İçeriğe atla

Muhasebe yazılımı

Muhasebe yazılımı, şirketlerin hesaplarını tutmak, takip etmek amacıyla kullandıkları bilgisayar programlarına verilen isimdir. Şirket ihtiyaçlarına göre özelleşir ve farklılaşırlar. Günümüzde kullanılan muhasebe yazılımları ile açılış ve kapanış kayıtları, dönem sonu amortisman kayıtları gibi pek çok muhasebe kaydı otomatik olarak yapılmaktadır. Bu programlarda ortaya çıkabilecek en ufak hatanın, şirketlere belki de geri dönüşü olmayacak zararlar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Piyasada sadece veresiye hesabı tutulabilecek programlardan, personel, çek senet, banka takibi yapabilen programlara kadar çok çeşitli versiyonlar bulunmaktadır.

Ülkeler arasında muhasebe açısından mevcut olan farklar programlara da yansımaktadır. Örneğin; İngiltere'de uygulanan Council Tax (Belediye Vergisi) Türkiye'de uygulanmamaktadır.

Genel olarak "ön muhasebe" ve "genel muhasebe" olarak ikiye ayrılır.

Ön muhasebe programları

Bu programların amacı şirketin muhasebesini tutmak değil; bünyesinde uzman muhasebeci ya da mali müşavir bulundurmayan firmaların, anlaşmalı oldukları muhasebeci veya mali müşavirlere iletecekleri bilgilerin ön hazırlığını yapıp derleyen programlardır. Bünyesinde muhasebeci veya mali müşavir bulundurmayan işletmeler tarafından tercih edilirler.

Genel muhasebe programı

Bu programlar, şirketlerin muhasebesini tam anlamı ile tutabilecek şekilde geliştirilmiştir. Geliştirilmeleri ön muhasebe programlarına göre daha zor ve zaman gerektiren bir iştir. Bu sebeple maliyetleri de yüksektir. Genel olarak büyük ticari işletmelerde kullanılırlar. Yeni nesil muhasebe programlarında e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi kavramlar da gelmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Muhasebe</span> Ekonomik kuruluşlarla ilgili finansal bilgilerin ölçülmesi, işlenmesi ve iletilmesi

Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

MBA, iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlilik derecesidir.

İsmail Melih Baş, Türk öğretim üyesi, yazar, işletme-finans profesörü, bağımsız denetçi, serbest muhasebeci mali müşavir, asker<

<span class="mw-page-title-main">Masum Türker</span> Türk siyasetçi

Masum Türker, Türk siyasetçi, eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı. 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığını yapmıştır.

Deloitte, 150'den fazla ülkede, 700 ofiste, çalışmakta olan 312,000 personeli ile dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmalarından birisidir. PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG ile birlikte Büyük Dörtlü firmasından biri olarak kabul ediliyor. Deloitte ününü; kullandığı ileri teknolojiyi nitelikli ve deneyimli uzmanlar ile bütünleştirerek dünyanın pek çok yerinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren binlerce kuruluşa sunduğu yüksek kaliteli hizmetlere borçludur. Müşteri portföyünde, hasılatı veya varlıkları 1 Milyar Dolar'ın üzerinde olan 740 firma bulunmaktadır. Lider durumda hizmet sunduğu sektörler arasında bankacılık, sigortacılık, tüketim maddeleri üretimi ve pazarlaması yer almaktadır.

Mustafa Özyürek, siyasetçidir.

Ön muhasebeci, işyerleri ve işletmelerde mali işlemleri sınıflandırarak resmi kurallar dahilinde yazılı hale getiren kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Erdem</span> Türk politikacı

Orhan Erdem, Türk iş insanı, siyasetçi, Bakan yardımcısı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 22., 23., 27. ve 28. dönem Konya milletvekili seçilmiştir. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Sözcüsü olarak görevini sürdürmektedir.

Cazim Gürbüz, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve yeminli mali müşavir. Hak ve Eşitlik Partisi Eski Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

Bir muhasebeci, yöneticilerin, yatırımcıların, vergi otoritelerinin ve diğerlerinin kaynak tahsisi konusunda karar vermelerine yardımcı olan finansal bilgilerin güvenliğinin ölçülmesi, açıklanması veya temin edilmesi olan bir muhasebe veya muhasebecilik pratisyenidir. Kayıt tutma ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kayıt tutma</span>

Kayıt tutma finansal işlemlerin kaydıdır ve işletmede muhasebe sürecinin bir parçasıdır. İşlemler, satın alma, satış, makbuz ve bireysel bir kişi veya kuruluş / kurum tarafından yapılan ödemeleri içerir. Tek girişli ve çift girişli defter tutma sistemleri dahil olmak üzere çeşitli standart kayıt tutma yöntemleri vardır. Bunlar "gerçek" kayıt tutma olarak görünse de, finansal işlemlerin kaydedilmesi için herhangi bir işlem, kayıt tutma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Güvemli</span>

Oktay Güvemli, muhasebe tarihinde öncü bilim insanı, yazar ve akademisyendir. Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı'nın kurucusudur. Yurt dışında birçok kongre ve konferansa katılan Prof. Güvemli, 2008 Yılında İstanbul'da 12. Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresi’ni (12.WCAH) organize etti ve başkanlığını yaptı. 2007’de Edirne’de, 2010 ve 2013 yıllarında İstanbul’da, Balkanlar ve Orta Doğu Ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferanslarını (BMAC) organize etti ve başkanlığını yaptı.

Maliyet ve Performans Muhasebesi

Maliyet ve Gelir Muhasebesi (KER), Maliyet Muhasebesi (KoRe) veya işletme geliri Muhasebesi olarak da bilinen Maliyet ve Performans muhasebesi (KLR) işletme yönetiminin bir faaliyet alanıdır.

Abdullah Erdem Cantimur,, Türk muhasebeci ve siyasetçi.

Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir. Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.