İçeriğe atla

Muhsin Nâmcû

Mohsen Namjoo
Genel bilgiler
Doğum19 Ağustos 1976(1976-08-19)
Türbet Cam, İran
MesleklerŞarkıcı, Besteci, Söz yazarı
ÇalgılarSetar
Etkin yıllar2006-Günümüz
Resmî sitewww.mohsenamjoo.com

Muhsin Nâmcû (Farsça: محسن نامجو) (d. 1976, Türbet Cam, İran) İranlı şarkıcı, besteci, yazar ve müzisyen.

Yaşamı

Mohsen Namjoo Meşhed şehrinde geleneksel yapıdaki bir aile içerisinde büyüdü. Edebiyat ve müziğe olan ilgisi daha çocukluğunda başlamıştı. Okuldaki sanat etkinliklerinde aktif olarak rol alıyordu. Daha 12 yaşında iken babasını kaybedince annesi ve abileri onu müzik okuluna göndermeye karar verdiler. Burada Nasrullah Nasehpur tarafından eğitildi. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen profesyonel olarak müzik yapmaya karar verdi ve müzik eğitimine Tahran Üniversitesi'nde devam etmek için Tahran'a taşındı. Giriş sınavını kazanmak için bir enstrüman çalmayı bilmesi gerekiyordu. Malî durumu nedeni ile gücü ancak bir setar almaya yetmişti.[1]

1994 yılında üniversiteye girdi. Burada ağırlıklı olarak müzik ve tiyatro eğitimi aldı. Üniversitedeki klasik öğretim sisteminden memnun değildi. Klasik, geleneksel İran müziği ile yakından ilgilendikten sonra denemelere başladı ve bu geleneksel müziği modern yöntemlerle birleştirip sentez yaptı. Bu çalışmaları bazı kesimler tarafından kabul görmedi ve çok sık zorluklarla ve engellemelerle karşı karşıya kaldı.

İran müziğini alışılmamış bir şekilde uygulaması ve şarkılarının değişik tarzı nedeni ile, üçüncü yılında üniversiteden atıldı. Üniversiteden atıldıktan sonra Tahran'da üç konser verdi. 2000 yılından bu yana rock müzik ve caz onun için önemli hale geldi. Bu iki müzik türünü geleneksel İran müziği ile birleştirdi. Bu denemeler çok kötü bir teknik ile kayda alındı. Bu kayıtların bir kısmı kopyalandı ve tüm İran'da, birçok insan tarafından sevilerek dinlendi. 2006 yılında özel konserler vermeye başladı ve aynı yıl Uluslararası Rotterdam Film Festivali'nde "Hotspot Teheran" konulu etkinlikte sahneye çıktı. Çok başarılı olan bu konser sonrası Hollanda radyosunda onunla bir söyleşi yapıldı ve konserden bazı eserler çalındı. İran sınırları dışında Mohsen Namjoo özellikle "Sound of Silence" isimli belgeselle tanındı. Bu belgeselde Amir Hamz ve Mark Lazarz, Namjoo ile birlikte, İran'ın diğer öncü müzisyenleri O-Hum, Hich-Kas ve Emad Bonakdar'ı da göstererek, Tahran'daki underground müziği anlatıyorlardı.

Mohsen Namjoo, Mojir adındaki şarkısında henüz 9 yaşındayken vefat eden dedesiyle düet yaptı. Şarkının sonunda duyulan ses o sırada kanser olan dedesine aittir. Namjoo, kardeşiyle birlikte dedesinin Mojir Dua'sını okuduğu esnada sesini kaydedip, bu kaydı yıllar sonra şarkısında kullanıp dedesini onurlandırdığını söylüyor.[2]

Temmuz 2009 tarihinde Şems isimli bir şarkısında Kuran'dan alıntılar yaptığı ve İran yasalarına göre ayetlerin müzik eşliğinde söylenmesi yasak olduğu için Kur'an'ı karalama suçlaması ile beş yıl hapse mahkûm oldu.[3]

Eğitim

  • 1988 - 1993: Nasrollah Nassehpoor'dan geleneksel İran müziği dersleri aldı
  • 1994 - 1997: Tahran Üniversitesi

Diskografi

Albümleri

  • Trust the Tangerine Peel (2014)
  • 13/8 (2012) (Konser kaydı)
  • Alaki (2011) (Konser kaydı)
  • Useless Kisses (2011)
  • OY (2010)
  • Geographical Determination (2008)
  • Toranj (2007)
  • Personal Cipher (2016)
  • On The String of the Tear's Bow (2018)
  • Phantasm (2019)
  • Grandiloquent (2020)

Single Çalışmaları

  • Strange Times (2010)

DVD'leri

  • Namjoo Live in Milan[4]

Kaynakça

  1. ^ http://www.mohsennamjoo.com/?page_id=2 9 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mohsen Namjoo Resmi Web Sitesi
  2. ^ "Mohsen Namjoo'nun Sıradışı Hayatı". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  3. ^ http://haber.sol.org.tr/kultur-sanat-medya/iran-muzisyeni-hapse-atti-haberi-15918 31 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İran müzisyeni hapse attı
  4. ^ http://www.mohsennamjoo.com/?page_id=22 9 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mohsen Namjoo Resmi Web Sitesi (Discography) (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kaya</span> Kürt şarkıcı

Ahmet Kaya, Türk protest müzik şarkıcısıdır. Türkiye'de albümleri en çok satan şarkıcılar arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Onural</span> Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi ve yüksek işletme mühendisi

Mustafa Cengiz Onural, Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi, yüksek işletme mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Mersin Müzik Festivali</span>

Uluslararası Mersin Müzik Festivali, (Merfest) Mersin Sanat Etkinlikleri Derneği tarafından organize edilmekte olan yıllık bir festivaldir.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Nazıri</span> Kürt tenor

Şehram Nazıri, klasik İran ve Sufi müziği icra eden İranlı Kürt tenor. Sufi içerikli müziklerin yanı sıra özellikle tasavvuf temalı şiirleri bestelemesiyle bilinir. Firdevsî'nin Şehnâme'si ve Mevlana'nın şiirleri üzerinde çalışmış olan müzisyen, İran bülbülü olarak anılmakta ve İran'ın Pavarotti'si olarak kabul edilmektedir. 1873-1909 yılları arasında İran Milli Marşı kabul edilen Salâm-e Shâh 'i seslendirmiştir. 2012'de orkestra şefliğini Loris Tjeknavorian'un yaptığı Armenia Komitas Senfoni Orkestrası ile birlikte Kürt halk eserlerini seslendirmiştir. Konserde 'Varan, Abe Hayate Eshgh, Lay Lay, Sheyda Shodam, Shirin Shirin ' eserlerini seslendirmiştir.

Hichkas veya Hiçkes, gerçek adıyla Suruş Leşkeri,سروش لشگری, d. 9 Mayıs 1985) Tahran doğumlu rap müzik sanatçısı. Rap müziğinin, İran'daki ilk temsilcisidir. Sahne adı olan Hichkasın Türkçe karşılığı ise Hiç kimsedir. Ülkesinde, rap türünün ilk uygulayıcısı ve dönemin en yetkin rap ürünlerini veren sanatçısı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fettah Can</span>

Fettah Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Cihat Örter</span> Türk müzisyen ve besteci

Hasan Cihat Örter, Türk şarkıcı, besteci.

Feryal Öney, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Alizade</span>

Hüseyin Alizade İranlı besteci, araştırmacı ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Rita Yahan-Faruz</span>

Rita Yahan-Faruz sahne ismi ile Rita veya 2008 yılına dek süren evliliği boyunca kullandığı ismi ile Rita Kleinstein, İran doğumlu İsrailli pop şarkıcısı ve aktris, İsrail'deki en ünlü kadın şarkıcılardan biridir. Seksenli yıllarda profesyonel bir şarkıcı ve oyuncu olduktan sonra, birçoğu hükûmet üyelerine olmak üzere pek çok konser vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kiosk (müzik grubu)</span> müzik grubu

Kiosk veya Kiyusk İranlı yeraltı rock müzik grubu. Grup üyeleri 2006'da Tahran'dan Kuzey Amerika'ya yerleşti. Grup ilk albümlerini Ordinary Man 2005'te yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Mahsa Vahdet</span>

Mahsa Vahdet, , İranlı halk müzik şarkıcısı.

Paulus Khofri Asurlu Süryani bestecisi, söz yazarı ve ressam. 7 Ağustos 1923 yılında Bağdat, Irak’ta doğdu ve 77 yaşında iken Mayıs 2000’de Tahran, İran’da vefat etti.

Serhad Raşa, Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Lütfi</span> İranlı müzisyen

Muhammed Rıza Lütfi, İranlı müzisyen. Geleneksel İran müziği alanında tar ve setar ustası olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Parisa</span>

Fātemeh Vā'ezi, Parisā ismi ile de bilinen İranlı klasik müzik sarkıcısı, Avaz ustası İran'ın önde gelen kadın vokalistlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Abdolvahab Shahidi</span>

Abdolvahab Shahidi, İranlı berbet müzisyeni, şarkıcı ve Fars klasik müziği bestecisi.