İçeriğe atla

Muhteşem Yüzyıl Soundtrack Vol. 1

Muhteşem Yüzyıl Soundtrack Vol. 1
Fahir Atakoğlu, Aytekin Ataş, Soner Akalın soundtrack'i
Yayımlanma14 Mayıs 2013
Kaydedilme2015
Tarzsoundtrack
Süre72:15
DilTürkçe
ŞirketMira Records
Fahir Atakoğlu, Aytekin Ataş, Soner Akalın kronolojisi
Muhteşem Yüzyıl Soundtrack Vol. 1
(2013)
Muhteşem Yüzyıl Soundtrack Vol. 2
(2014)

Muhteşem Yüzyıl adlı Türk tarihi, televizyon dizisinin orijinal dizi müzikleri barındıran dijital albümüdür. Soundtrack albümündeki şarkılar Fahir Atakoğlu, Aytekin Ataş ve Soner Akalın tarafından bestelenmiştir.

13 Mayıs 2013 tarihinde Muhteşem Yüzyıl dizisinin orijinal Soundtrack albümü Mira Records tarafından iTunes ortamda satışa sunuldu.

Albüm hakkında bilgi

3 sezondur merakla izlenen Muhteşem Yüzyıl’ın Fahir Atakoğlu, Aytekin Ataş ve Soner Akalın tarafından hazırlanan dizi müziklerinden oluşan soundtrack albümü çıktı. 12 Nisan’da düzenlenen Türkiye Müzik Ödülleri töreninde ‘En İyi Dizi Müziği’ ödülünü Alan Muhteşem Yüzyıl’ın Dizi Müzikleri CD’si dizideki karakterlerin yer aldığı bir poster Hediyesiyle birlikte raflarda yerini aldı. Albüm dizinin geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz yaratıcısı ve senaristi Meral Okay’a ithaf ediliyor.

Albüm, dizinin tüm sezonlarından seçilmiş enstrümantal ve sözlü toplam 33 şarkıdan oluşuyor. Bunların içerisinde dizinin Jenerik müziği; Pargalı İbrahim’in Hatice Sultan’a ve Sultan Süleyman’a kemanla çaldığı parçalar; dizinin tanıtımlarında yer alan aksiyon ve gerilim parçaları; savaşlarda ve yeniçeri isyanlarında kullanılan mehter ve zikir parçaları; Hürrem Sultan’ın, HaticeSultan’ın, Firuze Hatun’un dizinin çeşitli bölümlerinde seslendirdikleri şarkılar ve Kalender Şah’ın söylediği deyiş yer alıyor. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın oldukça Ses getiren mezar sahnesinde okuduğu “Vicdanın senin kıblendir Süleyman..” metni, Hürrem Sultan’ın bir köle kızdan nasıl bir sultan yarattığının hikâyesini anlattığı 2. Sezon finalindeki uzun konuşması ve Pargalı İbrahim’in ‘dönmek’ temalı “Ben İbrahim” tiradı da bu üç karakterin kendi sesiyle üç parçanın girişinde dinlenebilir.[1]

Şarkı listesi

  1. Muhteşem Yüzyıl Jenerik (Opening Theme) Dizinin jenerik müziği.
  2. Dönmek (Return) Pargalı İbrahim’in kemanla ilk çaldığı parça.
  3. İktidar Oyunu (Power Games) Sultan Süleyman’ın “Vicdanın senin kıblendir” tiradı ve dizinin ikinci sezon teaser’larında en çok kullanılan parçalardan biri.
  4. Ceng-i Ali (The Supreme War)Dizinin ana temalarından.
  5. Savaş (The War)Savaş sahnelerinde kullanılan, mehter formunda parça.
  6. Luli (Ninni / Hürrem’s Lullaby) Hürrem’in kendi sesinden kaydedilmiş en bilinen ninnisi.
  7. Saltanat Dedikleri (What They Call The Sultanate) Dizinin üçüncü sezon teaser’larında en çok kullanılan parçalardan biri.
  8. Hatice’nin Aşkı (Hatice’s Love) Hatice Sultan ve Pargalı İbrahim’in aşklarına eşlik eden parça.
  9. BismişahYeniçeri ulufe ve yemin törenlerinde kullanılan parça.
  10. Aynı Göğün Altında (Under The Same Sky) Dizinin en çok kullanılan duygusal müziklerinden biri.
  11. Mahidevran - Mahidevran teması.
  12. Mohaç (Janissary Song 1)Savaş ve yeniçeri sahnelerinde kullanılan sözlü şarkılardan biri.
  13. Parga’dan Beri (Ever Since Parga) Pargalı İbrahim’in Hatice Sultan’a kemanla çalmayı öğrettiği parça.
  14. Sarayda Entrika (Intrigue In The Palace) Hürrem’in kendi sesinden hikâyesi ve dizinin en bilinen entrika müziği.
  15. Evvel Zaman (Once Upon A Time) Pargalı İbrahim’in çocukken Süleyman’la ilk tanıştığında çaldığı keman parçası.
  16. Akıncının Aşkı (Love Of Akinci) Dizinin aşk temalarından.
  17. Aşk-ı Derûn (Deepest Love) Süleyman ve Hürrem’in en çok kullanılan aşk müziklerinden biri.
  18. Nenni Desem Uyurm’ola (Hatice’s Lullaby) Hatice Sultan’ın kendi sesinden kaybettiği bebeğine söylediği ninni.
  19. İhanet (Betrayal)
  20. Yirmialtı Saat (Twenty Six Hours)Dizinin üçüncü sezon teaser’larında kullanılan müziklerden biri.
  21. Hasbahçenin Gülü (Rose Of Hasbahce)
  22. Hanedanın Düşüşü (The Fall Of The Dynasty)
  23. Ayin (Ritual)
  24. Zahir Bâtın (Janissary Song 2) Savaş ve yeniçeri sahnelerinde kullanılan sözlü şarkılardan biri.
  25. Pirlere Niyaz Ederiz (Kalender Shah’s Song) Dizinin otuzuncu bölümünde Kalender Şah’ın mağarada söylediği deyiş.
  26. Masumiyet (Innocence) Pargalı İbrahim’in “Dönmek” temalı “Ben İbrahim” tiradı ve dizinin en çok kullanılan duygusal temalarından biri.
  27. Üç Kıtada (In Three Continents)
  28. Badê Saba (Seher Yeli / The Dawn Wind) Firuze Hatun’un Sultan Süleyman’a çeng ile çalıp söylediği şarkı.
  29. Ağıt (Lament)
  30. Demir Yumruk (Iron Fist)
  31. Suud - Dizinin üçüncü sezon müziklerinden.
  32. Deliler (The Crazies)
  33. Hain Pusu (Ambush Of Traitors)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hürrem Sultan</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın nikâhlı eşi II. Selimin validesi Kadınlar Saltanatını başlatan sultandır

Hürrem Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam Halifesi I. Süleyman'ın nikâhlı eşi, sonraki padişah II. Selim ile Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan, Şehzade Abdullah, Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir'in annesi, Haseki Sultan.

<span class="mw-page-title-main">I. Süleyman</span> 10. Osmanlı padişahı (1520–1566)

I. Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir. Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Süleyman böylece imparatorluğun hem en uzun süre hüküm süren hem en çok sefere çıkan hem de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan</span> 16. yüzyıl Osmanlı başmimarı ve inşaat mühendisi

Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir. Kariyerinde önemli eserler veren ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" olarak tanımladığı, Edirne'deki Selimiye Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Mehmed Paşa</span> 28. Osmanlı sadrazamı

Pîrî Mehmed Paşa, I. Selim saltanatının son yıllarında ve I. Süleyman saltanatının ilk yıllarında 25 Ocak 1518-27 Haziran 1523 tarihleri arasında beş yıl beş ay iki gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pargalı İbrahim Paşa</span> 29. Osmanlı sadrazamı

Pargalı İbrahim Paşa, Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa ya da öldürüldükten sonraki ünvanıyla Maktul İbrahim Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde 27 Haziran 1523 - 15 Mart 1536 tarihleri arasında sadrazamlık yapan, önemli siyasal ve askerî olaylarda rol oynayan Osmanlı devlet adamı. Sahip olduğu yetkiler sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu dış siyasetinin beyni olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anakronizm</span>

Anakronizm, kişi, nesne veya olayların kendi gerçek zaman ve mekânlarından kopartılıp farklı bir çerçeveye oturtulması olarak değerlendirilmektedir. Anakronizm; edebiyatta kasıtlı olarak abartı, propaganda, komedi veya şok amacıyla da kullanılabilir. Bir yazar, sanatçı veya icracı; teknoloji, terminoloji ve dil; gelenek ve tutumlar ve hatta farklı tarihsel dönemler arasındaki moda farklılıklarının farkında olmadığında kasıtsız anakronizmler meydana gelebilir. Örneğin İbrani peygamber Yusuf'un ünlü hikâyesinde Mısırlı tüccarlar tarafından bulunarak kuyudan çıkarılan Yusuf, Mısır'a götürülür ve birkaç dirheme asillere satılır. Oysa dirhem, Yunanca kökenli drahmi sözcüğünden türetilen ve İslam'ın çıkış yıllarında da Sasaniler tarafından kullanılan bir para birimidir. Yusuf'un döneminde ise Mısır'da resmî olarak kullanılan bir para birimi yoktur.

<i>Hürrem Sultan</i> (dizi)

Hürrem Sultan, Medyapım imzalı, 2003 yılında Star TV'de yayımlanan, başrollerinde Gülben Ergen ve Ali Sürmeli'nin yer aldığı tarihî türdeki mini Türk televizyon dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Mahidevran Sultan</span> Osmanlı padişahı l. Süleymanın eşi

Mahidevran Sultan, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi, Şehzade Mustafa'nın annesidir.

Hain Ahmed Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda devlet adamı, paşa ve beylerbeyi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rumeli Beylerbeyi ve Mısır Beylerbeyi olarak görev yaptı. Mısır'da merkezi otoriteye isyan ederek sultanlığını ilan etti, para bastırdı, hutbe okuttu ve El-Melik'ül Mansur Sultan Ahmed ismini kullandı. 1524'te Kadızade Mehmed Bey tarafından yakalandı ve idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlar saltanatı</span>

Kadınlar saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda haseki sultanların veya valide sultanların veya hanım sultanların devlet yönetimine müdahale etmeleri, zaman zaman bizzat devleti yönettikleri döneme verilmiş olan bir addır. Kanuni Sultan Süleyman, döneminde başlamış olup 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuna kadar devam etmiştir.

Muhteşem Yüzyıl, yapımcılığını Tims Productions'ın üstlendiği, ilk olarak Show TV'de daha sonra Star TV'de yayımlanan Türk yapımı tarihî drama ve tarihî kurgu türündeki televizyon dizisi. Dizi, temel olarak Osmanlı İmparatorluğu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın ve nikâhlı eşi Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmıştır. Senaristi Meral Okay, dizinin bir kurgu olduğunu ve bu sebeple gerçekleri yansıtmak zorunda olmadığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mustafa</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın oğlu

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mahidevran Sultan’ın oğludur. 1533'ten 1541'e kadar Manisa, 1541'den 1553'e kadar ise Amasya valisi olarak görev yapmıştır. 1553 yılında, babasının emriyle idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Sultan (I. Selim'in kızı)</span> Osmanlı Hanım Sultan

Hatice Sultan, Osmanlı sultanı. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Ayşe Hafsa Sultan'ın kızıdır. Onuncu Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşidir.

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmış Türk yapımı tarihi ve kurgu türündeki televizyon dizisi. Senaristliğini, 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmış, yönetmenliğini ise Taylan Biraderler üstlenmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (1. sezon)

'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin ilk sezonu 5 Ocak 2011 tarihinde Türkiye'de yayınlanmaya başladı ve 24 Haziran 2011 tarihinde sona erdi. İlk sezonda, henüz şehzade olan Süleyman'ın, babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine tahta geçmesi ve bu zamanlarda saray haremine cariye olarak getirilen Hürrem Sultan ile birbirlerine aşık olmaları, ardından Hürrem Sultan'ın intikam için başladığı iktidar oyunu konu alınır.

<i>Muhteşem Yüzyıl Kösem</i> Türk televizyon dizisi

Muhteşem Yüzyıl: Kösem, Tims Productions tarafından yapılan, ilk sezonu Star TV'de ikinci sezonu ise FOX'ta yayımlanan, ilk bölümü 12 Kasım 2015'te ekrana gelen tarihî-kurgu türündeki Türk televizyon dizisi. Dizi, 2011-2014 yılları arasında yayımlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinin devamı niteliğinde çekilmiştir. Dizinin konusu ise I. Ahmed'in nikâhlı eşi, IV. Murad'ın ve Padişah İbrahim'in validesi, IV. Mehmed'in büyük validesi olan Kösem Sultan etrafında kurgulanmıştır. Dizi yayın hayatına başlamadan 50'den fazla ülkeye satılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi 60. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Muhteşem Yüzyıl adlı Türk tarihi, televizyon dizisinin orijinal dizi müzikleri barındıran dijital albümüdür. Soundtrack albümündeki şarkılar Fahir Atakoğlu, Aytekin Ataş ve Soner Akalın tarafından bestelenmiştir.

Ferhad Paşa ya da Damad Ferhad Paşa, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Into the West (şarkı)</span>

"Into the West", Annie Lennox tarafından seslendirilen ve 2003 yapımı Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminin kapanış jeneriğinde çalan bir şarkıdır. Şarkının sözleri Annie Lennox, Kralın Dönüşü filminin yapımcısı ve senaristi Fran Walsh ve filmin bestecisi Howard Shore tarafından yazılmış ve Shore tarafından bestelenmiştir. Parçanın tamamı Kralın Dönüşü'nün bitiş jeneriğinde duyuluyor olsa da filmdeki Gri Limanlar bölgesinin temasını oluşturan enstrümantal hali filmin çeşitli noktalarında çalınmaktadır.