İçeriğe atla

Muharrem Tahsin

Muharrem Tahsin (Muharrem Tahsinov) (Razgrad, 1929)

Bulgaristan Razgrad ili Gökçesu köyü'nde (Sina Voda) dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, ortaokulu Razgrad'ta, liseyi de Şumnu'da tamamladı. Sofya Üniversitesi'nin Türkoloji Anabilim Dalından mezun oldu. Kırcaali Türk Öğretmen Okulu'nda (Türk Pedagoji Mektebinde) bir yıl öğretmenlik yaptı. Sofya'ya atandı, gazeteciliğe başladı. Önce, Türkçe çıkan "Piyoner" başlıklı çocuk dergisinde çalıştı, sonra dergi kapatılınca "Halk Gençliği" gazetesine geçti. Bu gazete de kapatılınca "Yeni Işık" gazetesinde işe başladı. Uzun yıllar gazetenin "Kültür" bölümünün sorumlu editörlüğünü yaptı. Daha sonraları da emekliye ayrıldı. Halen Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin çocuklara ait basın organı Filiz gazetesini çıkarmaktadır.

Muharrem Tahsin, hikâye, portre, eleştiri, söyleşi vb. yazılar yazdı. Bunlar dergi ve gazete sayfalarında yayımlandı. Bu çalışmaları kitaplarda toplandı. Yazarın "Ayak Sesleri" ve "Enser" adlı hikâye kitapları "Çarıklı Filozof" başlıklı bilmece derlemesi, "Biz Bize" adlı bir deneme kitabı vardır. 1996'da "Eğil Kulağına Söyleyeyim" başlıklı çocuk hikâyeleri kitabını yayımladı.

Türkçenin okutulduğu yıllarda okul kitapları yazmıştır. Günün gerçekleri, yenileşme sancıları, hayat sevgisi Muharrem Tahsin'in işlediği esas konulardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Genç</span> Türk gazeteci ve yazar

Nihat Genç, Türk gazeteci ve yazar. Günümüzde kendisi ve birkaç arkadaşı tarafından kurulan Veryansın isimli YouTube kanalında programlar yapmaktadır.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Sertel</span> Türk gazeteci ve yayıncı (1890-1980)

Mehmet Zekeriya Sertel, Türk gazeteci ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Şemseddin Sâmi</span> Arnavut asıllı Osmanlı yazar, filozof ve ansiklopedist

Şemseddin Sami (Fraşiri), Arnavut asıllı Osmanlı yazarı, ansiklopedist ve sözlükçü.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

Ahmet Şerif (Şerifov) Türk yazar ve şair.

İsmail A. Çavuş (Çavuşev), Bulgaristan Türkü yazar ve akademisyendir. Halime Hanım ile evliliğinden Taneri ve Nevin adında iki çocuğu olmuştur. Ayrıca Rusça, Bulgarca ve Türkçe dillerini bilmekteydi.

Onur Caymaz, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Banguoğlu</span> Türk siyasetçi

Hasan Tahsin Banguoğlu, Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.

Alper Görmüş,, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

Mustafa Şükrü Koç -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sertel</span> Türk gazeteci

Sabiha Sertel, Türk gazeteci ve yazar. İlk Türk kadın gazetecidir. Türkiye’de feminizmin öncüleri arasında sayılır. Sosyalist-komünist görüşlü bir gazeteci-yazardır. Türk basın tarihinde önemli bir isim olan Zekeriya Sertel’in eşidir.

Mehmet Türker Acaroğlu,, Türk araştırmacı-yazar, kütüphaneci, dokümantalist, çevirmen ve emekli derleme müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Tarık Us</span> Türk yazar, siyasetçi, öğretmen ve koleksiyoncu (1889-1956)

Hakkı Tarık Us, Türk yazar, avukat siyasetçi, öğretmen, koleksiyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Kaya</span>

Fahri Kaya, Türk öğretmen, öykücü ve şair.

Peyami Safa kronolojisi, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'nın yıllara göre verilmiş yaşamını içerir. Kronoloji Beşir Ayvazoğlu'nun Peyami Safa hakkındaki eserinin kaynak alınmasıyla oluşturulmuştur. Tarih ve olaylar için ayrıntılı kaynaklar Peyami Safa maddesinde verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.