İçeriğe atla

Musa Eroğlu

Musa Eroğlu
Genel bilgiler
Doğum1944 (79-80 yaşında)
Kumaçukuru, Mersin
Başladığı yerMersin
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerMüzisyen, besteci
ÇalgılarBağlama
Etkin yıllar1967-günümüz
Müzik şirketiÖzdemir Plak
İlişkili hareketlerArif Sağ, Muhlis Akarsu
Resmî siteMusa Eroğlu Resmi Sitesi
Önemli çalgılar
Bağlama, Kemane, Tar

Musa Eroğlu (d. 1944, Kumaçukuru, Mut, Mersin), Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

Hayatı ve kariyeri

1944 yılında Mersin'in Mut ilçesinin Kumaçukuru köyünde doğdu. Alevî Tahtacı Türkmenleri'ndendir.[1] Ortaokulu yarım bıraktı. Mut Halkevi'nde halk oyunları oynadı. 1965'te TRT Ankara Radyosu'nda imtihana girdi fakat kazanamadı. 1967'de "İkimiz Toprağa Girelim Elif" adlı ilk plağını çıkardı. Piyasada görünmeye başlaması 1970-71 yıllarına denk gelmektedir. O yıllarda yeniden radyoda tar, kemane, koltuk davulu, bağlama, divan sazı çalgılarıyla sınava girdi ve sınavı kazandı. 1970'li yılların sonlarına doğru müzik yönetmenliği de yaptı. 1980'e radyoda kadar mahalli sanatçı olarak çalıştı. Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte başladığı, daha sonra Yavuz Top’un da katılımı ile genişleyen "Muhabbet" seri albüm çalışmaları, 1980 sonrasında Türk halk müziğinin geniş kitlelere yayılmasında önemli katkı sağlamıştır. Sözlerini Abdürrahim Karakoç'un yazdığı "Unutursun Mihriban'ım" ve "Mihriban" türkülerini seslendirdi. Karacaoğlan'ın şiirlerini besteledi. 1998'de Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Eroğlu, müzik çalışmalarına devam etmekte ve Kültür Bakanlığı'nda Halk Kültürleri ve Oyunları konusunda uzman ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Kendi adını taşıyan müzik okulunda 1982'den bu yana 5.000'den fazla öğrenci eğitim almıştır.[] 1966'da evlendiği eşiyle ikisi kız, biri erkek üç çocuğu vardır.[1][2] Mersin'in Mut ilçesinde kiraladığı 900 dönümlük arazide kendi adını taşıyan 100.000 ağaçlık bir ormanı bulunmaktadır. 2009 yılında yaptığı bir röportajında " 1960'larda buralar hep ormanlıktı, daha sonra orman ve ağaç türleri yok oldu. Gelip geçerken hep bakardım. Çocukluğumdan beri bu sahada gözüm vardı. Bir gün kiralayıp ağaçlandırmaya karar verdim. 1999'da müracaat ettim, 2000'de teslim ettiler. Ondan sonra başladım çalışmaya. Orman Bir hayli büyük, 900 dönüm. Bir kısmı kayalık, ağaç dikilebilecek yer 500-600 dönüm kadar. Dört tür ağaç diktim: Kavak, kızılçam, sedir, meşe. Meşenin bu bölgede doğal bir bitki örtüsü var. Sonra da 'tömbek' dediğimiz dikenli ardıç ve doğal ardıçlarla süslendi alan. Bu orman için tam dokuz senedir çalışıyorum, bazı ağaçlar kocaman oldu, bir kısmı boyumu geçti." şeklinde ormanından bahsetmiştir[3]

Diskografi

Yıl Albüm adı Yapım Bilgiler
1967 İkimiz Toprağa Girelim Elif / Keramet Dünyasının Buhranı Çokturİstanbul Plak45'lik Plak
19xx Kurdular Düğün Aşını / Kabul Olur Güzellerin DuasıN.Ertaş 45'lik Plak
Boşuna Geçirdim Gençlik Çağımı / Yeni Bildim Güzellerin Huyunu
1978 Bu DünyaHarika Kasetçilik
1979 Yaz GelirŞah Plak
1981 A KuzumYağmur Plak
1983 Muhabbet 1Şah Plak Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte.
1984 Muhabbet 2
1985 Muhabbet 3Muhlis Akarsu, Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte.
1986 Muhabbet 4Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte.
1987 Muhabbet 5Muhlis Akarsu, Arif Sağ ve Yavuz Top ile birlikte.
1987 Seher Oldu Ey NigarımBey Plak
1988 Muhabbet 6Pınar Müzik Muhlis Akarsu ve Yavuz Top ile birlikte. Albüm daha sonra Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı.
Yummayın KirpikleriniAziz Plak
Divane Gönlüm Benin
1989 Muhabbet 7Pınar Müzik Muhlis Akarsu ve Yavuz Top ile birlikte. Albüm daha sonra Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı.
1990 Bir Yanardağ FışkırmasıMajör Müzik
1991 Garip YolcuNet Ses
1992 Benim Dünyam
1993 Kevser Irmağı / Sevda Yükü
1994 Yol Ver DağlarDuygu Müzik
Bin Yıllık Yürüyüş 1Koda Müzik
Bin Yıllık Yürüyüş 2
Musa Eroğlu 94Net Ses
1995 Ömrüm Sana DoyamadımAJS Müzik
1996 Halil İbrahim / Kerbela DestanıDuygu Müzik
Bağlama Resitali 1A.S.M. Müzik Arif Sağ ile birlikte.
Bağlama Resitali 2
1997 SemahlarımızBema Prodüksiyon
1998 Kavimler Kapısı AnadoluDuygu Müzik
2000 Bir Nefes Anadolu
2003 Sele Verdim
2004 Sazımızla Sözümüzle 2Güler Duman ile birlikte.
2007 Dedem Korkut
2010 Armağan 1Armağan Plak Yusuf Gül ile birlikte.
SemahlarMod Müzik
2012 Zamansız YağmurÖzdemir Plak
2015 Musa Eroğlu ile Bir Asır
2016 MihribanMajör Müzik
Taşeli TürküleriÖzdemir Plak
2018 Turnaların Göçü

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Emrah Gökçe. "Asrımızın Dede Korkut'u: Musa Eroğlu". Gazi Üniversitesi. 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016. 
  2. ^ "Mutlu son". Hürriyet. 13 Temmuz 2008. 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016. 
  3. ^ "Doğa öbür yanım". 24 Ekim 2009. 2 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

Yavuz Top, Türk halk müziği sanatçısıdır.

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tahtacılar</span> ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevî Türkmenler

Tahtacılar, genel olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık yörelerinde yaşayan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve kısmen günümüzde ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevî Türkmenlerdir. Kızılbaş inancına sahiptirler. Bektaşîlik ve Anadolu Aleviliği ile Tahtacı inancının belli başlı farkları vardır.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Ali Rıza Gündoğdu, Türk halk müziği sanatçısı.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği ses sanatçısı ve Türk halk müziği eski sorumlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

Süreyya Davulcuoğlu, ağırlıklı olarak Karadeniz türküleri söyleyen Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Özlem Özdil, Türk Halk Müziği ses ve saz sanatçısı.

Ümit Tokcan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selma Geçer</span> Türk şarkıcı

Selma Geçer, Türk halk müziği şarkıcısıdır.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

Taşhan, Mersin ili Mut ilçe merkezinde bulunan tarihi bir handır. Han düzenlenerek kadınlar pazarı olarak hizmete verilmiştir.

Sazımızla Sözümüzle Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın koleksiyon albüm projesidir. Koleksiyonda üç albüm bulunmaktadır ve albümlerin hepsi Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Albümlerin yapımcılığını Sinan Çelik üstlenmiştir. Güler Duman albümdeki konuk sanatçı ile düetler yapmaktadır ve bir düet albümüdür. 18 Aralık 1990 tarihinde serinin ilk albümü olan Sazımızla Sözümüzle 1 albümünü Zafer Gündoğdu ile birlikte çıkarmıştır. Albümde on bir parça bulunmaktadır. Albümde "Derdim Çoktur", "Sen Ölme Yar", "O Yar Gelir" ve "Bülbül Yuva Yapmış" gibi parçalar ön plana çıkmıştır. İkili albümde birde "Çayın Ortasında" adında bir uzun hava seslendirmişlerdir. Albümde Zafer Gündoğdu ve Güler Duman'ın yazdığı parçaların haricindeki diğer eserler anonimdir. "Çayın Ortasında", "Karakaş Boyanır Mı?", "Bülbül Yuva Yapmış" ve "Bu Kışlanın Kapısına" adlı parçaları Zafer Gündoğdu yazmıştır. "Kınamayın Aklım Yitirdiğime" ve "Seherde Uğradım Dostun Bağına" adlı parçaları ise Güler Duman yazmıştır. Güler Duman ilk albümden sonra projeye uzun bir ara vermiştir ve solo çalışmalarına ağırlık vermiştir. İlk projenin çıkmasından yaklaşık on dört yıl kadar bir süre sonra Musa Eroğlu ile birlikte projenin ikinci albümü olan Sazımızla Sözümüzle 2 albümünün kayıtlarına başladılar. Yaklaşık dört ay kadar süren stüdyo çalışmalarının ardından 27 Ekim 2004 tarihinde projenin ikinci albümü yayınlandı. Albüm yayınlandığı gün albümde yer alan "Niye Böyle Dargın Bakarsın" adlı parçada yayınlanmıştır. İkinci proje oldukça beğeni almıştır ve albüm Türk halk müziğinin en iyi düet albümleri arasına girmiştir. Albümde on iki parça bulunmaktadır. Çıkış parçasının haricinde "Bu Bağı Alemde", "Dağlar Dağımdır Benim", "Ömrüm Kadrini Bilmedim", "Muhabbet Küpünün Olsam Şarabı" ve "Sana Bir Nasihatim Var" gibi parçalar ön plana çıkmıştır. Albümde Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Âşık Seyrani, Erzurumlu Emrah ve Muzaffer Şahin gibi isimlerin eserleri yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sazımızla Sözümüzle (konser turnesi)</span>

Sazımızla Sözümüzle, Türk halk müziği sanatçıları Güler Duman ve Musa Eroğlu'nun birlikte çıktıkları konser turnesi. Turne adını Güler Duman'ın Sazımızla Sözümüzle (1990-2006) adlı albüm serisinden aldı. İkili bu albüm serisinin ikincisi olan Sazımızla Sözümüzle 2 (2004) albümünü birlikte yayınladılar. Yediveren Orkestrası eşliğinde verdikleri bu konser turnesini Sazımızla Sözümüzle adıyla ilk olarak 23 Ağustos 2019 tarihinde Antalya Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirdiler. 6 Aralık 2019 tarihinde İstanbul, Bostancı Gösteri Merkezi'nde sahne aldılar. Medya ve basınında konserin ilgi göstermesiyle birlikte ikili daha sonra Türkiye'de farklı şehirlerde sahne alarak konser serisi yaptı. 2020 yılı boyunca devam edecek konserlerden bazıları COVID-19 pandemisi sebebiyle iptal oldu.

<i>Sazımızla Sözümüzle 2</i>

Sazımızla Sözümüzle 2 Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın Sazımızla Sözümüzle adını verdiği albüm serisinden yayınlanan ikinci albümüdür. Duygu Müzik etiketiyle yayınlanan albümü 27 Ekim 2004 tarihinde Musa Eroğlu ile birlikte çıkarmıştır.