İçeriğe atla

Mullvad

Mullvad
Geliştirici(ler)Mullvad VPN AB[1]
İlk yayınlanmaMart 2009 (15 yıl önce) (2009-03)
Programlama dili
İşletim sistemi
TürVPN
Resmî sitesimullvad.net
Kod deposugithub.com/mullvad/mullvadvpn-app

Mullvad, İsveç merkezli açık kaynaklı bir[3] ticari VPN hizmetidir . Mart 2009'da başlatılan Mullvad, WireGuard ve OpenVPN protokollerini kullanarak çalışır. Mullvad, geleneksel ödeme yöntemlerine ek olarak abonelikler için Bitcoin ve Bitcoin Cash'i kabul eder.

Tarih

Mullvad, Mart 2009'da Amagicom AB tarafından piyasaya sürüldü.[4]

Mullvad, 2009 yılında OpenVPN protokolü aracılığıyla VPN hizmetini vermeye başladı[5] 2017 yılına gelindiğinde ise Mart ayında daha yeni çıkmış olan WireGuard'ı VPN Sistemlerine dahil ederek benimsedi ve destekçisi oldu.[6] Bununla birlikte WireGuard'ın geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Temmuz ve Aralık 2017 tarihleri arasında "cömert" bağışlar yapmışlardır.[7]

Mullvad, Nisan 2020'de bir Antivirüs yazılımı olan Malwarebytes ile ortaklık kurdu ve Malwarebytes Privacy sunucularının altyapısı için onlara WireGuard altyapılı sunucularının bir kısmını hibe etti.[8]

Hizmetler

Haziran 2021 itibarıyla, Mullvad'ın 37 ülke ve 61 şehirde hizmet veren 766 faal sunucusu vardır.[9]

Mullvad VPN, Windows, macOS ve Linux için bilgisayar uygulamalarına sahiptir.[10] Aynı zamanda iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlerde de çalışabilir.[11]

Gizlilik

Mullvad'ın kayıt işlemi sırasında hiçbir e-posta adresi veya diğer tanımlayıcı bilgiler istenmez. Bunun yerine, her yeni kullanıcı için 16 haneli benzersiz bir hesap numarası anonim olarak oluşturulur. Mullvad Sistemine yalnızca bu numara ile giriş yapılabilir.[12]

Mullvad, kullanıcılarının gizliliğini sağlamaya yardımcı olmak için posta yoluyla nakit, Bitcoin ve Bitcoin Cash gibi anonim ödeme yöntemlerini kabul eder. Aynı zamanda gizliliğe teşvik etmek için kripto para ödemelerinde %10 indirim sağlar. (Ödeme banka havalesi, kredi kartı, PayPal ve Swish yoluyla da yapılabilir).[3][13]

Mullvad sıkı bir kullanıcı kaydı tutmama (No-Logging) politikasına sahiptir ve şunları kapsar: kullanıcının IP adresi, Kullanıcının bağlandığı sunucunun IP adresi, tarama etkinliği, bant genişliği, bağlantılar, oturum süresi, bağlantıların zamanı ve DNS istekleri.[3][12] TechRadar konu hakkında şöyle bir yorum yapmıştır: "Bütün bunların sonucunda Mullvad'ın kullanım verilerinize erişmek için mahkeme taleplerini nasıl değerlendirdiği konusunda endişelenmenize gerek yok, çünkü kullanım verileriniz diye bir şey yok."[3]

Kaynakça

  1. ^ "Doing the corporate shuffle (Updated)". Mullvad VPN. 3 Şubat 2020. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. As a result, everything surrounding Mullvad VPN is getting shuffled into a newly created daughter company aptly called Mullvad VPN AB. 
  2. ^ "mullvad/mullvadvpn-app: The Mullvad VPN client app for desktop and mobile". GitHub. Amagicom AB. 8 Aralık 2019. 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  3. ^ a b c d "Mullvad VPN review". TechRadar (İngilizce). 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "TechRadar review" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "What is privacy?". Mullvad VPN. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2019. Amagicom is 100% owned by founders Fredrik Strömberg and Daniel Berntsson who are actively involved in the company. 
  5. ^ "Services". 25 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Test WireGuard with Mullvad". Mullvad. 27 Haziran 2019. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  7. ^ "Donations". Wireguard. Silver company donors. 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  8. ^ "Introducing Malwarebytes Privacy". Malwarebytes Labs (İngilizce). 23 Nisan 2020. 26 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  9. ^ "Servers". Mullvad VPN (İngilizce). 1 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 
  10. ^ "VPN Services". PrivacyTools (İngilizce). 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  11. ^ "Mullvad 2018 review: A fantastic VPN has a great new look". PCWorld (İngilizce). 17 Ekim 2018. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  12. ^ a b "Mullvad review: A VPN that's all about privacy". Macworld (İngilizce). 28 Ağustos 2019. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  13. ^ "The best Linux VPN 2019". TechRadar. 19 Mart 2019. 4. Mullvad. 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

PayPal, internet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemi. Kredi kartı kullanarak veya kullanmayarak, internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para gönderilmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin</span> kripto para birimi

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından 2008'de icat edilmiş bir kripto paradır. 2009'da bir açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldüğünde insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir. İşlemler, kriptografi yoluyla düğümler tarafınca doğrulanır ve blok zinciri adı verilen halka açık bir ana deftere kaydedilir. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı sayesinde Bitcoin’i resmi para birimi ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

Kripto para cüzdanı, internet üzerinde bir dijital para olarak kabul edilen Bitcoin ile hayatımızda yerini almıştır. Kripto para cüzdanları, halka açık ve özel anahtarları depolayan, kripto para transferine izin veren fiziksel, yazılım veya donanım araçlardır. Halka açık anahtar, tıpkı bankalar aracılığı ile verilen IBAN benzeri, kullanıcıların ödeme kabul etmek için kullanabileceği rakam ve sayılardan oluşan bir adrestir. Halka açık ve özel anahtarlar, blokzincir üzerinde bir kullanıcı hesap kimliğidir. Bu kimlik sayesinde kişiler P2P eşler arası iletişim sağlayarak birbirlerine dijital varlık (para) olarak bilinen Bitcoin vb. diğer kripto para transferlerini gerçekleştirebilir. Özel anahtar, yazılım cüzdanlar ve donanım cüzdanlar gibi farklı kripto para cüzdanı türlerinde depolanır. Bu cüzdanlar kullanıcının özel anahtarı ile blok zincir üzerinde transfer işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Bitcoin ağında onaylanan transferleri geri çevirmek mümkün değildir. Ancak henüz madenciler tarafından onaylanmamış transferler daha yüksek transfer ücreti ile çifte harcama yapılarak geri çevrilebilir.

WireGuard, yönlendirilmeli veya köprülü ağ yapılandırmalarında noktadan noktaya (P2P) güvenli bağlantılar oluşturmak için sanal özel ağ (VPN) tekniklerini uygulayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım uygulaması ve iletişim protokolüdür. Linux çekirdeği içinde bir modül olarak çalıştırılır ve IPsec ve OpenVPN tünel protokollerinden daha iyi performans hedeflemektedir. Jason A. Donenfeld tarafından yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) sürüm 2 altında yayınlanmıştır. Yazılım Mart 2020'nin sonlarında kararlı bir sürüme ulaştı ve Linux çekirdeği 5.6 sürümüne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A90 5G</span> Samsungun geliştirdiği Android tabanlı akıllı telefon

Samsung Galaxy A90 5G; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin beşinci neslinin bir parçası olarak üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir phablettir. Cihazda; Android 9 Pie işletim sistemi, Samsung'un kullanıcı arayüzü One UI, 6 veya 8 GB RAM, 128 GB dahili depolama ve 4500 mAh batarya bulunur. Cihaz; Samsung'un, 5G bağlantısını destekleyen ilk orta seviye akıllı telefonudur. Galaxy A90 5G, 3 Eylül 2019'da Güney Kore'de tanıtılmıştır.

DigiCash Inc., 1989 yılında David Chaum tarafından kurulan bir elektronik para şirketidir. DigiCash, kurucusu tarafından geliştirilen bir dizi kriptografik protokol nedeniyle anonim olmaları bakımından benzersizdi. DigiCash, 1998'de iflas ilan etti ve ardından varlıklarını, 19 Şubat 2002'de InfoSpace tarafından satın alınan başka bir dijital para birimi olan eCash Technologies'e sattı.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin Cash</span> Bitcoin çatalı bir kripto para birimi

Bitcoin Cash, Bitcoin'in bir çatalı olan Kripto para. Bitcoin Cash, 2017 yılında oluşturulan bir spin-off ürün veya altcoin.

Circle, peer-to-peer bir ödeme teknolojisi şirketidir. Jeremy Allaire ve Sean Neville tarafından Ekim 2013'te kuruldu. Circle'ın mobil ödeme platformu Circle Pay, kullanıcıların geleneksel itibarî para birimlerini tutmalarına, göndermelerine ve almalarına olanak tanımaktadır. Eylül 2015'te Circle, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından verilen ilk BitLicense'ın sahibi oldu. Nisan 2016'da, İngiliz hükûmeti Circle'a ilk sanal para birimi lisansını verdi. Circle'ın merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

Vertcoin (VTC), 2014'ün başlarında, adem-i merkeziyetçiliğe odaklanan açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Vertcoin, yeni madeni paralar çıkarmak ve madencileri ağı güvence altına almak ve işlemleri doğrulamak üzere teşvik etmek için bir emek ispatı mekanizması kullanır.

Startpage, Hollanda merkezli, gizlilik odaklı bir arama motoru şirketidir. Web sitesi, kullanıcıların verilerinin depolanmadan ve izleyiciler tarafından takip edilmeden Google Arama sonuçlarına erişmesine olanak sağlar. Startpage.com ayrıca, kullanıcıların daha fazla anonimlik için proxy aracılığıyla arama sonuçlarını açmasına olanak tanıyan bir Anonim Görünüm tarama özelliği içerir. Şirketin merkezi Hollanda'da olduğundan, Hollanda ve Avrupa Birliği gizlilik yasaları tarafından korunmaktadır ve bu nedenle PRISM gibi Amerika Birleşik Devletleri gözetim programlarına tabi değildir.

Zerocoin, 2013 yılında Johns Hopkins Üniversitesi profesörü Matthew D. Green ve lisansüstü öğrencileri Ian Miers ve Christina Garman tarafından önerilen bir gizlilik protokolüdür. Protokolde yerleşik olarak madeni para karıştırma yeteneklerine sahip olarak Bitcoin işlemlerinin anonimliğini iyileştirecek Bitcoin protokolünün bir uzantısı olarak tasarlandı. Zerocoin günümüzde Bitcoin ile uyumlu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Stellar (ödeme yöntemi)</span>

Stellar, herhangi bir para birimi çifti arasında sınır ötesi işlemlere izin veren itibari para transferleri için dijital para birimi için açık kaynaklı, merkezi olmayan bir protokoldür. Stellar protokolü, 501(c)3 kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Taler</span> Elektronik ödeme sistemi

GNU Taler, ücretsiz bir yazılım tabanlı mikro işlem ve elektronik ödeme sistemidir. Proje, Taler Systems SA'dan Florian Dold ve Christian Grothoff tarafından yönetilmektedir. Taler, "Vergilendirilebilir Anonim Libre Ekonomik Rezervler "in kısaltmasıdır ve Erken Modern dönemde Almanya'daki Taler madeni paralarına atıfta bulunur. GNU Projesi kurucusu Richard Stallman, sistem hakkında "ödeme yapan kişi için anonim olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak ödeme yapanlar her zaman tespit edilebilir." dedi. Gizlilik ve Uygulamalı Kriptografi Mühendisliği'nde yayımlanan bir makalede GNU Taler'ın güvenliği, etik hususlara uygun olarak tanımlanmaktadır -ödeme yapan müşteri anonimdir; satıcı tanımlanır ve vergilendirilir. Proje, Taler Systems SA tarafından sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5.1</span>

Nokia 5.1; Android işletim sistemini kullanan ve Nokia markalı orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, 2018'de satışa çıkarılmıştır ve Nokia 5'in halefidir.

Kripto Para Karıştırıcı, kullanıcıların gizliliklerini korumak için kripto paralarını diğer kullanıcılarla karıştırmasına izin veren yazılım veya hizmetlerden oluşan çözümlerdir. Kripto paraları karıştırarak, Bitcoin adresleri ve gerçek dünya kimlikleri arasındaki bağları gizlemek ise mümkün.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin ATM</span>

Bitcoin ATM'leri, bir kişinin nakit veya banka kartı kullanarak Bitcoin ve diğer kripto paraları satın almasına izin veren makinelerdir. Bazı Bitcoin ATM'leri, hem Bitcoin satın alınmasını hem de Bitcoin'in nakit olarak satılmasını sağlayan çift yönlü işlem yapılabilmesine olanak tanır. Bitcoin ATM'leri, kullanıcıların makinede işlem yapabilmeleri için mevcut bir kripto para hesabına sahip olmaları gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla VPN</span> VPN yazılımı

Mozilla VPN Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir sanal özel ağ yazılımıdır. Beta sürümü Firefox Private Network adıyla 10 Eylül 2019'da yayımlanan yazılımın 1.0 sürümü 15 Temmuz 2020'de dağıtılmaya başlamıştır.

1.1.1.1, Amerikan şirketi Cloudflare'nin APNIC ile ortaklaşa sunduğu ücretsiz bir DNS hizmetidir. Hizmet, yinelemeli bir ad sunucusu olarak işlev görür ve İnternet'teki herhangi bir ana bilgisayar için alan adı çözümlemesi sağlar. Hizmet 1 Nisan 2018'de duyuruldu 11 Kasım 2018'de Cloudflare, Android ve iOS için 1.1.1.1 hizmetinin bir mobil uygulamasını duyurdu. 25 Eylül 2019'da Cloudflare, orijinal 1.1.1.1 mobil uygulamasının yükseltilmiş bir sürümü olan WARP'ı piyasaya sürdü.