İçeriğe atla

Murat Baç

Murat Baç
Doğum1964
Trabzon
MeslekFelsefeci, Yazar, Şair, Çevirmen
MilliyetTürkiye

Murat Baç, (d. 1964, Trabzon), Türk felsefeci, yazar, şair, çevirmen, akademisyen.

Yaşamı

Murat Baç 1964 yılında dünyaya geldi. Turhal, Şenyurt ve Ankara'da öğrenim gördü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisiliği bölümünü bitirdi (1990). Aynı üniversitenin Felsefe Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı (1994). Felsefe doktorasını Kanada'da Alberta Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı (2001). Doktora sonrası çalışmasını ise gene aynı ülkedeki Dalhousie Üniversitesi'nin Felsefe Bölümü'nde gerçekleştirdi (2001-2003). 2010-2011 yılları arasında ise Barselona Üniversitesi'nin Felsefe Bölümü'nün LOGOS (kelam) adlı çalışma grubuna iştirak etti.

Murat Baç şiir ve edebiyatla yakından ilgilenmekte ve yapıtlar vermektedir. Çok sayıda akademik yayını da olan Murat Baç, felsefe alanındaki çalışmalarına sonsuzun nerede olduğunu (nesnel anlamda) merak ederek başladı. İlkokul yıllarını bir Anadolu ilçesinde (Turhal) yüksek tavanlı eski bir evde geçirdi. Yeni ile eskinin iç içe geçtiği bu yaşantı onu, geçmiş, şimdi ve gelecek arasında zamansal, dolayısıyla kavramsal ve felsefi bir bağ olduğu düşüncesine götürdü. İleriki yıllarında aldığı felsefe eğitimiyle pekişen bu düşüncesi, onun metafizik ve epistemolojiye yönelmesinin başlıca nedeni oldu.

Şiir ve edebiyatın yanı sıra, akademik yaşamında Epistemoloji, metafizik, metafelsefe, fenomenoloji ve dinginlik, ölümün metafiziği konularıyla ilgilenen Murat Baç Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesörlük yaptı, halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesörlük yapmaktadır.

Murat Baç, 2012 yılında yayınlanan Kaos Kelam Hijyen Şiddet adlı kitabında, felsefe öğrenciliğinin önemli bir kısmını kapsayan Kanada deneyiminin onu götürdüğü ontoloji kuramını anlatmaktadır.

Yapıtları

  • Epistemoloji (2011, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2011)
  • Kaos Kelam Hijyen Şiddet (Yeni İnsan Yayınevi, 2012)
  • Ölüm ve Dinginlik (Şiirler / yayınlanma aşamasında)

Çevirileri

  • Sören Kierkegaard, Korku ve Titreme / Diyalektik Lirik (N. Ekrem Düzen'le birlikte - Ara Yayıncılık, 1990)

Ödülleri

  • ODTÜ Felsefe Topluluğu Ödülü (1992)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Aruoba</span> Türk yazar, şair ve felsefeci

Oruç Aruoba, Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci.

Yücel Kayıran, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İkbal</span> Filozof

Muhammed İkbal, Pakistanlı İslam alimi, şair, filozof ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Derrida</span> Edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusu

Jacques Derrida, Fransız filozof, edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

Afşar Timuçin, Azeri kökenli Türk felsefeci, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

Serpil Oppermann (Tunç); Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü profesörlerindendir. Akademik unvanını Hacettepe Üniversitesi'nden sırası ile 1989'da yardımcı doçentlik, 1994'te doçentlik, 2000 yılında da profesörlük alarak ulaşmıştır.
İngiliz Edebiyatı, Hacettepe ÜniversitesiTürkiye ve yurtdışında aldığı eğitimlerin ardından Postmodern kuramların Türkiye ve dünyada tanınan isimlerinden biri haline gelmiştir. Uzmanlık alanlarının başında Postmodern Edebiyat ve Postmodern Tarih Kuramları gelmekle birlikte, üniversite kürsüsünde, lisans ve liansüstü düzeyinde "Edebi Teoriler" ve "Çağdaş Felsefe Akımları" dersleri vermektedir. Oppermann, Edebiyat ve Çevre Araştırmaları Derneği ASLE üyesidir, Avrupa Birliği Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Birliği, EASLCE danışman yönetim kurulu üyesidir ve Dünya Eko- külter derneği kurucu üyesidir. Raymond Federman, Leslie Fiedler gibi postmodern edebiyatın yaratıcılarının öğrencisi olan Oppermann hala Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapmaktadır. 2006 yılında basılmış incelemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

Murat Serdar Arslantürk, Türk şair, yazar, öğretmen.

Seyit Sertçelik Türk akademisyen ve siyasetçi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Swinburne</span>

Richard Swinburne, İngiliz felsefeci. Din felsefesi alanında birçok kitap yazmış ve analitik felsefe geleneğinde modern din felsefesinin öncüsü olmuştur. Oxford Üniversitesi'nde din felsefesi alanında profesörlük görevini sürdürmektedir. 50 yılı aşan bir süredir Tanrı'nın varlığına dair felsefi argümanların önemli bir tarafı olmuştur. Felsefede en çok katkı sağladığı alanlar ilk olarak din felsefesi ve bilim felsefesidir. Din felsefesiyle ilgili ilk çalışmaları birçok tartışmaya yol açmıştır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 28 Nisan 2010 tarih ve 27565 sayılı resmi gazetede yayınlanan, KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nin Fen ve Edebiyat Fakülteleri olarak ayrılması kararıyla birlikte kurulma çalışmalarına başlamıştır.

Marilyn Frye Amerikan felsefeci ve radikal feminist kuramcıdır. Marilyn Frye; cinsiyetçilik, ırkçılık, boyundurluk ve cinsellik teoriyle bilinir. Eserleri beyaz ırkın üstünlüğü, erkek dokunulmazlığı, gey ve lezbiyenlerin marjinalliği gibi feminist konuların tartışmalarını ortaya çıkarmıştır. Frye açıkça lezbiyendir. Eserlerinin çoğunda özellikle ırk ve cinsiyeti konu alan sosyal kategorileri inceler. Marilyn Frye, adalet perspektifinden konuları ele almasıyla birlikte metafizik, epistemoloji ve sosyal kategorilerin ahlak psikolojisiyle de son derece ilgilendi.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi ve felsefesi</span> Bir akademik disiplin

Bilim tarihi ve felsefesi, Bilim felsefesi ve Bilim tarihi'ni kapsayan bir akademik disiplin'dir. Alandaki birçok bilim insanı öncelikle tarihçi veya filozof olarak eğitilmiş olsa da, birçok önde gelen üniversitede HPS'nin akademik derece veren bölümleri mevcuttur. Bilim felsefesi ve bilim tarihi'nin kendine ait disiplinleri olsa da Bilim tarihi ve felsefesi başlı başına ayrı bir disiplindir.