İçeriğe atla

Muna el-Hüseyin

Muna el-Hüseyin
Muna, oğulları Abdullah ve Faysal ile, 1964
DoğumAntoinette Gardener
25 Nisan 1941 (83 yaşında)
Chelmondiston, İngiltere
Tanınma nedeniÜrdün Kralı II. Abdullah'ın annesi Eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'in ikinci eşi
EvlilikHüseyin bin Talal (1961-1971)
Çocuk(lar)4
AileBabası: Walter Percy Gardiner

Muna el Hüseyin evlilik öncesi adıyla Antoinette Gardener (d. 25 Nisan 1941, Chelmondiston, İngiltere), Ürdün Kralı II. Abdullah'ın annesi ve eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'in ikinci eşi. Talal bin Hüseyin ile evlendikten sonra Prenses Muna el Hüseyin ismini almıştır.

Hakkında

Ürdün'de İngilizlerin eğitimi ile sorumlu olan İngiliz Ordusu memuru Walter Percy Gardener'ın kızıdır.[1] Eğitimi tamamladıktan sonra, Ürdün'ün çektiği kuraklık nedeniyle oluşan su kıtlığı problemini çözmek için, İngiliz büyükelçiliğinden burada kalmayı talep etmiştir. []

Tanışma ve evlilik

Arabistanlı Lawrence filminin hazırlıkları sırasında tanıştıkları iddia edilir. Kral Hüseyin bazı askeri kuvvetlerin filmde yer almasına izin vermiş ve başka zamanlarda da film setini ziyaret etmiştir, bu sırada tanışmışlardır. Diğer bir iddiaya göre, kralla tanışmaları babası Ürdün'de askerî danışmanlık yaparken olmuştur. 25 Mayıs 1961'de evlenmişlerdir. Evliliği sonrasında Müslüman olarak yeni adını alan Muna el Hüseyin aşağıdaki sırayla 4 çocuk dünyaya getirmiştir:

  • Kral Abdullah (doğum 1962)
  • Prens Faysal (doğum 1963)
  • Prenses Ayşe (doğum 1968)
  • Prenses Zeyn (doğum 1968)

21 Aralık 1971'de boşanmıştır ama kraliyet unvanını kaybetmemiştir.

Şimdiki hayatı

Ürdün'de kalarak bugüne kadar sosyal etkinliklerde bulunmuştur ve oğlu Abdullah kral olduktan sonra etkinliği artmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Ewing, Richard (5 Şubat 1999). "Prince's secretary mum who married a king". Coventy Evening Telegraph. 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin bin Ali (Mekke emiri)</span> Mekke şerifi ve emiri, Hicaz kralı ve Şerifî halifesi

Hüseyin bin Ali el-Haşimi, bilinen adıyla Şerif Hüseyin, 1908-1916 yılları arasında Mekke Şerifi, 1916-1924 arası Hicaz Kralı olan Arap lideri.

<span class="mw-page-title-main">Hâşimoğulları (Hicaz)</span> Arap kraliyet ailesi

Hâşimoğulları veya Hâşimîler, Hüseyin bin Ali tarafından kurulan Arap ailesi. İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Benî Haşim ailesine bağlı bir Kureyş boyu olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi bin Faysal</span>

I. Gazi, Irak'ın ikinci kralı. I. Faysal'ın tek oğlu olarak, tahta geçtiği 8 Eylül 1933 tarihinden, trafik kazası geçirerek öldüğü 4 Nisan 1939'a kadar 5 sene hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin (Ürdün kralı)</span> Kral Hüseyin (Ürdün)

Hüseyin bin Talal, 1952-1999 arasında Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">Rania el-Abdullah</span>

Raniya el-Abdullah Ürdün kralı II. Abdullah'ın karısı ve Ürdün kraliçesidir. Filistinli bir ailenin çocuğu olarak Kuveyt'te doğdu. Rania'nın yaşamının ilk evreleri diğer birçok Filistinli ile son derece benzerlik göstermektedir. Kuveyt'in Jahra bölgesindeki "New English School' da eğitim gördü. Daha sonra Kahire Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan kısa süre sonra Citibank'ta ve sonrasında Amman'da Apple şirketinde çalıştı. 1993 yılında Ürdün Prensi olan II. Abdullah ile bir partide tanışmış ve altı ay sonunda da, 10 Temmuz 1993 gününde evlendi. Anne tarafından Türk kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah</span> Ürdün kralı

II. Abdullah el-Hüseyin, 1999'dan beri Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Muâviye</span> emevilerin üçüncü halifesi

II. Muaviye, Emeviler'in üçüncü halifesi. Halifeliğe babası I. Yezid'in ölümünden sonra geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdullah</span> Haşimi Krallığı kralı

Talal bin Abdullah d. 26 Şubat 1909 - ö. 7 Temmuz 1972) Haşimi Krallığı'nın 2. kralı ve I. Abdullah'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span>

Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud Kızıl Prens olarak da anılan bir kraliyet ailesi üyesi, aynı zamanda Kral Abdullah'ın üvey kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">El-Hadi bin el-Nizar</span>

El-Hâdî bin el-Nizâr ya da Ebû Ali Hasan ; "Elemût Birinci Gizlenen-İmâmı". Hicrî 490-530 / M. 1097-1136 yılları arasında Elemûtlar-Nizârî Devleti hükümdârı ve Nizârî Bâtınî-İsmâ‘îl’îyye Mezhebi'nin Yirminci İmâm-ı Zamânı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin bin Abdullah</span>

Hüseyin bin Abdullah, Ürdün Haşimi Krallığı'nın veliahdı, Ürdün kralı II. Abdullah ve kraliçe Rania el Abdullah'ın en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İbn Suud</span> Suudi Arabistanın kurucusu ve ilk kralı

Abdülaziz bin Abdurrahman bin Faysal Âl-i Suud veya bilinen adıyla İbn Suud, Suudi Arabistan'nın kurucusu ve ilk kralı. Abdurrahman bin Faysal ile Sare bint Ahmed es-Sudeyri'nin oğlu olarak Riyad'ın yüksek taraflarındaki Necid bölgesinde doğan Abdülaziz 1953'te Taif kentinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Hüseyin bin Talal</span>

Emir Faysal bin Hüseyin bin Talal eski Ürdün kralı Hüseyin bin Talal 'ın ve Prenses Muna el-Hüseyin 'in oğlu, Kral 2. Abdullah 'ın erkek kardeşi ve Ürdün Olimpiyat Komitesi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Haya bint el-Hüseyin</span>

Haya bint El Hüseyin, eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'ın kızı, şimdiki Ürdün Kralı Abdullah Bin El Hüseyin'in kız kardeşi ve BAE Başkan Yardımcısı, BAE Başbakanı ve Dubai emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum'un eşi. 2007 yılında Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Zein Al-Sharaf Talal</span>

Zein al-Sharaf Talal, Ürdün kralı Talal bin Abdullah'ın eşi olarak Ürdün konsort kraliçesi. Kraliçe Zein, Ürdün kralı Hüseyin bin Talal'ın annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İman (Ürdün prensesi)</span>

Prenses Iman bint Abdullah Kral II. Abdullah ve Ürdün Kraliçesi Rania'nın ikinci çocuğu ve en büyük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Rimavi</span> Ürdünlü siyasetçi

Abdullah Rimawi 1950'lerde Ürdün'deki Baas Partisi'nin başkanıydı. 1957'de Süleyman Nabulsi hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Sadık bir pan-Arabist olan Rimawi, Ürdün'deki Haşimi yönetici ailesinin en sesli muhaliflerinden biri haline geldi ve Suriye ile birleşmeyi tercih etti. 1957'de sol hükûmet ile kraliyet ailesi arasındaki kriz nedeniyle Ürdün'den kaçtı. Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne yerleşti ve burada BAC Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a yakınlaştı. 1959'da bu yakınlık, Nasır ile anlaşmazlığı olan Baas Partisi'nden ihraç edilmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi adında ayrı bir parti kurdu. Sürgünü sırasında, Ürdün monarşisine saldırmak veya monarşiyi baltalamak için bir dizi girişimde bulunduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rikabi</span> Ürdünlü siyasetçi (1864-1942)

Ali Rıza Paşa Rikabi modern Suriye'nin ilk başbakanı ve aynı zamanda Ürdün başbakanıydı.