İçeriğe atla

Muhiddin Dürrüoğlu

Muhiddin Dürrüoğlu
Doğum1969
Gerede, Bolu
MeslekPiyanist, besteci

Muhiddin Dürrüğlu (ya da tam adıyla Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz) (d. 1969, Gerede), Türk senfonik müzik bestecisi ve piyanist.

Belçika'da yaşayan sanatçı Brüksel Kraliyet Konservatuvarı'nda görev yapmaktadır.

Yaşamı

1969’da Gerede’de dünyaya geldi. 1979-1982 yıllarında Kemal İlerici’den özel piyano dersleri aldı.[1] 1980’de Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi. 1983’te üstün yetenekli çocuklarla ilgili “Özel Statü” kapsamına alınarak piyanoda Kamuran Gündemir ve Ersin Onay’ın, kompozisyonda ise İlhan Baran’ın öğrencisi olarak 4 yıllık lisans eğitimini 18 yaşında tamamladı.

1987-1989 yılları arasında Eczacıbası Vakfı burslusu olarak, Brüksel Kraliyet Konservatuvarı’nda Jean-Claude Vanden Eynden ile piyano ve Jacqueline Fontyn ile de kompozisyon çalıstı.[2]

1989-1992 yıllarında Belçika’da yetenekli genç müzisyenlerin yetiştirildiği uluslararası bir kurum olan “Chapelle Musicale Reine Elisabeth Virtüözite Okulu"nda müzik eğitimine devam etti. Bu kuruma kabul edilen ilk Türk öğrenci oldu. Belçika vatandaşlığı verilen sanatçı; 1991 yılında Avrupa Piyano Yarışmasının dört finalistinden biri oldu. 1992’de "Nany Philippart" yarışmasını ve Fulbright bursu kazandı. Piyanoda doktora eğitimini Fulbright burslusu olarak Indiana Üniversitesi’nde Edward Auer ile yaptı, kompozisyonda Don Freund ile çalıstı.

Piyano alanında 1995’te “Fondation Belge de la Vocation” ve 1997’de “J.&W. Pelemans” ödüllerine lâyık görüldü. Besteleri ise 1993’te Belçika Güzel Sanatlar Akademisi'nin Arthur de Greef Ödülünü (“Altı Prelüd” adlı eseri ile) ve Paris’teki Lutéce Akademisi’nin "The Coupe de la Création Musicale" Ödülü’nü (“Contact” adlı bestesi ile), 1996’da Hulste-Belçika Oda müziği Eserleri Yarışması’nda "SABAM Ödülü"’nü (“Contact II – Massspace” adlı eseri ile), 2000’de aynı yarışmada ikincilik ödülünü (“Varioactivité” adlı bestesi ile) ve Fransa’nın Orleans şehrinde yapılan 20.Yüzyıl Müziği Piyano Yarışmasında En İyi Beste Ödülü’nü (“Le Tourneur” –Semazen- ile), 2001’de Belçika Güzel Sanatlar Akademisi’nin "Irène Fuerison Ödülü"’nü (“Nebula” adlı bestesi ile) kazandı.[1]

Türkiye’de iken 12 yaşında başlayan konserlerine, daha sonra gidip yerleştiği Belçika’dan başlayarak Fransa’da, Almanya’da, Arjantin’de, Lüksemburg’da, Portekiz’de, İspanya’da, İtalya’da, İngiltere’de, Romanya’da, Macaristan’da, Güney Kore’de, Çin’de ve ABD’ de resitaller, orkestra ile konserler ve oda müziği konserleri olarak devam etti.

Dürrüoğlu, 1994’ten beri Brüksel Kraliyet Konservatuvarında oda müziği profesörü olarak görev yapıyor.

Kaynakça

  1. ^ a b "Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz". /www.composers21.com. The Living Composers Project. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  2. ^ "Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz". www.turkishculture.org. Turkish Cultural Foundation. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kerim Okanşar</span> Belçikalı müzisyen (d. 1961)

Mehmet Kerim Okanşar, Türk-Belçikalı piyanist, besteci, orkestra şefi, yazar ve eğitmen.

Emre Şen,. Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Kamuran Gündemir, Türk piyanist ve piyano eğitimcisidir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferhang Hüseyinov</span>

Ferhang Hüseyinov Azeri-Sovyet besteci, keman sanatçısı ve eğitimcidir.

Bülent Evcil, Türk flütçüdür.

<span class="mw-page-title-main">Engelbert Humperdinck</span> Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi

Engelbert Humperdinck bir Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi. Geç romantik akımına dahildir.

Sıdıka Özdil, Türk besteci.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazare Lévy</span> Fransız piyanist (1882-1964)

Lazare Lévy, Fransız piyanist, orgcu, besteci ve öğretmendir.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Karlheinz Stockhausen</span>

Karlheinz Stockhausen Alman klasik müzik ve opera bestecisi. II. Dünya Savaşı'ndan sonrasında Alman klasik müzik bestecilerinin önemli isimleri arasında sayılır. Klasik müzikte elektronik alet ve seslerin kullanımı gibi yenilikler denedi. "Serializm" akımına dahil edilen Stockhausen, bu akıma kullandığı ses, melodi, araç ve çalgılar ile yeni açılımlar getirdi. En önemli bestelerinin başında "Licht (Işık)" başlıklı haftanın 7 günü için 7 değişik operadan oluşan bir opera dizisi ve "Klang (Ses)" başlıklı günün 24 saatine ithaf ettiği bestesi gelir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Dallapiccola</span> İtalyan besteci

Luigi Dallapiccola, İtalyan müzisyen, piyanist, opera bestecisi, müzik eğitimcisi. "Oniki-ton" prensiplerine, yani serializme, uygun lirik müziksel kompozisyonları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

Olga Rotari, Moldova Cumhuriyeti doğumlu bir piyanist ve oda müzisyendir.

Hanna Kulenty Polonyalı çağdaş klasik müzik bestecisidir.