İçeriğe atla

MultiMode manuel şanzıman

İkinci nesil Toyota Auris'te kullanılan MultiMode manuel şanzıman

MultiMode manuel şanzıman (MMT veya M/M[1]), Toyota tarafından sunulan bir tür otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Sabit mıknatıslı motorlarla çalıştırılan bilgisayar kontrollü kavramaya sahip geleneksel bir manuel şanzıman kullanır.[2] MultiMode manuel şanzıman Avrupa'da Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Mark X ve Auris'te bulunmaktadır ve Toyota tarafından Kuzey Amerika pazarında sunulan MultiMode otomatik şanzıman ile karıştırılmamalıdır.

Operasyon

Çok Modlu Manuel Şanzıman aşağıdaki viteslere sahiptir: R, N, E, M+, M−.

  • R: R geri vitestir. Hem geleneksel manuel hem de tam otomatik araçlardaki R'ye benzer.
  • N: N boş vitestir. Hem geleneksel manuel hem de tam otomatik olarak N'ye benzer.
  • E: E, tam otomatikte D'nin işlevsel eşdeğeridir. Bir MMT vites kutusu, tork konvertörlü şanzıman (geleneksel otomatik şanzımandaki gibi) yerine manuel şanzıman olduğundan vites değişiklikleri fark edilir. Vites değişiklikleri meydana geldiğinde gaz pedalı hafifçe azaltılmalıdır. Bu, vitesler arasında yumuşak bir geçişi kolaylaştırır ve konforlu bir hızlanma sağlar.
  • M+: M1'den M5'e (6 vitesli MMT araçlarda M6) sıralı biçimde vites yükseltir.
  • M-: M5'ten (6 vitesli MMT araçlarda M6) M1'e sıralı bir şekilde vites küçültür.

Otomatik vites bir otomobile göre farklılıkları

Çok modlu manuel araçta tork konvertörü yerine kavrama bulunur. Bu nedenle vites değişiklikleri fark edilir ve araç, yokuş yukarı giderken geriye doğru kayar.

  • Kalkışta İvmelenme: MultiMode manuel şanzımanlı bir otomobil, otomatik bir otomobil gibi fren pedalı bırakıldığında ve gaz pedalına basılmadığında ileri doğru ivmelenir. Bu, debriyajın kısmen devreye sokulması ve kaydırılmasıyla elde edilir.
  • Yokuş kalkış: Bir MMT şanzımanlı otomobil, otomatik bir arabanın aksine, yukarı eğimli bir yokuşta geriye doğru kaçırır. Yukarı eğimli bir yokuştan çıkmak için gaz pedalına hafifçe basmadan önce el frenini çekin. Gaz pedalına basarak aracı yokuşta tutmayın. Tuttuğunuz esnada debriyaj aşırı ısınacak ve hasar görmesine neden olacaktır.
  • Park etme: Otomatik vites bir otomobilin aksine MMT şanzımanlı bir otomobilde P vitesi yoktur. Yukarı eğimli bir yokuşta vitesi M1 veya E'ye alın, el frenini çekin ve motoru kapatın. Aşağı eğimli bir yokuşta vitesi R'ye alın, el frenini çekin ve motoru kapatın. Düz zeminde vitesi R konumuna getirin, el frenini çekin ve motoru kapatın. R veya E/M1, P fonksiyonunu tam otomatik olarak değiştirir. Ayrıca yükü şanzımana bindirmemek için ağırlığı el frenine verirseniz ömrünü uzatmış olursunuz.
  • İlk çalıştırma ve kalkış: Motor yalnızca vites N konumundayken çalıştırılabilir. Çalıştırmak için aracın kontağını açık konuma getirin (bu vites kilidini açar), fren pedalına basın, vitesi N konumuna getirin (R veya E'den/M1) ve otomobili çalıştırın.
  • Tam otomatikte L/1 ve 2. vites: MMT, tam otomatikte olduğu gibi L/1 ve 2. vites sağlamaz. MMT sisteminin bir eylemi, aracın bulunduğu eğimi tespit etmesidir. Aşağı eğimli bir yokuşta fren pedalına basıldığında, motor frenini üretmek için otomatik olarak daha düşük bir vites seçer. Tam otomatikte L ve 2 vitesin eşdeğer etkisi. L ve 2, MMT arabasında E1 ve E2 (Aygo'da mevcut değildir) veya M1 ve M2 vitesleriyle de değiştirilebilir. E1 veya E2'yi seçmek için vitesi E'ye getirin ve beyin seçimini geçersiz kılmak için direksiyon simidi üzerindeki "+" ve "-" kulakçıkları kullanın. E, seçilen vitese bağlı olarak E1/E2/E3/E4/E5/E6 olarak değişecektir. Tam otomatik olarak L ve 2 viteslerini simüle etmek için uygun şekilde E1 veya E2'ye vites küçültün. M1 veya M2'yi seçmek için vitesi M konumuna getirin ve "M-" vitesini kullanarak vitesi M1 veya M2'ye düşürün.
  • Kick-down: E modunda, tam otomatik bir araçtaki kick-down işlevi bir MMT otomobilinde benzer şekilde etkinleştirilebilir. Ek olarak kick-down, E modunda direksiyon simidi üzerindeki kulakçık kullanılarak manuel olarak etkinleştirilebilir. Bu, bilgisayar ayarını geçersiz kılar ve E, E1/E2/E3/E4/E5/E6 olarak değişir. E modunda manuel vites geçişini geçersiz kılmayı durdurmak için, E1/E2/E3/E4/E5/E6 viteslerinde direksiyon simidi üzerindeki "+" kanadını çekip basılı tutun. Ya da beyin tarafından etkinleştirilen bir sonraki vites değişimini bekleyin.
  • Geri vites: Otomobil, otomatik bir araçta olduğu gibi geri gider. Geriye gitmek için fren pedalına basın ve vitesi "R" konumuna getirin. Aracın geriye doğru gitmesini sağlamak için fren pedalını yavaş yavaş kaldırın. Aşağı eğimli bir yokuşta, kayan kavrama kullanılarak simüle edilen ivmelenme işlevi, aracın ileri doğru kaymasını önlemek için yeterli değildir. Bu durumda, aşırı debriyaj ısınması debriyajın zarar görmesine yol açacağından, araç gaz pedalı kullanılarak sabit tutulmamalıdır. Bunun yerine el freni çekilmeli ve gaz pedalına hafifçe basılıp şanzımana yük verilmemelidir.
  • Vites değişimi: MMT'deki vites değişimleri, tam otomatik bir otomobilin aksine fark edilir. "E" vites konumunda araç, hız ve eğim bilgilerine bağlı olarak vitesi otomatik olarak değiştirecektir. Vites değiştirme sırasında gaz pedalının bir anlığına kaldırılması tavsiye edilir. Gaz pedalında sabit bir gaz da tutulabilir ve vites değişimi böyle de gerçekleşebilir ancak araç vites değiştirme sırasında tam otomatik şanzımanlı bir otomobile göre gözle görülür derecede daha sarsıntılı vites geçişi sağlayacaktır.

E modunda çalıştırma

E modu, geleneksel otomatik araçlarda "D" konumu işlevi görür. Araç, yerleşik bilgisayar ve elektronik kavrama aracılığıyla hız ve eğim bilgilerine göre uygun vitesi otomatik olarak seçiyor. Bir MMT arabası, eğimin dik olması durumunda seçilebilecek en yüksek vitesi sınırlar.

  • Tam otomatikte L ve 2 vites: Otomatikte L ve 2 vites, bir MMT otomobilinde E1/E2 veya M1/M2 kullanılarak simüle edilebilir.
  • Es modu: Es modu, daha fazla yakıt tüketimi pahasına daha hızlı vites değişimleriyle daha dinamik ve sportif sürüşe olanak tanır. Es modu Yaris ve Auris'te (Avrupa versiyonu) mevcuttur. Es modu, çift kavramalı şanzımandaki (DSG) "S" moduna benzer.

M modunda çalıştırma

"M" vites konumunda, vites "M+" ve "M−" olarak değiştirilerek sıralı vites geçişleri yapılabilir. M modunda, seçilen vites yol bilgisayarında M1/M2/M3/M4/M5/M6'dan biri olarak görüntülenecektir. M modunda, motor kesiciye girse bile vites değişmeyecektir, bu da muhtemelen motor hasarına yol açacaktır. Ancak kullanıcının, motor için mümkün olan maksimum devri aşan bir vitese aşırı derecede vites küçültmesi veya motorun durmasına neden olabilecek bir vitese aşırı derecede vites büyütmesi engellenir. Araç tamamen durana kadar frenlendiğinde "M1" vitesine otomatik olarak küçültülür.

Rakipleri

Operasyonel olarak benzer sistemler, zamanında Opel tarafından sunulan "Easytronic", Alfa Romeo tarafından sunulan "Selespeed", Honda tarafından sunulan "I-SHIFT", Suzuki tarafından sunulan "Auto Gear Shift", UD Trucks tarafından sunulan "ESCOT" ve Renault Grubu'na ait Dacia tarafından sunulan Dacia Easy-R gibi örnekler verilebilir. Otomatik şanzıman olarak geçen diğer teknolojiler, geleneksel otomatik şanzıman ve sürekli değişken oranlı şanzımandır (CVT). Örneğin yeni nesil Toyota Corolla' da MultiDrive S adı altında CVT bir şanzıman kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "MMT - MultiMode manual transmission". Birleşik Krallık: Toyota. 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Toyota Multi-Mode Transmission" (PDF). techtips.ie. 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

Otomatik şanzıman veya otomatik vites, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Honda Civic</span> C Segment (Kompakt)

Honda Civic, Honda tarafından ilk olarak küçük araç olarak üretilmeye başlandı. Küçük araç olarak üretilen Civic, zamanla değişikliklere uğrayarak hem daha lüks hem de boyut olarak daha büyüyerek kompakt araç sınıfına doğru adım atmış oldu. Teknik olarak orta boy bir araç da olsa şu an hala kompakt sınıfında kabul edilir. Honda Civic, günümüzde Honda Accord ve Honda Jazz arasında kalır. 2006 yılı itibarıyla dünya çapında 16,5 milyon satış rakamına ulaşmış, bunun 7,3 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'de satılmıştır. Bir dönem, Kanada'da en çok satan araç olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Opel Vectra</span> Opel tarafından üretilen otomobil modeli

Opel Vectra, 1988'den 2009'a kadar üç nesil olarak üretilen bir büyük aile arabasıdır. Opel'i D segmentinde temsil eden Vectra Türkiye dışında bazı ülkelerde Vauxhall, Holden ve Chevrolet markaları altında satılmıştır. Vectra, Opel Ascona'nın yerini almış ve 2009 yılında yerini Opel Insignia'ya bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 5</span>

Mazda 5 ya da Mazda Premacy Japon üretici Mazda tarafından 1999'dan bu yana üretilen ve şimdilerde üçüncü neslinde olan bir kompakt MPV araçtır. 2005'in ilk aylarında yenilenenerek Avrupa'da Mazda 5 ismini almasına rağmen Japonya'da halen bu isimle satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Xsara Picasso</span>

Citroën Xsara Picasso, Citroën'in 1999'da Citröen Xsara'nın MPV versiyonu olarak piyasaya sunulan otomobildir. 2006'da Xsara yerini tamamen Citroën C4'e bıraksa da bu versiyon hala üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Supra</span> Toyota tarafından üretilen spor araba

Toyota Supra, Toyota tarafından 1978-2002 yılları arasında ve 2019 yılından bu yana üretilen spor otomobil modelidir. Araç, Toyota Celica'nın temelinde geliştirilmiş olup 1986 yılında üçüncü nesli Celica'nın bir parçası olmaktan çıkmış ve bağımsız bir model olmuştur. Supra adı Latince kökenli, supra; yukarıda, exsupero; aşmak ve supergrediatur; ötesine geçmek kelimelerinden türetilmiştir. Birinci nesil Supra, Aichi'deki, Tahara şehrinde üretilmeye başlamıştır. Dördüncü nesil Supra, Japonya'daki Toyota şehrinde üretimine devam etmiştir. Beşinci nesil Supra'lar ise BMW Z4 ile birlikte Avusturya'nın Graz şehrinde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo 156</span>

Alfa Romeo 156, Alfa Romeo tarafından 1997-2007 yılları arasında üretilen lüks kompakt otomobil modelidir. Araç ilk kez 1997 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Alfa Romeo 155'in yerini almıştır. 156, 1998 yılında Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo 147</span> Alfa Romeo tarafından 2000-2010 yılları arasında üretilen alt orta sınıf otomobil modeli

Alfa Romeo 147, Alfa Romeo tarafından 2000-2010 yılları arasında üretilen alt orta sınıf otomobil modelidir. Araç ilk kez 2000 Torino Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Alfa Romeo 145 ve 146'nın yerini almıştır. 147, 2000 yılında Ford Mondeo ve Toyota Prius'u geçerek Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selespeed</span>

Selespeed, Alfa Romeo modellerinde kullanılmış olan bir robotize manuel şanzımandır. Magneti Marelli tasarımı olan sistem, daha önce Ferrari F355 modelinde de kullanılmıştır. Aston Martin Vanquish de bu sistemin üzerine geliştirilmiş bir robotize manuel şanzıman kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Sürekli değişken oranlı şanzıman</span>

Sürekli değişken oranlı şanzıman (CVT), vites oranlarının sürekli değiştiği bir otomatik şanzımandır. CVT şanzımanlar sabit vites oranlarına sahip diğer mekanik şanzımanlardan farklıdır. "Sonsuz şanzıman" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Motor freni</span> fren türü

Motor freni, sürtünme freni veya manyetik fren gibi ek harici frenleme mekanizmaları kullanmak yerine, bir motorlu taşıtın motorunun içindeki yavaşlatma kuvvetleri kullanıldığında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ön seçici şanzıman</span>

Ön seçici şanzıman, 1930'larda binek ve yarış otomobillerinde, 1940-1960 arası otobüslerde ve 1930'lardan 1970'lere kadar zırhlı araçlarda kullanılan bir manuel şanzıman türüdür. Bir ön seçici vites kutusunun belirleyici özelliği, vites kolunun sürücünün bir sonraki vitesi "önceden seçmesine" izin vermesidir, sürücü istenen zamanda "vites değiştirme pedalına" basana kadar şanzıman mevcut viteste kalır.

<span class="mw-page-title-main">Vites kolu</span>

Vites kolu enstrüman paneli'nin altında yerleşen koldur. Manuel şanzımanlı bir otomobilde vites grubuna bağlı metal bir koldur ve vites değiştirmek için kullanılır. Otomatik şanzıman donanımlı bir araçta, benzer bir cihaz vites seçici olarak bilinir. Vites çubukları en çok merkez konsolda, aracın ön koltukları arasında bulunur. Birçok lüks modellerde kolun yerine başka işlemler bulunur. Örneğin Jaguar modellerinde silindr, Mercedes modellerinde direksiyon üzerinde yerleştirilen çubuk uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Paralel park</span>

Paralel park, belirli doğrultuda park hâlinde bulunan taşıtlar ile aynı doğrultuya getirerek, temel sürüş teknikleri, dikkat ve konsantrasyon, şekil fark etme, hafıza ve göz-el-ayak koordinasyonu gibi nitelikler ile kullanılmakta olan araç park biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Easytronic</span>

Easytronic şanzıman, bazı Opel ve Vauxhall otomobillerinde kullanılmış bir tür transaks tabanlı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya vites kutusunun Opel tarafından isimlendirilmiş ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman</span>

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), motorlu taşıtlara yönelik bir şanzıman türüdür. Esasen, debriyajı ve/veya vites değiştirmek için otomatik aktüatör ile donatılmış geleneksel bir manuel şanzımandır.