İçeriğe atla

Mumya'nın Dönüşü

Mumya'nın Dönüşü
The Mummy Returns
The Mummy Returns Poster
YönetmenStephen Sommers
YapımcıSean Daniel
James Jacks
SenaristStephen Sommers
OyuncularBrendan Fraser
Rachel Weisz
Arnold Vosloo
John Hannah
Patricia Velásquez
The Rock
Oded Fehr
MüzikAlan Silvestri
Theme:
Jerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniAdrian Biddle
DağıtıcıUniversal Studios
TürüMacera/Aksiyon/Korku
Yapım yılı4 Mayıs 2001, ABD
Süre138 dakika
Dilİngilizce
Bütçe98 Milyon $ (tahmini)
Hasılat433,013,274 $ [1]
Önceki filmMumya
Devam filmiMumya: Ejder İmparatoru’nun Mezarı

Mumya'nın Dönüşü, yönetmen Stephen Sommers'in Mumya'da başarılı olan aynı kadroyu daha da sofistike bir devam filmi için geri toplamış olduğu film. Güreşçi The Rock da rol alıyor.

Konusu

Yıl 1933. Rick O'Connell (Brendan Fraser) ile Evelyn'in (Rachel Weisz) Mısırlı rahip İmhotep'in mumyasıyla dehşet dolu karşılaşmalarının üzerinden 10 yıl geçmiştir. Artık evli bir çift olan Rick ve Evelyn'in Alex (Freddie Boath) adını verdikleri sekiz yaşında bir oğulları vardır. Alex, babasından mizah gücüyle macera tutkusunu, annesinden de antik uygarlıklara duyduğu ilgiyi almıştır. Öte yandan, binlerce km uzakta Sahra Çölü'nün kumları altında yepyeni bir kâbus başlamaktadır. 5000 yıl önce yenildiği savaşın intikamını almak için Tanrı Anubisle anlaşma yapan Scorpion King (Akrep Kral) adlı savaşçı (Dwayne Johnson) Tanrı Anubis'in ordularını yöneterek intikamını almıştır. Tekrar uyandırılana kadar kumlara geri dönmüştür. Öte yandan hedefleri Akrep Kral'ı öldürüp Anubis'in ordularının komutasını ele alarak tüm uygar dünyayı ele geçirmek olan ve önderleri Hafız isimli bir müze görevlisi bir grup Hamunaptrada yaptıkları kazıyla Imhotep'in çürümüş bedenine ulaşırlar ve onu British Museum'a geri getirerek tekrar canlandırırlar. Şimdi hedefleri çölün derinliklerindeki Ahm Shere Vadisindeki Altın Piramit ve Akrep Kral'ın mezarıdır. Onları durduracak kişiler ise Rick ve Evelyn'dir.

Oyuncular

AktörRolü
Brendan FraserRichard "Rick" O'Connell
Rachel WeiszEvelyn "Evie" Carnahan-O'Connell
Prenses Nefertiti
John HannahJonathan Carnahan
Arnold VoslooBaş Rahip Imhotep
Oded FehrArdeth Bey
Dwayne JohnsonAkrep Kral
Freddie BoathAlexander "Alex" O'Connell
Patricia VelásquezMeela Nais
Anck-Su-Namun
Alun ArmstrongBaltus Hafez
Adewale Akinnuoye-AgbajeLock-Nah
Shaun ParkesIzzy Buttons
Bruce ByronRed
Jon YarumIcy
Joe DixonJacques
Tom FisherSpivey
Aharon IpaléPharaoh Seti I

Dış bağlantılar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eski Ahit</span> Kitâb-ı Mukaddesin ilk kısmı

Eski Ahit veya Eski Antlaşma, Kutsal Kitap'ın İbranice kaleme alınmış olan ilk kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. Yahudilerin Tanah ve Müslümanların Tevrat ve Zebur olarak kabul ettikleri kitapları içinde barındırır. Kutsal Kitap'ın birinci yüzyılda Grekçe kaleme alınan yazılarına "Yeni Ahit" adı verildi. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Toplam 39 bölümden oluşur. Eski Ahit; Tevrat, Tarihsel Kitaplar, Şiirsel Kitaplar, Peygamberlik Kitapları olarak 4 temel bölüme ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osiris</span> Antik Mısırda yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş ve iyilik tanrısı

Geb ve Nut'un oğlu yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş tanrısı, kardeşi Set'in tam zıddı olarak iyilik tanrısı, kural koyucu, koruyucu; ölülerin yargıcı lahitinin bulunduğu yer Abidos’ta kültünün oluştuğu yerdir. Osiris, Nut ve Geb’in ilk çocuğuydu. Set, Nephthys ve İsis’in kardeşiydi, aynı zamanda İsis’in kocasıydı. Horus, İsis'ten oğluydu. Bir hikâyeye göre Nephthys, İsis gibi davranarak ve Osiris’i baştan çıkarmış ve Anubis’i doğurmuştur. Osiris adı bu tanrıya eski Yunanların verdiği bir addır. Osiris’in eski Mısırcadaki asıl adı “gözün yeri” anlamındaki "As-âr"dır. Bu ad, hiyeroglif yazısı ile yazılırken iki ideogram kullanılarak yazılır; kullanılan iki ideogramdan biri taht, diğeri gözdür.

<span class="mw-page-title-main">Set (mitoloji)</span>

Set ; Mısır mitolojisinde bir tanrıdır. Nut ve Geb'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Tutankhamun</span> 18. Hanedanlığın on ikinci firavunu

Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanah</span> Yahudiliğin ana kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Tanah/Tanak, Yahudiliğin ana mukaddes metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonudur. Hristiyanlar tarafından İbranice Mukaddes Kitap ya da Eski Ahit denir. Metinlerin neredeyse tamamı Kutsal İbranice ile yazılmış olup, ufak bir bölümü de Kutsal Aramiceyle yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hathor</span>

Hathor, Mısır mitolojisi'nde doğum, bereket, aşk ve evlilik ile ilişkilendirilen tanrıçadır. Ra'nın hem eşi hem kızlarından biridir. Hathor samanyolu galaksisinin kişileştirilmesini temsil eder. Hathor bazı figürlerinde memelerinden süt akan ilahi bir inek olarak çizilir. En eski tanrıçalardandır.

Papa II. Stephanus, 26 Mart 752 - 26 Nisan 757 arasında papa ve Papalık Devletlerinin ilk hükümdarı. Papa Aziz Zacharias'ın ikinci ardılıdır, kutsanmadan önce ölen ilk ardılı Stephanus'un adını alması nedeniyle III. Stephanus adıyla da anılır.

<i>Mumya: Ejder İmparatorunun Mezarı</i>

Mumya: Ejder İmparatoru'nun Mezarı, Rob Cohen'in yönettiği ve başrollerinde Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Luke Ford, Michelle Yeoh ve Isabella Leong'un oynadığı 2008 yapımı komedi/macera/aksiyon filmidir.

<i>Mumya</i> (film, 1999)

The Mummy 1932 yılında çevrilen aynı isimli korku filmi klasiğinin bir yeniden çevrimi olan Mumya filminin yönetmenliğini Stephen Sommers yapmış Aksiyon, macera filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Alex de Souza</span> Brezilyalı eski millî futbolcu ve antrenör

Alexsandro de Souza veya kısaca Alex, orta saha mevkiinde oynayan Brezilyalı eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve teknik direktör. Şu anda Süper Lig takımlarından Antalyaspor'un teknik direktörüdür. Brasileiro Série A ekiplerinden Coritiba'da ve Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'de 10 numaralı formayı giymiştir. Alex de Souza, futbolculuk döneminde doktor lakabıyla anılmaktaydı.

<i>Yıldız Geçidi Atlantis</i>

Yıldız Geçidi Atlantis. Bir grup bilim insanı kayıp şehir Atlantis'in yerini tespit eder. Sanıldığı üzere Atlantis dünyada değil, Pegasus Galaksisi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Amatzya</span> Yehuda Krallığının 10. kralı.

Amaziah, Joaş'ın oğlu ve Yehuda'nın kralıydı. Annesi Jehoaddan'dı. Yirmi beş yaşında tahta geçti. MÖ 797/796 - MÖ 768/767 arası yirmi dokuz yıl boyunca iktidarda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mansûr (Fâtımî halifesi)</span>

Mansur veya El-Mansur Nasrillah veya Arapça tam adıyla Ebu Tahir İsmail Mansur bi-Nasrillah, 18 Mayıs 946 – 19 Mart 953 arasında Fatımi Devleti halifesi.

<span class="mw-page-title-main">On Bela</span> Tanah/Eski Ahitte anlatılan ve İsrailoğullarının azat edilmesi için YHVH tarafından Mısır firavununa gönderilen belalar dizisi

On Bela veya Mısır Belaları, Tevrat'ta Çıkış kitabının 7 ila 12. bölümleri altında anlatılan, köle olan İsrailoğullarının serbest bırakılması için YHVH tarafından Mısır firavununa gönderilen belalar dizisidir. Firavun, İsrailoğullarının gitmesine, onuncu bela gerçekleşene kadar izin vermemiştir. Bu belalar, İsrail Tanrı'sının gerçekliğini ve Mısır tanrılarının güçsüzlüğünü betimlemektedir. Bazı yorumcular bu belaların bazılarını Nil tanrılarına verilen yargı, bereket ve doğal fenomenlerle bağdaştırırlar. Çıkış kitabına göre Tanrı, Mısır tanrılarını yargılayacağını bildirmektedir: "O gece Mısır'dan geçeceğim. Hem insanların hem de hayvanların bütün ilk doğanlarını öldüreceğim. Mısır'ın bütün ilahlarını yargılayacağım. Ben RAB'bim."

<span class="mw-page-title-main">Bellerofontis</span>

Bellerophontes, Korinthos kralı Glaukos'un oğlu. Sisyphos'un torunu. Adı, kardeşi Belleros'u ormanda avlanırlarken kazara öldürdüğü için Belleros'u yiyen anlamında Bellerophontes konulmuştur. Tanrılar tarafından kendisine olağanüstü bir yakışıklılık ve mertlik verildiği için Argos kralı Proitos'un karısı Anteia ona tutulur, ancak aklı başında bir delikanlı olan Bellerophontes, kadının kendisini baştan çıkartmasına izin vermez. Bunun üzerine Anteia, kocasına Bellerophontes'in kendisine tecavüz etmeye çalıştığını anlatarak kendisinden delikanlıyı öldürmesini ister. Proitos çok sinirlenir, ancak cinayet işlemekten çekindiği için sözde suçluyu bir mesajla kayınpederi olan Lykia kralına yollar. Kral mesajdaki "uğursuz işaretleri" çözdüğünde Bellerophontes'e üç zorlu görev verir. Kimera'yı öldürmesi, ünlü Solymler ırkına karşı savaşması ve Amazonları alt etmesi gerekmektedir.

<i>Labirent Savaşı</i>

Labirent Savaşı, Percy Jackson & Olimposlular serisinin dördüncü kitabıdır. Yazarı Rick Riordan olan kitabın birinci Türkçe baskısı 2009 yılında Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır dini</span>

Antik Mısır dini, Antik Mısır toplumunun ayrılmaz bir parçası olan ve çok tanrılı ve ritüelleri karmaşık bir inanç sistemi vardı. Mevcut olduğuna inanılan ve kuvvetler ve doğa unsurları, kontrolünde olan birçok tanrılar ile Mısırlıların etkileşimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Mısırlı din uygulamalarını tanrılar sağlamakta ve halk ise onların beğenisi kazanmak için bir çabaları vardı. Mısır'ı tarihteki kral ile aynı statüsü ile aynı olan ve aynı zamanda tanrı olan Firavunlar yönetirdi. Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar. Mısırlılar tanrılar için muazzam tapınaklar yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Levant'ı fethi</span> 7. yüzyılda Râşidîn Halifeliği tarafından gerçekleştirilen fetih

Müslümanların Levant'ı fethi veya Müslümanların Biladü'ş-Şam'ı fethi ya da Arapların Levant'ı fethi