İçeriğe atla

Munchon

Munchon
문천시
Kuzey Kore üzerinde Munchon
Munchon
Munchon
ÜlkeKuzey Kore Kuzey Kore
İlKangwon
Zaman dilimiUTC+8:30 (Pyongyang Saati)

Munchon (Korece문천시; 文川市; Munch'ŏn-si), Kuzey Kore'nin Kangwon ilinin merkezi olan şehirdir.[1] Şehir Japon Denizi kıyısında, Wonsan sınırında yer almaktadır.

Ekonomi

Tarım ve balıkçılık

Balıkçılık, meyve ve hayvancılık bölgenin başlıca endüstrileridir. Tahıl ana tarım ürünüdür.

Madencilik

Munchon'da çinko, altın, gümüş, kalker, dolomit, granit ve kil rezervleri vardır. Bununla birlikte antrasit de üretilmektedir.

İdari bölümler

Munchon idari bölüm olarak 16 tong (mahalle) ve 14 ri 'ye (köy) ayrılır;

  • Kang'an-dong
  • Kogae-dong
  • Kunmak-tong
  • Kuo 1-dong
  • Kuo 2-dong
  • Kwanmun-dong
  • Mun'ak-tong
  • Ponghwa-dong
  • Pyŏl'o-dong
  • Saemaŭl-dong
  • Saemmul-dong
  • Segŏm-dong
  • Hambu-ri
  • Kosal-li
  • Kŏnha-ri
  • Kŏnjung-ri
  • Kŏnsang-ri
  • Mit'a-ri
  • Namsang-ri
  • Samgang-ri
  • Sipridong-ri
  • Songhak-ri
  • Tŭnggong-ri
  • Yŏnha-ri
  • Yŏnp'o-ri
  • Yŏnsang-ri

Kaynakça

  1. ^ "강원도 문천시 역사" (Japonca). 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto</span> Japonyada bir şehir

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur. Ayrıca Kyoto protokolü de ismini bu şehirden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sapporo</span> Japonyanın Hokkaidō prefektörlüğünün merkezi ve bölgenin en büyük şehri

Sapporo, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğünün merkezi ve bölgenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Susumu Tonegawa</span> Japon biyolog

Susumu Tonegawa Japon bilim insanı. Antikor çeşitliliğini sağlayan genetik mekanizmayı keşfetmesi nedeniyle 1987'de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü tek başına kazanmıştır. Nobel Ödülünü immünoloji dalındaki çalışmalarıyla kazanmakla birlikte, eğitimini gördüğü ana branş moleküler biyolojidir. Sonraki yıllarda çalışmalarını hafıza oluşumunun moleküler ve hücresel temeli konusuna yöneltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Narita</span>

Narita, Japonya'nın Chiba prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 213.84 km² olan şehrin nüfusu 1 Şubat 2016 tarihi itibarı ile 131,096'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rason</span>

Rason, Kuzey Kore'de bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin kuzeydoğu ucunda Japon Denizi kıyısında yer almakta olup Çin'in Jilin eyaleti ve Rusya'nın Primorski Krayı ile komşudur. Rason, 1993-2004 yılları arasında doğrudan yönetilen şehir (chikhalsi) olup 2010 yılında özel şehir statüsü verilerek tekrar Kuzey Hamgyong ilinden ayrılmıştır. Yüzölçümü 746 km² olan şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 196,954'tür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın şehirleri</span> Japonyanın belediye düzeyindeki yerel idarî bölümleri

Japonya'nın şehirleri, Japonya'nın yerel idari bölümlerinden biridir. Şehirler, kasaba ve köyler ile birlikte belediye düzeyinde idari bölümlerdir ancak ilçelere bağlı değildirler. Şehirler diğer idari bölümler gibi 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanırlar.

Japonya'nın kasabaları, Japonya'nın yerel idari bölümlerinden biridir. Coğrafi olarak kasabalar prefektörlüklere bağlıdır. Kasabalar idari olarak şehir ve köy arasında belediyelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sayama</span>

Sayama, Japonya'nın Saitama prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuştur. Yüzölçümü 49.04 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2010 tarihi itibarı ile 157,453'tür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

Yarına Bakış, Türkiye'de yayım yapmış olan ulusal günlük gazete.

Chosun Ilbo, Güney Kore'nin en büyük gazetelerinden biridir. 1,800,000'den fazla tirajı ile ülkenin en çok okunan yayın organıdır. Chosun Ilbo ve yan kuruluşu Digital Chosun gazetenin İngilizce, Çince ve Japonca web sürümlerini de yayınlayan Chosun.com haber sitesini işletmektedir.

Intersputnik ya da Intersputnik Uluslararası Uzay İletişimi Organizasyonu, 15 Kasım 1971 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından sekiz eski sosyalist devletle birlikte kurulmuş uluslararası bir uydu iletişim hizmetleri organizasyonudur. Günümüzde pek çok ülke bu organizasyona üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Olinda</span> Brezilyanın Pernambuco eyaletinde belediye

Olinda, Brezilya'nın Pernambuco eyaletinde, ülkenin kuzeydoğu Atlantik Okyanusu sahilinde, Recife'nin hemen kuzeyinde ve Paulista'nın güneyinde bulunan tarihi bir kenttir. Nüfusu 389.494, yüzölçümü 41.681 kilometrekaredir (16.093 mi2)ve kilometrekareye 9 kişi düşmektedir. Brezilya'nın en iyi korunmuş sömürge şehirlerinden biri olarak belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinpo</span>

Sinpho, Güney Hamgyŏng, Kuzey Kore'de yer alan, Japon Denizi'nin kıyısında olan bir liman şehri. En son yapılan nüfus sayımlarına göre yaklaşık 158,000 kişi burada yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manpo</span>

Manpo, Kuzey Kore'de Chagang ilinin merkezi olan şehirdir. 2008 yılı itibarıyla 116.760 tahmini nüfusa sahiptir. Bu şehir Çin'in Ji'an şehrine bakar.

<i>Fate/stay night</i> 2004 video oyunu

Fate/stay night, Type-Moon tarafından geliştirilen bir görsel roman serisidir. İlk olarak Windows için bir yetişkin video oyunu olarak 30 Ocak 2004 tarihinde yayınlandı. Anime serisinden Japon seslendirme sanatçılarına yer veren Fate/stay night Réalta Nua adlı 15 yaş ve üstü versiyonu, PlayStation 2 için yayınlandı ve daha sonra üç ana hikâye satırını kapsayan bir üçleme olarak Windows'a indirildi. Réalta Nua da PlayStation Vita'ya taşındı. 28 Ekim 2005'te, Type-Moon, Fate/hollow ataraxia adlı Fate/stay night'teki olaylardan yarım yıl sonrasında geçen bir devam oyunu yayınladı.

Türkiye'deki Japon halkı, çoğunlukla Japonya'dan gelen son göçmenler ve Türkiye'de doğan torunları var. Eylül 2010 itibarıyla sayıları Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından 1.430 olarak kaydedildi. Türkiye'de yaşayan Japonların çoğu Ankara ve İstanbul'da yaşıyor.