İçeriğe atla

Muhlis (anlam ayrımı)

Muhlis kelimesi Arapça kökenlidir ve erkek ismi olarak kullanılmaktadır.

Kullanımı

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

Sevdim de Sevilmedim, İbrahim Tatlıses'in ünlü olmadan önce yaptığı albümlerden biridir. Albüm 1971'de kaydedildi ve 45'lik plak olarak piyasa sürülmüştür. Albüm, 1974'te plak olarak, 1976'da ise Uzelli Müzik tarafından Almanya'da kaset olarak piyasaya sürüldü.

  1. Sevdim de Sevilmedim, Söz-müzik: İbrahim Tatlıses
  2. Ne Talihsiz Biriymişim
  3. Güler Yüze Tatlı Dile, Derleyen: Neşet Ertaş
  4. Yeter Allahım, Söz-müzik: Anonim
  5. Yazık Oldu Gençliğime, Söz-müzik: Anonim
  6. Eller Kına Gözme Sürme, Söz-müzik: Anonim
  7. Sar Beni Beni
  8. Ağlama Cananım, Söz-müzik: Anonim
  9. Saadet Ararken Izdırap Buldum
  10. Niye Çattın Kaşlarını, Derleyen: Neşet Ertaş
  11. Asker Mektubu, Söz-müzik: İbrahim Tatlıses
  12. Nar Tanesi
  13. Doy Doy, Söz-müzik: İbrahim Tatlıses
  14. Karnı Büyük Koca Dünya, Söz-müzik: Muhlis Akarsu
  15. Züleyha, Söz-müzik: Anonim
<span class="mw-page-title-main">Sahrayıcedid Mezarlığı</span> İstanbulda mezarlık

Sahrayıcedid Mezarlığı, İstanbul, Kadıköy'de bulunan mezarlık. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü - Merdivenköy ve Sahrayıcedit'teki büyük arsanın arasında kalır ve üçgen şeklindedir. İki caddenin arasındadır. Mezarlığın baş tarafında özel bir alanda Rauf Orbay'a ait mezar bulunmaktadır.

Mehmet Muhlis Ete, Türk siyasetçi.

<i>Ve Böyle Bir Şey</i>

Zerrin Özer'in, 1 Nisan 2005 tarihli 16. albümüdür. Zerrin Özer bu albümünde şimdiye değin çizmiş olduğu çizginin dışına çıkarak, türk halk müziği şarkılarını caz formunda seslendirmiştir. Zerrin Özer bu albümü için; Aşık Veysel'den Aşık Nesimi'ye, Celal Güzelses'ten Muhlis Akarsu'ya, Davut Sulari'den Yavuz Top'a değin pek çok farklı ozana ait eserler haricinde; anonim türküler de seslendirmiştir.

<i>Yıldızdan Türküler</i> Yıldız Tilbenin 2004 tarihli, sekizinci albümü

Yıldız'dan Türküler, Yıldız Tilbe'nin sekizinci albümüdür ve tamamen türkülerden oluşmaktadır. Albümde toplam 20 türkü yer almaktadır. Bu türkü albümü, yaklaşık iki ayda tamamlanmıştır. 650.000 satmıştır. Albümün dağıtımını OZAN VİDEO Film İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. üstlenmiştir. Yapım ise Avrupa Müzik olmuştur. Albüm fotoğraflarında sanatçı Yıldız Tilbe, yöre kıyafetleriyle çekilmiştir. Albüm 2004 yılında piyasaya sürülmüştür. Albümdeki 20 numaralı türkü olan Yarda Nem Kaldının müziği Yıldız Tilbe'ye aittir. Bu albümle sanatçı, 2004 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, ödülü alırken, kendisinnin bir Türk Halk Müziği sanatçısı olmadığını fakat kendisini bu ödüle layık görenlere teşekkür ettiğini belirtmiştir. Albümde Sunam, Karpuz Getir Yiyeyim, Yar Ali Senden Medet ve son olarak Ay Işığında türkülerine klip çekilmiştir.

Muhlis Bayramoğlu, Türk siyaset adamı.

Ahmet Muhlis Tümay -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu diskografisi</span>

Türk halk ozanı Muhlis Akarsu 25 stüdyo albümü, 5 derleme, 40 adet 45'lik plak, 1 LP ve 8 düet albüm yayınladı. Ölümünden sonra daha önce kaydettiği fakat yayınlamadığı Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır (1993) albümü yayınlandı. Ölümünün ardından Ya Dost Ya Dost (1994), Aşık Olan Durmaz Ağlar (1998) ve Vururlar Seni (2003) gibi birçok albüm yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu ilk olarak on yedi yaşındayken yayınladığı İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran (1965) adlı 45'lik plağıyla çıkış yaptı. Ardından 1978 yılına kadar birçok 45'lik plak yayınladı.

<i>Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır</i>

Sivas Ellerinde Ömrün Çalınır Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 5 Eylül 1993 tarihinde yayınlanan yirmi beşinci ve son albümüdür. Albüm Güneş Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu, 1991 yılında Karlı Dağlar albümünü yayınladı. Ardından aynı yıl bir sonraki albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. Katıldığı festivaller ve etkinliklerden dolayı bu dönemde ara ara albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında kendi memleketi olan Sivas'ta düzenlenecek Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katıldı. Festivalin ikinci günü çıkan olaylarda kaldığı Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinden sonra albümün eksik olan kısımları tamamlanmıştır ve öyle yayınlanmıştır. Albüme adını veren "Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır" adlı parçayı Arif Sağ ve Sebahat Aslan okumuştur. Geri vokalinde Erdal Erzincan yer almıştır.

<i>Muhlis Akarsu</i> (albüm)

Muhlis Akarsu veya o dönemde kasette yer alan adıyla Muhlis Akarsu 1533, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 10 Mayıs 1974 tarihinde kendi adıyla çıkardığı ilk albümüdür. Albüm Edifon Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 14 parça bulunmaktadır. Albümde yer alan "Seher Vakti Çıkmış", "Su Leyla Leyla", "Haydar Haydar" ve "Ne Güzel Yaratmış Seni Yaradan" gibi parçalar albümde ön plana çıkan parçaları oldu. Muhlis Akarsu daha önce çıkardığı 45'liklerde olduğu gibi bu albümünde de Akarsu mahlasını eserlerinde kullanmıştır. Albümde kendi eserlerinin yanı sıra Aşık Daimi, Davut Sulari, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş ve Şah Hatayi gibi sanatçıların eserlerine de yer vermiştir.

<i>Muhlis Akarsu 1</i>

Muhlis Akarsu 1, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 5 Temmuz 1974 tarihinde çıkardığı ikinci albümüdür. Albüm Türküola Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 16 parça bulunmaktadır. Albümde yer alan "Seher Vakti Çıkmış", "Yazık Oldu Gençliğime", "Senden Ayrılalı", "Karlı Dağlar", "Yar Bulamadım" ve özellikle "Karnı Büyük Koca Dünya" gibi parçalar albümde ön plana çıkan parçaları oldu. Muhlis Akarsu daha önce çıkardığı 45'liklerde olduğu gibi bu albümünde de Akarsu mahlasını eserlerinde kullanmıştır. Albümde kendi eserlerinin yanı sıra gibi sanatçıların eserlerine de yer vermiştir. Albümde daha önceki albümü ve 45'liklerinde yer alan parçalara da yer vermiştir. Albümde yer alan "Karnı Büyük Koca Dünya" adlı parça dönemin en çok konuşulan parçalarında birisi olmuştur.

<i>Muhlis Akarsu 2</i> Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsunun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür

Muhlis Akarsu 2, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür. Albüm Türküola Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 16 parça bulunmaktadır. Albümden "Zam Üstüne Zam Geliyor", "Bu Yarayı Dosttan Aldım", "Yarama Baksana Tabip" ve "Yükledim Göçümü" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri olmuştur. Albümde sözleri Pir Sultan Abdal'a ait olan "Açılın Kapılar" adlı parça hariç diğer tüm eserlerin söz ve müziği Muhlis Akarsu'ya aittir. Önceki albümlerinde yer alan parçalara bu albümünde de yer vermiştir. Albümde yer alan parçaları birçok sanatçı seslendirmiştir. Muhlis Akarsu, bu albümle birlikte dönemin politik olaylarına da gönderme yapmıştır. Albümde ön plana çıkan "Bu Yarayı Dosttan Aldım" adlı parçayı Sabahat Akkiraz, 2004 yılında yayınlanan Muhabbet Türküleri 1 adlı proje albümünde seslendirmiştir.

<i>Muhlis Akarsu 3</i>

Muhlis Akarsu 3, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 2 Kasım 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür. Albüm Türküola Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 16 parça bulunmaktadır. Albümden "Tükenmek Bilmiyor", "Dün Gece Seyrimde", "Gafil Gezme Şaşkın" ve "Uçma Daldan Dala" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri olmuştur. Albümde Kul Himmet ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerinide seslendirdi. Albümde yer alan on üç parçanın söz ve müziği Muhlis Akarsu'ya aittir. Önceki albümlerinde yer alan parçalara bu albümünde de yer vermiştir. Albümde yer alan parçaları birçok sanatçı seslendirmiştir. Muhlis Akarsu, bu albümle yer alan "Pahalılık Alev Gömlek" gibi parçayla da dönemin politik olaylarına da gönderme yapmıştır.

<i>Muhlis Akarsu 4</i>

Muhlis Akarsu 4, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 21 Şubat 1975 tarihinde çıkardığı dördüncü albümüdür. Albüm Türküola etiketiyle yayınlanmıştır. 15 Parçadan oluşan albümdeki "Açılın Kapılar" adlı parçanın sözleri haricinde tüm eserlerin söz ve müziği Muhlis Akarsu'ya aittir. "Nenni Yavrum", "Ne Zaman", "Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin" ve "Şikayetim Sana Tanrım" gibi parçalar albümde ön plana çıkmıştır. Ayrıca dönemin siyasi olaylarına gönderme olarak "Etme Ulan", "Ne Olacak Bu Milletin Kaderi" ve "Halkın Dümeni" gibi parçalarda albümde yer aldı.

<i>Muhlis Akarsu 5</i>

Muhlis Akarsu 5, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 30 Nisan 1975 tarihinde çıkardığı beşinci albümüdür. Türküola etiketiyle yayınlanan albüm 16 parçadan oluşmaktadır.

<i>Muhlis Akarsu 745</i>

Muhlis Akarsu 745, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 12 Haziran 1977 tarihinde çıkardığı altıncı albümüdür. Türküola etiketiyle yayınlanan albüm 13 parçadan oluşmaktadır.

<i>Gurbeti Ben mi Yarattım</i>

Gurbeti Ben mi Yarattım?, Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ'ın 2 Kasım 1979 tarihinde çıkardığı ilk albümüdür. Albüm, Türküola etiketiyle yayınlandı. 1970'li ve 1980'li yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda Türk halk müziğinin klasik albümleri arasına girdi. Albümün kayıtları Temmuz 1979 tarihinde başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal, Şah Hatayi, Davut Sulari, Aşık Veysel ve Aşık Ekberi gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümde Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal, Şah Hatayi, Davut Sulari, Aşık Veysel ve Aşık Ekberi gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. "Kula Kulluk Yakışır mı?", "Gurbeti Ben mi Yarattım?", "Gezdim Şu Alemi", "Dersim Dört Dağ İçinde", "Deli Gönül" ve "Açılın Kapılar" gibi eserlerin ön plana çıktığı albümdeki neredeyse tüm parçaların yorumu olumlu tepkiler aldı.

<i>Muhabbet 1</i>

Muhabbet 1, Türk halk müziği sanatçıları Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Arif Sağ'ın birlikte yayınladıkları seri albümün ilkidir. Albüm Flaş Plak etiketiyle 23 Ekim 1982 tarihinde yayınlandı.