İçeriğe atla

Murat Gök

Murat Gök
Doğum1972
Adana, Türkiye
Ölüm12 Nisan 2013 (41 yaşında)
Samsun
MilliyetTürkiye Cumhuriyeti
MeslekHukukçu, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı

Murat Gök (d. 1972, Adana - ö. 12 Nisan 2013, Samsun), Türk özel yetkili savcı, hukukçu.

Hayatı

2009 yılında atandığı İzmir Adliyesi'nde iki yıl boyunca Özel Yetkiyle görev yapmış, belediyeler de dahil, kamu kurumlarındaki suç örgütlerine yönelik operasyonlarla adını duyurmuş ve Süper Savcı lakabıyla anılmaya başlamıştır.[1][2]

Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca özel yetkileri alınarak düz savcı olarak 2009 yılında Samsun’a atandı. Bu sırada kitap yazmayı düşünüyordu.[3]

Samsun’da Cumhuriyet Başsavcılığı’nda zaman aşımı incelemesine bakarak görev yapan ve özel koruma ile gezen Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, kaldığı Samsun'daki Adliye Lojmanları’ndaki evinde 12 Nisan 2013'te 41 yaşında ölü olarak bulunmuştur.

Bir süredir karaciğer yetmezliğinde tedavi gören Murat Gök'ün cenazesi kendi isteğiyle Samsun'da toprağa verilmiştir.[4] Yapılan tetkiklerin sonucunda ölüm sebebi "doğal nedenler" olarak basına yansımıştır.[5] Faili meçhul bir cinayete kurban gittiği, ailesi tarafından iddia edilmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Süper Savcı Gök'ün imza attığı 9 büyük operasyon". haber7. 13 Nisan 2013. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  4. ^ "Cumhuriyet Savcısı Murat Gök ölü bulundu". hurriyet. 13 Nisan 2013. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayalçın</span> Türk siyasetçi

Murat Karayalçın, Türk siyasetçi. 1993–1994 arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1994-1995 arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1995-1999 arasında CHP Samsun Milletvekili, 1997-1999 arasında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve 1989-1993 arasında SHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

Devlet güvenlik mahkemesi, Türkiye'de "cumhuriyeti ve devletin iç ya da dış güvenliğini ilgilendiren" davalara bakan bir tür mahkemeydi. Türk hukuk sistemine 1961 Anayasası'na 1973 yılında eklenen bir maddeyle girmiş, 1982 Anayasası'nda yeniden getirilmişti. Yapılan değişiklikle bu türden davalar, belirli ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Zekeriya Öz, Türk hukukçu ve eski savcı. Ergenekon ve 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının savcılarındandı. Gülen Cemaati’ne üye olduğu iddia edilmektedir. Hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı bulunan Öz, 2015 yılında Almanya'ya iltica etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Yıldırım (futbolcu)</span> futbolcu

Murat Yıldırım, kariyerini Çorum FK sürdürmekte olan Türk futbolcudur. Hem Türkiye hem de Hollanda vatandaşlığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Duruer</span> Türk futbolcu

Murat Duruer, Türk futbolcudur. Orta sahada görev yapan oyuncu. Futbolcu Mustafa Duruer'ın ikiz kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Cihaner</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

İlhan Cihaner, Türk hukukçu ve siyasetçi. Eski cumhuriyet başsavcısı, TBMM 24., 25. ve 26. dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili. 2012, 2014 ve 2016'da yapılan CHP kurultaylarında parti meclisi üyeliğine seçilmiş ve bu görevini parti meclisi üyesi seçilmediği 2018 yılına kadar sürdürmüştür.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu veya 2013 Türkiye yolsuzluk skandalı, 2013-2014 yıllarında yürütülen ve bazı kâmu kurum ve kuruluşları ile aralarında dört bakanın da yer aldığı kâmu görevlilerinin görevi kötüye kullanma ve rüşvet ile suçlandığı soruşturmalardır.

AK Parti Hükûmeti - Fethullahçı çatışması, önderliğini Fethullah Gülen'in yaptığı Fethullahçılar ile AKP hükûmeti arasında yaşanan; medya, sosyal medya, emniyet, yargı ve yasa değişiklikleri yoluyla genişleyen çatışmalar süreci. FETÖ'nün finansal destek mekanizması ve örgüte eleman kazandırma odağı haline gelen dershanelerin kapatılması yönündeki girişimler ve 3 bakanın istifa etmesine neden olan 17 Aralık yolsuzluk soruşturması ile açık bir çatışmaya dönüşen süreç, AK Parti'nin çok sayıda polisi görevden alması, sosyal medyaya düşen kasetler, HSK kanununun değiştirilmesi ile devam etti.

Yücel Uyar, Türk eski futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk döneminde orta sahada görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 İstanbul Adalet Sarayı saldırısı</span> Silahlı saldırı

2015 İstanbul Adalet Sarayı saldırısı, 31 Mart 2015 günü, İstanbul'un Şişli ilçesindeki İstanbul Adalet Sarayı içerisinde gerçekleşen silahlı saldırı. Berkin Elvan davası soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) örgüt üyeleri tarafından rehin alındı. Olayın ardından bina boşaltıldı ve polis tarafından güvenlik önlemleri alındı. Örgüt mensupları, savcıyı öldürme tehdidi ile polise bir talep listesi belirtti. Yaklaşık dokuz saat süren olayda, savcı Kiraz DHKP-C militanlarınca öldürüldü. Ayrıca iki saldırgan da ölü olarak ele geçirildi.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Samsun'da spor, Türkiye'nin Samsun ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

İrfan Fidan Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi üyesi. Eski Yargıtay üyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Vekili.

Abdulkadir Güngören Emekli Yargıtay üyesi.

Cengiz Köksal Yargıtay üyesi.

Murat Uzun,, Türk hukukçu ve Cumhuriyet Savcısı.