İçeriğe atla

Musa Farisoğulları

Musa Farisoğulları
Türkiye Büyük Millet Meclisi
27. Dönem Milletvekili
Görev süresi
7 Temmuz 2018 - 4 Haziran 2020
Seçim bölgesi2018 - Diyarbakır
Kişisel bilgiler
Doğum 1956 (67-68 yaşında)
Genç, Bingöl, Türkiye
Partisi Halkların Demokratik Partisi
Diğer siyasi
bağlantıları
Halkın Emek Partisi
Demokratik Toplum Partisi
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Almanca Bölümü
Mesleği Siyasetçi

Musa Farisoğulları (d. 1956, Genç, Bingöl), Kürt kökenli Türk siyasetçi. TBMM 27. dönem Diyarbakır milletvekilidir.

İlk yılları ve kariyeri

Farisoğulları 1956'da Bingöl'ün Genç ilçesinde doğdu. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Almanca Bölümünden mezun oldu.[1]

1973'ten beri Kürt siyasetinin içinde yer almış, Halkın Emek Partisi (HEP)[2] ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesi olmuştur. DTP'ye karşı açılan kapatma davasının ardından Aralık 2009'da beş yıl süreyle siyasi faaliyetlerde bulunması yasaklandı.[3] Farisoğulları 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisinden 27. dönem Diyarbakır milletvekili seçildi.[4] Partisini temsilen TBMM bünyesinde yer alan komisyonlarda üyelik yaptı.[5]

Siyasi görüşleri

Farisoğulları, Türkiye Kürdistanı'nın sömürgeleştirildiği, Türkiye'nin Ermenilere yaptığını Kürtlere de yapmak istediği ve Kürtlerin hala ayakta kalmasının nedeninin örgütlenme kabiliyetleri olduğu görüşündedir.[2] Kürdistan'ın dört parçasının birliğini desteklemekte ve Türkiye'nin 2018'de Suriye'de Afrin'e yönelik sınır ötesi saldırısına karşı çıkmakta ve HPG militanlarının cenazesine katılmasını savunmaktadır.[2]

Kovuşturma ve hapis cezası

Eylül 2019'da KCK ana davası kapsamında altı yıl hapis cezasına çarptırıldı[6] ancak milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle tutuklanmadı. 10 Ocak 2020'de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Terör örgütü PKK'ya üye olmak" suçundan hapis cezası kesinleşen Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları hakkında Adalet Bakanlığı tarafından yazı gönderildi.[7] Adalet Bakanlığından TBMM'ye gönderilen fezlekenin 4 Haziran 2020'de Meclis kürsüsünden okunmasıyla Farisoğullarıyla birlikle Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun vekillikleri düşmüş bir gün sonra da tutuklanmışlardır.[8]

Kendi ifadesine göre on iki yıldır cezaevinde tutulmaktadır.[2] 2019'da tutuklanmasından bu yana, HDP'nin bir mektubunun yasa dışı bir örgütün propagandasını içerdiği gerekçesiyle kendisine teslim edilmesine izin verilmediğinden, HDP ile kendisi arasındaki iletişim zorlaştı.[9] Farisoğulları, Mart 2022'de serbest bırakıldı.[10]

Özel yaşamı

Farisoğulları evli ve üç çocuk babasıdır. Çok iyi derecede Kürtçe ve iyi derecede Almanca bilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Musa Farisoğulları kimdir? - Yeni Akit". www.yeniakit.com.tr. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. 
  2. ^ a b c d Kurtay, Mahir (11 Eylül 2018). "The struggle in North Kurdistan: an interview with HDP MP, Musa Farisoğulları". OpenDemocracy (İngilizce). 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  3. ^ "Turkey's Constitutional Court closes DTP - Hurriyet Daily News". Hürriyet. 11 Aralık 2007. 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  4. ^ "DİYARBAKIR, HANİ İlçesi Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Seçimi Sonuçları". secim.haberler.com. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. 
  5. ^ "Musa Farisoğulları kimdir? Musa Farisoğulları nereli?". www.sozcu.com.tr. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. 
  6. ^ "KCK main case: Supreme Court of Appeals Upholds Prison Sentences of 3 HDP MPs". Bianet. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. 
  7. ^ "Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü." 5 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Gazete Karınca: 4-6-2020)
  8. ^ McKernan, Bethan (5 Haziran 2020). "Three Turkish opposition MPs expelled from office and arrested". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. 
  9. ^ "Letter HDP sent to Farisoğulları confiscated by prison administration". Mezapotamiya Ajansı. Erişim tarihi: 13 Şubat 2021. []
  10. ^ "Kurdish former deputy released from prison in Turkey's Diyarbakır". Ahval. 19 Mart 2022. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Demokratik Toplum Hareketi, kısaca DTH, HEP, ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖTP çizgisinin DTP adıyla partileşmesine giden süreçteki oluşumdur. DTH partileşerek Demokratik Toplum Partisi (DTP) ismini almıştır. 11 Aralık 2009'da Demokratik Toplum Partisi kapatıldıktan sonra DTP'li milletvekilleri ve DTP İl ve İlçe Örgütleri Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katılmıştır. Milletvekillikleri düşürülüp siyasi yasak getirilen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un meclisten ayrılmasıyla meclis grubu düşmüş daha sonra İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın katılımıyla BDP meclis grubunu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sebahat Tuncel</span> Türk siyasetçi

Sebahat Tuncel, Kürt asıllı Türk siyasetçidir. TBMM'de 23. ve 24. dönem bağımsız İstanbul Milletvekili olarak görev almış, 2013-2014 yıllarında HDP eş başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pervin Buldan</span> Türk siyasetçi

Pervin Buldan, Türk siyasetçidir. Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanıydı. TBMM'de 23., 24. dönem Iğdır; 25, 26 ve 27. dönem İstanbul milletvekilidir. Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Feleknas Uca</span> Kürt politikacı

Feleknas Uca, Yezidi asıllı Türk siyasetçidir. 1999'dan 2009'a kadar Almanya'dan Avrupa Parlamentosu üyesiydi ve Die Linke'de görev yaptı. Feleknas Uca, Ocak 2005 Irak parlamento seçimlerine kadar dünyanın tek Yezidi parlamenteriydi. Haziran 2015'te Diyarbakır'dan milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Demirtaş</span> kürt siyasetçi ve avukat

Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi ve yazardır. 22 Haziran 2014'te seçildiği Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığı görevini 11 Şubat 2018'e kadar yürütmüştür. 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

Kürt siyasi hareketi ya da Kürt özgürlük hareketi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran topraklarında, Kürdistan olarak anılan jeokültürel bölgede yaşayan Kürtlerin anadilde eğitim, self determinasyon, özerklik ya da bağımsız devlet gibi politik taleplerini gerçekleştirmek için mücadele veren hareketin genel adı olarak kullanılır. Bu talepler yasal zeminde demokratik olarak tartışıldığı gibi silahlı olarak Marksist-Leninist çizgide gerçekleştirilmeye de çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Besime Konca</span>

Besime Konca, Türk siyasetçi. 2015 genel seçimleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil etti. 2017 yılında hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası sebebiyle milletvekilliği düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Dirayet Taşdemir</span> Türk politikacı

Dirayet Taşdemir, Kürt siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili. 25, 26 ve 27. dönem Ağrı milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Acar Başaran</span> Türk politikacı

Ayşe Acar Başaran, Kürt asıllı Türk avukat ve siyasetçi. Haziran 2015, Kasım 2015 ve 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili olarak meclise girdi. Şubat 2020'deki 4. HDP Parti Konferansı'nda HDP Kadın Meclisi sözcülüğüne getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Birlik</span> Türk siyasetçi

Leyla Birlik, Türk siyasetçi. Birlik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili olarak 25. ve 26. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev aldı.

TBMM 27. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminde görev yapan, 24 Haziran 2018 tarihinde seçilen milletvekillerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Güven</span> Kürt asıllı Türk siyasetçi

Leyla Güven, Kürt asıllı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Salihe Aydeniz</span> Türk siyasetçi

Salihe Aydeniz, Kürt asıllı Türk siyasetçi; 27. dönem Diyarbakır, 28. dönem Mardin milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebru Günay</span> Ermeni avukat ve siyasetçi

Ebru Günay, Türk avukat ve siyasetçi.

Yurdusev Özsökmenler, 9 Temmuz-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili olarak görev yapmış Türk siyasetçi. Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Van milletvekili seçildi. 2004-2009 yılları arasında da Diyarbakır'da Bağlar belediye başkanı olarak görev yaptı.

Ayşe Gökkan Kürt gazeteci, feminist, Özgür Kadın Hareketi'nin (TJA) sözcüsü ve eski Nusaybin Belediye Başkanıdır. Gazeteci olarak Özgür Gündem veya Azadiya Welat gibi haber kuruluşlarında aktif olarak yer aldı. Gökkan, Ekim 2021'de terör örgütü lideri ve üyesi olduğu gerekçesiyle 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Selçuk Mızraklı</span> Türk siyasetçi

Adnan Selçuk Mızraklı, Kürt asıllı Türk tıp doktoru ve siyasetçi. TBMM 27. dönem Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır milletvekilidir. 2019 seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanı seçilmiştir seçildikten 5 ay sonra yerine kayyum atanarak görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dersim Dağ</span>

Dersim Dağ, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve TBMM 27. dönem Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır milletvekilidir. Seçildiğinde 22 yaşındaydı ve en genç milletvekillerinden biriydi.

Cengiz Çiçek, avukat ve siyasetçi. 28. dönem TBMM İstanbul milletvekilidir.