İçeriğe atla

Muharrem Temiz

Muharrem Temiz (d. 1962, Arguvan, Malatya), Türk müzisyen ve folklorcüdür.

Kuyudere (Mineyik) köyünde doğmuştur. Dedesi Aşık Hasan Hüseyin Orhan, Babası İbrahim Mamo Temiz (Seyit Meftuni) yörenin önemli aşıklarındandır.

İlkokulu köyde, ortaokul ve liseyi Adana'da tamamladıktan sonra 1980-81 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü'ne girdi. 1988 yılında mezun oldu. 1989 yılında TRT'de tonmaister olarak göreve başladı. 1998 yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü T. H. M Anasanat dalında yüksek lisansını tamamladı.

Dededen babadan gelen bağlama çalma ve türkü söyleme geleneğini devam ettirmektedir. Arguvan ve çevresi Alevi-Bektaşi inanç ve müzik kültürü ile ilgili araştırma ve derlemeler çalışma alanıdır.

Merkezi İstanbul'da bulunan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür-Vakfı bünyesinde birçok kültürel çalışmalara öncülük etmiş, Arguvan Yöresi'ne ait Türkülerden oluşan, Arguvan Ezgileri 1 adlı kitabı, Arguvan Türküleri 1-2 ve Arguvan Halk Aşıkları 1 adlı kaset çalışmalarını vakfa kazandırmıştır.

Sanatçı halen çalışmalarını devam ettirmektedir. Yaptığı araştırma ve derleme çalışmalarıyla birçok türkünün, deyişin tanınmasını sağladı. Derlediği türküleri ve birikimlerini albümlerine aktararak halk müziği dinleyicileriyle paylaştı. Son alınan bilgilere göre bağlama kitabı çıkartacaktır.

Albümleri

  • 2000: Arguvan Deyişleri
  • 2003: Dost İle Demler
  • 2004: Firkat
  • 2008: Kisb-i Kâr
  • 2013: Çıra
  • 2017: Meftun

Ortak Albümleri

  • 2001: Yare Dokunma
  • 2005: Türküler Sevdamız 3
  • 2009: Kızılbaş
  • 2011: Akarsu Türküleri
  • 2012: Yare Dokunma 2
  • 2019: Sularice

Dış bağlantılar

Muharrem Temiz Resmi Web Sİtesi http://www.muharremtemiz.com/ 19 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. http://www.turkuler.com/tgv/muharremtemiz.asp 11 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Hakalmaz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Orhan Hakalmaz, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

Yavuz Top, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Semah, Alevi ve Bektaşi topluluklarında cem olunarak canların dayanışma ruhunu yükseltip, doğayla/evrenle bir olma halinin saz, deyiş ve hareketle temsil eden törendir. Aynı zamanda yeni nesillerin sözlü gelenekle bilgi edinmelerini sağlayan yöntemlerden biridir. Belli bir disiplin içinde törensel niteliği olan semah, eşitlik, sevgi ve birlik gözetilerek uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Erzincan</span> Türk halk müziği sanatçısı

Erdal Erzincan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

Erol Parlak,, Türk halk müziği sanatçısı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Muharrem Ertaş</span> Türk Halk Ozanı

Muharrem Ertaş,, Türk saz ve söz ustası.

Sabahat Aslan, TRT ve İstanbul Radyosu'nda çalışmış Türk halk müziği sanatçısı.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

Aşık Seyit Meftuni, Alevi-Bektaşi halk ozanı. Muharrem Temiz'in babasıdır. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Alibeyuşağı köyünde türbe olan mezarı bulunmaktadır.

Sadık Doğanay Türk Halk Müziği sanatçısı, söz yazarıdır.