İçeriğe atla

Muros Körfezi Muharebesi

Muros Körfezi Muharebesi
Tarih25 Temmuz 1543
Bölge
Sonuç İspanyol zaferi[1]
Taraflar
 Fransaİspanya İspanya
Komutanlar ve liderler
Jean de ClamorganÁlvaro de Bazán
Güçler
25 savaş gemisi 16 savaş gemisi
Kayıplar
3,000'den daha fazla ölü[2]
3,000 esir[3]
23 gemi ele geçirildi[2]
1 gemi battı (Amiral Gemisi)[2]
300 ölü ve 500 yaralı[2]


Muros Körfezi Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Muros) 25 Temmuz 1543'te 1542-1546 İtalyan Savaşı sırasında, Saâne Lordu Jean de Clamorgan komutasındaki Fransız filosu ile Viso'nun 1. Markisi Büyük Álvaro de Bazán komutasındaki İspanyol filosu arasında gerçekleşti.[4] Bu savaş, Atlantik Okyanusu'ndaki ilk büyük deniz savaşı olarak kabul edilmektedir.[5]

Arka plan

1541'de Fransa kralı I. Francis; ittifak içinde olduğu Osmanlı İmparatorluğu, Danimarka ve İsveç ile Nice Mütarekesi'ni ihlal etti ve İspanya'ya savaş ilan etti. Savaşa hazır olmak için I. Francis, hem İspanya hem de İngiltere'nin donanmalarıyla savaşmak için hazırlıklar yaptı. Hazırlıkların bir parçası olarak I. Francis, savaş hazırlıklarını denetlemek için şahsen Le Havre limanına gitti.

Buna ek olarak Fransız Koramiral De Bury, Bayonne ve Bordeaux limanlarını askere alarak İspanya'ya saldırmak için ikinci bir Fransız filosunun toplanmasını emretti. İspanya İmparatoru ve aynı zamanda Kutsal Roma İmparatoru V. Karl, bu sularda eylemden korkan Álvaro de Bazán'a Biscay Körfezi'ne gitmesini ve Fransız saldırısını önlemek için bir filo kurmasını emretti. Biscay Körfezi'nde Álvaro de Bazán, Guipuzcoa ve Biskay'dan bir gemi filosu oluşturdu ve filosunu hem Fransız hem de Kantabria kıyılarına ulaşabilecek şekilde Laredo limanının dışında konuşlandırdı.

Bu süre zarfında Álvaro de Bazán, piyade birimlerini Flandre'ye nakletmesi emredildi, bu nedenle on beş gemisini, birliklerini Brugge şehrine taşımak için kullandı ve burada piyade birimlerini Haziran sonunda teslim etti. Álvaro de Bazán hala Flandre'deyken, Fransızlar deniz hazırlıklarını tamamladı ve İspanyol kıyılarına saldırmak için Bayonne limanından özel zırhlı otuz gemi gönderdi. Fransız filosu Koramiral De Bury tarafından oluşturulmuş olmasına rağmen, Fransa'nın en büyük denizcisi Jean de Clamorgan komutasında İspanyollara saldırmak üzere gönderildi.

Galiçya sahilinde Fransız filosu, İspanyol Valisi Sancho de Leyva'nın Álvaro de Bazán'a bir uyarı göndermesine neden olan bir hata olarak iki İspanyol ticaret gemisini ele geçirdi. O sırada Álvaro de Bazán, teçhizatı tamamlamaya çalışmakla meşguldü. Vali Leyva'nın uyarısını aldıktan sonra, gemilerindeki çalışmaları hızlandırdı.

10 Temmuz'da Fransız filosu Laredo sularından geçti, Lage ve Corcubión da dahil olmak üzere çok sayıda köyü yağmaladı ve Muros şehrini fidye karşılığında ele geçirdi.

Durumun aciliyeti göz önüne alındığında Álvaro de Bazán, Fransızları hazırlıksız yakalama girişimiyle Muros'a olabildiğince hızlı bir şekilde yelken açtı.

Fransa Krallığı arması

Muharebe

Álvaro de Bazán filosu saldırdığında Fransız gemileri 25 Temmuz 1543'te Muros'ta demirlemişlerdi. Álvaro de Bazán'ın yalnızca 16 gemisi olmasına rağmen, büyük gemilerdi ve İspanyollara Fransızların 25 gemisine karşılık bir avantaj sağladı. Álvaro de Bazán, adamlarına savaş gününün Aziz James Şenliği, Patrón de España olduğunu ve İspanyolların o günde bir savaşı kaybetmesinin imkansız olacağını hatırlatarak savaşa girdi.

Álvaro de Bazán savaşta gözlerini Fransız Amiral'in amiral gemisine ve yakınlardaki Fransız korsan Hallebarde'ye dikti. Düşmanın avantaja sahip olduğunu gören Álvaro de Bazán, Amiral Clamorgan'ın amiral gemisini batırdı. Álvaro de Bazán, Fransız Amiral'in amiral gemisini batırdıktan sonra dikkatini adamlarının binip yakaladığı korsan Hallebarde'ye çevirdi.

Sonrası

Çatışmalar şiddetliydi ve neredeyse iki saat sürdü. Sonunda Fransızlar kesin bir şekilde mağlup oldular. Fransız işgal filosunu oluşturan 25 gemiden sadece biri kaçabildi. İspanyollar 800 kayıp vermesine rağmen, Fransız kayıpları 3.000'i aştı.

İspanya İmparatoru V. Karl ve oğlu Prens Felipe, Álvaro de Bazán'ın kazandığı büyük zaferden memnun kaldılar. Filonun yenilgisiyle, Fransızlar artık kuzey İspanya'nın sahil kasabaları için bir tehdit oluşturmadılar ve İspanyollar, Kantabria Denizi'nin kontrolünü ele geçirdi.

Alıntılar

  1. ^ Armada Española p. 273.
  2. ^ a b c d Armada Española p. 272.
  3. ^ González, p. 25.
  4. ^ Navarrete, p. 7.
  5. ^ Slavin, p. 206.

Kaynakça

  • "Armada Española, La Batalla de Muros (1542–1555)". Instituto de Historia y Cultura Naval (İspanyolca). 
  • Blockmans, Wim (2002). Emperor Charles V (1500–1558). New York: Oxford University Press. ISBN 0-340-73110-9. 
  • Enciclopedia General del Mar. VV. AA. (İspanyolca). Garriga. 1957. 
  • Fernández Duro, Cesáreo (1973). "La Armada Española, desde la unión de los Reinos de Castilla y Aragón". Museo Naval (İspanyolca). Madrid. 
  • González, Rodríguez; Ramón, Agustín (2006). Victorias por Mar de los Españoles (İspanyolca). Grafite Ediciones. ISBN 978-84-96281-38-7. 
  • Knecht, Robert J. (1994). Renaissance Warrior and Patron: The Reign of Francis I. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-57885-X. 
  • Navarrete, Martín Fernández. "D. Álvaro de Bazán, primer Marqués de Santa Cruz". Biografías de Marinos y Descubridores (İspanyolca). 
  • Slavin, Arthur J.; Thorp, Malcolm R. (1994). Politics Religion & Diplomacy in Early Modern Europe Essays in Honor of De Lamar Jensen. Sixteenth Century Journal Publishers. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Deniz Muharebesi</span> 1571 yılında gerçekleşen deniz savaşı

İnebahtı Deniz Muharebesi, 7 Ekim 1571'de Papa V. Pius tarafından düzenlenen Katolik devletler koalisyonu olan Kutsal İttifak'ın bir filosunun Patras Körfezi'nde Osmanlı İmparatorluğu filosunu büyük bir yenilgiye uğrattığı bir deniz çatışmasıdır. Osmanlı kuvvetleri, İnebahtı'ndaki deniz üssünden batıya doğru yelken açmışlardı ki, Sicilya'nın Messina kentinden doğuya doğru yelken açan Kutsal Birlik filosuyla karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Navarin Deniz Muharebesi</span> Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1827 deniz savaşı

Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden Britanyalı, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebe Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalyon</span> 16. Yüzyılda kullanılmaya başlanan, üç direkli bir savaş gemisi

Kalyon, İngilizler tarafından 16. yüzyılda geliştirilen rüzgarla giden, üç direkli, yelkenli, büyük savaş gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Cerbe Deniz Muharebesi</span> 1560 yılında gerçekleşen deniz savaşı

Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Armadası</span> ingiltere seferi için hazırlanmış ispanyol donanması

İspanyol Armadası, 1588 yılında İspanya’nın emrinde, Kuzey Denizi’ni geçerek İngiltere’ye çıkarma yapmayı amaçlayan orduya eşlik eden filo. Katolik İspanya kralı II. Felipe (1527-1598) tarafından I. Elizabeth’i tahtından düşürmek için gönderilen Dük Medina Sidonia komutasındaki filo, ilan edilmemiş İngiltere-İspanya Savaşı’nın (1585-1604) en büyük seferini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Ferrol</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Ferrol, Galiçya'daki A Coruña Eyaletinde, kuzeybatı İspanya'da Atlantik kıyısında, Strabon'un Nerium Burnu civarında bir şehirdir. Ülkenin en önemli denizcilik şehri olmasını yanında İspanyol Donanması'nın da en güçlü gemileri şehrin tersanelerindedir. 17. yüzyılda Avrupa'nın en önemli tersaneleri bu bölgedeydi. Şehrin alanı 81,9 km² nüfusu ise 214.000 kişidir. Şehir ayrıca İspanyol General Francisco Franco'nun da doğum yeridir.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro de Bazán</span>

Álvaro de Bazán, Santa Cruz Markisi, İspanyol Armada'nın kurucusu olan İspanyol donanma komutanı. İspanya'nın gücünün doruğunda olduğu sırada denizlerde kazandığı zaferlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Horatio Nelson</span> İngiliz deniz subayı

A. Horatio Nelson, Napolyon Savaşlarında savaşmış İngiliz deniz subayıdır. Norfolk'da doğup Trafalgar savaşı sırasında, 47 yaşında ölmüştür. İngilizlerin ünlü denizcisidir. 1771-1805 yılları arasında denizcilik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mondros Deniz Muharebesi</span>

Mondros Deniz Muharebesi 18 Ocak 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan donanmaları arasında meydana gelen çatışma. Birinci Balkan Savaşı sırasında yaşanan muharebe, Osmanlıların Çanakkale Boğazı'nda konuşlu Yunan donanmasını dağıtmak ve Ege Denizi'nde egemenliği yeniden ele geçirmek için yaptıkları ikinci ve son denemedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Deniz Muharebesi</span>

Sarı Deniz Muharebesi 10 Ağustos 1904'te meydana gelen bir deniz muharebesidir. Rus donanmasında bu savaş aynı zamanda 10 Ağustos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe, Rus donanmasının tasarladığı bir planı ortaya çıkardı ve Rus donanmasını limanlarına dönmeyi zorladı. Planın amacı Port Arthur'da bulunan Rus donanmasının bulundukları yerdeki ablukayı yarıp Vladivostok'taki Rus gemileriyle birleşmesiydi. 4 gün sonra, Ulsan yakınlarındaki başka bir muharebede Vladivostok'ta bulunan filonun sortisi engellendi. Bunun sonucunda iki yerde de bulunan Rus filoları oldukları yerde kalmak zorunda kaldı ve birleşemediler.

<span class="mw-page-title-main">Girolata Deniz Muharebesi</span>

Girolata Deniz Muharebesi, Korsika adasının batı kıyısındaki Girolata Körfezi'nde 15 Haziran 1540 yılında Ceneviz, İspanyol ve Osmanlı gemileri arasında Kutsal Roma İmparatoru V. Karl ve Osmanlı Padişahı I. Süleyman arasındaki savaşların devamı niteliğindeki bir deniz harekâtıdır. Cenevizli Gianettino Doria ve İspanyol Berenguer de Requesens liderliğindeki 21 kadırgalık bir İspanyol filosu, bir yıl önce Adriyatik Denizi'ndeki zaferlerinin ardından İtalyan kıyılarına baskın yapmak amacıyla bölgede bulunan Osmanlı Kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin'nin emrindeki Osmanlı amirali Turgut Reis'in liderliğindeki Girolata'da demirlemiş 11 kadırgalık bir Osmanlı filosunu şaşırttı. Osmanlı savaş gemilerinin mürettebatı karaya çıkıp son baskınlardan gelen ganimetleri dağıtırken İspanyol-Ceneviz filosu onları kolayca ele geçirerek 11 Osmanlı kadırgası ve 1.200 esiri alıp Cenova'ya götürüldü veya Doria'nın gemilerinde kürek mahkûmu olarak çalıştılar. Bu savaşta Turgut Reis de esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Álvaro de Bazán</span>

Don Álvaro de Bazán Kastilya Amirali, Marquis del Viso ve İspanya Kadırgaları Genel Kaptanı gibi çeşitli asil unvanları almış eski bir Navarra soylu ailesinden İspanyol deniz komutanıydı. 1. Santa Cruz Markisi olan Álvaro de Bazán'ın babasıydı ve şöhreti onu geride bıraktı. Sekiz yaşındayken oğlu, "Cebelitarık Kalesi Askeri Valisi ve Şehrin Kaptanı" olarak atandı. Bu alışılmadık atamanın V. Karl'ın ona olan güvenini göstermeyi amaçladığı tahmin ediliyordu ancak Büyük Bazán bu güveni karşılıksız bıraktı ve Cebelitarık'ın Hat Duvarı Perdesi'nin Avrupa Noktası'na kadar uzatılmasına şiddetle karşı çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Alborán Deniz Muharebesi</span>

Alboran Deniz Muharebesi 1 Ekim 1540 tarihinde Alboran Adası açıklarında, Akdeniz'in kontrolü için Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında, Bernardino de Mendoza komutasındaki bir İspanyol filosunun Ali Hamet komutasındaki bir Osmanlı filosunu tahrip etmesi, bir kadırgayı batırması ve 10 gemiyi ele geçirmesi ile sonuçlanan bir deniz savaşı.

Alonso de Bazán, Amiral Büyük Álvaro de Bazán'ın oğlu Santa Cruz'un 1. Markisi olan Amiral Álvaro de Bazán'ın kardeşi ve İngiliz-İspanyol Savaşı (1585-1604) ile Seksen Yıl Savaşı'nda İspanyol deniz komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Flores Deniz Muharebesi (1591)</span>

Flores Deniz Muharebesi, Flores Adası açıklarında Lord Thomas Howard komutasındaki 22 gemiden oluşan bir İngiliz filosu ile Alonso de Bazán komutasındaki 55 gemilik bir İspanyol filosu arasında yapılan 1585 İngiliz-İspanyol Savaşı sırasındaki bir deniz savaşıydı. Yıllık İspanyol hazine konvoyunu ele geçirmek için Azorlar'a gönderildi, Flores açıklarında daha güçlü bir İspanyol filosu belirdiğinde, Howard gemilerinin kuzeye kaçmasını emretti, Amiral Sir Richard Grenville tarafından komuta edilen kalyon Revenge hariç hepsi kurtarıldı.

Essex-Raleigh Seferi olarak da bilinen Adalar Seferi, İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth tarafından başlatılan ve İngiliz-İspanyol Savaşı (1585-1604) ve Seksen Yıl Savaşı sırasında İspanyol İmparatorluğu'na karşı Birleşik Hollanda Cumhuriyeti tarafından desteklenen, başarıyla sonuçlanmayan bir deniz seferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza Deniz Muharebesi (1710)</span>

Siraküza Deniz Muharebesi, 9 Kasım 1710'da Sicilya'nın Siraküza limanının dışında yapılan İspanyol Veraset Savaşı'nın bir deniz çarpışmasıydı. Jacques Cassard komutasındaki dört gemiden oluşan bir Fransız filosu, bir İngiliz filosu tarafından Syracuse limanında ablukaya alınan ağır yüklü bir Fransız ticaret filosunu kurtarmak için geldi. Cassard, abluka altındaki filonun çoğu Mahon Limanı'na ikmal yapmak için ayrıldığında Siraküza'dan geldi; Falcon ve Pembroke gemilerini başarılı bir şekilde ele geçirdi, iki gemi ablukayı sürdürmek için ayrıldı ve filoya Marsilya'ya kadar eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Korikos Muharebesi</span> Rome ve Pergomanların, Selefkîleri mağlup ettiği deniz muharebesi

Korikos Muharebesi ayrıca Kissos Muharebesi olarak da bilinir, MÖ 191 yılının Eylül ayında gerçekleşmiştir. Roma-Selefkî Savaşı'nın bir parçası olarak, Amiral Gaius Livius Salinator liderliğindeki Roma Cumhuriyeti filoları ve II. Eumenes komutasındaki Pergamonlu müttefikleri ile Polyxenidas'ın Selefkî filosunun karşı karşıya geldiği bir savaştı.