İçeriğe atla

Mungiki

Mungiki, 2002 yılında Kenya hükûmeti tarafından faaliyetleri yasaklanan tarikat.

Tarikat, 1950'li yılların Mau Mau isyanından esinlenerek, Kenya'nın en büyük kabilesi olan Kikuyu mensuplarının desteğiyle 1980'lerde oluşturuldu. Mungiki tarikatının önderleri, mensuplarının sayısının iki milyon civarında olduğunu iddia etmektedir.

Kenya basınında yer alan haberlere göre tarikat kuruluşundan bu yana düzenli ve göz korkurtan bir çete haline dönüşmüştür. Ulaşım güzergahlarını ele geçiren tarikat mensupları, haraç alma, adam öldürme, soygun düzenleme ve adam kaçırma gibi suçları işlemektedir.

Bir insan hakları örgütünün hazırladığı rapora göre Kenya polisinin son beş yılda Mungiki tarikatını ortadan kaldırmak amacıyla düzenlediği operasyonlarda 8,040 Kenyalı işkence ve infaz sonucu öldürülmüştür.

Tarikatın ismi Kikuyu dilinde "kalabalık" anlamına gelmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Essen</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Essen, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı, bu eyaletin dördüncü, ülkenin dokuzuncu büyük şehridir. Ruhr Havzası adı da verilen bu bölge, eskiden Almanya'nın en önemli demir ve kömür maden ve işleme tesislerinin yer aldığı bir bölgeydi.

Kutb’ûd-Dîn Haydar ya da Baba Haydar (Haydar Gazi veya Haydar Sultan da denir). Hoca Ahmed Yesevî’nin dervişlerinden olup Tarikât el-Aleviyye'nin Haydarîlik veya "Haydarîlik Tarikâtı" kurucusudur.

Niyâzî-i Mısrî,, Halvetiye tarikatının Mısriyye kolunun kurucusu olan mutasavvıf ve şair.

Din adamı, herhangi bir organize dinde çeşitli dinî görevleri yerine getiren kişi. Değişik dinlerdeki karşılığı farklılık göstermekle birlikte genellikle dini ayinlerin yönetilmesi işlerini vazife edinmiş ve bu konuda bilgili kişiler için kullanılan bir tabirdir. Çoğu din adamı bu unvanlarını yerel ve resmî bir otoritenin onayıyla alır.

<span class="mw-page-title-main">Hospitalier Şövalyeleri</span> Ortaçağ ve erken modern Katolik askerî düzeni

Hospitalye Şövalyeleri ya da Aziz Yuhanna Şövalyeleri tarikatı 1070 civarında kurulmuş bir şövalye tarikatıdır. Sonradan ismi Rodos Şövalyeleri, çok sonralarıysa Malta Şövalyeleri olarak anılmıştır. Merkezi İtalya'nın Roma kentinde bulunan tarikatın günümüzdeki resmi adı İtalyancada Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta yani Kudüs, Rodos ve Maltalı St. Jean Egemen Askeri Misafirperver Tarikatı veya kısaca Malta Tarikatıdır.

Galibîlik, Hacı Galip Hasan Kuşçuoğlu tarafından kurulmuş tarikattır. Kuşçuoğlu, 1993 yılında Kâdirî ve Rufaî tarikatlarının birleşiminden yeni bir kol olarak ayrı bir tarikat verildiğini ilân etti ve hâli hazırda var olan 12 tarike ek olarak kendi ismiyle anılan Gâlibîlik tarikatını 13. tarik olarak tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Kuyumcular, Seyhan</span> Seyhan, Adana, Türkiyede mahalle

Kuyumcular, Adana ilinin Seyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Wangari Maathai</span>

Wangari Muta Maathai, Kenyalı çevreci ve siyasi eylemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Mau Mau İsyanı</span> Kenyalı isyan, 1952-1960

Mau Mau İsyanı ya da Mau Mau Direnişi, 1952-1960 yılları arasında İngiliz Kenya Kolonisi'nde bağımsızlık amacıyla gerçekleştirilmiş (1920-1963), Kenya Toprak ve Özgürlük Ordusu ile İngiliz yetkililer arasındaki bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Jomo Kenyatta</span> Kenyalı siyasetçi

Jomo Kenyatta, Kenyalı siyasetçi. Kenyatta, Afrika ülkesi Kenya'nın 1963 ile 1964 yılları arasında ilk başbakanı, 1964 ile de 1978 yılları arasında ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Changaa</span>

Changaa veya Chang'aa Kenya'da popüler alkollü içki. Akdarı, mısır ve sorgum gibi tahıllardan damıtılır ve çok kuvvetlidir. Üretimi ve dağıtımı Mungiki gibi suç şebekeleri tarafından kontrol edilmektedir. Mungiki içkiler üzerindeki vergiyi arttırdığında, yerel üreticiler başka çetelerden yardım istemiş ve çeteler arası şiddet tavan yapmıştır.

Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Siirt civarından Adiyaman'ın Kahta ilçesi Menzil köyüne gelip yerleşen Abdulhakim Erol tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar Cemaatin lideri Abdülbaki Erol'du. Erol'un ölümü üzerine yerine oğlunun geçeceği düşünülmüştür ancak 24 Temmuz tarihinde cemaat içinde bir uzlaşmaya varılamadığından, üç oğlu arasında ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uhuru Kenyatta</span>

Uhuru Muigai Kenyatta, 9 Nisan 2013 ile 13 Eylül 2022 tarihleri arasında görev yapan Kenya'nın 4. Devlet Başkanıdır. Kendisi daha önce 2001-2002 yılları arası Yerel Yönetimler Bakanı olarak Kenya Hükûmetinde ve 2002 yılından 2007 yılına kadar Resmi Muhalefet Lideri idi; sonradan 2008-2013 yılları arası Başbakan yardımcısı oldu. 2002 yılında Gatundu Güney Seçim Bölgesinden Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Kenyatta Ulusal Birlik Partisinin (PNU) bir parçası olduğunu Kenya Afrika Ulusal Birliğinin (KANU) Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Paşmakçızade Ali Efendi 18. yüzyılda şeyhülislamlık yapmış Osmanlı din adamıdır. Tahsilini tamamladıktan sonra 1657’de Mehmed Ağa Dersiyesi’nde harici müderris oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hırka</span>

Hırka, önden açık, genellikle yünden yapılan bir giysi.

<span class="mw-page-title-main">Kikuyular</span> Kenyada bir etnik grup

Kikuyular, Kenya yaylalarında yaşayan halk topluluğu.

Alacakaranlık Mağarası olarak da bilinen Enkapune Ya Muto, Kenya'nın Mau Escarpment bölgesinde bir Geç Taş Devri bölgesidir. Alanda bulunan delikli devekuşu yumurtası kabuğundan yapılmış boncuklar 40.000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Alanda bulunan boncuklar, kişisel süslemelerin ilk insan kullanımını temsil etmektedir.

Njoro Nehri Mağarası, Kenya, Mau Escarpment'da yer alan, ilk olarak 1938'de Mary Leakey ve kocası Louis Leakey tarafından kazılan bir arkeolojik sit alanıdır. Kazılar sonucunda, Elmenteitan çobanlarının günümüzden yaklaşık 3350-3050yıl önce Pastoral Neolitik dönemde oluşturduğu bir toplu yakma alanını ortaya çıkarıldı. Kazılarda ayrıca çanak çömlek, boncuklar, taş kaseler, sepet işi, havaneli ve pullar ortaya çıkarıldı. Leakeys'in kazısı, bölgedeki antik boncukları ve aletleri ortaya çıkaran en eski kazıydı ve 1950'de daha sonra yapılan bir araştırma, Doğu Afrika'da radyokarbon tarihlemesini kullanan ilk araştırma oldu.