İçeriğe atla

Muhteşem Cesetler

Muhteşem Cesetler
Cadaveri eccellenti
"Muhteşem Cesetler" (Cadaveri eccellenti) filminin özgün sinema afişi
YönetmenFrancesco Rosi
YapımcıAlberto Grimaldi
SenaristFrancesco Rosi
Tonino Guerra
Lino Iannuzzi
Leonardo Sciascia (roman "Il contesto")
OyuncularLino Ventura
Marcel Bozzuffi
Tino Carraro
MüzikPiero Piccioni
Görüntü yönetmeniPasqualino De Santis
KurguRuggero Mastroianni
StüdyoProduzioni Europee Associati
Les Productions Artistes Associés
CinsiSinema filmi
TürüSuç, politik gerilim, gizem
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1976
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 1976, İtalya
Nisan 1987, 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri
Süre120 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİtalyanca
Diğer adlarıMuhteşem Cesetler (Türkiye)
Cadavres exquis (Fransa)
Illustrious Corpses (ABD)
Excelentísimos cadáveres (İspanya)
Die Macht hat ihren Preis (Almanya)

Muhteşem Cesetler, 1976 İtalya Fransa ortak yapımı politik gerilim filmidir. Özgün adı Cadaveri eccellenti olan ve İngilizce konuşulan ülkelerde Illustrious Corpses adıyla gösterilmiş olan filmin diğer Türkçe adları bazı kaynaklarda Şahane Cesetler[1] ve Kusursuz Cesetler[2] olarak da geçmektedir. Film Nisan 1987'de 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde de gösterilmiştir.[3]

1970'li yıllarda politik sinemanın önemli bir temsilcisi olmuş, Luchino Visconti'nin eski asistanı Francesco Rosi'nin yönettiği ve senaryosunu Tonino Guerra ve Lino Iannuzzi'yle birlikte yazdığı "Muhteşem Cesetler", Sicilyalı yazar Leonardo Sciascia (1921-1989)'nın 1971 tarihli politik dedektif romanı "Il contesto" (Tr: Bağlam)'dan uyarlanmıştır. Lino Ventura'nın başrolde oynadığı filmin diğer rollerinde Marcel Bozzuffi, Tino Carraro, Renato Salvatori, Fernando Rey ve Max von Sydow oynamışlardır.

İtalya'da adı belirtilmemiş (ama Palermo olduğu çok bellidir) bir kentte yüksek mahkeme yargıçlarının esrarengiz bir şekilde peşpeşe öldürülmelerinden sonra olayı soruşturmakla görevlendirilen müfettiş Rogas (Lino Ventura) olayların üzerini örten sıkı bir gizem ağıyla karşılaşır. Soruşturmayı derinleştirdikçe bu gizlilik ağının sorumlularının önemli politikacılar, parti yöneticileri, üst düzey bürokratları ve askerler olduğunu öğrenir. Daha da vahim olanı gerçeği gizlemek için çaba gösteren bu yozlaşmış seçkinlerin hem sağdan hem de soldan olmalarıdır.

Filmin adı, cadavre exquis (Fransızcada bu filmin adıyla aynı anlama geliyor) denen bir sürrealist salon oyunundan gelmektedir. Bu oyunda her bir katılımcı, kendisinden önceki katılımcının ne çizdiğini bilmeksizin bir şeklin farklı parçalarını çizer ve sonunda ortaya beklenmedik bir şekil çıkar. Bu da filmin dolambaçlı yapısının ve önceden kestirilemeyen sonunun bir metaforudur.

Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı olarak gösterilen "Muhteşem Cesetler", aynı yıl "en iyi film" ve "en iyi yönetmen" David di Donatello ödüllerini kazanmıştı.

Konusu

Filmin açılış sahnesinde Sicilyalı yaşlı Yargıç Varga (Charles Vanel)'yı Palermo'daki (ancak filmde hiçbir yer adı açıkça belirtilmemiştir) Capuchin yeraltı mumya mezarları'nda karamsar ve dalgın bir biçimde dolaşırken görürüz. Bir kilisenin mahzeninde yer alan bu ürkütücü loş mezarlıkta geçmişin önemli insanlarının mumyalanmış cesetleri sıra sıra duvarlara dikey olarak tutturulmuştur. Kiliseden ayrıldıktan sonra olağan sabah yürüyüşüne çıkan yargıç bilinmeyen bir yönden atılan silahla sokakta öldürülür.

Olayı soruşturmakla görevlendirilen Müfettiş Rogas (Lino Ventura) potansiyel şüpheliler arasında rutin araştırmalarını yaparken başka bir kentte yine benzer bir şekilde bir federal yargıcın daha suikaste kurban gittiğini öğrenir. Bunu başka cinayetler de takip eder. Artık olayın rengi değişmiştir. Müfettiş Rogas, ilk cinayetin münferit bir olay değil, bütün adalet sistemini hedef alan, dolayısıyla ülkeyi kararsızlığa ve kaosa sürükleyecek planlı ve geniş çaplı bir komplonun parçası olduğu hakkında kuşkular beslemeye başlar. Ancak cinayetlerin politik nedenlerle değil de yargıçlar tarafından haksızlığa uğratılmış insanlar tarafından intikam amacıyla işlenmiş olabileceği ihtimalini de göz önüne alan Rogas, önce ölen yargıçların geçmişte vermiş oldukları karar dosyalarını inceler.

Amirleri bunun polisiye değil siyasi bir olay olduğunu ileri sürerek Rogas'ın yalnız çalışmasını istemezler ve onu siyasi şube şefliğine bağlarlar. Kentte kalburüstü herkesi ve her kurumu elektronik aygıtlarla dinleyen bu şubenin istihbarat bölümü, önceden yargıçlara diş bileyen bazı makaleler yayımlamış olan radikal sol gruplardan kuşkulanmaktadır. Rogas soruşturmasını derinleştirdikçe ortada tahmin ettiğinden daha karmaşık ve gittikçe derinleşen bir entrika olduğunu anlar. Rogas'ın bile telefonları dinlenmektedir. Sosyal çalkantıların ve sokak hareketlerinin yoğun olduğu ve ülkenin neredeyse bir iç savaşa sürüklendiği 1970'li yıllarda askerler, politikacılar, bürokratlar ve Komünist Parti yöneticileri arasında gizli bir mutakabat ve işbirliği vardır ve ayaklarına dolanan bazı yargıçları ortadan kaldırmakta tereddüt etmezler. Hattâ yavaş yavaş gerçeğe doğru yaklaşan ve dolayısıyla kendileri için tehlikeli olmaya başlayan Rogas'ı da ortadan kaldırmaktan çekinmezler.

Oyuncu kadrosu

Sicilyalı Yargıç Varga (Charles Vanel) Palermo'daki Capuchin yeraltı mumya mezarları'nda çekilmiş açılış sahnesinde[4].
Oyuncu Rolü
Lino VenturaMüfettiş Amerigo Rogas
Tino CarraroPolis Şefi
Marcel BozzuffiMiskin
Paolo BonacelliDr. Maxia
Alain CunyYargıç Rasto
Fernando ReyGüvenlik Bakanı
Max von SydowYüksek Mahkeme Başkanı
Maria CartaMadame Cres
Luigi PistilliCusan
Tina AumontFahişe
Renato SalvatoriPolis Komiseri
Paolo GraziosiGalano
Anna ProclemerNocio'nun Karısı
Charles VanelYüksek Mahkeme Yargıcı Varga
Carlo TamberlaniBaşpiskopos

Kaynakça

  1. ^ Dorsay, Atilla (1986). Yönetmenler, Filmler, Ülkeler 1. Varlık Yayınları. ss. sayfa 211. 
  2. ^ Özön, Nijat (1985). Sinema, Uygulayımı - Sanatı - Tarihi. Hil Yayın. ss. sayfa 264. 
  3. ^ "6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri". www.iksv.org. 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  4. ^ Torlasco, Domietta (2008). The time of the crime: phenomenology, psychoanalysis, Italian film. Stanford University Press. ss. sayfa 9. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<i>Ölümsüz</i> (film, 1969)

Ölümsüz (Z), Costa-Gavras tarafından 1969 yılında Vassilis Vassilikos'un yazdığı aynı adlı bir romandan beyazperdeye uyarlanan siyasal serüven türünde bir Fransız filmidir. 1969 Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lino Ventura</span> Fransız oyuncu (1919-1987)

Lino Ventura, Fransız sinemasının İtalyan asıllı oyuncusu.

<i>Vahşi Hakikat</i> (film)

Vahşi Hakikat 1968 ABD yapımı bir polisiye filmdir. Özgün adı The Detective olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir.

<i>Ölüm Kararı</i> (film, 1948) Alfred Hitchcockın 1948 tarihli psikolojik gerilim türünde filmi

Ölüm Kararı 1948 ABD yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı Rope tur. (İngilizce: İp, sicim)

<i>İdam Sehpası</i> (film) 1958 yapımı Fransız dram ve gerilim filmi

İdam Sehpası 1958 Fransa yapımı dramatik gerilim filmidir. Özgün adı Ascenseur pour l'échafaud olan bu modern kara filmin uluslararası ismi Elevator to the Gallows dur. Sinemalarda "İdam Sehpası" adıyla vizyona giren film, yıllar sonra TRT televizyonunda Ölüm Asansörü adıyla yayına verilmişti.

<i>Geciken Adalet</i>

Geciken Adalet, 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı Call Northside 777 olan film sinemalardan yıllar sonra TRT Televizyonunda da aynı Türkçe adla gösterilmiştir.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<i>Geçen Yıl Marienbadda</i>

Geçen Yıl Marienbad'da 1961 Fransa-İtalya ortak yapımı gerçeküstü deneysel filmdir. Özgün adı L'Année Dernière à Marienbad olan film Birleşik Krallık'ta Last Year in Marienbad, ABD'de de Last Year at Marienbad adlarıyla gösterime sunulmuştur. Film, Nisan 2005'te 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abbie Hoffman</span> Amerikalı aktivist (1936 – 1989)

Abbot Howard "Abbie" Hoffman sosyal ve politik aktivist. ABD'de Uluslararası Gençlik Partisi kurucularındandır. Kokain dağıtmakla suçlandıktan sonra kanun kaçağı olup, takma isimler altında yaşadı ve çevreci eylemlere katıldı. 1968'de Demokrat Parti kongresinde polisle tartışamaları sonrası tutuklanıp isyana teşvik suçuyla Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines, Lee Weiner ve Bobby Seale ile tutuklandı. Şikago Sekizlisi adlı bu grup, Seale'in davasının ayrılmasıyla "Şikago Yedilisi" olarak bilindi.

<i>İtalyan Usulü Boşanma</i>

İtalyan Usulü Boşanma 1961 İtalya yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Divorzio all'italiana olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Divorce, Italian Style adıyla gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lando Buzzanca</span>

Lando Buzzanca, İtalyan komedi oyuncusu.

<i>Leopar</i> (film)

Leopar, 1963 İtalya - Fransa ortak yapımı dönemsel tarihi filmdir. Özgün adı Il gattopardo olan ve ortak yapımcı ülke Fransa'da Le guépard adıyla gösterilen film Türkiye'de ilk kez Ocak 1965'te sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Varennes Gecesi</i> Ettore Scolanın 1982de çıkardığı film

Varennes Gecesi, 1982 Fransa İtalya ortak yapımı tarihi dönem filmidir. Özgün adı La nuit de Varennes olan film 23 Nisan - 6 Mayıs 1984 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde de gösterime sunulmuştu. Film ortak yapımcı ülke İtalya'da Il Mondo nuovo, İngilizce konuşulan ülkelerde ise That Night in Varennes adlarıyla gösterilmiştir. İtalyanca adı filmin başında gösterilen ve nehir boyunca gösteriler yapan gezginci nehir tiyatrosunun adından gelmektedir.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Konformist</i> (film) film

Konformist, 1970 İtalya-Fransa-Batı Almanya ortak yapımı politik dramatik filmdir. İtalyanca özgün adı Il conformista olan filmin ilk gösterimi Berlin Film Festivali'nde yapıldı. Aynı yıl Türkiye'de de gösterilmesi planlanan film, gösterime girmeden hemen önce sansüre takıldı. "Konformist", Nisan 1989'da 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi.

<i>Bir Cinayetin Tahlili</i> 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmi

Bir Cinayetin Tahlili, 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmidir. Özgün adı Anatomy of a Murder olan bu siyah-beyaz film 1962 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir. Amerikan sinemasının ürettiği en önemli hukuk ve yargılama filmlerinden biridir.

<i>Yeniden Yaratma</i> bir Theo Angelopoulos filmi, 1970

Anaparastasi Türkiye'de 1979 Nisanında 'Yeniden Yaratma' adıyla gösterime giren, 1970 yapımlı yönetmen Theo Angelopoulos'un ilk filmi. Film ayrıca 'Yeni Yunan Sineması'nın doğuşu olarak da kabul görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Rosi</span> İtalyan film yönetmeni

Francesco Rosi, İtalyan film yönetmeni. Bireysel ve toplumsal sorunlara birlikte eğildiği filmleriyle uluslararası alanda tanınmıştır. Il caso Mattei filmiyle 1972 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı.

Bu sayfada, 1978 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.