İçeriğe atla

Murat Çetinkaya

Murat Çetinkaya
22. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
Görev süresi
19 Nisan 2016 - 6 Temmuz 2019
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
Başbakan Ahmet Davutoğlu
Binali Yıldırım
Yerine geldiğiErdem Başçı
Yerine gelenMurat Uysal
Kişisel bilgiler
Doğum 1976 (47-48 yaşında)
Çorlu, Tekirdağ
Bitirdiği okul Boğaziçi Üniversitesi
Mesleği Ekonomist, Bankacı

Murat Çetinkaya (d. 1976; Çorlu, Tekirdağ[1]), Türk ekonomist, Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı.[2]

Hayatı

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü, çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu.[3] Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversite uluslararası finans, ekonomi, politika konularında doktora tez çalışmaları yaptı.[3] Albaraka Türk Katılım Bankasında, bankacılık hayatına başladı, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında farklı alanlarda görev aldı.[3] 2003 yılında Türkiye Halk Bankasında Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevlerini üstlendi.[3] 2008 yılından 2012 yılına kadar Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 29 Haziran 2012'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevine getirildi.[3] 2016 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirildi.[4] 6 Temmuz 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınarak yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştır.[5][a]

Notlar

  1. ^ Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılı Kasım ayında AKP grup toplantısında konuşurken, sistem değişince Merkez Bankası Başkanını görevden alma yetkisini de aldığını belirterek "böylece önceki Merkez Bankası Başkanını görevden aldık çünkü laf dinlemiyordu" demiştir. 5 Kasım 2019 tarihli Bloomberg haberi

Kaynakça

  1. ^ "Merkez Bankasının Başındaki İsim Tekirdağlı . ." Tekirdağ Net Haber. 12 Nisan 2016. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 
  2. ^ "Numan Kurtulmuş: Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Çetinkaya atandı". Hürriyet. 11 Nisan 2016. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  3. ^ a b c d e "Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın yeni başkanı oldu (Murat Çetinkaya kimdir?". NTV. 11 Nisan 2016. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  4. ^ "Merkez Bankası başkanlığına 'Murat Çetinkaya atanıyor'". BBC Türkçe. 11 Nisan 2016. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Erdem Başçı
22. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
19 Nisan 2016 - 5 Temmuz 2019
Sonra gelen:
Murat Uysal


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

Süreyya Serdengeçti Türk bürokrat ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Durmuş Yılmaz</span> Türk ekonomist ve politikacı

Durmuş Yılmaz Türk ekonomist, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlarının listesini içerir.

Ersin Özince, Türk bankacı, Türkiye İş Bankası'nın önceki Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Başçı</span> Türk ekonomist

Erdem Başçı, Türk mühendis, ekonomist, akademisyen, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Yayi Boni</span>

Thomas Yayi Boni, Beninli siyasetçi. Boni, Afrika kıtası ülkesi Benin'in 2006-2016 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Esengül Civelek, Türk bürokrat. 10 Haziran 2020'de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Turhan (ekonomist)</span> Türk ekonomist

İbrahim Mustafa Turhan, Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

Y. Akın Öngör (1945) Garanti Bankası eski CEO'su. Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF-Türkiye), Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve TED İstanbul Koleji Vakfı Mütevelli Üyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Savaş</span> Türk politikacı

Mustafa Savaş, Türk banka yöneticisi ve siyasetçi. TBMM 26, 27 ve 28. dönem AK Parti Aydın milletvekili seçilerek meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Oktay</span> Türk siyasetçi

Fuat Oktay, Türk siyasetçi, akademisyen ve bürokrattır. Türkiye eski cumhurbaşkanı yardımcısı ve 28. dönem milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Bankası</span> Merkez bankası

İspanya Bankası, İspanya'nın merkez bankasıdır. 1782 yılında III. Carlos tarafından Madrid'de kurulan banka, Avrupa Merkez Bankaları Sistemi ve Eurosystem üyesidir; aynı zamanda bankacılık kapsamında İspanya'nın yetkili tek denetim mekanizmasıdır. Bankanın faaliyetleri İspanya Merkez Bankası Özerklik Yasası ile düzenlenmektedir. İspanya'nın Euro'yu kabul ettiği Ocak 1999'a kadar, ulusal merkez bankası eski İspanyol para birimi peseta'dan sorumluydu.

Murat Uysal, Türk ekonomist ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı.

İsmet Alver Türk bürokrat ve bankacı.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

Gökhan Erün, Türk yönetici, mühendis, işletmeci ve Yapı Kredi Bankası CEO'sudur.