
II. Selim, Sarı Selim veya Sarhoş Selim, 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğludur. Kardeşi Bayezid’e karşı Konya’da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişahlığı sırasındaki ilk sefer batı yönlü yapıldı. Ülke sınırları Orta Avrupa’ya kadar genişledi. Kıbrıs, Tunus, Yemen ve Fas kayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.
Afife Nurbanu Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Selim'in yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır. Haseki Hürrem Sultan'ın gelinidir. Kadınlar Saltanatı döneminin en önemli isimlerinden biriydi. Çelişkili teoriler onu Venedikli, Yahudi veya Yunan kökenli olarak tanımlıyor. Doğum adı Cecilia Venier-Baffo, Rachel veya Kalē Kartanou olabilir.

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.
İmaret Camii, Akşehir'deki tek Osmanlı camisidir. Hasan Paşa tarafından 1510 yılında inşa ettirilmiştir.

Mesih Mehmet Paşa Camii, Mimar Davud Ağa'nın III. Murad'ın sadrazamlarından Hadim Mehmed Mesih Paşa adına yaptığı, Karagümrük'te bulunan bir camidir.

Rüstem Paşa Camii, İstanbul, Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.
Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.

Gazze Ulu Camii aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinmekte olan, Gazze'nin eski şehir kısmında yer alan, Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camidir.
Vilayet Camii veya Vilayet Katibi Camii Gazze şehrinde Ömer Muhtar Caddesi üzerinde yer alan tarihi küçük bir camidir. Cami 1432 yılında Memluklar tarafından yaptırılmıştır. ancak yapının tarihi 1344'e kadar uzanmaktadır. Caminin batı tarafındaki eklentiler 1584 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Şam Vilayeti Katibi Ahmet bey tarafından yaptırıldı. Caminin minaresi Aziz Porphyrius Kilisesi'yle bitişiktir.

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.
Kurbanzade Camii, Muğla'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami.

Sinan Paşa Külliyesi ya da Sinan Paşa Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Şam kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı Türk dinî yapısı. Sinaniye külliyesi 1590 M. senesinde Sultan'ın Suriye Valisi olarak hizmet etmiş ve Arnavutluk'tan gelmiş olan Koca Sinan Paşa tarafından inşa edildi. Sinaniye külliyesinin içinde tek kubbeli bir cami bulunmakta. Minaresi yeşil ve turkuvaz boyanlıdır.

Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii veya Adliye Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapı topluluğu (külliye).

Nebi Habil Camii, Suriye'de, Şam'ın batı dağlarında, Zabadani Vadisine yakın bir konumda bulunan ve Barada Nehri köylerine tepeden bakan bir konumda bulunan cami. Osmanlı Valisi Ahmed Paşa tarafından 1599 yılında inşa edilmiştir. Caminin içindeki bir lahitte dünyanın ilk insanlarından biri olarak kabul edilen Habil'in mezarının bulunduğu kabul edilir. Hikâyeye göre, Habil, kardeşi Kabil tarafından öldürülmüştü ve dünyadaki ilk cinayet işlenmişti.

Bu liste, Osmanlı mimarı Mimar Sinan'ın özgeçmişinde yapımını üstlendiği ulu camilerin bir listesidir. Listedeki 77 camiden 39'u İstanbul'da yer almaktadır.
Fatıma Hatun Camii, kuzey Batı Şeria'da bulunan Filistin şehri Cenin'in ana camisidir. Caminin bitişiğinde halen faal olan Fatıma Hatun Kız Okulu bulunmaktadır.

Keçiova Camii, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir. Cami, 1612 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Cezayir Kasbahı'nda yer almaktadır. Cami, Mağrip ve Bizans mimarisinin eşsiz birleşimi ile dikkat çekmektedir.