İçeriğe atla

Muhammet Sait Çakır

Muhammet Sait Çakır (d. 27 Haziran 1988, İstanbul[1] ) Türk gazeteci, editör. Ergenekon davası kapsamındaki Oda TV davasında Ahmet Şık ile birlikte 13 ay boyunca tutuklu kalmış ve serbest bırakılmıştır.[2]

Çakır 2012 yılı itibarıyla İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi olup,[3] Yalçın Küçük'ün kitaplarını yayımlayan Mızrak Yayınevinde editörlük yapmaktadır.[4] Muhammet Sait Çakır ayrıca Bakırköy Cumhuriyet eski savcısı Ali Çakır'ın kardeşidir.[5] Kardeş olan Savcı Çakır Bülent Ersoy hakkında halkı askerlikten soğutma suçunu işlediği ve sanatçı Hülya Avşar hakkında ise verdiği demeç nedeniyle soruşturma başlatmasının yanı sıra, basın Savcısı olarak görev yaptığı yıllarda Şamil Tayyar gibi pek çok gazeteci hakkında ikibine yakın dava açmıştı.[5]

Oda TV davası ile ilişkisi

Çakır'ın Oda TV ile ilişkisi, arkadaşı olan Barış Terkoğlu'nun kendisinden ABD'deki kriz ile ilgili bir yazı yazmasını istemesi neticesinde olduğu, Oda TV davasına dahil edilmesinin nedeninin ise Oda TV ile Yalçın Küçük arasında bir kesişme noktası olarak görülmesinin dava kapsamında şüpheli olarak yargılanmasına neden olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Çakır'ın iki yıllık süre içerisinde Oda TV'de 22 yazısının yayımlandığı ve bunlardan sadece beşinin iddianamenin ek dosyalarına konulduğu da belirtilmektedir. Çakır, tüm bu yazılarında ise mahlas kullanmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Oda TV iddianamesi" (PDF). cdogangercekler. 26 Ağustos 2011. 21 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. .(Türkçe)
  2. ^ "Ahmet Hakan Sait Çakır ile ne konuştu?". gazeteciler.com. 23 Mart 2012. 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. .(Türkçe)
  3. ^ "Kimdir". 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. .(Türkçe)
  4. ^ "Muhammet Sait Çakır'ın Savunması". odatv.com. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. .(Türkçe)
  5. ^ a b "Sait Çakır kimin kardeşi çıktı?". haberturk.com. 3 Mart 2011. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. .(Türkçe)
  6. ^ "Sonuna kadar gidilsin diyorlardı, sonu benmişim". birgun.net. 28 Mayıs 2012. 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. (Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Birand</span> Türk gazeteci, sunucu ve yazar (1941–2013)

Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. 1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Bu dönemde Brüksel'e yerleşerek burada yirmi yıl yaşadı ve 1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programı yapmaya başladı. Program oldukça başarılı oldu ve Birand, bu programla birlikte tanındı. 1991'de Türkiye'ye dönerek gazeteciliğe ve sunuculuğa farklı yayın organlarında devam etti. Ayrıca hakkında çeşitli davalar açıldı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Mahmut Ünlü</span> Türk vaiz

Ahmet Mahmut Ünlü, halk arasında Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Türk vaiz, hafız ve yazardır.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

Flash Haber TV'de yayınlanmış ve günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

İmamın Ordusu, gazeteci Ahmet Şık tarafından yazılmış olan kitaptır. Şık, Ergenekon soruşturması kapsamında 3 Mart 2011 tarihinde gözetim altına alınarak 6 Mart 2011'de "Ergenekon terör örgütüne yardım etmek" suçundan tutuklandı ve Metris Cezaevi'ne gönderildi. Soruşturmayı yürüten savcı Zekeriya Öz'ün talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "kitap taslağına el koyma" kararı alındı. 23 Mart (2011) tarihli el koyma kararı uyarınca polis, kitabı yayımlayacağı belirtilen İthaki Yayınevi'ne baskın yaptı. Kitabın elektronik ortamdaki taslağı alındı, orijinali silindi.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

Yalçın Çakır, Türk gazeteci, yazar, fotoğrafçı ve televizyon sunucusu.

2012'deki Türkiye olayları.

Ragıp Zarakolu, Türk insan hakları aktivisti, gazeteci ve yayımcı.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pehlivan</span> Türk gazeteci ve yazar

Barış Pehlivan, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Engin</span> Türk yazar

Aydın Engin, Türk gazeteci, oyun yazarı, senarist ve politikacıdır.

odatv.com, OdaTV ya da odaTV, 2007 yılında haber portalı olarak yayın yaşamına başlayan web sitesi.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Barış Terkoğlu</span> Türk gazeteci

Barış Terkoğlu, Türk mühendis, gazeteci ve yazardır.

Abdulkadir Güngören Emekli Yargıtay üyesi.