İçeriğe atla

Murat Cemal Yalçıntan

Murat Cemal Yalçıntan
Doğum1971
Erzurum, Türkiye
EğitimMimar Sinan Üniversitesi, Londra Ekonomi Okulu
MeslekAkademisyen, şehir plancısı.

Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan (d. 1971), Türk akademisyen, şehir ve bölge plancısı.

1971'de Erzurum'da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin ardından, 1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun oldu. Aynı bölümde yürüttüğü yüksek lisans çalışmalarını "Kentsel Korumanın Ekonomik Yönleri" üzerine yazdığı tez ile 1995 yılında tamamladı. Doktora çalışmasını "Küreselleşmenin Kentsel Siyasete Etkileri - Koç Üniversitesi örnek çalışması" (Impacts of Economic Globalisation on the Local Politics of Istanbul: The Case of Koc University) isimli tez ile Londra'da Londra Ekonomi Okulu & Political Science (LSE)'de tamamladı.

1994 yılında Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Anadalı Araştırma Yarışmasında, "Kentleşme ve Siyasal Yapılaşma" adlı eserle arkadaşlarıyla birlikte, birincilik ödülünü almıştır. 2000 yılında 3. Yol Politikaları üzerine derlediği kitabı Büke Yayınları'ndan yayınlanmıştır. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde birçok köşe yazısı ve makale yayınlamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılan Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki 10 ilin Çevre Düzeni Planı yapım işinin danışmanlarından biridir.

Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta; Kent Planlama, Yerel Siyaset, Kentsel Politikalar, Yerel Ekonomik Kalkınma, Küreselleşme, Araştırma Yöntemleri konularında dersler vermektedir. Yalçıntan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde Bölüm Başkanlığı görevine 2021 yılında başlamıştır. Haziran 2022'ye kadar yürütmektedir.[1] Bu tarihten itibaren Bölüm Başkanlığı görevini Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut'a devretmiştir.[2]

Kitapları

  • Üçüncü Yol Arayışları ve Türkiye, Büke Yayınları, İstanbul, 2000.

Kaynakça

  1. ^ "ŞBP Bölüm Başkanlığı". msgsu.edu.tr. MSGSÜ. 19 Ağustos 2021. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 
  2. ^ "MSGSÜ Akbis". akbis.msgsu.edu.tr. MSGSÜ. 4 Aralık 2022. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Yurtsever</span>

Hüseyin Yurtsever, Türk mimar.

Ercüment Rıza Tarcan Türk mimar ve eğitimci.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

Erol Çevikçe, Türk siyasetçi, CHP Milletvekili, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

Sinan Genim, Türk mimar ve siyasetçi.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Mehmet Çubuk Türk mimar, şehir plancısı ve öğretim görevlisi.

Selçuk Mülayim Türk sanat tarihçisi, akademisyen ve yazar. Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm başkanlığı görevinden 2013 yılında emekli olmuştur. Mimar Sinan üzerine yaptığı araştırmalarla, yazdığı makale ve kitaplarıyla tanınır. Kimileri tarafından Mimar Sinan uzmanı olarak nitelendirilir. Bunun yanı sıra; sanat tarihi, Türk sanatı, İslam sanatı ve Selçuklu sanatı üzerine yazılmış birçok eseri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Şehir planlaması, bir şehrin ve insan ihtiyaçlarını karşılayan alt alanlarının gelecekte arzu edilen koşullarda geliştirilmesi ve bu istikamette uygulanmasıyla ilgilenen bilimsel disiplindir. Özellikle ekonomik, ekolojik, sosyal, yaratıcı ve teknik yönleri dikkate alarak mekâna yönelik kavramlar ve süreçler geliştirir. Kural olarak, devlet tarafından kurumsallaştırılır ve belediyede arazi kullanımını bağlayıcı bir şekilde düzenler. Bu, çatışmayı en aza indirmek amacıyla ideal olarak kamunun çıkarları ile özel çıkarları hesaba katarak, hem kamunun, hem de özel inşaatın yanı sıra mekânsal altyapı geliştirmeyi de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Şadan Bezeyiş Türk sanatçı, ressam ve akademisyen.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir mühendislik fakültesidir. Fakültenin Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Endüstriyel Tasarım Bölümü, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü, Harita Mühendisliği Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü, Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Mimarlık Bölümü, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi</span>

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Falkültesi, Fındıklı, Dolmabahçe ve Beşiktaş SEM yerleşkelerinde yer alır. Fakültede mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve şehir ve bölge planlama bölümleri bulunur. 1882'de kurulan “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’de açılan üç bölümden biri Mimarlık’tır. Mimarlık Bölümü, Mimarlık Akreditasyon Kurulu tarafından 2014 yılında 6 yıllık ulusal tam akreditasyona layık görülmüştür. Mimarlık Bölümü eğitiminin uluslararası alandaki eşdeğerliği ve tanınırlığı ise, RIBA destekli UNESCO-UIA Geçerlilik Onaylama Sistemi’ne yapılan başvuru sonrasındaki değerlendirmelerde UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi tüzüğüne tam uygunluk sağladığı görüldüğünden, Lisans/ Bachelor ve Yüksek Lisans/ Master eğitimleri bağlamında, Kasım 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 5 yıl süreyle onaylanmıştır.

Prof. Dr. Tamer Başoğlu, Türk heykeltıraş ve eski Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü.

Tayfun Kahraman, Türk şehir plancısı, akademisyen ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı müzik ve sahne sanatları okuludur. İlkokul, ortaokul, lise, lisans ve lisansüstü düzeylerinde tam zamanlı ve yarı zamanlı eğitim vermektedir.