İçeriğe atla

Mujdin Aliu

Mujdin Aliu
Doğum15 Ocak 1974(1974-01-15)
Poroj, Kalkandelen, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti günümüzde Kuzey Makedonya
Ölüm14 Nisan 1999 (25 yaşında)
Koşare, Kosova, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti (Yugoslavya Federal Cumhuriyeti - Arnavutluk sınırı)
Defin yeriPoroj, Kalkandelen
Bağlılığı
Hizmet yılları1998–1999
KomutasıKoşare (UÇK, Kosova)
Çatışma/savaşlarıKosova Savaşı (1998–99)
  • Koşare Muharebesi  (ölü)

Mujdin Aliu (15 Ocak 1974 - 14 Nisan 1999), Kosova Savaşı'nda ün kazanmış bir Arnavut askerdi. Koşare Muharebesi'nde savaştığı Kosova Kurtuluş Ordusu'nda (UÇK) görev yaptı.

Mujdin ve UÇK, Koşare'nin zirvesini ele geçirdi ve hemen kendilerini sağlamlaştırmaya başladılar. UÇK, Maja Glava'yı büyük topçu desteğiyle aldı ve Yugoslav Koşare Karakolunu bombalamaya devam etti, bu da Yugoslav askerlerinin mevzilerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu. 14 Nisan'da Yugoslav birlikleri Maja Glava'ya sürpriz bir saldırı başlattı. Mujdin Aliu karakolu savunurken hayatını kaybetti ve bunun sonucunda Yugoslav Ordusu Maja Glava'yı aldı.[1][2]

Mirası

Aliu, UÇK ve Ulusal Kurtuluş Ordusu tarafından büyük saygı görmektedir.[3] Kosovalı Arnavutların özgürlüğü için can veren kahraman bir şehit olarak kabul edilen[4] Mujdin'in memleketi Kalkandelen'de savaşan NLA'nın 112. Tugayına Mujdin Aliu Tugayı adı verildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Mejdin Aliu". 19 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  2. ^ "The Macedonian Times", The Macedonian Times (63-74), 2000 
  3. ^ "Shënohet përvjetori i rënies së heroit Mujdin Aliu". Radio Jehona. 15 Nisan 2013. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 
  4. ^ "Homazhe dëshmorit Mujdin Aliu në fshatin Poroj". Bota Sot. 14 Nisan 2013. 26 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 
  5. ^ "USHT, homazhe për dëshmorin Mujdin Aliu". State University of Tetovo. 15 Nisan 2014. 22 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Kurtuluş Ordusu</span>

Kosova Kurtuluş Ordusu, büyük çoğunluğu Arnavutların yaşadığı Kosova'nın 1990'larda Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ve Sırbistan'dan ayrılmasını amaçlayan etnik Arnavut ayrılıkçı bir milisti. Arnavut milliyetçiliği UÇK'nın temel ilkelerinden biriydi ve saflarındaki pek çok kişi, Arnavut kültürünü, etnik kökenini ve ulusunu vurgulayarak Balkanlar'daki tüm Arnavutları kapsayacak bir Büyük Arnavutluk'un kurulmasını destekledi. Varlığı boyunca UÇK, Yugoslavya tarafından bir terörist grup olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">2001 Makedonya çatışması</span>

2001 Makedonya Çatışması, Kuzey Makedonya'da 22 Ocak- 12 Kasım 2001 tarihleri arasında süren çeşitli çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

13-14 Mayıs 1999 gecesi Kosova'nın güneyindeki Korişa köyüne sekiz misket bombası NATO savaş uçakları tarafından atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Yaşari</span>

Adem Yaşari Zahir Pajaziti ile birlikte Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KKO) kurucularından biri olarak kabul edilir. Jashari, KKO'nun Drenica'daki operasyonlarından birinde komutan olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

Pireşova Vadisi'ndeki çatışmalar, 1999-2001 yılları arasında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ile Preşova, Medvece ve Buyanovaç Kurtuluş Ordusu (UÇPMB) üyesi Arnavut isyancılar arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar sırasında Yugoslav hükûmetinin UÇPMB saldırılarını bastırmak için KFOR'dan destek talep ettiği durumlar oldu, zira Kosova Savaşı'nı sona erdiren ve Yugoslavya ile Kosova arasında bir tampon bölge oluşturan Kumanovo Antlaşması gereğince sadece hafif silahlı askerî güçler kullanılabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Ordusu (Makedonya)</span>

Ulusal Kurtuluş Ordusu, 2001 Makedonya çatışmaları sırasında faaliyet gösteren bir Arnavut silahlı örgüttü. Örgüt, 2000'lerin başında eski Kosova Kurtuluş Ordusu, Preşova, Medvece ve Buyanovaç Kurtuluş Ordusu ve yerel Arnavutlar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Cumhuriyeti (1991-1999)</span>

Kosova Cumhuriyeti 1991 yılında kurulan Güneydoğu Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden bir yarı-devlettir. Kosova Cumhuriyeti,Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'ne karşı kendi paralel siyasi kurumlarını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Partisi</span>

Kosova Demokratik Partisi Kosova Demokratik Birliği ve Vetëvendosje ile birlikte Kosova'nın en büyük üç siyasi partisinden biri. Başlangıçta savaştan sonra askerden arındırılmış Kosova Kurtuluş Ordusu'ndan çıkan bir sosyal demokrat partiydi ve liderliğin çoğu Arnavut milliyetçileri ve eski Kosova Halk Hareketi üyelerinden geliyordu. Ancak, Ocak 2013'teki kongresinde kendisini merkez sağ parti olarak konumlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Koruma Kolordusu</span>

Kosova Koruma Kolordusu, Kosova'da 1999'dan 2009'a kadar aktif bir sivil acil servis kuruluşuydu. Kosova Koruma Kolordusu, 1999 Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ve "İlkeler Beyanı" anlaşması ile 21 Eylül 1999'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çamerya Kurtuluş Ordusu</span>

Çamerya Kurtuluş Ordusu, Epirus'un kuzeybatı Yunan bölgesinde olduğu bildirilen bir paramiliter oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ahmeti</span>

Ali Ahmeti, Arnavut kökenli bir Makedon politikacı, Demokratik Bütünleşme Birliği lideri ve 2008'den beri Makedon hükûmetinde küçük koalisyon ortağı. Ahmeti, Makedonya'daki 2001 isyanında eski Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun siyasi lideri olarak da biliniyor.