İçeriğe atla

Mukoza

Mide mukozasını gösteren mide antrumundan alınan histolojik bölüm

Mukoza veya sümükdoku[1] bazı iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, ektodermik kökenli, kaplayıcı, sümük (mukus) salgılayan zar. Epitel bir yapıdır. Emilim ve salgılamada görev alırlar.

Mukoz tabaka içeren vücut boşluklarına solunum yolunun büyük bir kısmı, bütün gastrointestinal kanal ve üretra dahildir.

  • Bukkal mukoza
  • Gastrik mukoza
  • İntestinal mukoza
  • Olfaktör mukoza
  • Oral mukoza

Kaynakça

  1. ^ "Sümükdoku." 16 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dil Derneği. Erişim: 1 Ocak 2013.

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burun</span> koku alma organı

Burun, anatomik olarak hayvan ve insan yüzü üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organıdır. İnsan burnu ve hayvan burnu arasında birçok anatomik farklar bulunur.

Yutak veya farinks, sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Soluk borusu</span>

Soluk borusu vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır. Omurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı doğrudan iç dokulara ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Bronş</span>

Bronş, soluk borusunun (trachea) ikiye ayrılması ile başlayıp akciğerlere kadar giden kısımlarından birine verilen ad. Sağ ve sol akciğere gitmesine göre sağ bronş, sol bronş adını alır. Sağ bronş sol bronşa göre daha kısadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanama</span>

Kanama, canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göğüs kafesi</span> Hayati organları ve ana kan damarlarını koruyan kemik yapısı

Göğüs kafesi, kalp, akciğerler ve büyük damarlar gibi hayati organları çevreleyen ve koruyan çoğu omurgalının göğüs kafesinde vertebral kolona ve sternuma bağlı kaburgaların düzenlenmesidir.

Sümük, burun boşluklarında ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı.

<span class="mw-page-title-main">Ağız</span> Gıda alan alimentary kanalının ilk bölümü

Ağız, sindirim sisteminin giriş boşluğudur. Bu boşlukta, diş arkları ve dil bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Maksilla</span>

Üst çene kemiği, maksilla veya maxilla, iskeletin yüz bölümünde Altçene kemiğinden sonraki en büyük alanı kaplayan ve çift olan bu kemik, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu gibi boşlukların meydana gelmesine yardım eder. Üst çene kemiğinin içinde üstçene kemiği giriti denilen büyük bir boşluk vardır. Üst çene kemiğinde, tabanı burun boşluğuna bakan bir piramit şeklinde üstçene kemiği gövdesi denilen bir cisim vardır. Ayrıca kemiğin elmacık çıkıntısı, alın çıkıntısı, diş yuvası çıkıntısı ve damak çıkıntısı denilen dört çıkıntısı, üst, ön, alt ve arka olmak üzere dört kenarı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uygulama yolu</span> bir ilaç, sıvı, zehir veya başka bir maddenin vücuda alınma yolu

Farmakoloji ve toksikolojide uygulama yolu, bir ilacın, sıvının, zehrin veya başka bir maddenin vücuda alınma yoludur.

<i>İlkin ağızlılar</i>

İlkin ağızlılar ya da birincil ağızlılar (Protostomia), Bilateria grubundan hayvanların ayrıldığı iki alt gruptan biri.

<span class="mw-page-title-main">İğrenme</span>

İğrenme veya tiksinme insanların kirli, yemeğe uygun olmayan ve mikroplu nesneleri itici bulma duygusudur.

Sinüs, kafatasında burun boşlukları çevresindeki kemiklerin içinde bulunan ve burun boşluklarına açılan kemik boşlukları. Genellikle doğumdan sonra gelişerek ortaya çıkan sinüsler, mukoza ile döşeli olup sağlıklı şartlarda içlerinde hava bulunur. Bu boşlukların kafa ağırlığını azaltmak, ses rezonansına katkı sağlamak, solunum havasını nemlendirme, havanın içindeki partiküller ile organizmaları temizleme ve ısıtma gibi görevleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ses teli</span> ses oluşumundan sorumlu olan yapı

Ses telleri, gırtlak boşluğunda bulunan, mukoza salgılayan iki zar katmanı. Ses oluşumundan sorumlu ana organlardır.

<span class="mw-page-title-main">Suda solunum</span>

Suda solunum suda yaşayan hayvanların sudan oksijen elde ettikleri biyolojik süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Sinüs (anatomi)</span> Herhangi bir organ veya dokuda kese veya boşluk

Sinüs ya da girit, herhangi bir organ veya dokuda bulunan boşluk veya açıklık. Sinüs kelimesi günlük hayatta genellikle burunda bulunan paranazal sinüsleri anlatmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ağız bakım suyu</span> Ağız temizliği yapmak için kullanılan bir sıvı

Ağız bakım suyu, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesiyle oluşan sıvı bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Endometriyum</span>

Endometriyum, memeli rahminin -mukoza ile birlikte- iç epitel tabakasıdır. Bir bazal katman ile işlevsel bir katmana sahiptir; fonksiyonel katman kalınlaşır ve insansılar, köpeksi maymunlar, bazı yarasa türleri ve fil sivri fareleri dahil bazı memelilerle insanlarda âdet sırasında dökülür. Diğer çoğu memelilerde endometriyum, östrus döngüsünde emilir. Hamilelik sırasında, endometriyumdaki bezler ve kan damarları boyut ve sayı olarak daha da artar. Vasküler boşluklar kaynaşır ve birbirlerine bağlanır, plasentayı oluşturur ve embriyo ve fetuse oksijen ve besin sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Klitoral kaput</span>

İnsan vücudunda, klitoral kaput, klitorisin glansını çevreleyen ve koruyan cildin bir katıdır; Aynı zamanda klitorisin dış şaftını da kaplar, iç dudakların bir parçası olarak gelişir ve erkek üreme organlarında sünnet derisi ile homolojidir. Klitoral başlık mukokutanöz dokulardan oluşur; bu dokular mukoza ile cilt arasındadır ve immünolojik öneme sahip olabilirler, çünkü mukoza aşılarının giriş noktası olabilirler. Klitoral başlık aynı zamanda sadece klitoral glanların korunmasında değil, aynı zamanda erojen bir doku olması nedeniyle zevk olarak önemlidir.

Burun bölmesindeki sümük doku'dan cıvık sümüğün serbest akışı.