İçeriğe atla

Mus2

Mus2
Geliştirici(ler)Utku Uzmen, M. Kemal Karaosmanoğlu (Data-Soft Ltd.)
İlk yayınlanma2010
Güncel sürüm2.0.2 / 19 Mart 2013
İşletim sistemiWindows, Mac OS X
ErişilebilirlikTürkçe, İngilizce
TürNota düzenleyici
LisansKapalı kaynak
Resmî sitesiwww.mus2.com.tr

Mus2, Türk makam müziği ve mikrotonal müzik eserlerinin notaya alımı ve seslendirilmesi için geliştirilmiş bir müzik yazılımıdır. Diğer nota düzenleyici yazılımlardan farklı olarak, Mus2'de kullanıcı herhangi bir akort sisteminde nota yazabilir ve bu notaları doğru entonasyonla dinleyebilir. Mus2 ayrıca sade arayüzü ve kolay kullanımı ile de beğeni toplamış bir yazılımdır.[1][2]

Gelişimi

Mus2 ("musiki") aslen matematik mühendisi ve yazılım geliştirici M. Kemal Karaosmanoğlu tarafından geliştirilmiş bir nota düzenleme yazılımının ismiydi. Fakat bu yazılım, genel kullanıma hazır olmadığı düşüncesiyle kullanıcılara dağıtılmamıştı.

Yazılım geliştirici Utku Uzmen, Eylül 2009'da ayrı bir mikrotonal nota yazım programı olan Nihavent üzerinde çalışmaya başladı ve ilk beta sürümünü Mayıs 2010'da duyurdu.[3] Nihavent birkaç güncellemeden sonra, Data-Soft Ltd. tarafından dağıtılmak üzere Mus2 adıyla 15 Eylül 2010'da piyasaya sunuldu.[4]

Özellikler

Mus2'nin en önemli özelliği, nota portesinin akordunu, herhangi bir akort sistemine göre mutlak frekans, kesirli oran veya sent cinsinden ayarlamaya imkân sağlamasıdır. Aynı zamanda, kullanıcılar grafik dosyalarından ve müzik fontlarından aldıkları simgeleri, herhangi bir sent değeriyle arıza işareti olarak tanımlayabilirler (standart içerik olarak Klasik Türk müziği ve Türk Halk Müziği'nde kullanılan işaretler dahil edilmiştir). Türk bestekâr ve müzik kuramcısı Dr. Ozan Yarman, kendi tasarladığı 79 sesli kanun için Mandalatura adlı nota yazım sistemini geliştirirken Mus2'nin bu özelliğinden faydalanmıştır.[5]

Mus2'nin mikrotonal aralık desteği sadece simgelerden ibaret değildir; alternatif akort sistemli bir nota çalındığında, Mus2 eseri doğru entonasyonla, akustik ve elektronik çalgı sesi örnekleri kullanarak seslendirir.[6] Bunun dışında, 7/6'lık gibi tartımlarla ve 10:7 gibi bölümlemelerle çalışmak da mümkündür.

2.0 sürümünde, programa basit bir sequencer aracılığı ile MIDI kayıt özelliği eklenmiştir. Bu sayede herhangi bir MIDI enstrümanının tuşları herhangi bir akorttaki perdelerle eşleştirilebilmektedir. MIDI kayıt özelliğiyle program bir anlamda mikrotonal bir enstrüman olarak da kullanılabilir hale gelmiştir.

Mus2 ayrıca diğer nota programları arasından sade arayüzü ve kolay kullanımı ile de öne çıkmıştır. Programdaki nota yazım araçları, sadece kullanım sırasında gerekli olan seçenekleri gösteren bir araç şeridinde sunulmaktadır. Bir müzik simgesi nota kağıdına eklendiğinde, simgenin yerleşimi genellikle kullanıcının müdahalesini gerektirmeyecek şekilde otomatik olarak hesaplanır.

Mus2, nota, akort ve arıza işaretleri için, kolay kataloglamaya imkân sağlayan metadata (üstveri) içerebilen kendi dosya biçimlerini kullanır.[7] Notaları birçok grafik ve ses dosya biçimlerine aktarmak da mümkündür.

Mus2, Qt araç takımıyla geliştirilmiştir ve hem Windows, hem de Mac OS X altında kullanılabilir.[8]

Kaynakça

  1. ^ Gözdamla, Emre: "Mus2." Egemen, October 2, 2010, Adana.
  2. ^ "Delaguerre, Jacques: Mus2 Microtonal Music Notation Software". 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  3. ^ "Nihavent beta announcement on the Tuning group". 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  4. ^ "Mus2 release announcement". 9 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  5. ^ "79-sesli kanun reçetesi". 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  6. ^ ""Explore" page on the Mus2 web site". 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  7. ^ Uzmen, Utku: Mus2 User's Guide.
  8. ^ "Qt Ambassador Program Showcase". 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bellek yönetimi</span>

Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasına ana bellek yönetimi ya da bellek yönetimi adı verilir. İşletim sisteminin bu amaçla oluşturulan kesimine de bellek yöneticisi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">LilyPond</span>

LilyPond, bir müzik nota yazma uygulamasıdır. Bu program kullanılarak birçok müzik aleti için parçalar yazılabilir. LilyPond, temelini MusicTeX'den almıştır. LaTeX ile belge oluşturma tekniğine benzeyen bir teknikle, LilyPond dosyaları oluşturulur. Notalar kısaltmalarla bir belge içine kaydedilir ve program bu belgeyi notaya çevirir. Notaların kısaltmaları do, re, mi, fa, sol, la, si için sırasıyla c, d, e, f, g, a, b'dir.

Porte ya da dizek, üzerine notaların yerleştirildiği, 4 eşit aralık ve birbirine paralel 5 çizgiden ve bir donanım bölümünden oluşan şekildir. Genelde portenin donanımına değiştirici diyez veya bemol işaretleri, ritim rakamları yazılır. Notaların üzerine yazıldığı eşit aralıklı beş çizgi ve dört aralıktan oluşan şekle porte (dizek) denir. Çizgiler aşağıdan yukarıya doğru sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Anvil Studio</span>

Anvil Studio çok kanallı kayıt dizgeli MIDI destekli ses editörü ve dijital ses işleme istasyonu. Shoreline, Washington, ABD merkezli Willow Software tarafından geliştirilen yazılım, Microsoft Windows işletim sisteminde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FL Studio</span>

FL Studio, resmi adıyla FruityLoops veya konuşma dilindeki söylenişiyle Floops, Dj Sample TOOL Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımıdır. FL Studio özgün olarak Didier Dambrin tarafından geliştirilmiştir. Dambrin şu an programın ana programcısı ve geliştirme yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5800 XpressMusic</span>

Nokia 5800 XpressMusic Nokia tarafından eğlence ve müzik odaklı üretilen akıllı bir cep telefonudur. 2 Ocak 2008 tarihinde ilk duyurusu yapılmış, 27 Nisan 2008 tarihinde satışa sunulmuştur. Geliştirme süreci örneği adı "Tube"'dur, bir S60 olarak Nokia'nın ürettiği ilk dokunmatik göstergeçli (ekranlı) telefondur. XpressMusic ürün topluluğunun bir üyesidir, yapı olarak müzik ve çokluortam dosyalarını oynatmak üzere tasarlanmıştır. Dokunmatik göstergeci dokunmatik geribildirim özelliklerini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guitar Pro</span>

Guitar Pro, içinde gitar, bas gitar, bateri, klavye ve birçok MIDI ve RSE enstrümanı bulunduran, tab, tel dizileri, metronom, nota ölçüleri ve diğer araçlar barındıran gitarist ve müzisyenler için bütünleştirilmiş çok fonksyonlu bir MIDI-editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone</span> Microsoft tarafından geliştirilmiş akıllı telefon işletim sistemi

Windows Phone, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Windows Mobile serilerinin devamı olan bir mobil işletim sistemidir. Windows Mobile işletim sistemine son verildikden bu sisteme geçiş yapıldı. 2010 Şubat ayında Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez duyurulan sistem; Windows Mobile'daki kurumsal kullanıcı kitlesine nazaran Windows Phone'da hedef kitlesi Microsoft tarafından sadece son kullanıcılar olarak belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seikilos Yazıtı</span>

Seikilos Mezar Yazıtı, 1882-1883 yıllarında İzmir - Aydın Demiryolu inşaatı sırasında Tralleis antik kentinde bulunan ve üzerindeki müziksel gösterimi ile bilim insanlarının ilgisini çeken Eski Yunan gömüt taşı. Taş, 1966'dan bu yana Danimarka Milli Müzesi'nde sergilenmektedir.

iPhone OS 2 2008 mobil işletim sistemi

iPhone OS 2, iPhone OS'un (iOS) ikinci sürümüdür. İlk kez 11 Temmuz 2008 yılında tanıtılmıştır. Bu sürüm App Store üzerinden üçüncü parti uygulamaları desteklemek için yaratıldı. iPhone OS 2.2.1 iPhone OS 2'nin son versiyonu oldu. 1.x tabanında çalışan cihazlar bu sürüme yükseltilebilir. iPhone OS 2-nin en farklı özelliği App Store oldu. Sürüm iPhone, iPod Touch ve yeni iPhone 3G modelinde bulundu. Bu özellik tanıtılmadan önce, cihaz üzerinde özel uygulamalar yüklemek için tek yol Apple kesinlikle tavsiye etmediği ve desteklenmeyen jailbreaking aracılığıyla idi. Sonuç olarak App Store'da yüklenebilir uygulamaların miktarı o zamandan beri önemli ölçüde büyüdü. 2011 yılında Apple tarafından sürümün desteklenmesine son verildi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Note 8</span>

Samsung Galaxy Note 8, Güney Koreli üretici Samsung tarafından satışa sunulmuş olan Samsung Galaxy Note serisi'ne ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Samsung Galaxy Note 7'nin halefidir. 15 Eylül 2017'de yayınlandı. Samsung Galaxy Note 7'nin halefi, Samsung Galaxy Note 9'un selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım synthesizer</span>

Yazılım synthesizer, softsynth ya da yazılım enstrümanı; genelde müzik yapmak için kullanılan dijital ses üreten bir bilgisayar programı ya da ses eklentisidir. Yazılım synthesizerlar genelde donanım synthesizerlardan daha ucuz ve portatiftir, ayrıca sıralayıcı gibi diğer müzik yazılımlarıyla etkileşimi daha kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Sürekli bas</span>

Barok dönemde (1600-1750) neredeyse evrensel geçerliliği olan sürekli bas partisi, bir bas çizgisi ve bir akor sürekliliği sağlayarak müziğin armonik yapısını oluşturmak için ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Genellikle continuo olarak kısaltılır ve sürekli bas partisini seslendiren çalıcılara sürekli bas grubu denir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

Pop müzik otomasyonu; algoritmik yollardan, kulağa hoş gelen pop müzikler üretmeyi hedef edinen, müzisyenler ve bilgisayar bilimcilerinin ilgi alanlarının kesişim noktasındaki bir çalışma alanıdır. Özellikle, pop müziğin kalıplaşmış, değişmez ve bestelenmesi kolay olduğu düşüncesine dayanır. Pop müzik bestelenmesini otomatikleştirme, algoritmik müzik, yapay zekâ ve hesaplamalı yaratıcılıktaki birçok fikirle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ableton Live</span>

Ableton Live; Live olarak da veya bazen halk dilinde Ableton olarak da bilinmesiyle birlikte, Alman Ableton şirketi tarafından macOS ve Windows için geliştirilen bir dijital ses iş istasyonudur.