İçeriğe atla

Muqadasa Ahmadzai

Muqadasa Ahmedzai
DoğumAfganistan
MilliyetAfgan
MeslekSosyal aktivist, Politikacı,Şair
ÖdüllerN-Barış Ödülü,BBC 100 Kadın

Muqadasa Ahmedzai, 1992 yılında Afganistan'da doğmuştur. Ahmedzai, siyaset bilimi alanında lisans sahibidir.Afganistan’da toplumsal cinsiyet eşitliğini, eğitimi ve kadınları harekete geçirmek için çalışan sosyal aktivist,politikacı ve şairdir.N-Barış Ödülü sahibidir. Aynı zamanda 2021 yılında  BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.[1]

Kişisel yaşamı

Muqadasa 19 yaşında iken ailesi onun barış aktivizmine karıştığını öğrenmesi nedeniyle fiziksel cezalara maruz kalmıştır. Ailesinin onaylamamasına rağmen o yılmadan çalışmalarına devam etmiştir. Muqadasa’nın henüz genç iken gizlice yayınlamış olduğu şiir kitabını amcasının takdir etmesiyle ailesinin de fikri değişmiştir.[2]

Aktivizm ve faaliyetleri

Afganistan Gençlik Parlamentosu'nda Nangarhar vilayeti Gençlik Meclisi başkan yardımcısı ve üyesi olarak görev yapmıştır.Ayrıca burada daha geniş kadın siyasi katılımı için girişimlere öncülük etmiş ve ardından Ulusal Gençlik Konseyi'ni kurmuştur.[3] Kadın ve çocuk hakları, barış konularında farkındalık yaratmak amacıyla yerel ve ulusal çabalarını,medya kampanyalarını ve diğer yaptığı faaliyetleri koordine eden ve destekleyen yaklaşık 2500 kadın üye bulunan Kor Derneği'nin kurucusu ve yöneticisidir.[1]

Covid-19 salgını zamanında yayılan yanlış ya da doğruluğu kesin olmayan bilgilere karşı,kadınları ve toplulukları desteklemek için çalışmıştır.[4]İstanbul-Türkiye'de düzenlenen Afganistan ve Pakistan barış diyaloglarına Afgan kadınlarının sesi olup onları temsil etmiştir.[5]Muqadasa ve arkadaşları militanları şiddetten vazgeçirmek için Nangarhar'daki Celalabad şehrinin karşısındaki duvara renkli barış mesajları içeren resimler çizip ve bir kampanya başlatmıştır.[6] Ayrıca Muqadasa Taliban tarafından kontrol edilen diğer bölgeler de dahil olmak üzere 400'den fazla kadını örgütleyip seyahat eden bir ağ kurmuştur.Aile içi şiddet gören kadınların sesini yükseltti,kız çocuklarının eğitimine destek oldu ve çocuk işçiliği konusunda farkındalık oluşturmuştur.Okula gitmesine izin verilmeyen kız çocukları ve çocuk işçiler için devam hâlâ devam etmekte olan 200 eğitim kursu kurmuştur.Ülkenin 12 ilindeki 230 kadının davasında hukuki destek sağlamıştır.[1]

Muqadasa,gönüllü yaptığı faaliyetlerin dışında,liderlik ve yöneticilik pozisyonlarında 8 yıllık deneyime sahip ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da beraber çalışmıştır.BM ajansları, USAID, MiCT-Alman projesi ve BST Amerikan gibi bazı kuruluşlarla birlikte çalışmıştır.[1]

2018 yılında savunduğu olayların daha fazlasını yapabilmek için Afgan parlamentosuna seçilmek istemiştir.[7]

Ödülleri

2018 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın barış inşası alanında çalışan kadınlara verdiği N-Barış ödüllerinden birine sahip olmuştur.[8] 2021 yılında BBC 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Ayrıca bakınız

100 Kadın(BBC)

Kaynakça

  1. ^ a b c d "ma7770". Princeton School of Public and International Affairs (İngilizce). 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  2. ^ "The young Afghan woman fighting for women's rights - The Migrant Project" (İngilizce). 14 Eylül 2017. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  3. ^ "In Taliban Strongholds, a Woman Stands for Peace". GIWPS (İngilizce). 15 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  4. ^ "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  5. ^ "Afghan Women Experts". Onward for Afghan Women (İngilizce). 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  6. ^ "The young Afghan woman fighting for women's rights - The Migrant Project" (İngilizce). 14 Eylül 2017. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  7. ^ "Humayoon, Haseeb, and Mustafa Basij-Rasikh" (PDF). Birleşik Devletler Barış Enstitüsü. Şubat 2020. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  8. ^ "Alumni 2018". N-PEACE (İngilizce). 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Devrimci Kadın Birliği</span>

Afganistan Devrimci Kadın Birliği veya kısaca RAWA, İngilizce: Revolutionary Association of the Women of Afghanistan), 1977 yılında Afganistan’ın başkenti olan Kâbil’de Meena Keshwar Kamal liderliğinde kurulmuştur. RAWA, feminist, köktendincilik karşıtı, seküler demokrasi için çalışan ve laiklik yanlısı bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İslam Cumhuriyeti</span> Afganistanda hüküm sürmüş eski bir devlet

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Afganistan Savaşı sırasında 2004-2021 yılları arasında Afganistan'da var olan bir İslam cumhuriyetiydi. 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesinin ardından Taliban liderliğindeki Afganistan İslam Emirliği'nin ele geçirilmesi sonrası 2004 yılında kuruldu. 15 Ağustos 2021'de ülkenin büyük bölümünün kontrolü Afganistan İslam Emirliği'ne geçti. Afganistan'ın uluslararası olarak tanınan tek meşru devleti olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Gani</span> Afgan siyasetçi

Muhammed Eşref Gani Ahmedzay, Eylül 2014-Ağustos 2021 tarihleri arasında Afganistan'ın 5. cumhurbaşkanı ve Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin 2. ve son cumhurbaşkanı olarak görev yapmış Afgan politikacı, ekonomist ve antropolog. Hükûmeti Taliban tarafından devrildi.

<span class="mw-page-title-main">Taliban yönetiminde kadın hakları</span> Afganistanda Taliban yönetimi altında kadınlara uygulanan davranışlar

Taliban, Afganistan'da iktidardayken kadın düşmanlığı ve kadınlara yönelik şiddetle uluslararası üne kavuşmuştur. Belirttikleri amaca göre "kadınların iffet ve haysiyetinin bir kez daha kutsal olabileceği güvenli bir ortam" yaratmaktır. Günümüzde Taliban'ın Afganistan'ın çoğu yerini ele geçirmesiyle kadınlara yönelik bu endişeler artmıştır.

Lima Aafshid Afganistan kökenli bir şairdir ve yazardır. 2021 yılında BBC tarafından her yıl tekrarlanan 100 Kadın listesinde ismi yer almıştır. Lima Aafshid Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil Üniversitesinden mezundur ve bu üniversiteye ait olan "Sher-e-daneshgah" adlı derneğin üyesidir.

Rada Akbar, Afganistan'da doğup büyüyen, sanatı kadın düşmanlığına ve baskıya karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanan bir aktivist, küratör ve sanatçıdır.2015 yılında UNICEF Yılın Fotoğraf Ödülü'nde Mansiyon ödülü, 2021 yılında Prens Claus ödülü, MujerHoy ödülleri ve BBC 100 Kadın ödülünü sahip olmuştur.

Alema,genellikle Dr.Alema olak tanınır, filozof, feminist aktivist, çatışma analisti, kadın hakları savunucusu ve Afgan politikacıdır. Afganistan'da insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Wahida Amiri, kütüphaneci, hukuk mezunu ve protestocudur. Taliban hükûmetinin kadınlara karşı uyguladığı zorlu politikaları protesto etmek için Amira ve arkadaşları tarafından "Afganistan'ın Mücadeleci Kadınları Hareketi"'ni kurmuşlardır. 2017 yılından beri kadınları okumaya motive etmek için içinde 5.000'den fazla kitaptan oluşan kütüphanesi Kabil'de bulunmaktadır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Fatima Gailani, 1954 yılında Kabil'de doğmuş, Afgan Kızılayı'nın başkanı olarak görev yapmış bir siyasi lider ve kadın hakları aktivistidir. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salima Mazari</span>

Salima Mazari, Afgan bir siyasetçi. Afganistan'ın Belh vilayetinin Çar Kent İlçesinin Kaymakamıdır. Aynı zamanda Afganistan'daki üç kadın kaymakamdan biri olarak görev yapmış olmasıyla adından söz ettirmiştir.

Halima Sadaf Karimi, Afgan politikacı ve eski milletvekili.

Laila Haidari, 1978 yılında doğmuş, Afgan aktivist ve restoran işletmecisidir. 2010 yılında Afganistan'ın Kabil kentinde kurduğu bir uyuşturucu rehabilitasyon merkezi olan Mother Camp'i işletiyor. Ayrıca Mother Camp'i finanse eden bir Kabil kafesi olan Taj Begum'un da sahibi. Taj Begum bir kadın tarafından işletiliyor ve bekar erkek ve kadınların birlikte yemek yemesine izin veriyor. Kafe, tabuları yıktığı için sık sık baskınlara uğruyor. Haidari, 2018 tarihli Laila Köprüde adlı belgesel filmin konusudur.

Nasrin Husseini, Afgan doğumlu Kanadalı bir mülteci savunucusu, veteriner araştırmacı ve gıda sistemini yeniden yapılandırmak için çalışan bir gıda aktivistidir. Araştırmaları, çiftlik hayvanlarından elde edilen gıdaların üreme ve üretkenliğini artırma yoluyla hayvan sağlığını geliştirmeye odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoda Khamosh</span> Afgan muhabir

1996 doğumlu olan Hoda Khamosh, Afgan gazeteci, şair ve kadın hakları aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Bayat</span>

Crystal Bayat, Afgan kökenli kadın hakları savunucusu,Afganistan'ın içinde de dışında da siyasi aktivizmle uğraşmaktadır. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle birlikte değişen olaylara karşı protestolar yapmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü demokrasi ve toplumsal değişimler için uğraşmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nilofar Bayat</span>

Nilofar Bayat, Afganistan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın kaptanı ve engelli kadınların haklarının savunucusudur.Taliban'ın iktidara gelmesiyle eşiyle birlikte İspanya'ya sığınmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

2002 Kabil- Afganistan doğumlu Fatima Sultani, Noshaq zirvesine tırmanan en genç dağcı kadın olarak kabul edilir.

Pashtana Durrani, öğretmen ve LEARN Afganistan'ın kurucusudur. LEARN Kandahar'da okullar kurmuş öğretmenlere eğitim vermiş, öğrencilere de danışmanlık yapmıştır. Durrani Birleşmiş Milletler'de Afgan Gençlik Temsilcisi ve Afgan kızlarının eğitime ulaşması için gösterdiği çabalardan dolayı Malala Fonu Eğitim Savunucusu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 ilham veren kadınlardan biri oldu.