İçeriğe atla

Murat Murğulişi

Murat Murğulişi
Doğum1983
Ardeşen, Rize
DilLazca
MilliyetLaz
VatandaşlıkTürkiye
EğitimTıbbi Biyolojik Bilimler
Alma materİstanbul Üniversitesi
Dönem2002 - 2006
TürRoman, öykü ve çeviri
Etkin yılları2013 - günümüz

Murat Ercan Murğulişi (d. 1983, Ardeşen, Rize), Laz kökenli Türk romancı ve öykü yazarıdır. İlk öykülerini lise yıllarında yazmaya başlayan yazar, üniversite döneminde şekillenen kimlik bilinciyle birlikte öykü ve romanlarını Lazca kaleme almaya başlamıştır. İlk Lazca yazıları, Laz kültür dergileri olan Skani Nena ve Tanura'da yayınlanmıştır. Yazarın 2010 yılında tamamladığı ve bilinen ilk Lazca roman olan Daçxuri (Ateş), ertesi yıl Lazika Yayın Kolektifi tarafından yayımlandı.

2006 yılında İstanbul Üniversitesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü'nden mezun olan yazar, bir süre Rize Üniversitesi ve ardından Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'nde çalıştı. 2013 yılından beri Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'nde biyolog olarak görev yapmaktadır. Ayrıca RTE Üniversitesi'nde Etno-botanik alanında Yüksek Lisans eğitimi almakta olan yazar (2015), 2010 yılında kurulan Lazika Yayın Kolektifi ve 2013 yılında kurulan Laz Enstitüsü bünyesinde, arkadaşları ile birlikte Lazca çalışmalar yapmaya ve yayınlar oluşturmaya devam etmektedir.

K'iti Bozo (Parmak Kız), Çizmoni K'at'u (Çizmeli Kedi), Romeo do Juliet'i (Romeo ve Juliet), Mturiş P'at'uli (Pamuk Prenses), Uça Çxomina (Küçük Kara Balık), Xoca Naslandina (Nasrettin Hoca) gibi klasikleri Lazcaya kazandıran yazarın diğer çeviri, roman ve öyküleri Lazika Yayın Kolektifi tarafından yayına hazırlanmaktadır.

Yazarın Lazika Yayın Kolektifi’nden çıkan kitapları

Masal

  • “Ç’ink’a do Moni Bozo” -2013

Öykü

  • “Parpali” -2014

Şiir

  • “Sum Şoroni”-2014

Roman

  • Daçxuri” -2011
  • “Didamangisa” -2012
  • “Lazika” -2013, Türkçe
  • “Utole”-2014
  • "Tzitzepe" -2013

Deneme

  • “Siyah Kuşlar Ülkesi ve Lazlar” 2014, Türkçe

Diğer

  • “Kardeş Diller Sözlüğü” -2013, karşılaştırmalı sözlük. (10 dil)
  • “Lazca Konuşma Kılavuzu” -2014, Osman Şafak BUYUKLİŞİ ile birlikte.
  • "Lazca Deyimler Sözlüğü"-2014 Kolektif Çalışma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

Şükrü Hulki Aktunç, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

Orhan Hançerlioğlu, Türk yazar ve araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Doğan Yarıcı, Türk yazar. 1 Haziran 1967'de Beykoz'da doğdu. Selime Vardar ve Hasan Yarıcı'nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini 1984'te İstanbul'da tamamladı.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

Güray Süngü, Türk öykü ve roman yazarı. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa'da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı'da geçirdi.İlk eserlerini Hece Edebiyat Dergisi'nde yayınlamıştır. Sonraki yıllar Hece Öykü, Aykırı Edebiyat, Vivo Edebiyat, Kaçak Yayın, E-Edebiyat, Özgür Edebiyat, Ada, İtibar, Post Öykü ve İzdiham dergilerinde de kısa öyküler yazmıştır. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi'nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Hikmet Altınkaynak, Türk yazar, eleştirmen ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

Daçxuri, Türkiye'de 2011 yılında Murat Murğulişi tarafından yazılmış ilk Lazca romandır.

<span class="mw-page-title-main">Nurdoğan Demir Abaşişi</span>

Nurdoğan Demir Abaşişi yazdığı Lazca masal, hikâye, destan, şiir ve şarkılarla tanınan Laz kökenli Türk yazar. "Biz kişneyen atlarla gelmedik, biz buradaydık" dizeleriyle Nâzım Hikmet'in "Dört nala gelip uzak Asya'dan" dizesine nazire yaptığı şiiri, Lazlar arasında popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tandilava</span>

Ali Tandilava, Lazlar ve Lazca ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Laz tarihçi ve filolog. En kapsamlı Lazca-Gürcüce sözlüğün yazarıdır.

Lazika Yayıncılık veya eski adıyla Lazika Yayın Kolektifi, 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş, Lazca edebiyat ve dili üzerine yayıncılık yapan bir yayın şirketidir. Lazika Yayın Kolektifi, kuruluşundan itibaren 5'i Türkçe gerisi Lazca olmak üzere 80'den fazla kitap yayımlamıştır. Lazcadan Türkçeye resmi olarak çevrilen ilk kitap olan Küçük Prens, bu yayınevinde basılmıştır. Yayıncılığın yayınladığı türler arasında Lazca ders kitabı, sözlükler, çocuk kitapları ve çeviriler da yer almakta. Yayıncılık, TÜYAP kitap fuarı ve Doğu Karadeniz bölgesindeki şenlik ve festivallerde stant açmaktadır.