İçeriğe atla

Muratlı Köyü Camisi

Koordinatlar: 41°28′42″K 41°42′37″D / 41.47833°K 41.71028°D / 41.47833; 41.71028
Muratlı Köyü Camisi
Harita
Temel bilgiler
KonumMuratlı, Borçka, Artvin, Türkiye
Koordinatlar41°28′42″K 41°42′37″D / 41.47833°K 41.71028°D / 41.47833; 41.71028
İnançİslam
Durumİbadete açık
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma19. yüzyıl
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerAhşap
Muratlı Köyü Camisi Motif

Muratlı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Muratlı köyünde bulunan, ahşap 19. yüzyıl camisi.

1847 ila 1864 yılları arasında Aslanoğlu Ahmed Usta tarafından inşa edildiği düşünülür.[1] Moloz temel üzerine tamamen ahşaptan yapılmıştır. Bölgenin en geniş camisidir.[2]

İçteki ahşap elemanları, özellike cümle kapı kanatları, minberi ve mihrabında bölgeye özgü zengin ağaç oyma süslemelerine sahiptir. Cami, 2002 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir.[3]

Yapı özellikleri

İki katlı cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Yaklaşık 15.25 x 12.80 metre ölçülerindedir. Minaresi ve bodrumu dışında tamamen ahşaptır. Dıştan kırma çatıyla örtülmüştür.

Kuzeyinde son cemaat yeri bulunur. Kot farkından ötürü son cemaat yerine üç basamaklı bir merdivenle girilir. Bölgedeki camilerden farklı olarak son cemaat yerinden harime açılan iki ahşap kapısı vardır.

Harimin ortasında ahşap mihrap, sağ tarafında ahşap minber bulunur. Harimin üstü ortada bağdadi tekniği ile yapılmış kubbe, yanlarda düz ahşap tavanla örtülüdür. Kubbe, on yedi adet ahşap dikme ile taşınır.

Orijinal ahşap minaresi Rus işgali sırasında yıkılmış, yerine 1979 yılında yeni minare yapılmıştır.[1]

Kitabeleri

Harime açılan kapıların ilkinde dua kitabesi, ikinci kapısında ise inşaat tarihi ve ustanın adı yazan kitabe bulunur. Kitabeler celi sülüs yazı çeşidiyle yazılıdır. Yapının ayrıca birisi minberde, diğeri de mahfil katının köşk çıkıntısında olmak üzere iki kitabesi daha bulunur.[3]

Motifler

Cami süslemesinde geometrik, figürlü kompozisyonlar ve bitkisel kompozisyonlar görülmektedir. Camide bitkisel motif olarak palmiye, sarmal dal, vazodan çıkan çiçekler, kenger yaprağı, S-C kıvrımları, gonca gül, sümbül, rumi, 10 yapraklı çiçek, 8 yapraklı çiçek ve 7 yapraklı çiçek, geometrik motif olarak niş, zencerek, sepet örgü, yıldız, balıksırtı ve daire, nesnesel motif olarak ise kandil, bacağı kavrayan el, meyvelere saplı bıçak, arma ve hançer, gemi, vazo ve ibrik kullanılmıştır.[2] Mihrap duvarı boyunca pencere altında "kafes tekniği"nde yapılmış, üst kısımlarına sandık görünümü verilmiş korkuluklaravardır. Güney duvarındaki panolara rozeti andıran motif yerleştirilmiştir

Caminin kapı, sütun, mihrap ve mahfilinde oyma, minberinde kafesleme ve oyma, vaaz kürsüsünde çakma, kubbesinde çakma ve bağdadi vardır.

Muratlı Köyü Camisi

Kaynakça

  1. ^ a b "MURATLI CAMİ". Kültür Portalı. 3 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2024. 
  2. ^ a b Demet Taşkan (2011). "Artvin İli Borçka ve Hopa İlçeleri Camilerinde Ahşap Süslemeler" (PDF). dspace.gazi.edu.tr. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022. 
  3. ^ a b Coşkun, Rümeysa; Çelebioğlu, Banu (30 Temmuz 2020). "Artvin Borçka'daki Yığma Ahşap Camiler". bab Journal of FSMVU Faculty of Architecture and Design. 1 (2): 142-160. ISSN 2717-7688. 3 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

Aşağı Sundura Camisi, Artvin'in Hopa ilçesinde konumlanmış bir camidir. 19. yüzyılda inşa edilen caminin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Camide geometrik kompozisyonlar, nesneli kompozisyonlar ve bitkisel kompozisyonlar görülmektedir. Caminin kapısında oyma, minber ve mahfilinde çakma, kubbesinde ise bağdadi bulunmaktadır.

Esenkıyı Yukarı Camisi, Artvin'in Hopa ilçesinde konumlanmış bir camidir. 1850 yılında inşa edilen caminin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Camide geometrik kompozisyonlar, nesneli kompozisyonlar, bitkisel kompozisyonlar ve kitabe görülmektedir. Caminin kapısında oyma, minberinde kafesleme ve oyma, mihberinde ise oyma bulunmaktadır.

Orta Hopa Camisi, Artvin'in Hopa ilçesinde konumlanmış bir camidir. 19. yüzyılda inşa edilen caminin yapımında moloz taş kullanılmış, minberi tamamen yenilenmiştir. Camide nesneli kompozisyonlar, bitkisel kompozisyonlar ve kitabe görülmektedir. Caminin tavanında kazma, kubbesinde ise kalemişi ve bağdadi bulunmaktadır.

Çavuşlu Köyü Camii veya Dikiciler Camii, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çavuşlu köyünde konumlanmış bir camidir. Günümüzde Çavuşlu köyünde yer almasına rağmen eskiden ayrı bir köy olan Murkivet'in camisidir. Bundan dolayı Murkivet Camii olarak da bilinir.

Fındıklı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Fındıklı köyünde konumlanmış bir camidir. 18 veya 19. yüzyılda inşa edilmiş cami, alt katında bulunan moloz taştan yapılmış medresenin üzerine tamamen ahşaptan yapılmıştır. Mihrabı yenilenen yapının üzeri tamamen sıvalıdır. Camide geometrik kompozisyonlar, bitkisel kompozisyonlar ve kitabe görülmektedir. Caminin minberinde ve sütunlarında oyma, mahfilinde kafesleme ve oyma, tavanında ise çakma ve oyma görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Köyü Camisi</span> Borçkaya bağlı Camili köyündeki tarihi cami

Camili Köyü Camisi veya Hertvisi Camisi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Hertvisi olan Camili köyünde bulunan tarihi bir camidir. Köyün Hertvisi adının değiştirilmesinden sonra Camili Camii olarak adlandırılmıştır. Hertvisi Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cami (İlkadım)</span>

Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Saray Camii</span> Ünyede eski bir cami

Saray Camii, Ünye kentinde, Hamidiye mahallesinde, Cumhuriyet Meydanı'na bakar konumda eski bir camidir. Ünye kentinde ayakta kalan en eski cami olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çoraklı Köyü Camii</span> Şavmta Kilisesi taşları kullanılarak inşa edilen cami, Şavşat, Çoraklı, Artvin.

Çoraklı Köyü Camii, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Çoraklı köyünde eski bir camidir. Caminin inşasında temel taşları olarak Şavmta Kilisesi'nin süslemeli taşları kullanılmıştır. İnşa edildiği tarihte köy Garkloba adını taşıdığı için Çoraklı Köyü Camii, Garkloba Camii olarak da bilinir.

Arhavi Merkez Camii, 1883 yılında Artvin'in Arhavi ilçesinde inşa edilmiş bir camidir.

Ulukent Köyü Camii, Artvin'in Arhavi ilçesindeki Ulukent köyünde konumlanmış bir camidir. Kayıtlara göre 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Camiiye 1896 yılında son cemaat yeri eklenmiştir. Başta ahşap olan minaresi rüzgar nedeniyle yıkıldıktan sonra yeni hali taştan yapılmıştır. Caminin korkuluklarında ve kubbe göbeğinde bitkisel motifler, kadınlar mahfili katının altında yer alan kirişte ise oyma geometrik desenler görülmektedir. Caminin ahşap minberi işlenmiştir.