İçeriğe atla

Mukâtil bin Süleyman

Mukatil bin Süleyman (y. 700,[1][2][3] Belh - ö. 767, Basra), Tabiin dönemi hadis alimi ve müfessir. Kur'an'ı tefsir eden ilk kişilerden birisi olmakla birlikte, kaleme aldığı bu tefsir günümüze ulaşmış ve tefsirin anlaşılması açısından bir prototip özelliği sergilemiştir.[3][4][5]

Tam ismi Ebu'l-Hasan Mukâtil b. Süleyman el-Ezdi el-Horasani el Belhi'dir ki 702 yılında Belh şehrinde doğmuştur. Eğitimini Merv'de tamamladıktan sonra Irak'a geçmiş, Basra'ya yerleşmiştir. Daha sonra Bağdat'a giderek orada hadis üzerine çalışmış ve hadis rivayet etmiş, sonra Basra'ya tekrar geri dönerek ömrünün sonuna kadar bu şehirde kalmıştır.

Yaşamı

Mukâtil b. Süleymân (tam adı; Mukâtil b. Süleyman b. Beşîr el-Ezdi el-Belhî el-Mervezî el-Horasânî),[6][7][8][9] yaklaşık olarak hicri 80 yılında doğmuş ve H. 150 yılında, Basra'da hayatını kaybetmiştir.[1][2][10] Hayatının ilk yarısını Horasan, ikinci yarısını ise Irak'ta geçirmiştir.[11] Hayatının kısa bir döneminde Mekke ve Beyrut'ta yaşamıştır.[12] Yaşamının erken dönemlerini Horasan bölgesinde bulunan ve doğduğu şehir olan Belh'te geçirdikten sonra Merv’e geçmiştir ve burada evlenmiştir. Ardından Irak bölgesinde ilmi ve siyasi açıdan önemli bir yere sahip olan Basra’ya geçmiştir. Basra’da geçirdiği süre boyunca Emevi halifeleriyle yakın bir ilişki içerisinde bulunmuş ve hilafetin Abbasilere geçmesiyle Abbasi devletinin başkenti olarak kurulan Bağdat’a geçmiştir. Bağdat’ta Abbasi halifeleriyle yakın ilişkilerde bulunmuş ve danışman pozisyonunda bulunmuştur. Burada ilmi mahiyeti ile ün salan bir bilgin olmuştur.[13]

Mirası

Günümüze ulaşan en eski ve tam tefsir kitabını kaleme almıştır: Muhammed, Sahabe ve Tâbiîn dönemlerinde yapılan tefsir faaliyetleri yalnızca kelime tefsiri şeklinde yapılıyordu. Bu sebeple Kur’ân baştan sonra tefsir edilmemiş ve hoş görülmemiştir.[14] Zamanla Kur’ân’ın nüzul zamanı, zemini ve bağlamından uzaklaşılma gösterildikçe, ayetlerin tamamının tefsir edilmesine ihtiyaç duyulmuştur.[15] Mukâtil b. Süleyman’ın tefsirinin de bu ihtiyacı karşılama amacıyla yapılmış olması muhtemel görünmektedir. Günümüze ulaşan en eski kaynak olan Tefsîru Mukâtil b. Süleyman, Kur’ân’ın tam tefsirini içeren en eski ve ilk eserlerden biri olarak kabul edilmektedir.[3][4][5] Kaleme aldığı eserinde, farklı görüşleri sıraladıktan sonra bu görüşler arasından bir tercih yapmak yerine, ayetlerle ilgili yalnızca kendince en uygun gördüğü yorumları basit, kısa ve öz bir biçimde vermeyi tercih etmiş ve mushaf sırasına göre tefsir etmiştir.[16][17][18] Kur’ân’ı tefsir ederken kaynak olarak Peygamber, Sahabe, Tâbiîn ve Ehli Kitap’tan gelen rivayetlerden faydalanmıştır. Ve Selef-i Sâlihîn’in metodu olan Kur’ân’ın Kur’ân’la tefsirini kullanmıştır.[19] İsrailiyyat’a da oldukça önem vermiştir.[20][21] Çıkarımsal tefsiri sebebiyle, muhtelif kaynaklarda ilk akla dayalı metodu kullanan müfessir olduğu öne sürülmektedir.[22][23] Örneğin; El-Şuara 26/215'da Peygamber’e hitapla “Onlara kanatlarını indir.” ayetini “Onlara yumuşak davran”[24] şeklinde yorumlaması dirayet metodunu kullandığını işaret etmektedir.[3] Tefsirinde belirgin şekilde herhangi bir mezhebe atıf ya da bir mezhebin savunuculuğunu üstlenmemesi haiz olduğu önemli bir özelliktir.[25] Ayetleri tefsir ederken fikrî tartışmalara girmeden doğrudan kendi yorumunu vermesi, herhangi bir mezhebin açıkça savunuculuğunu yapma veya tenkit etme gibi bir durum içine girmediğinin önemli bir göstergesidir.[3]

Eleştiriler

Mukâtil bin Süleyman, din bilimlerinin hadis ve tefsir alanlarında çalışmalar yapmış bir bilgindir. Tefsir alanında olmasa da hadis alanında çok ciddi eleştiriler almıştır.[26]

Hadis biliminde otorite olan iki alim Buhari ve Nesâî onun hadis haberlerini kabul etmemiş, Nesâî 'Hadis uydurdukları bilinen yalancılar Medine'de İbn-i Ebi Yahya, Bağdat'ta el Vakıdi, Horasan'da Mukatil bin Süleyman ve Şam'da Muhammed ibn-i Said'dir,' diye yazmıştır.[27] Yine pek çok alim de onu hadis konusunda 'güvenilir' olmadığından dolayı eleştirmiştir.

Tefsir alanında ise tüm biyografi yazarları onun otorite olduğu konusunda hemfikirdir.[28] Yazmış olduğu Tefsir-i Kebir isimli kitabı İslam dünyasında yazılmış ilk tam tefsir kitabı özelliği taşımaktadır. Bu kitap üzerine Şafii 'İnsanlar tefsirde Mukâtil'e muhtaçtırlar' demiştir. Fakat bu tefsir kitabında yer alan hadislerin kaynaksız olmasından hatta yazarının hadis uydurma alışkanlığı bulunduğundan dolayı bazı alimler tarafından şiddetli eleştiri almıştır.

Eserleri

  • Tefsir-i Kebir
  • el Eşbah ve’n Nezair fi’l Kur’ani’l Kerim, Kur'an terimleri sözlüğüdür.
  • Tefsir-u Hamsi Miet-i Aye­tin mine'l Kur’ani ve biha Ahkam'un Fıkhıyye, Ahkam ayetlerin tefsiri üzerine yazılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b Mukâtil b. Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân, 5: 24.
  2. ^ a b Süleymân, Kur’ân Terimleri Sözlüğü (el-Eşbâh ve’n-Nezâir fi’l- Qur’âni’l-Kerîm), 60.
  3. ^ a b c d e Usta, Esra (1 Ocak 2018). "ERKEN DÖNEM TEFSİR FAALİYETLERİNİN BİR ÖRNEĞİ OLARAK TEFSİRU MUKATİL B. SÜLEYMAN". İlahiyat Araştırmaları Merkezi. 13 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  4. ^ a b Tohe, Achmad. Muqatil ibn Sulayman: A neglected figure in the early history of Qur'ānic commentary. Diss. Boston University, 2015. p. 71
  5. ^ a b John Wansbrough, "The Sectarian Milieu" 2006 (original 1978)
  6. ^ Mukâtil b. Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân, tah. Abdullah Mahmut Şehhate (Beyrut: Müessesetu’t -Târîhi’l-Arabî, 2002), 5: 23.
  7. ^ Mehmet Akif Koç, Tefsirde Bir Kaynak İncelemesi (es-Salebī (427/1036) Tefsirinde Mukātil B. Süleymān (150/767) Rivayetleri), (Ankara: Kitābiyyāt, 2005), 36.
  8. ^ M. Fevzi Hamurcu, Mukâtil b. Süleyman ve İlk Fıkhî Tefsir, (Ankara: Fecr Yay., 2009), 23.
  9. ^ Mukâtil b. Süleymân, Kur’ân Terimleri Sözlüğü (el-Eşbâh ve’n-Nezâir fi’l-Qur’âni’l-Kerîm), tah. Abdullâh Mahmûd Şehhâte, terc. M. Beşir Eryarsoy, (İstanbul: İşaret Yay., 2016), 59.
  10. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân, 5:24.
  11. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân,5: 33.
  12. ^ M. Plessner, “Mukâtil”, İslam Ansiklopedisi, c. 8 (İstanbul: Maarif Yay., 1960), 567. ; Koç, Tefsirde Bir Kaynak İncelemesi, 33.
  13. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân, 5: 35.
  14. ^ Süleymân, Kur’ân Terimleri Sözlüğü (el-Eşbâh ve’n-Nezâir fi’l-Qur’âni’l-Kerîm), 78, 79, 81, 84.
  15. ^ Süleymân, Kur’ân Terimleri Sözlüğü (el-Eşbâh ve’n-Nezâir fi’l-Qur’âni’l-Kerîm), 85.
  16. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân,5: 57.
  17. ^ Süleymân, Kur’ân Terimleri Sözlüğü (el-Eşbâh ve’n-Nezâir fi’l-Qur’âni’l-Kerîm), 72
  18. ^ Celil Kiraz, “Mukâtil b. Süleyman'ın Muhkem Ve Müteşâbih Anlayışı”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 26 (2011/1): 109.
  19. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân,5: 15-19, 57-60.
  20. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân,5: 60.
  21. ^ Türker, “Mukâtil b. Süleyman’ın Kuran’ı Te’vil Yöntemi”, 44
  22. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân, 5: 59.
  23. ^ Türker, “Mukâtil b. Süleyman”, 135.
  24. ^ Süleymân, Tefsîru Mukâtil b. Süleymân,3: 281.
  25. ^ Cerrahoğlu, “Tefsirde Mukâtil b. Süleyman ve Eserleri”, 14-22.
  26. ^ Prof. Dr. İsmail CERRAHOĞLU. "Tefsirde Mukatil İbn Süleyman Eserleri". ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ. Cilt XXI. 13 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  27. ^ Recueil, s.164
  28. ^ Cerrahoğlu, s.5

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mukaddime</span> İbn-i Haldunun, 1375te Kalatu ibn Seleme adlı kalede Beni Arif kabilesinin himayesinde yaşadığı dönemde yazdığı eser

Mukaddime, İbn-i Haldun'un en ünlü eseridir. Tarih, iktisat, sosyoloji ve siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşleri içinde barındırır. İbn-i Haldun eserini 1375'te Kal'atu ibn Seleme adlı kalede Beni Arif kabilesinin himayesinde yaşadığı dönemde kaleme aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">İsrafil</span> Kuranda geçen 4 büyük melekten biri

İsrafil, İslam inançlarına göre dört büyük melekten birisidir. İsrâfil'in görevi kıyamet günü Sûr'a üflemektir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Hanife</span> Hanefî mezhebinin öncüsü ve imamı olan din bilgini

Ebû Hanîfe veya tam adıyla Ebû Hanîfe Numân bin Sâbit bin Zûtâ bin Mâh İslam dininin dört fıkıh mezhebinden birisi olan Hanefi mezhebinin kurucusu ve Sünni fıkhının en büyük üstâdlarından biri sayılan İslam fıkıh ve hadis bilgini. Asıl adı "Nu’man bin Sâbit" olup sevenlerince ismi "İmâm-ı Â’zam" unvanıyla birlikte anılır.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tefsir</span> İslami dini terim

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Kesir</span> Hadis ve tefsir bilgini, tarihçi

İbn Kesîr, Suriyeli muhaddis, müfessir ve tarihçi. Memlüklüler devrinde yaşamış tarih, tefsir ve fıkıh konusunda uzmanlaşmış tanınmış bir alimdir. İslam dünyasında kaynak bir tarih kitabı olan El Bidaye ve'n Nihayeyi yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mâtürîdî</span>

Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî,, İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.

<span class="mw-page-title-main">Taberî</span>

Muhammed bin Cerîr Taberî, 9. yüzyılda yaşamış din ve tarih bilgini. İran'da tarihî bir bölge olan Taberistan'da doğduğu için 'Taberî' olarak ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Mâce</span>

İbn Mace veya İbn-i Mace el Kazvini, İranlı hadis bilgini ve düşünür.

İbn Hurdâzbih ya da tam adıyla Ebü’l-Kāsım Ubeydullāh bin Abdillâh bin Hurdâzbih, günümüze kadar ulaşan Kitâbü'l-mesâlik ve'l-memâlik'in yazarı, bir Fars coğrafyacı ve 9. yüzyılın devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticidir. Büyükbabası Hurdabe, bir Zerdüşt idi ki Belh'li Bermekîler ailesinin çağrısı üzerine İslamı kabul etti. Babası Abdullah Abbasi Halifesi al-Maʾmun döneminde 816-17 yılları arasında Taberistan valisi idi.

Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

Bu liste, Kur'an'ın indirilmeye başladığı 7. yüzyıl'dan günümüze kadar literatürdeki müfessirleri ve varsa eserlerini toplu halde içermektedir. Müfessirin yaşadığı yüzyıl için, ölüm tarihi esas alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Hazm</span> Arap filozof ve tarihçi

İbn Hazm, Huelva, Endülüslü Müslüman polimat, filozof, tarihçi, fakih ve ilahiyatçı.

Rivayet tefsiri, İslam dinine ait bir terim olup, Kur'an'ı yine Kur'an ayetleri ve peygamber ile sahabilerden gelen rivayetlerle yorumlama şeklinde yapılan tefsir türüdür.

Kur'an Mesajı, Avusturya asıllı Müslüman yazar Muhammed Esed'in yazdığı Kur'an mealidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan-ı Basri</span>

Hasan-ı Basrî, (642–728), İslam'ın erken döneminde yaşamış sufi, zahid ve âlim. İslam peygamberi Muhammed'in, Bedir Savaşı'nda savaşan 70 kişi de dahil olmak üzere sahabinin çoğunu gören Hasan-ı Basrî tabiin neslindendendir. Ümmü Seleme'nin evinde yetişti. Cemel ve Sıffin muharebelerinde Ali'nin taraftarlarından olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süfyân es-Sevrî</span>

Süfyân as-Sevrî ibn Saîd tebeut tabiinden olan bir İslâm âlimi, hafız, fakih ve Sevrî mezhebi'nin kurucususu. Aynı zamanda büyük muhaddislerdendir.

İbn Sa'd, 8. ve 9. yüzyıllarda yaşamış hadis, siyer, tarih ve neseb bilgini.

Vehb bin Münebbih, Tabiinden olan tarihçi ve din alimi.