İçeriğe atla

Musa Gareyev

Musa Gaysinovich Gareyev
DoğumМуса Ғайса улы Гәрәев
9 Haziran 1922
Ufa
Ölüm17 Eylül 1987
BağlılığıSovyet Hava Kuvvetleri
Hizmet yılları1940-1965
RütbesiAlbay
Birimi505. Taarruz Havacılık Alayı

504. Taarruz Havacılık Alayı

76. Muhafız Taarruz Havacılık Alayı
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı (2 kez)

Musa Gaysinoviç Gareyev (Rusça: Муса Гайсинович Гареев, Başkurtça: Муса Ғайса улы Гәрәев, Musa Ğaysa ulı Gäräyev), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Hava Kuvvetleri'nin 76. Sovyet Hava Kuvvetleri filo komutanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını iki kez alan tek Başkurttur.[1][2]

Erken dönem

Gareyev, 9 Haziran 1922'de İlyashidy köyünde Başkurt bir ailede doğdu. Ailesi daha sonra Tashchishma (Taşçeşme) köyüne taşındı. 1937'de Bişkuraevo'daki bir okulda orta öğretimin 7. yılını tamamladı. 1940'ta bir teknik okula gitti ve yerel bir okul olan OSOAVIAKhIM aeroclub'da okudu; burada eğitimini tamamladıktan sonra aynı yılın Aralık ayında Sovyet ordusuna girdi.[3][4]

2. Dünya Savaşı

Haziran 1942'de Engels Askeri Havacılık Okulu'nda yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra 10. Yedek Havacılık Alayı'na atandı. Eylül ayında 944. Saldırı Havacılık Alayı'na bağlı olarak cepheye konuşlandırıldı. Aralık ayına kadar bu alayda görev yaptı, daha sonra 505. Saldırı Havacılık Alayı'na transfer edildi. Sadece birkaç hafta sonra Ocak ayında 504. Saldırı Havacılık Alayı'na atandı. Mart 1943'te bu birimin adı 74. Muhafız Saldırı Havacılık Alayı olarak değiştirildi. Nisan ayında 76. Muhafız Saldırı Havacılık Alayı için birimden ayrıldı ve savaşın geri kalanında bu alayda görev yaptı.[3] Başlangıçta bir uçuş komutanıydı, komuta zincirinde yükseldi ve savaşın sonunda binbaşı rütbesinde bir filo komutanı oldu ve Il-2'de tahmini 250 görevi tamamladı. [3] 164 görevi tamamladığı için Şubat 1945'te ilk altın yıldızına layık görüldü ve Nisan 1945'te 207 görevi tamamladığı için ikinci altın yıldızına layık görüldü.

Savaş Sonrası

Halen askerdeyken, Gareyev SSCB Yüksek Sovyeti'nde vekil oldu ve 1946'dan 1958'e kadar görevde kaldı. [3] 1946'da Moskova merkezli bir havacılık alayının komutanlığına getirildi, ancak 1948 yılında görevinden alındı. 1950'de yarbay rütbesine terfi etti ve 1951'de Frunze askeri akademisinden mezun olduktan sonra 1956'da albay rütbesine terfi etti. 1959'da SSCB Genelkurmay Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra, 2. Özel Amaçlı Havacılık Bölümüne komutan olarak atandı ve 1960'ta 10. Ayrı Havacılık Tugayı'nın komutan yardımcısı oldu ve Mayıs 1964'te hizmeti bitene kadar burada kaldıu. Sivil olarak 1965'ten 1977'ye kadar Başkurt DOSAAF Komitesi'nin savaş başkanlığını yaptı.[5] [3] 17 Eylül 1987'de kanserden öldü ve Ufa Zafer Parkı'na gömüldü.[6] [3]

Ödüller ve onurlar

Kaynakça

  1. ^ "Гареев Муса Гайсинович". warheroes.ru (Rusça). 20 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  2. ^ "ГАРЕЕВ Муса Гайсинович". Башкирская энциклопедия. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 
  3. ^ a b c d e f g Simonov & Bodrikhin 2017.
  4. ^ Дваждый орденоносное оборонное: книга о ДОСААФ СССР, о возникновении и развитии общества, его военно-патриотической деятельности, вкладе в укрепление оборонного могущества страны (Rusça). Изд-во ДОСААФ СССР. 1983. s. 146. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  5. ^ Soviet Education (İngilizce). M.E. Sharpe. 1967. s. 48. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  6. ^ "На 9 мая - в уфимский парк Победы!". Komsomolskaya Pravda (Rusça). 5 Mayıs 2016. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stanislav Poplavski</span> Polonyalı general ve siyasetçi (1902-1973)

Stanislav Poplavski, Sovyet ve Polonya ordusunda bir general.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Kojedub</span> As pilotu, 3 kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası alan kişi

İvan Mikitoviç Kojedub Ukrayna asıllı Sovyet asker, II. Dünya Savaşı as pilotu ve sonrasında Sovyet Hava Kuvvetleri mareşali. Gösterdiği başarılar sebebiyle üç kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasıyla onurlandırılmıştır. Kore Savaşı sırasında da 324. Avcı Filosu komutanlığı görevinde bulunan Kojedub, çoğunlukla görev yaptığı Lavoçkin La-5 avcı uçağıyla olmak üzere 64 + 2 düşman uçağı düşürmüştür. Kendisi jet kullanmadan jet motoruna sahip olan Messerschmitt Me 262 düşürmüş nadir savaş pilotlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fedyuninski</span> Sovyet askeri lideri

İvan İvanoviç Fedyuninski, Sovyet askeri lideri ve Sovyetler Birliği Kahramanı'dır (1939).

<span class="mw-page-title-main">Béla Miklós</span> Macar general ve siyasetçi (1890-1948)

Vitéz Béla Miklós de Dálnok, Macar asker ve siyasetçi. 1944'ten 1945'e kadar Macaristan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhulla Çanbarisov</span> Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker ve profesör (1916-1996)

Şeyhulla Habibulloviç Çanbarisov, Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker, profesör. Ufa Rektörleri Konseyi başkanlığı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ufa'daki yerel örgütünün lideri olan Çanbarisov, Ufa'nın milletvekilliğini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maguba Sırtlanova</span>

Maguba Hüseynovna Sırtlanova, ; 15 Temmuz [E.U. 2 Temmuz] 1912 – 1 Ekim 1971) II. Dünya Savaşı sırasında, Taman Muhafızları 46. Gece Bombardıman Kadın Hava Alayı'nda üsteğmen rütbesiyle komutan yardımcılığı görevinde bulunmuş, kadın savaş pilotu. 15 Mayıs 1946 tarihinde, savaş sırasında gerçekleştirdiği 780 uçuş (sorti) sebebiyle, Sovyetler Birliği Kahramanı nişanıyla taltif edlmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Teyfuk Abdul</span>

Teyfuk Amitoviç Abdul, II. Dünya Savaşı sırasında 175. Muhafız Tüfek Alayı'nın 2. taburunun komutanı olarak görev yapan Sovyetler Birliği Kahramanı madalyalı Kırım Tatarı asker.

<span class="mw-page-title-main">Movlid Visaitov</span>

Movlid Aleroyeviç Visaitov, Çeçen Kızıl Ordu albayı ve Sovyetler Birliği Kahramanıydı. Visaitov, 2. Dünya Savaşı sırasında 255. ayrı Çeçen-İnguş süvari alayının komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Olga Sanfirova</span>

Olga Aleksandrovna Sanfirova, II. Dünya Savaşı sırasında 46. Taman Muhafızları Gece Bombardıman Uçak Hava Alayında kaptan ve filo komutanı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Bu unvanı alan ilk Tatar kadın oldu.

Mansur Mustafaeviç Mazinov bir Sovyet uçuş eğitmeni, hava kuvvetleri subayı, İkinci Dünya Savaşı gazisi ve ilk Kırım Tatarı pilotuydu.

Emir Üsein Çalbaş, Kırım Tatarı uçan ası, filo komutanı, test pilotu ve Ahmet Han Sultan'ın arkadaşıydı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı nişanını almaya aday gösterildi, ancak alamadı.

<span class="mw-page-title-main">Abduraim Reşidov</span>

Abduraim İsmailoviç Reşidov, SSCB'de Büyük Vatanseverlik Savaşı olarak bilinen II.Dünya Savaşı sırasında Sovyet Hava Kuvvetlerinin 162. Muhafız Bombardıman Havacılık Alayı komutan yardımcısıydı. 1945'te Binbaşı rütbesini korurken, savaş sırasında Pe-2'deki ilk 166 görevi için Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edildi. Savaştan sonra, Kırım Tatarı sivil haklar hareketine yoğun bir şekilde dahil oldu ve hükûmete, geri dönüş hakkını reddetmeye devam ederlerse alenen kendi kendini feda edeceğine dair yemin etti.

İsmail Bulatov, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev yapan Kırım Tatar generaliydi. Çatışmanın başlangıcında yarbay olan rütbesi yükseltilerek tümgeneralliğe terfi ettirildi ve Berlin üzerinden birlikleri yönettiği 21. Ordu'nun komutan yardımcısı oldu. Savaştan sonra sağlığı nedeniyle ordudan istifa etmek zorunda kalmış ve uzun süre askerlik yapmasına rağmen Kırım'a bir daha dönememiş, hayatının geri kalanını Odessa'da geçirmiştir. Kardeşi Zekeri Bulatov da askerlik hizmeti sayesinde 1944'te sınır dışı edilmekten kurtuldu, ancak savaştan sonra Kırım'da ikamet edemedi ve Kattakurgan'da yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Talgat Bigeldinov</span>

Talgat Jakypbekuly Bigeldinov İkinci Dünya Savaşı sırasında yer almış kara taarruz pilotu ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını iki kez kazanan tek Kazak asker. Savaştan sonra orduda kaldı ve yedek kuvvetlere transfer olmadan önce yarbay rütbesine ulaştı. Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandıktan sonra Tümgeneral rütbesine terfi etti.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gulayev</span>

Nikolay Dmitriyeviç Gulayev Sovyet as pilot, komutan ve Sovyetler Birliği Kahramanı. II. Dünya Savaşı sırasında kazandığı 50'nin üzerinde hava muharebesiyle en etkili 4. Sovyet savaş pilotuydu.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Purkayev</span>

Maksim Alekseyeviç Purkayev, Ordu Generali rütbesine ulaşan bir Sovyet askeri lideriydi.

Georgi Ivanovich Anisimov, Sovyet komutan ve korgeneral.

Fetislyam "Petay" Abilovich Abilov, İkinci Dünya Savaşı sırasında 130. Muhafız Tüfek Alayı'nın komutanı olarak görev yapmış Sovyet Ordusu subayıydı. Savaş yıllarında iki kez aday gösterilmesine rağmen Kırım Tatarı olması nedeniyle reddedildikten sonra 1990 yılında Sovyetler Birliği Kahramanı ünvanına layık görüldü.