Eflak veya Ulahya Romanya'nın tarihî ve coğrafî bölgelerinden biridir. Tuna Nehri'nin kuzeyi ile Güney Karpatlar'ın güneyinin arasında bulunmaktadır. Eflak bazen Munteniya olarak anılmaktadır.
1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.
Yergöğü veya Yerköy, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan Yergöğü ili'nin merkezi olan ve aynı adı taşıyan şehirdir.
Boğdan bugünkü Moldova'ya ve Romanya'nın Moldova'ya komşu olan bazı bölümlerine Osmanlılar tarafından verilen isimdi. Bu bölgenin halkı öteden beri Moldova ismini kullandıkları halde Osmanlılar Boğdan Prensliği 1359-1365 yılları arasında yöneten Voyvoda I. Bogdan'dan dolayı Boğdan ismini kullanmışlardır.
Romanya, 8 idari bölgede 41 eyalet ve 1 başkentten oluşur. Bu idari bölgeler ve şehirleri şu şekildedir:
Boğdan Prensliği veya Boğdan Beyliği veya Moldova Prensliği , Avrupa'da Doğu Karpatlar ve Dinyester nehri arasında kurulmuş tarihi prenslik. Önce bağımsız sonra özerk bir ülke olmuştur. Eflak Prensliği ile birleştiği zaman da modern Romanya'nın temelleri atılmıştır. Boğdan Prensliği çeşitli zamanlarda Bukovina'nın hepsi ile Besarabya ve Bucak'ı kapsamıştır.
Olt Nehri Romanya'da bir akarsudur. Karpatya Dağları'nın doğusunda Hăşmaşu Mare Dağları'ndan doğarak Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea ve Olt gibi Romanya kentlerinden geçer. Nehir, Antik Roma çağlarında Aluta ya da Alutus olarak adlandırılmıştır. Olt ilçesi ve Olt illeri adlarını bu nehirden almışlardır. Kıyısında kurulmuş en önemli kentler Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea ve Slatina olup Olt Nehri, Turnu Măgurele yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir.
Yergöğü, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan bir ildir. İl merkezi aynı adla anılan (Yergöğü) Giurgiu'dur. Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov ve Călăraşi illeri ile sınırı vardır.
Brașov, Romanya'da Transilvanya bölgesinde bir ildir. Merkezi Brașov olan ilde, nüfus genellikle Rumenlerden oluşur. Rumenlerin nüfus içindeki payı %87.25'dir.
Romanya tarihi bugünkü Romanya Devleti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
Moldova tarihi bugünkü Moldova topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar. Günümüzde Moldova adıyla anılan topraklar Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgedir. Bu bölge 1812 yılına kadar Boğdan adıyla anılan devletin doğu kısmını oluşturuyordu. 1812 yılından sonra Rusya'nın eline geçti. Boğdan'ın geri kalan kısmı ise etnik bakımdan kardeş olan Eflak'la birleşerek günümüzdeki Romanya Devleti'ni oluşturdu. Moldova halkı Romanya halkıyla aynı dili konuşmaktadır, etnik bakımdan kardeş uluslardır. Dolayısıyla Moldova tarihi Romanya tarihi'yle iç içe geçmiş bir tarihtir.
Karpat Dağları, Doğu Avrupa'da bir dağ silsilesi. Viyana yakınlarında Bratislava'da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya, Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur. Macaristan'ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.
Eflak ve Boğdan Birleşik Prensliği veya Romanya Prensliği, 1859'da Alexander John Cuza'nın Eflak ve Boğdan prensi olup bu iki prensliği birleştirmesi ile kurulmuş devlettir. 22 Ocak 1862'de Romanya parlomentosu kurulmuştur. Romanya'da 14 Mart 1881'de krallığın kurulmasıyla sona ermiştir.
Brăila ili, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan bir ildir. İl merkezi aynı adla anılan Brăila'dır.
Buzău ili, Romanya'nın güneyinde Muntenya bölgesinde yer alan bir ildir. İl merkezi aynı adı taşıyan Buzău kentidir.
Romanya İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Romanya için kullanılan sınıflandırmadır:
Suceviţa Manastırı, Romanya'nın kuzeydoğusunda yer alan Doğu Ortodoks manastırıdır. Suceava ilindeki Rădăuţi'ye 18 km uzaklıktaki Suceviţa köyünde, Suceviţa Nehri yakınlarında yer almaktadır. Bukovina tarihi bölgesinin güney kesiminde yer alır. 1585'te Ieremia Movilă, Gheorghe Movilă ve Simion Movilă tarafından inşa edilen manastır, Boğdan'daki Kiliseler Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.
İbrail (ya da Rumence: Brăila, Romanya'nın Muntenya bölgesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Tuna Nehri kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 180,302'dir.
Oltenya veya Aşağı Eflak, Romanya'nın güneybatısında bulunan bir coğrafi, tarihî ve kültürel bölgedir. Tuna, Güney Karpatları ve Olt Nehri arasında yer alır.
Focşani Kapısı, Romanya'da Romanya'nın Doğu Operasyon Bölgesi olarak tanımladığı Batı Moldova'nın güney ucunda yer alan, her iki yönde bir hareketlilik koridoru rolüne sahip önemli bir bölgesel yapıyı temsil eder. Alçak irtifalı arazisi nedeniyle tankların ilerleyişini yani manevra savaşını kolaylaştırır, ancak manevralar coğrafi bağlam tarafından kullanımı pratikte zorunlu hale gelecek şekilde yönlendirilir; Askeri açıdan bakıldığında, Doğu Karpatlar'daki dağ silsilesiyle yakın bir karşılıklı bağımlılık içindedir ve işleyişi dağ geçitlerinin başarılı bir şekilde kapatılmasına bağlıdır.