İçeriğe atla

Mukaddes Saran

Mukaddes Saran
Doğum13 Subat 1923
Istanbul
Ölüm1995
Istanbul
UyrukTürk
Evlilik(ler)iNuri Saran
YakınlarıSema Ulcay (kizkardeş), Seres Ener (Yeğen)
EbeveyniHendrika Erol , Abdulkadir Erol
Sanat eğitimiDevlet Guzel Sanatlar Akademisi
Katıldığı akımlarEkspresyonizm (Dışavurumculuk)
Ünlü yapıtlarıOrman (1978), Köylü Kadinlar (1987) , Ladislav Clon Portresi , Gaziköy çeşmesi, Beyaz kir çiçekleri (1988), Kedi

Mukaddes (Erol) Saran (13 Şubat 1923, İstanbul- 1995, İstanbul), Türk ressam ve heykeltraş.

Eserlerinde figüratif ve peyzaj ağırlıklı konuları işlemiştir. Özellikle portre ve otoportre alanında eserler vermiştir.

Biyografi

İstanbul'un Paşabahçe semtinde 1923 yılında doğdu. Babası tüccar Kadri Erol Bey, annesi Polonya asıllı Hendrika Erol Hanım'dır.

Paşabahçe İlkokulunda öğrenim gördü. İlkokul döneminde resim ve müzik yeteneği ile öğretmenlerinin dikkatini çekti. İlkokuldan sonra eğitimine Kandilli Kız Lisesi'nde devam etti. Bu okulun orta kısmını bitirdi.

Hocalarının ve arkadaşlarının da cesaretlendirmesiyle öğrenimine Akademi'de devam etmeyi istedi, bu konuda ailesi de onu destekledi. 1938-1939 eğitim yılında ilk kez açılan giriş sınavını kazanarak Akademi Resim Bölümü orta kısmına kabul edildi.

Akademi'deki ilk iki yıllık atölye eğitiminde, ilk yıl antik heykellerden, ikinci yıl ise modelden desen çizimi çalışması yaptı.Yarışmalarda dereceleri paylaştığı Müreccel (Özsever) Küçükaksoy bu dönemde en iyi arkadaşı oldu. Nazmi Ziya, Léopold Lévy ve Bedri Rahmi atölyelerinde çalıştı. Mezun olduktan sonra Akademi'nin yüksek kısmına kabul edildi.[1] Öğrencilik yıllarında hastalanması dolayısıyla bir sanatoryumda tedavi görürken, doktoru Safder Tarim'in resim çalışmalarında ona yardımcı olduğu bilinir.[2]

1955 yılında karikatürist Nuri Saran ile evlenerek "Saran" soyadını aldı. Niyazi Sayın, İlhan Selçuk, Mengü Ertel ve dönemin pek çok ünlü karikatüristi, eşinin çevresinden Mukaddes Hanım'ın yaşamına katıldı. Çift, yıllarca evlerinde resimle, müzikle, sanat söyleşileriyle zenginleşen toplantılar düzenledi. Eşiyle sık sık yaptıkları Anadolu ve Avrupa gezileri, burada ziyaret ettiği müzeler ve sergiler, Mukaddes Hanım'ın kültürel birikimlerini zenginleştirdi.

Portreler, figürler, peyzajlar ve natürmortlar üreten Mukaddes Hanım, ilk kişisel sergisini, 1951’de İstanbul’da; ikinci kişisel sergisini 1979’da Taksim Galerisinde açtı.

1985'te eşi Nuri Saran'ı kaybeden Mukaddes Hanım, kışları İstanbul'daki evinin atölyesinde, yazları ise Mürefte'de ailesine ait yazlık evde resim yapmayı yaşamı boyunca durmaksızın sürdürdü.

1988’de Hobi Sanat Galerisinde; 1983, 1986, 1988, 1990 ve 1991 tarihlerinde Beyoğlu İş Bankası Parmakkapı Sanat Galerisinde olmak üzere toplam on bir kişisel sergi açmıştır.

Ödülleri

  • Fransa’da Uluslararası Kadın Sanatçılar Sergisi’nde Grup ödülü[3][]
  • Clermond Ferraud Uluslararası Kadın Sanatçılar Sergisi’nde Grup Şeref ödülü[3][]

Eserleri ve koleksiyonu

Günümüze gelmiş 100 kadar desen, pastel ve yağlı boya eserlerden oluşan bir koleksiyonu mevcuttur.

Mukaddes Saran koleksiyonunda ayrıca Akademi’de onun diğer sanatçılar tarafından yapılan portreleri ile okul arkadaşları tarafından hediye edilen desenlerin yanı sıra, hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından kendisine verilen resimler dönemin ünlü Türk ressamlarının yetiştikleri ortamı yansıtan eserler vardır.

Koleksiyonunda Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Hüseyin Bileşik,Mürrecel Küçükaksoy, Ruzin, Avni Arbaş, Füreya, Selim Turan gibi dönem sanatçılarının desen, yağlıboya eserleri mevcuttur.

İlk kişisel sergisi 1951’de İstanbul’da, 1979’da Taksim Galerisi’nde, 1988’de Hobi Sanat galerisinde, 1983,1986,1988,1990 ve 1991 tarihlerinde Beyoğlu iş bankası Parmakkapı Sanat Galerisinde açmıştır.

2007’de aramızdan ayrılışının 12.yılında Artium Sanatevi’nde Retrospektiv sergisi açılmıştır.

2022’de Meşher Sanatevi’nde açılan “Ben Sen Onlar, Sanatçı Kadınların Yüzyılı” sergisine 3 resim ve bir heykel ile katkı vermiştir.

Kaynakça

  1. ^ Kuru, Alev; Kakan, Ekin (2020). "Çağdaş Türk resim sanatında dışavurumcu portre ve otoportrelerde Mukaddes Saran" (PDF). İdil,Sanat ve Dil Dergisi. 9 (71). doi:10.7816/idil-09-71-06. ISSN 2146-9903. 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Ekim 2023. 
  2. ^ Kakan, Ekin (2017). "Çağdaş Türk resminde dışavurumcu otoportreler (1923-1960)". Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü yüksek lisans tezi. 11 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Mukaddes Erol Saran'ın kişisel resim sergisi" (PDF). Skylife. 1991. 11 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Çokay</span> Türk ressam

Nevin Çokay, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Vurnal İkizgül</span> Türk sanatçı

Hülya Vurnal İkizgül, mozaik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Peker</span> Türk ressam

Orhan Peker, Türk ressam.

Nazan Sönmez, Türk Ressam.

Jale Yasan, Türk ressam ve kadın hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">10'lar Grubu</span> Bedri Rahmi Eyüpoğlunun öğrencilerinin kurduğu, 1947-1955 arasında etkin olmuş ressamlar grubu

10'lar Grubu, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun öğrencilerinin kurduğu, 1947-1955 arasında aktif olmuş bir ressamlar grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Öziş</span>

Sadi Öziş, Türk ressam ve heykeltıraştır.

Naile Akıncı, Türk ressam. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin 1938 yılında açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı ’na kaydolan Naile Akıncı, Galeri’de Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrenciliği yanında Şefik Bursalı yönetimindeki Cour de Soir çalışmalarını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Yücetürk</span>

Mehmet Yücetürk, Türk ressam, eğitimci, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde yönetici.

Leyla Gamsız Sarptürk, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

Nevhiz Tanyeli Türk ressamdır.

İbrahim Örs, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Esirkuş</span>

Mustafa Esirkuş, Türk ressam.

Maya Sanat Galerisi, İstanbul'un Beyoğlu semtinde 1950-1955 yılları arasında faaliyette bulunmuş özel sanat galerisi.

<span class="mw-page-title-main">Şafak Eyüboğlu</span>

Şafak Eyüboğlu, Türk ressam.