İçeriğe atla

Muhsin Şekari

Muhsin Şekari
Ölüm8 Aralık 2022 (23 yaşında)
TanınmaMehsa Emini protestoları için ilk idam
Suçlama(lar)Allah'a düşmanlık (Muharebe)
CezaÖlüm

Muhsin Şekari (Farsçaمحسن شکاری), 75 gün tutuklu kaldıktan sonra 8 Aralık 2022'de İslam Cumhuriyeti tarafından idam edilen Mehsa Emini protestolarının tutuklularından biriydi. İnfazı İran'da ve dünyada kamuoyunda öfke uyandırdı. Uluslararası Af Örgütü, Şekari'nin infazını "korkunç ve adaletsiz" olarak nitelendirdi.[1] Bu, Mehsa Emini protestolarının protestocuları için idam edilen ilk ölüm cezasıydı.

Şekari, Tahran'daki sokak protestoları sırasında 25 Eylül 2022'de tutuklandı ve Tahran Devrim Mahkemesi, onu Settar Han Caddesi'ni kapatmak ve bir Besic subayını yaralamakla muharebe yapmakla suçladı.[2][3] İlk mahkeme oturumu 1 Kasım'da yapıldı ve idam cezasının verilmesinin ardından bu cezası Yargıtay'da da onaylandı ve suçlaması "bir adam kaçırma örneği" olarak kabul edildi.[4] İnfazından sonra, yaralı bir yüzle zorla itiraf ettiği bir video, Devrim Muhafızları'na bağlı medyada yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ "اولین حکم اعدام مربوط به اعتراضات جاری در ایران اجرا شد". web.archive.org. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  2. ^ "خبرگزاری هرانا | محسن شکاری، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری اعدام شد - خبرگزاری هرانا". web.archive.org. 11 Aralık 2022. 11 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  3. ^ "«خشم» جهانی از نخستین اعدام در اعتراضات جاری ایران؛ هشدار در مورد اعدام‌های بیشتر". web.archive.org. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  4. ^ "اعتراضات ایران - قوه قضاییه از اعدام محسن شکاری از شرکت‌کنندگان در اعتراضات خبر داد - BBC Persian". web.archive.org. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abbas Lisani</span> Erdebil doğumlu aktivist ve düşünce mahkûmu

Abbas Lisani, İran Azerisi millî kültür aktivisti, düşünce mahkûmu, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">1988 İran siyasi suçlu idamları</span>

1988 İran siyasi suçlu idamları: 19 Temmuz 1988 tarihinde başlayıp 5 ay süren ve binlerce siyasi suçlunun İran hükûmetince sosyalist örgütlere ve İran'da faaliyet gösteren çeşitli komünist parti mensuplarına sistematik bir şekilde antikomünizm kaynaklı infaz edilmelerini anlatan terim. Ana hedef İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü üyeleri idi ancak buna rağmen daha az sayıda da olsa diğer sosyalist ve komünist grupları kapsayacak şekilde üyeleri de idamlara dâhil edildi.

Bu sayfada, İran'nde 1979 İslam Devrimi'nden sonra yönetim tarafından resmî olarak yasaklanan kitaplar listelenmiştir.

Reyhane Cebbari, İran'da Murteza Abdulali Serbendi'yi öldürdüğü iddiasıyla suçlu bulunup idam edilen kadın.

<span class="mw-page-title-main">Aparat</span>

Aparat, YouTube'un İran'da yasaklanmasının ardından geçici olarak Şubat 2011'de başlatılan ve iki ay sonra resmî olarak 13 Nisan 2011'de başlayan İranlı bir video paylaşım hizmetidir. 2020 yılında, Aparat kullanıcılarından birinin, CEO'sunun faaliyeti nedeniyle on yıl hapis cezasına çarptırıldı. On yılın ardından serbest bırakıldı. Aparat'ın yanı sıra Cloob ve Mihanblog web siteleri de Saba Idea Tech Company tarafından başlatıldı ve Mohammad Javad Shakouri Moghhadam tarafından yönetiliyor. 2011'de Aparat, 2011 yılının en iyi film sitesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Cevad Azeri Cahromi</span>

Muhammed Cevad Azeri Cahromi, İranli politikacı ve İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı. Eskiden iletişim altyapısı şirketinin Yönetim Kurulu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Daryuş Şayegan</span>

Daryus Şayegan çağdaş İran ve Yakın Doğu'nun en önemli düşünürlerinden biriydi.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">2021 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

İran'da 18 Haziran 2021'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri, İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana İran'da dört yılda bir yapılan 13. cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini protestoları</span> 2022de İran genelinde başlayan hükûmet karşıtı tepkiler

Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve 2023'e kadar devam eden sivil huzursuzluk ve protesto hareketleridir. Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana "ülkenin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen", hükûmete karşı "en büyük meydan okuma" ve "en yaygın isyan" olarak tanımlandı.

Şahab Moradi, İranlı bir din adamı, vaiz ve üniversite öğretim görevlisidir. 2000 yılından beri İran İslam Cumhuriyeti Yayıncılığı üzerine farklı programlarda uzman olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Terane Alidusti</span> İranlı aktris

Terane Alidusti (

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hicazifer</span>

Hadi Hicazifer İranlı bir aktör, yönetmen ve senaristtir. Standing in the Dust (2016), Midday Adventures (2017), Lottery (2018) ve Without Everything (2021) filmlerindeki performanslarıyla dikkat çekti ve büyük beğeni topladı. Kristal Simorgh, Hafız Ödülü, Urban Uluslararası Film Festivali Ödülü ve iki İran Film Eleştirmenleri ve Yazarlar Derneği Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

İran Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ISA İran'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 2004 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajansın merkezi İran'nın başkenti Tahran'dadır. 2022 yılında Hüseyin Deliriyan bu kurumun resmi sözcüsü olarak atandı.

Saghi Ghahraman, İran Queer Örgütü'nin başkanlığını yapmış olan İran'lı bir şairdir. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armin Afşin Far</span>

Armin Afşin Far, Cizre Belediyespor ve İran erkek milli voleybol takımında oynayan İranlı bir voleybol oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">İran'da tesettür</span>

Müslüman kadınların yüzyıllardır tevazu amacıyla giydiği geleneksel örtü olan tesettür, İran'da son dönemde tartışmalara konu oluyor. 1920'lerde birkaç kadın örtüsüz görünmeye başladı. Rıza Şah döneminde örtünmeden caydırılmaya çalışıldı ve 1936'da beş yıl süreyle yasaklandı. Rıza Şah'ın halefi Muhammed Rıza Pehlevi döneminde başörtüsü "geriye dönük" olarak görülüyordu ve üst ve orta sınıf insanlar tarafından nadiren giyiliyordu. Sonuç olarak, 1970'li yıllarda Şah'a karşı muhalefetin sembolü haline geldi ve daha önce başörtüsüz olan kadınlar tarafından giyildi.

Seyyid Rezi Musevi Çaşmi, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nin Kudüs Gücü'nde görev yapan İranlı bir asker. 25 Aralık 2023'te İsrail ile Hamas arasındaki savaş sırasında İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Musevi İran'ın Suriye'deki en etkili askeri komutanı olarak tanıtıldı. Musevi, 1991'lerden itibaren "Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün Suriye'deki destek ve lojistiğinden sorumlusuydu" ve Suriye iç savaşının başlamasından sonra Beşar Esad hükûmetinin ayakta kalmasında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri</span>

2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri 2020'deki Tovuz Çatışmaları ve İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Güney Azerbaycanlıların Azerbaycan'a destek, İran ve Ermenistan'a karşı eylemleridir.