İçeriğe atla

Muhlis Türkmen

Muhlis Türkmen
Doğum1923
İzmir
Ölüm1 Eylül 2014
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MeslekMimar

Muhlis Türkmen (d. 1923, İzmir - ö. 1 Eylül 2014), Türk mimar. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesördür.[1]

Muhlis Türkmen ile birlikte Utarit İzgi, Hamdi Şensoy ve İlhan Türegün tarafından 1958 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen Expo 58 için tasarlanmış Türkiye Pavyonu 1950’li yıllarda Türkiye’nin çağdaş mimarlık uygulamasının en önemli örneklerinden birisini teşkil etmektedir.[2]

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’ne de üyedir. 24 Mayıs 2003 tarihinde İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından Türkiye mimarisine başarılı katkılarından dolayı onur üyeliği verilmiştir.[3]

Tasarımlarından seçmeler

Kitaplarından seçmeler

  • İtalya’dan Çizgiler, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yayınları, 1982[5]
  • Türkiye’den Çizgiler, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yayınları, 1982[6]
  • Desenlerle Mimar Sinan, Mimar Sinan Üniversitesi, 1984[6]
  • İstanbul ve Tarihi Evleri 1950 – 1985, Yay Yayıncılık, 1986

Ödüllerinden seçmeler

  • 1988: Yapı ve Grafik Sunuş Dallarında Başarı Ödülleri (İnal Görel ile birlikte) - I. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Mimarlar Odası[7]

Kaynakça

  1. ^ "Muhlis Türkmen". ismd.org.tr. Türk Serbest Mimarlar Derneği. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  2. ^ a b "1958 Brüksel Expo'sundaki Türk Pavyonu: Türkiye'de 1950'li Yıllardaki Mimari Çağdaşlaşma Üzerine Bir Çalışma" (PDF). Selda Bancı, Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Tarihi Bölümü. 21 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  3. ^ "8 Mimar İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nin Onur Üyeliğine Değer Görüldü". Yapi.com,tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  4. ^ "Büyükelçilik Tarihi ve Önceki Büyükelçilerimiz". Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçiliği. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  5. ^ "İtalya'dan Çizgiler". Mimarlar Odası. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  6. ^ a b "Türkiye'den Çizgiler". Mimarlar Odası. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 
  7. ^ "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri". Mimarlar Odası. 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira, Portekizli çağdaş bir mimardır.

Sverre Fehn Norveçli bir mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

Nişan Yaubyan, Türkiye Ermenisi yüksek mimar, mühendis ve öğretim görevlisidir.

Avyerinos Andonyadis Rum asıllı Türk mimar.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

İlhan Türegün, Türk mimar. En çok Expo 58 için tasarladığı Türkiye Pavyonu ile tanınmıştır. Bu proje Türkiye mimarlık tarihininin 1950’li yıllardaki en önemli uygulamalarından birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1958 Brüksel Expo’sundaki Türk Pavyonu</span>

1958 Brüksel Expo'sundaki Türk Pavyonu veya Expo 58 Brüksel, Türkiye Pavyonu Muhlis Türkmen, Utarit İzgi, Hamdi Şensoy ve İlhan Türegün tarafından 1958 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen Expo’58 için tasarlanmış ve Türkiye’yi temsil eden sergi pavyonudur. 1950’li yıllarda Türkiye’deki çağdaş mimarlık uygulamalarının önemli örneklerinden birisini teşkil etmektedir. Yapıda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun anıtsal boyutlu bir mozaik uygulaması da yer almıştır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Sinan Ödülü veya Mimar Sinan Büyük Ödülü veya Ulusal Mimarlık Ödülleri Büyük Ödülü Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en önemli mimarlık ödülüne verilen isimdir.

Ragıp Buluç, Türk mimardır. Ankara'nın simgelerinden Atakule'yi tasarlamıştır. Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmiş, yurt içi ve yurt dışında birçok ödül almıştır.

Aşağıdaki liste, kayda değer Türk mimarlarının ismini alfabetik bir sırayla gösteren listedir.

İsmail Harbi Hotan (1916-2006), Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şahinler</span>

Orhan Şahinler, modernizm ve brütalizm akımından eserler vermiş Türk mimar ve yazar. Üsküdar Vapur İskelesi, Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçilik binası ve 2021'de yıkılan İstanbul Ticaret Odası Binası başta olmak üzere birçok mimari eserin mimarı ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin 1978-1982 yılları arasındaki akademi başkanı ve rektörüdür. Orhan Şahinler, Türkiye'deki mimar-hoca geleneğinin son temsilcilerinden kabul edilmekteydi.