İçeriğe atla

Muk (yemek)

Muk
Bir tabak dotorimuk muchim
Ülke(ler)Kore
Servis türüBanchan
Çeşitleri
  • Dotorimuk
  • Memilmuk
  • Nokdumuk
  • Hwangpomuk
  • Kkaemuk
  • Cheongpomuk
Muk
Hangıl
Latin harfleriyle yazımımuk
McCune-Reischauermuk


Muk veya mook (Korece: 묵), tahıl, fasulye veya karabuğday, susam ve meşe palamudu gibi kabuklu yemiş nişastasından yapılan ve jöle benzeri bir kıvama sahip bir Kore yemeğidir. Muk'ın tek başına çok az tadı vardır, bu nedenle muk yemekleri soya sosu, susam yağı, doğranmış taze soğan, ufalanmış nori (yenilebilir deniz yosunu) ve acı biber tozu ile tatlandırılır ve çeşitli sebzelerle karıştırılır.[1]

Türler

Birkaç muk türü vardır:[2]

  • Dotorimuk (Korece: 도토리묵), meşe palamudu nişastasından yapılır.
  • Memilmuk (Korece: 메밀묵), karabuğday nişastasından yapılır.
  • Nokdumuk (Korece: 녹두묵), ("maş fasulyesi jölesi"[3]), maş fasulyesi nişastasından yapılır.
  • Hwangpomuk (Korece: 황포묵), (norangmuk olarak da adlandırılır), maş fasulyesi nişastasından yapılır ve gardenya gıda boyasıyla renklendirilerek sarıya boyanır.[4]
  • Kkaemuk (Korece: 깨묵), susam tohumlarından yapılır.
  • Cheongpomuk (Korece: 청포묵) ve Hwangpomuk (Korece: 황포묵),[5] yeşil bezelye muk'ı çeşitleridir.[6]

Muk yemekleri

  • Mukmuchim (Korece: 묵 무침), ganjang (Kore soya sosu), susam ya da perilla yağı, ince doğranmış yeşil soğan, susam ve kırmızı biber tozu ile tatlandırılmış muk yemeği. Dilimlenmiş veya rendelenmiş salatalık ve doğranmış marul, lahana veya Çin lahanası gibi yaprağı yenen sebzelerle karıştırılabilir. Yemek ayrıca garnitür olarak eklenen sadece ufalanmış nori ile servis edilebilir.[7]
  • Tangpyeongchae (Korece: 탕평채), ince dilimlenmiş nokdumuk, sığır eti, sebzeler ve deniz yosunu ile yapılır.[8] Nokdumuk hazırlanması için jülyen haline getirilir, dana şeritleri ve sebzeler bir tavada kızartılır ve ardından soya sosu, sirke, şeker, susam, tuz ve susam yağı ile servis edilir.
  • Mukbokkeum (Korece: 묵 볶음), tavada kızartılmış bir muk yemeği.
  • Mukjangajji (Korece: 묵 장아찌), ganjang (bir çeşit soya sosu) ile marine edilmiş muk.[9]
  • Mukjeonyueo (Korece: 전유어) veya mukjeon (Korece: 묵전) maş fasulyesi nişastası ile kaplanan dilimlenmiş muk'ın tavada kızartılması ile yapılan yemek.[10]
  • Muksabal (Korece: 묵사발) ya da mukbap (Korece: 묵밥), muk ve dilimlenmiş sebzelerle yapılan soğuk çorba.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Muk". web.archive.org. 10 Haziran 2011. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  2. ^ (Korece) Muk at Britannica Korea
  3. ^ "Korece-İngilizce Sözlük". web.archive.org. 14 Temmuz 2011. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Hwangpomuk (Sarı Cheongpomuk)" (Korece). RDA. 19 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2013. 
  5. ^ "Muk- Typical Korean Jelly Food". Digital Chosun. 2001. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  6. ^ VANBUSKIRK, M. D. (1923). "SOME COMMON KOREAN FOODS". Transactions. Royal Asiatic Society Korea Branch. XIV. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  7. ^ Doosan Ensiklopedisi. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Tangpyeongchae". web.archive.org. 10 Haziran 2011. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  9. ^ "Doosan Ansiklopedisi". terms.naver.com (Korece). 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  10. ^ "Doosan Ansiklopedisi". terms.naver.com (Korece). 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  11. ^ (Korece) Muksabal[], The Academy of Korean Studies

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japon mutfağı</span>

Japon mutfağı, Japonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Japonya'nın geleneksel mutfağı (washoku), miso çorbası ve diğer yemekler ile pilav üzerine kuruludur ve mevsimlik malzemelere vurgu yapılmaktadır. Garnitürler genellikle balık, salamura sebze ve et suyunda pişirilmiş sebzelerden oluşur. Japonya bir ada ülkesi olduğundan dolayı balık ile diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlanmakta olup genellikle ızgara yapılır, ancak aynı zamanda saşimi veya suşi olarak çiğ olarak da servis edilir. Deniz ürünleri ve sebzeler de tempura olarak hafif bir hamurda kızartılır. Pirinç dışında, soba ve udon gibi erişteler de bir temel gıda maddesidir. Japonya'da ayrıca, oden adı verilen et suyunda balık ürünleri veya sukiyaki ve nikujagada sığır eti gibi birçok kaynatılmış yemek bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çin mutfağı</span>

Çin mutfağı başta Çin olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Namul</span>

Namul bir Kore sebze yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banchan</span>

Banchan, Kore mutfağında pişmiş pilav ile birlikte masanın ortasına servis edilen küçük yan yemekler için kullanılan bir tanımdır. Bansang (반상) denilen bir yemek için temel masa düzeni genellikle bap, guk veya tang (çorba), gochujang veya ganjang, jjigae ve kimchiden oluşur. Eklenen banchan sayısına göre, masa düzeni 3 cheop (삼첩), 5 cheop (오첩), 7 cheop (칠첩), 9 cheop (구첩), 12 cheop bansang olarak adlandırılır. 12 chep bansang Kore kraliyet mutfağında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gochujang</span>

Gochujang, acı biber tozu, yapışkan pirinç, meju tozu, yeotgireum ve tuzdan yapılan, tuzlu, tatlı ve baharatlı fermente bir çeşnidir. Geleneksel olarak jangdokdae adı verilen yükseltilmiş bir taş platformda fermente edilir. Tatlılık, fermantasyon işlemi sırasında sakkaritize enzimlerle kültürlenen pişmiş yapışkan pirinç nişastasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Japchae</span>

Japchae, Kore mutfağında tavada kızartılmış erişte ve sebzelerden elde edilen tatlı ve tuzlu bir yemektir. Genellikle tatlı patates nişastasından yapılmış bir tür cam eriştesi olan dangmyeon ile hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Goldongmyeon</span>

Goldongmyeon, üzerine et ve sebze dilimleri eklenmiş karabuğday eriştelerinden oluşan ve baharatlı bir sosla yenen geleneksel bir yemeğin adıdır. Ayrıca glutensiz bir seçenektir. Goldong kelimesi, birbiriyle karıştırılan çeşitli bileşenler anlamına gelir. Orijinal yapımında baharat soya sosu ağırlıklı idi ancak günümüzde kırmızı biber salçası (goçucang) ile yapılmaktadır. Goldongmyeon, soğuk erişte veya naengmyeon mutfak geleneğinin bir parçasıdır. Kışın popüler olarak yenir ve esasen et suyu olmadan servis edilen baharatlı bir erişte yemeği ile aynıdır. Bibimyeon veya bibim guksu olarak. "Dongguk Sesigi" de, goldongmyeon, tatlı patates eriştesi, armut dilimleri, kestane ile süslenmiş karabuğday erişte yemeği olarak tanımlanmaktadır. Sığır eti,domuz eti,susam yağı ve soya sosundan yapılan baharat; on birinci ay boyunca (Lunar) tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Caldo de pollo</span>

Caldo de pollo tavuk ve sebzeler içeren Latin Amerika çorbası.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Kore yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kore mutfağından yemeklerin listesi aşağıda sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jangajji</span>

Jangajji, veya diğer ismiyle sebze turşusu, sebze turşusu ile yapılan bir çeşit banchan'dır (garnitür). Kimçi'den farklı olarak jangajji, genellikle soya sosu, soya fasulyesi ezmesi veya acı biber salçası ile salamura edilen fermente olmayan sebzelerden oluşur. Jangajji genellikle uzun süre korunur ve susam yağı ile servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bupyeon</span>

Bupyeon (부편), geleneksel düğünlerde kullanılan buharda pişirilmiş pirinç keki (tteok) türüdür. Güney Gyeongsang Eyaleti, Miryang şehrine özgü bir tatlıdır.

Bugak Kore mutfağına özgü birtakım vejetaryen twigim'leri kapsar. Bu tür yemekler genel olarak, kurutulmuş sebze ya da chapssal-pul ile kaplanmış yosunlar kullanılarak yapılır. Sonrasında derin yağda kızartma yöntemi ile pişirilip tekrar kurutulur. Banchan veya anju olarak yenir. Bunlardaki ortak malzemeler; yeşil acı biber, perilla yaprakları, çiçekler, kamelya yaprakları, kasımpatı yaprakları, dulavrat otu yaprakları, kokar ağaç filizleri, patatesler, gim (laver) ve dasima'dır (yosun). Perilla yağı veya soya fasulyesi yağı gibi bitkisel yağlar tipik olarak kızartma için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Siru-tteok</span>

Siru-tteok, ufalanmış kırmızı fasulyeden ve beyaz pirinçten yapılan yemek çeşitlerine verilen addır. Bu yemek çeşidi, yapışkan pirinç veya pirinç ununun hamur haline getirilerek kırmızı fasulye ya da soya fasulyesi ile beraber buharda pişirilmesiyle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Janchi-guksu</span> Japon mutfaği

Janchi-guksu, buğday unu eriştesinden yapılan Kore noodle'ıdır. Sığır eti suyu ya da hamsi suyu bileşenleridir. Susam yağı, soya sosu, pul biber ve yeşil soğandan yapılır. İnce dilimlenen jidan, gim ve kabak, garnitür olarak hazırlanır. Janchi'nin anlamı Korecede ziyafet anlamındadır. Bu kelimenin kökeni birisinin evlilik ya da on altıncı yaş ziyafetinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pyeonyuk</span>

Pyeonyuk, geneleksel bir Kore yemeğidir. İnce doğranan etler haşlatılıp sıkıştırılarak yapılır. Sığır eti veya domuz eti ile yapılabilir.

Jokpyeon Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok ve pyeon'dan oluşan adını açıklıyor. Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Jeon (yemek)</span>

Jeon, dilimlenmiş ya da kıyılmış balık, et, sebze vb.ni yağda kızartmadan önce buğday unu ve yumurta bulamacına daldırılmasıyla yapılan böreklere verilen genel addır. Jeon, balık, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sebze gibi malzemelerle yapılabilir ve ordövr, banchan (meze) veya anju olarak servis edilebilir. Bazı jeonlar tatlıdır, bu tür jeonlara hwajeon denir.

<span class="mw-page-title-main">Ssamjang</span>

Ssamjang, Kore mutfağında yaprağa sarılı yiyeceklerle kullanılan kalın, baharatlı bir macundur. Sos, fermente edilmiş soya fasulyesi (doenjang), kırmızı biber ezmesi (gochujang), susam yağı, soğan, sarımsak, yeşil soğan ve isteğe bağlı olarak esmer şekerden yapılır.