İçeriğe atla

Mulu Mesfin

Mulu Mesfin, Kasım 2020'de Tigre savaşının başlamasından bu yana yüzlerce tecavüz kurbanını tedavi eden Etiyopyalı bir hemşiredir.[1]

Mesfin, 2020'nin sonlarında mevcut iç savaşın başlamasından bu yana giderek daha acil hale gelen bir sorun olan Tigre'de kızlara ve genç kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmek için 2018'de kampanya başlattı.[2] O zamandan beri her gün 10 ila 15 olmak üzere yüzlerce tecavüz kurbanını tedavi etti ve istismara uğrayan kadınların sayısının azalmadığını, aksine arttığını doğruladı. Yirmi kat büyüyebileceğini hesapladı. Aynı şekilde, hem Eritreli hem de Etiyopyalı askerler tarafından haftalarca saldırıya uğrayan bu kadınların ifadelerini toplayıp kamuoyuna duyurdu.[3][4]

Mesfin, günün birinde barış olacağı umuduyla çalışmalarını hala sürdürmeye devam ediyor.[5]

Çalışma Hayatı

2023 yılı itibarıyla 11 yılı aşkın süredir hemşiredir ve Etiyopya'nın Tigre bölgesinin başkenti Mekele'deki Tek Durak Merkezinde çalışmaktadır. Merkez, taciz ve cinsel şiddet mağdurlarına tıbbi, psikolojik ve yasal hizmetler sunmaktadır.[2]

Ödüller

Aralık 2021'de BBC 100 Kadın listesine dahil edildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Castellví, Albert (11 Haziran 2021). "La fam s'acarnissa amb la població del nord d'Etiòpia després de set mesos de guerra". Ara Balears (Katalanca). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b c "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News (İngilizce). 7 Aralık 2021. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  3. ^ AfricaNews (28 Mayıs 2021). "Eritreans commit atrocities in Tigray region". Africanews (İngilizce). 28 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  4. ^ Schaap, Fritz; Etter, Daniel (30 Haziran 2021). "Violence in Ethiopia: Using Famine and Rape as a Weapon of War". Der Spiegel (İngilizce). ISSN 2195-1349. 8 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  5. ^ "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Acının Sütü</i>

Acının Sütü, Perulu yönetmen Claudia Llosa'nın yönettiği 2009 yapımı Peru-İspanya ortak yapımı film. Başrolünde Magaly Solier'ın oynadığı film Peru'nun terör dolu geçmişinde, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları acıları ve korkuları anlatıyor. Film, 2009 Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görüldü. Genellikle önemli festivallerde verilen FIPRESCI ödülünü de aldı. Meksiko'da yapılan 24. Uluslararası Guadalajara Film Festivalinde de en iyi film ödülünü aldı. Film Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a da aday gösterildi ve Oscar'a aday gösterilen ilk Peru filmi oldu.

<i>Hemşire</i> (film)

Hemşire Mike Leigh tarafından yazılıp yönetilen 2004 yılı İngiliz drama filmidir. 1950'de Londra'da yasadışı kürtaj yapan bir işçi sınıfının hikâyesini anlatan filmde Imelda Staunton, Phil Davis, Daniel Mays ve Eddie Marsan rol almıştır. 61. Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan kazanan film, Akademi Ödülleri'nde üç dalda aday gösterilmiş ve üç BAFTA kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Denis Mukwege</span>

Denis Mukwege (; d. 1 Mart 1955), Kongolu jinekolog ve pentekostal papazdır. Silahlı isyancılar tarafından tecavüze uğrayan kadınların tedavisinde uzmanlaştığı Bukavu'daki Panzi Hastanesi'ni kurmuş ve çalışmaktadır.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Kandırarak tecavüz, failin mağdurun cinsel ilişki veya diğer cinsel eylemlerde bulunma rızasını elde ettiği, ancak bunu yanlış beyan veya eylemler gibi aldatma yoluyla kazandığı bir durumdur.

Toplu cinsel saldırı, mağdurun en az iki kişilik bir grup tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığı cinsel saldırı türüdür. Tipik olarak, kamusal alanın koruyucu örtüsünde kurbanlar, ellendiğini, soyulduğunu, ısırıldığını, penetre edildiğini ve tecavüze uğradığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guy Georges</span>

Guy Georges, 1991 ve 1997 yılları arasında yedi kadını öldürmekten hüküm giymiş Bastille Canavarı lakaplı bir Fransız seri katilidir.

Muqadasa Ahmedzai, 1992 yılında Afganistan'da doğmuştur. Ahmedzai, siyaset bilimi alanında lisans sahibidir.Afganistan’da toplumsal cinsiyet eşitliğini, eğitimi ve kadınları harekete geçirmek için çalışan sosyal aktivist,politikacı ve şairdir.N-Barış Ödülü sahibidir. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Carolina García, Arjantinli bir film yönetmenidir. Netflix yapımı orijinal dizilerin direktörüdür.

Momena Ibrahimi, 1993 doğumlu İngiltere'de yaşayan Afganistanlı eski polis memuru ve kadın hakları aktivistidir. 2017 yılında Afganistan'ın merkezindeki Daykundi eyaletinin Kajran ilçesinde polis memuru olarak görev yapan ilk kadındı. 2021 yılında BBC'nin 100 Kadın listesine seçilmiştir.

Mugdha Kalra, Hint bir insan hakları aktivisti. Farklı Değil adlı çizgi romanın kurucu ortağı. Yayın gazeteciliği alanında yirmi yılı aşkın deneyime sahip bir medya profesyoneli ve iletişim uzmanıdır.

Freshta Karim, Afgan bir çocuk hakları aktivisti ve televizyon sunucusudur. BBC'nin 2021'in 100 Kadını listesinden biri seçildi.

Mahera, Afganistan doğumlu bir doktordur. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Aliya Kazimy, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te bir üniversite profesörüdür. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin kadınların giyinmesine izin verme biçimini nasıl değiştirdiğiyle ilgili yazıları ile de tanınır.

Takma adıyla Maral, Afganistan doğumlu kadın aktivist.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rehana Popal</span>

Rehana Popal, göçmenlik ve medeni hukuk konusunda uzmanlaşmış bir Afgan avukat.

Piper Stege Nelson, Birleşik Devletler vatandaşı üst düzey yönetici ve aktivist.

Ann Rose Nu Tawng, Myanmarlı Katolik rahibe. BBC'nin 100 Kadın Listesi sayesinde adını dünyaya duyurdu.