İçeriğe atla

Muhbir (anlam ayrımı)

  • Muhbir, Haber ulaştırıcı, haber veren kimse veya yasa dışı olan bir durumu yetkili makamlara bildiren kimse, ihbarcı. (TDK Sözlüğü)
  • Muhbir, Liam O'Flaherty'nin 1925'te yazdığı roman. Özgün adı The Informer' olan roman Türkiye'de 1972'de Yöntem, 1975'te de E- Yayınları tarafından "Muhbir" adıyla basılmıştı.
  • Muhbir, John Ford'un yönettiği 1935 tarihli Amerikan filmi, özgün adı The Informer. Yukarıdaki romandan uyarlanmıştır.
  • Muhbir, Jeremiah Healy'nin yazdığı kitap. 2007 yılında Oğlak Yayınları'ndan Nazan Tuncer'in çevirisiyle çıktı. ISBN 9753295820
  • Muhbir, Ali Süavi tarafından 1867–1868 yıllarında 50 sayı kadar çıkartılmış gazete.
  • Muhbir, Maksim Gorki'nin yazdığı roman. Yalçın Yayınları, 1995 (Çeviri: Nahit Teoman Ergin) ISBN : 975-488-040-9

Benzer Anlamlar

  • Sayın Muhbir Vatandaşlar, Başar Sabuncu'nun yazdığı dört perdelik seyirlik oyun.
  • Maigret ve Muhbir, Georges Simenon'un yazdığı roman. Sungur Yayınları, 1985

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">J. G. Ballard</span>

James Graham Ballard Şanghay'da doğan İngiliz asıllı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu edebiyatta teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan Yeni Dalga'nın seçkin temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<i>Tek Adam</i> (film) film

Tek Adam 1971 ABD yapımı fantastik bilimkurgu filmdir. Özgün adı The Omega Man'dir.

<i>Hepimiz Vampiriz</i> Richard Mathesonın 1954 tarihli gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan bir romanı

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı. Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Simenon</span> Belçikalı yazar (1903 – 1989)

Georges Joseph Christian Simenon, Fransızca yazmış Belçikalı yazardır. Kahramanı dedektif Maigret olan polisiye romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Liam O'Flaherty</span>

Liam O'Flaherty, Kelt Uyanışı akımı dahilinde eserler veren İrlandalı roman ve kısa öykü yazarıdır. Aran Adaları'ndan Inishmore'un ücra bir kasabası olan Gort na gCapall'da fakir bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur.

<i>Muhbir</i> (film, 1935) 1935 filmi

Muhbir 1935 ABD yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı The Informer dır.

<i>Muhbir</i> (roman, 1925) Liam OFlahertynin 1925te yayımladığı romanı

Muhbir İrlandalı yazar Liam O'Flaherty'nin 1925 yılında yayımladığı romanın adıdır. Özgün adı The Informer olan roman Türkiye'de 1972 yılında Yöntem Yayınları tarafından Sadık Karamustafa'nın çevirisiyle, 1975 yılında da E Yayınları tarafından Ziya Kutlu'nun çevirisiyle yayımlanmıştır. Roman E- Yayınlarından çıktığı zaman ön kapağında "Türkçede ilk İrlanda Romanı" ibaresi yer alıyordu. Yöntem Yayınlarının kitabının kapağında ise romanın John Ford tarafından 1935 tarihinde çekilmiş filminden bir fotoğraf yer alıyordu.

<i>Son Düş</i> (roman) F. Scott Fitzgeraldın yazdığı bitmemiş romanı

Son Düş Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald'ın yazdığı bitmemiş romanıdır. Özgün adı The Last Tycoon olan roman yazarın ölümünden bir yıl sonra 1941'de yayımcısı tarafından dağınık notları bir araya getirilerek yayımlanmıştır. Romanın özgün adlarından biri de The Love of The Last Tycoon'dur.

<i>Küller ve Elmas</i>

Küller ve Elmas, Polonyalı yazar Jerzy Andrzejewski'nin 1948 yılında yazdığı politik savaş romanının adıdır. Özgün adı Popiół i diament olan roman İngilizce konuşulan ülkelerde Ashes and Diamonds adıyla yayımlanmıştı.

<i>Uzay Mikrobu</i>

Uzay Mikrobu, Amerikalı yazar Michael Crichton'un 1969 yılında yayımladığı bilimkurgu gerilim romanının adıdır. Özgün adı Andromeda Strain olan kitap, Türkiye'de 1974 yılında Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uycan Yayınları'ndan çıkmıştı.

<i>Gündüz Safası</i> (roman)

Gündüz Safası, Fransız gazeteci yazar Joseph Kessel'in 1928 yılında yayımladığı romanının adıdır. Özgün adı Belle de Jour olan kitap, Türkiye'de ilk kez 1955 yılında Varlık Yayınları tarafından, ardından da 1989 yılında da Milliyet Yayınları tarafından Gündüz Safası adlarıyla, son olarak 1995'te de E Yayınları tarafından Gündüz Güzeli adıyla yayımlanmıştır. Varlık ve Milliyet'ten çıkan kitapların Türkçe çevirisi İhsan Akay'a aitken E Yayınlarından çıkan kitabın çevirisini Samih Tiryakioğlu yapmıştır.

<i>Güneş de Doğar</i> (roman)

Güneş de Doğar, Amerikalı romancı-hikâyeci ve gazeteci Ernest Hemingway'in 1926 yılında yayımladığı romanınıdır. Yazarın ilk büyük romanıdır. Hemingway'in romanına verdiği ilk ad Fiesta idi ancak yayımcısının tavsiyesi üzerine Eski Ahit'ten alınmış olan The Sun Also Rises adında karar kılmıştır. Yine de romanın İngiliz, Alman ve İspanyol baskılarında Fiesta ismi kullanılmaktadır.

<i>Korkunç Kolleksiyoncu</i>

Korkunç Kolleksiyoncu, İngiliz yazar ve şair John Fowles'ın 1963 yılında yayımladığı ilk romanıdır. Özgün adı The Collector olan bu psikolojik gerilim romanı, Türkiye'de ilk defa 1973 yılında Canset Işık'ın Türkçe çevirisiyle İnkılap ve Aka Kitabevi tarafından yayımlanmıştır. Daha sonra roman 1992 yılında Afa Yayınları'ndan ve 2001'de Ayrıntı Yayınları'ndan birer kez daha basıldı. Her ikisi de Münir H. Göle'nin Türkçesiyle ve Koleksiyoncu adlarıyla yayımlandı.(ISBN 975-539-308-0)

<i>Postacı</i> (film, 1994)

Postacı, 1994 İtalya yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı II Postino olan film ABD ve İngiltere'de II Postino: The Postman adıyla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 5 Ocak 1996 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1962 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

Benzer anlamlar

Yakın anlamlılar