İçeriğe atla

Muhlenberg Efsanesi

Frederick Muhlenberg (veya Alman aslına atfen Mühlenberg), Amerikan Temsilciler Meclisi'nin ilk sözcüsü olarak, ne 1794'te, ne 1776'da, ne de başka bir tarihte Almancanın ABD'nin resmî dili olmaması için belirleyici bir oy vermemiştir.

Muhlenberg EfsanesiAlmanya ve ABD'de bir şehir efsanesidir. Efsaneye göre, Amerikan Temsilciler Meclisi'nin ilk sözcüsü olan Frederick Muhlenberg'in aleyhte kullandığı oyla, Almancanın ABD'nin resmi dili olması önlenmiştir.

Efsanenin çıkış noktası

Efsanenin gerçek dayanağı ABD Temsilciler Meclisi'nde 1794 yılında, bir grup Alman göçmenin bazı kanunların Almancaya çevrilmesi için yaptıkları başvurudur. Bu oylama 41'e karşı 42 oyla reddedilmiş, aynı zamanda Muhlenberg'in (Alman soyundan gelmesine rağmen, çekimser oy kullanmıştı) sonraları şunu söylediği rivayet edilmiştir: "Almanları ne kadar çabuk Amerikalı yapabilirsek o kadar iyi olur." Muhlenberg'in bu oyu verip vermediği hâlâ doğrulanamamaktadır.[1][2]

ABD'nin devlet bazında resmi bir dili yoktur; İngilizce de facto olarak bu işlevi, ülkenin en yaygın dili olarak görmektedir. Ayrıca, ABD'nin kuruluşundan bu yana geçen zaman içinde pek çok eyalet, kendi resmi dillerini belirlemiştir.[3]

Bu efsanenin diğer varyasyonları arasında Almancanın Felemenkçe ve Yunanca ile değiştirilmiş versiyonları da vardır.[]

Tarihi

Franz Löher'in 1847 tarihinde Almanca olarak yazdığı kitapta hikâyenin erken dönemli bir versiyonu bulunmaktadır.

Efsanenin uzun bir geçmişi vardır. Aynı zamanda, hikâyenin neden gerçek olamayacağını açıklayan ve 1920'lerin sonlarından 1950'li yıllara kadar birçok analiz ve makalenin yayınlanmasına sebebiyet vermiştir.[4][5][6][7] Hikâyenin "Muhlenberg Efsanesi" olarak adlandırılması ise, en azından 1940'ların sonlarına rastlamaktadır.[8] Tüm bu gelişmelere rağmen, efsaneye hâlâ inanılmaktadır.[9][10][11]

Örneğin 1987 yılında Missouri'de emekli bir seçim memuru, oy vermenin önemini vurgulamak maksadıyla Ann Landers köşesine bir mektup yazmıştır. Mektubunda, yerel seçim kitapçığından edindiği ve bir oyun sonucu değiştirdiğini iddia ettiği seçimleri listeleyen görevlinin listesinde "1776 yılında, bir oy Amerika'ya Almanca yerine İngilizceyi bahşetti" ifadesi yer almaktadır (Aslen, hatalarla dolu olan bu liste 1987 tarihinden daha önceye dayanmaktadır).[12] Bu liste, medyanın bu konuyu tekrar ele almasına ve bu listenin yanlışlığı üzerine haberler yapmalarına yol açtı.[13][14] Tüm bu tenkitlere rağmen Ann Sanders, aynı listeyi Kasım 1996'da tekrar yayınladı.[15] Gelen yoğun eleştiriler üzerine Landers, konuyu ayrı bir köşe yazısında açığa kavuşturmuştur. Landers'a yazdığı bir mektupta Landers'tan "bu yaveleri nerede bulursa bulsun canına okumasını isteyen" birine göre, efsane 1930'lu yıllarda Nazi propagandası neticesinde ün kazanmıştır.[16]

Efsanenin başka bir versiyonunda ise oylamanın 1774 tarihinde Kıta Kongresi'nde yapıldığı iddia edilmektedir. İddia ilk olarak Ripley's Believe It or Not! dergisinde 1930'da yayınlanmıştır.[17][18] Ripley's 1982'de yayınladığı bir kitapta da efsaneye yer vermiştir. Ripley's versiyonu, hikâyeyi Heinrich Melchior Muhlenberg'in yazmış olduğu iddia edilen ve 1887'de Halle'de yayınlanan bir mektuba dayandırır.[19]

Çoğu rivayet, efsanenin kaynağı olarak Franz von Löher'i işaret etmektedir. Geschichte und Zustände der Deutschen in Amerika (Almanların Amerika'daki Tarihleri ve Başarıları) kitabının yazarı olan Löher, Amerika'yı ziyaret eden bir Almandı ve bu kitabı 1847'de yayınlamıştı.[20] Löher, böyle bir resmi dil seçiminin bütün ABD yerine sadece Pennsylvania'da yapıldığını iddia etmektedir (O dönemde ABD Kongresinin bulunduğu yer Philadelphia'ydı, fakat Philadelphia aynı anda Pennsylvania'nın da başkentiydi. Daha da kafa karıştırıcı olarak, Muhlenberg ABD Kongresi sözcülüğünden önce Pennsylvania Eyalet Meclisi'nin sözcülüğünü de yapmıştır). Löher'e göre her iki taraf da eşit oya sahipken, Muhlenberg İngilizceye eşitliği bozan oyu vermişti.[21]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Heath, Shirley Brice & Frederick Mandabach.
  2. ^ Sick, Bastian (19 May 2004).
  3. ^ The German Vote 16 Aralık 2008 tarihinde at Archive-It sitesinde arşivlendi {{|url=https://wayback.archive-it.org/all/20081216214909/http://www.snopes.com/language/apocryph/german.asp |tarih=16 Aralık 2008 }}, Snopes.com, July 9, 2007 
  4. ^ (18 February 1943).
  5. ^ Feer, Robert A. Official Use of the German Language in Pennsylvania 9 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Pennsylvania Magazine of History and Biography (Vol. 76, No. 4) (October 1952)
  6. ^ Arndt, Karl J. R. German as the Official Language of the United States of America?, Monatshefte, Vol. 68, No. 2 (Summer, 1976), pp. 129–150 (Arndt's article attempts to trace pre-Loher accounts which may have helped foster the legend, including an 1813 article by Justus Christian Henry Helmuth; at n. 21, Arndt lists seven accounts published between 1927–52 debunking the myth, starting with the 2nd edition of Albert Bernhardt Faust's The German Element in the United States, at Vol.
  7. ^ Lohr, Otto.
  8. ^ Wood, Ralph C. The Second Period of the German Society of Pennsylvania and the Muhlenberg Legend, publication?, cited in The German American Review, 1949
  9. ^ (8 August 1981).
  10. ^ Baron, Dennis (March 1996). watzmann.net: Urban Legend: German almost became the official language of the US 25 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. {{|url=https://web.archive.org/web/20150625063505/http://www.watzmann.net/scg/german-by-one-vote.html |tarih=25 Haziran 2015 |tarih=25 Haziran 2015 }}, watzmann.net (reprinting 1996 essay by Dennis Baron, full account of the legend and its origin)
  11. ^ Adams, Willi Paul et al.
  12. ^ (19 March 1968).
  13. ^ Baron, Dennis.
  14. ^ (7 April 1987).
  15. ^ (4 November 1996).
  16. ^ (30 December 1996).
  17. ^ Zagofsky, Al (5 February 2011).
  18. ^ Believe It or Not: A Refutation of Mr. Ripley's Very Absurd Fabrication Concerning the Continental Congress 7 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Carnegie Magazine (1930)
  19. ^ Ripley's believe it or not! book of chance 26 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (1982)
  20. ^ Loher, Franz.
  21. ^ Mencken, Henry L. The American Language: Supplement One 26 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., pp. 138–39 (1945)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Noam Chomsky</span> Amerikalı filozof ve dil bilimci

Avram Noam Chomsky (,

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ergenekon Destanı</span> Moğol ve Türk destanı

Ergenekon Efsanesi veya Ergenekon Destanı; kaynaklara göre Göktürklerin yeniden doğuşuna ilişkin hikâye.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

Yidiş, Aşkenaz Yahudileri tarafından tarihsel süreçler doğrultusunda, İbranice ve Almancanın karışımından oluşmuş Yüksek-Almanca dil grubunda bulunan bir dildir. Yidiş, Yahudi-Roma savaşlarının sonucu olarak, Romalılar tarafından Avrupa'ya sürülmüş Yahudiler tarafından ilk defa 9. yüzyılda şekillenmeye başladı. İbraniceye çok benzeyen Aramiceden; Latince ve Doğu Avrupa'daki Slav dillerinden de etkilenmiştir. Yazılarında İbrani alfabesi kullanılır. 1990'lardan itibaren çoğunlukla Hasidik ve Haredi Yahudileri olmak üzere, 1,5–2 milyon konuşanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uygurca</span> Uygur Türkçesi

Uygurca veya Yeni Uygurca, Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.

<span class="mw-page-title-main">Hipermestra</span>

Hypermnestra ve ya Hypermestra, Yunan mitolojisinde, Libyalı bir prensestir, Danaidler olarak anılan, Danaos'un elli kızından biridir. Annesi Elephantis'dir ve öz kızkardeşi Gorgophone'dur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Mesih efsanesi teorisi</span> Nasıralı Yeşuanın (İsa) hiç var olmadığını öne süren kuram

Mesih Efsânesi teorisi ya da İsa Efsânesi teorisi ya da kısa şekliyle Efsânecilik, Nasıralı İsa'nın hiç var olmadığını veya var olmuşsa bile Hristiyanlığın kurulmasıyla ve incillerde anlatılanlarla hiçbir bağlantısı olmadığını öne sürer. Mesih Efsânesi teorisi, tarihsel İsa araştırmacılığına aykırı bir duruş sergiler. Tarihî İsa araştırmacılığı ise İncillerde anlatılan olayların birçoğunun tarihî olmadığını fakat İncillerin dallanıp budaklandığı tarihî bir özünün olduğunu savunur.

Üçüncü cinsiyet veya üçüncü cins, bireylerin hem kendileri hem de toplum tarafından ne erkek ne de kadın olarak kategorize edildiği bir kavram. Ayrıca, üç veya daha fazla cinsiyeti tanıyan toplumlardaki bir toplumsal kategoriyi ifade eder. Üçüncü terimi genellikle "diğer"i kastediyor olarak anlaşılır; bazı antropologlar ve sosyologlar açıklanan dördüncü, beşinci, ve "bazı" cinsiyetleri ifade ederler.

Guatemala, ilk kez 1994 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmuştur. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

Küba, ilk kez 1978 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmuştur. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

James E. Rumbaugh, Nesne Modelleme Tekniği ve Birleşik Modelleme Dilini (UML) oluşturmadaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve nesne yönelimli metodologdur.

<span class="mw-page-title-main">Tafefobi</span>

Tafefobi, diri diri gömülmeye ilişkin anormal bir korkudur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Temiz Wehrmacht efsanesi</span>

Temiz Wehrmacht efsanesi, düzenli Alman silahlı kuvvetlerinin, Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Holokost veya diğer savaş suçlarına karışmadıklarını savunan iddiadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Alman yazarlar ve askerî personel tarafından yoğun bir şekilde desteklenen iddia, savaş suçlarının planlanması ve işlenmesinde Alman askerî komutanlığının suçluluğunu tamamen reddetmektedir. Nazilerin Bolşevik ve iş birlikçilerin yönettiği bir aşağı ırk olarak gördüğü Sovyet halkına karşı işlenen savaş suçları ve yürütülen imha politikası kabul edilse de bu suçlar partinin askerî birliklerine, Schutzstaffel'e (SS) atfedilir ve Alman ordusunun bu suça karışmadığı savunulur.

60. Akademi Ödülleri, 1987 yılında çekilmiş en iyi filmlere Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 11 Nisan 1988 tarihinde verilen ödüllerdir. Ödül töreni Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlenmiştir. Pasifik Zaman Dilimi'ne göre saat 18.00'da başlayan seremoni ABD'de ABC kanalında canlı yayınlanırken, yapımcılığı Samuel Goldwyn, Jr., yönetmenliği Marty Pasetta üstlenmiştir. Oyuncu Chevy Chase, art arda 2. kez Akademi Ödülleri törenini sunmuştur.