İçeriğe atla

Muharebe Arama Kurtarma (Türk Kara Kuvvetleri)

Muharebe Arama Kurtarma
BağlılıkTürk Kara Kuvvetleri
SınıfıArama Kurtarma
GöreviMuharebe arama-kurtarma

Türk Kara Kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birliklerinde görev alan özel yetiştirilmiş personeldir. Savaş esnasında düşman topraklarında ve karasularında esir olan personeli ve pilotları yaya olarak veya kara araçları ve helikopter ile sızarak kurtarmakla görevlidirler.[1] Eğitimlerini Isparta Dağ Komando Okulu'nda komando ihtisas kursuyla birlikte almaktadırlar.[2][3] Ayrıca her yıl Konya 3.Anajet Üssü'nde düzenlenen tatbikatta AS-532 ve T-129 helikopterli desteği ile pilot kurtarma eğitimlerini icra etmektedirler.[4][5]

Kara Havacılık Komutanlığı'na bağlı Arama Kurtarma Bölüğü şeklinde bulunmaktadır.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2021. 
  2. ^ KUNT, Rasim Anıl (22 Haziran 2017). "Dağ Komando Okulu Komutanlığı Eğitim ve Tatbikat Faaliyetleri". DefenceTurk. 18 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2021. 
  3. ^ OGÜNhaber. "Mehmetçik tatbikatlarda dosta güven düşmana korku saldı". OGÜN Haber - Günün Önemli Gelişmeleri, Son Dakika Haberler. 18 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2021. 
  4. ^ DHA. "Konya'da 'Uluslararası Anadolu Ankası-2021 Tatbikatı' başlıyor... 4 Haziran'da sona erecek". Hürriyet. 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2021. 
  5. ^ "https://www.tsk.tr/Home/Detay/4415". 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ İHA. "MSB'den helikopterli yangın söndürme tatbikatı". CNN Türk. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 
  7. ^ iha.com.tr. "MSB'den helikopterli yangın söndürme tatbikatı". İhlas Haber Ajansı. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetleri’ne bağlı bir ordu

2. Ordu Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Malatya'da bulunmaktadır. Anadolu'yu Suriye, İran ve Irak'tan gelecek dış tehditlere karşı korur. Bünyesinde 3 kolordu bulunmaktadır. 2. Ordu Kurmay Başkanı aynı zamanda Malatya Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Ordusu</span> Türk Kara Kuvvetlerine bağlı bir ordu

Ege Ordusu ya da 4. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Görevi, Batı Anadolu kıyılarının güvenliğini sağlamaktır. Karargâhı Narlıdere'de bulunmaktadır. Ege Ordusu Komutanı aynı zamanda İzmir Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Eğitim ve Doktrin Komutanlığı</span> Karargâhı Çankayada bulunan askerî birlik

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Kara Kuvvetlerinin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamaktan sorumlu birliktir. Karargâhı Çankaya'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">3. Ana Jet Üssü</span>

3. Ana Jet Üssü, Konya'da konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Üste her yıl birçok ülkenin hava kuvvetlerinin katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatı düzenlenmektedir. Aynı zamanda NATO üssü olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'nin tarafsız kaldığı Irak Savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe Arama Kurtarma (Türk Hava Kuvvetleri)</span> askerî birlik

Muharebe Arama Kurtarma, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) ve İleri Hava Kontrolör (İHK) birliğidir. 2017 yılında isim değiştirerek AKİP olmuş daha sonra da Personel Kurtarma olarak adlandırılmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubaylar arasından gönüllü üstün yetenekli ve çeşitli eleme aşamalarını geçen personelden seçilir. Filo olarak bulundukları hava üs komutanlıklarına bağlı olarak görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Harekât</span>

Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH, Jandarma Genel Komutanlığının özel harekât kuvvetleri birimi. Görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif eylemleri bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. OHAL, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.

Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi savaşta ve barışta personelin sağlık hizmetlerini planlamak,tanı koymak ve tedavi etmekle yükümlü "sıhhiye" sınıfı personel yetiştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlı olup piyade komando subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmekle sorumlu birliktir. Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman çavuşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Türkiye'de mavi bere kullanılmasının nedeni eski Osmanlı Akıncılarının renginin mavi olması, sağa yatık olmasının nedeni İslam'a göre ölen kişinin sağa dönük yatırılmasını simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Kara Havacılık Okulu</span> Kara havacı subaylara eğitim veren askerî okul

Kara Havacılık Okulu, Türk Kara Kuvvetlerine kara pilot sınıfı subay ve uçuş teknisyeni sınıfı astsubay yetiştiren askerî okul. Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır. Karargâhı Isparta'dadır.

Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapacak subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman çavuşlara komando eğitimi veren birliktir. Karargahı Foça'da bulunmaktadır. Komando Temel Eğitimi, Komando Özel Harekât Eğitimi, Terörizmle Mücadele Harekâtı Eğitimi ve Asayiş Eğitimi gibi eğitimler verilmektedir. İçerisinde Güven Cami bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe arama-kurtarma</span>

Muharebe arama-kurtarma veya kısaca MAK, savaş veya çatışma sırasında tehlike alanında yapılan müttefik personeli kurtarma faaliyeti. Bu operasyonlarda sıklıkla UH-60, Eurocopter Cougar gibi helikopterler; C-130, CN-235 gibi nakliye uçakları ve hava kuvvetlerinin desteği ile düşman taarruzunu baskılayarak personelin kurtarılması amaçlanır. Görev tiplerine ve bağlı olduğu kuvvetlere göre arama-kurtarma faaliyetleri farklılık gösterebilir.Hava kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri nakliye uçakları ve yüksek irtifadan paraşütle sızma gerçekleştirirken yine Hava Kuvvetlerine bağlı savaş helikopterleri, savaş uçakları ve genel maksat helikopterleri kullanır. Gerekli durumlarda Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler destek verir. Deniz kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri ise düşman denizinde batan gemi veya denizaltı araçlarındaki personeli kurtarmak için paraşütle düşman karasularına sızma yaparlar. Operasyonda ilk olarak tehlikedeki personelin yeri belirlenir ve havadan veya karadan bölgeye sızarak personele ulaşılır. Ardından ulaşılan personelin hayati fonksiyonları değerlendirilerek ilk yardım ve tıbbi yardım uygulanır. Güvenlik sağlandıktan sonra timin ve kurtarılan personelin bölgeden tahliyesi gerçekleştirilir.

Sahil Güvenlik Özel Harekât, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı özel bir birimdir. Bu özel birime "Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği" kapsamında SÖH ismi verilmiştir. SÖH, Sahil Güvenlik Özel Harekât isminin kısaltması olarak kullanılmaktadır.

Amfibi Hücum Timi, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığına bağlı özel olarak yetiştirilen subay, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan seçkin deniz piyadelerinden oluşan deniz komando taburudur.

Sualtı Eğitim Merkezi Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Deniz Kuvvetleri'nde görev alacak SAS,SAT ve BSD personelin eğitimleri ve ayrıca Kara Kuvvetleri'nde dalış yapacak personele balık adam eğitimi vermektedir. Karargahı Beykoz'da bulunmaktadır.