nukus Sanat Müzesi, veya tam olarak, IV Savitsky'nin adını taşıyan Karakalpakstan Cumhuriyeti Devlet Sanat Müzesi, Özbekistan'ın Nukus kentinde bulunan bir sanat müzesidir. 1966 yılında açılan müze Harezm'den Karakalpaklara kadar uzanan antika eserleri, halk sanatını, Özbek güzel sanatları ve 82,000'den fazla parçadan oluşan bir koleksiyona ve benzersiz olarak, Dünya'nın ikinci büyük Rus avangard koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Özbekistan)</span>

Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Özbekistan hükûmetine bağlı bakanlıklardan birisidir. Merkezi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'tedir. Özbekistan'ın mevcut sağlık bakanı ise Amrillo Inoyatov.

1967 Türkiye Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı seçimi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin iki alt meclisinden biri olan Cumhuriyet Senatosunun Başkanını belirlemek için 1967 yılında 10 tur seçim yapıldı. 2 Kasım 1967'de yapılan 10. turda İbrahim Şevki Atasagun 92 oyla Cumhuriyet Senatosu Başkanı seçilmiştir.

1972 Türkiye Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı seçimi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin iki alt meclisinden biri olan Cumhuriyet Senatosunun Başkanını belirlemek için 1972 yılında 3 tur seçim yapıldı. 1 Kasım 1972'de yapılan 3. turda Tekin Arıburun 113 oyla Cumhuriyet Senatosu Başkanı seçilmiştir.

Narbaeva Tanzila Kamalovna- Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclisi Senatosu Başkanı, Özbekistan Bisiklet Federasyonu Başkanı, Özbekistan Kadın Komitesi Başkanı (2016-2019), Senato Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Hushnud Hudayberdiyev</span>

Hudoyberdiyev Hushnud Gayratoviç, Özbekistan Ulusal Bilgi Ajansı'nın birinci genel müdür yardımcısı, avukat, blog yazarı ve Zakovat entelektüel kulübünün katılımcılarından biridir. Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 7 Ağustos 2023 tarihli kararına göre, Özbekistan Ulusal Bilgi Ajansı'nın birinci genel müdür yardımcısı olarak Hushnud Hudayberdiyev atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Yüksek Şurası</span>

Özbekistan Yüksek Şurası, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti'nin devamı,1991'den 1994'e kadar süren Özbekistan'ın yüksek meclisi idi.

<span class="mw-page-title-main">İbrayım Yusupov</span> Karakalpak şairi

İbrayım Yusupov — Karakalpak şairi, 20. yüzyıl Karakalpak edebiyatının büyük temsilcisi, çevirmen, dramaturg ve pedagog. Karakalpakistan ve Özbekistan Halk Şairi, Özbekistan Kahramanı (2004). Karakalpakistan Cumhuriyeti Devlet Marşı söz yazarı.