İçeriğe atla

Muhammed el-Kasabji

Muhammed el-Kasabji

Muhammed el-Kasabji (arapça: محمد القصبجي ; yerel Mısır lehçesinde Mohamed el-Asabgi olarak telaffuz edilir; 1892 - 25 Mart 1966) Mısırlı bir müzisyen ve besteciydi. 20. yüzyılda Mısır'ın önde gelen beş bestecisinden biri olarak kabul edilmektedir. Kredilerinin çoğu, büyük eserlerinin ve notalarının çoğunu seslendiren Ümmü Gülsüm, Asmahan ve Leyla Murad'a gitti. Günümüze kadar pek çok eleştirmen Muhammed el-Kasabji'yi, kendi döneminde sahip olduğu büyük yetenek ve becerilerden dolayı ud ustası olarak sınıflandırmıştır.

Ezgilerinin çoğunda, Avrupa müzik teknikleri ve tadıyla harmanlanmış saf Doğu ruhunun gerçek bir hissi var. Bu daha çok ''Ya Toyour'', ''Raa' El Habeeb', ''Ana Albi Daleeli'' gibi şarkılarda görülüyordu.

Yukarıda bahsedilen şarkılarda ve diğer pek çok şarkıda, o zamanın çoğu müzisyen ve eleştirmen tarafından Doğu müziğinin gelişiminin lideri olarak ve onu kendi zamanının Batı klasik geleneklerinden getirilen en yeni müzik teknikleri ve etkilerle harmanlayan bir lider olarak geniş çapta tanındı.

Önemli tarihler

  • 1892 el-Kasabji doğdu.
  • 1917 Asıl yolculuk başladı.
  • 1920 Muhammed el-Qasabji, aralarında efsanevi Mounira El Mahdeya'nın da bulunduğu dönemin büyük şarkıcıları için şarkılar besteledi.
  • 1920'den 1923'e kadar Muhammed Abdülvahab, Kasabji'nin elinden lavtayı öğrendi.
  • 1924 Ümmü Gülsüm ilk kez müziğini seslendirdi. Aynı yıl içerisinde büyük müzisyenlerin de yer aldığı kendi oryantal müzik grubunu kurdu.
  • 1927 Muhammed el-Kasabji, Ümmü Gülsüm'ün icra ettiği Kuntu Asamih'te [1] monologunu besteledi. Bu şarkı Doğu müziğinin tadında bir devrim yarattı.
  • 1933 Asmahan ilk kez müziğini seslendirdi.
  • 1930'lar Mohamed El Qasabgi, Ümmü Gülsüm'ün en sevdiği bestecidir.
  • 1941 Ümmü Gülsüm için çoğu eleştirmenin Raa' El Habeeb adıyla tüm zamanların en iyi eseri olarak kabul ettiği besteyi yapar.
  • 1942 İlk gerçek Mısır operasını besteledi ve yardımcılığını bir başka büyük efsane olan Riyad es-Sunbati yaptı.
  • 1948 Ümmü Gülsüm için son şarkıyı besteledi, ardından vefat ettiği yıla kadar neredeyse beste yapmayı bıraktı, ancak 1966'daki ölümüne kadar Ümmü Gülsüm'ün tüm gecelerinin ve şarkılarının müzik grubunun önde gelen isimlerinden biri olarak kaldı.
  • 1960 Dönemin Mısır cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır tarafından ''Bilim ve Sanat Üstünlüğü'' ödülünü aldı.

Dikkate değer eserler

Aslında Muhammed el-Kasabji'nin bestelediği aşağıdaki eserler temel klasikler olarak kabul ediliyor ve onun saf Doğu müziği duygusunu en yeni yabancı Batı müziği teknikleriyle bir araya getirdiği müzik başyapıtları olmalı. Bu şarkılar ve daha pek çok şarkıyla Ümmü Gülsüm, Zekeriya Ahmed ve Muhammed Abdülvahab gibi müzisyen arkadaşlarının çoğu tarafından yeni müzik ruhunun ustası olarak tanındı. Aşağıda ünlü eserlerinden bazılarının bir listesi bulunmaktadır.

  • In Kuntu Asamih[2] - 1927
  • Enti Fakrani - 1931
  • Leih Telawe'eni - 1932
  • Ayyuhal Fulk (Ah Gemi...) - 1934
  • Fein El Oyoun - 1934
  • 'Widad' filminin şarkıları - 1935
  • 'Nasheed El Amal' filminin şarkıları -1937
  • Madam Teheb - 1940
  • Asqiniha - 1940
  • Ya Tuyoor - 1941
  • Raa' El Habeeb - 1941
  • Opera Aida - Muhammed el-Kasabji ve Riyad es-Sunbati tarafından bestelendi. - 1942
  • Hal Tayyam El Ban - 1942
  • Emta Ha Te'raf - 1944
  • Ana Elli Astahel - 1944
  • Ana Albi Daleeli - 1948

Kaynakça

  1. ^ Fredriksson, Lars. "Ümmü Gülsüm şarkılarının ilk dizelerinin kronolojik listesi". www.bolingo.org. 28 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  2. ^ "En Kont Asameh - Ümmü Gülsüm". YouTube. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

3 Şubat, Miladi takvime göre yılın 34. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 331 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Strauss II</span>

Johann Strauss II, 19. yüzyıl Avusturyalı Klasik Batı Müziği bestecisi. Vals Kralı olarak ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Britten</span> İngiliz piyanist, orkestra şefi ve besteci

Edward Benjamin Britten, piyanist, orkestra şefi ve Grammy Ödülü sahibi İngiliz modern dönem bestecilerden birisidir. Vokal eserleri ile ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bebe (müzisyen)</span>

Bebe, İspanyol müzisyen. 9 Mayıs 1978 tarihinde Nieves Rebolledo Vila olarak Valensiya, İspanya'da doğdu. Ailesi Suberina isimli bir folk müzik grubunun üyesiydi ve bu sayede müzikle iç içe büyüdü. İlk gitarını 11 yaşında eline aldı. Cabeza de Toro adlı bir barda sahneye çıktı. 1996'da tiyatro eğitimi almak için Madrid'e gitti. 2001'de Extremadura'da yapılan bir müzik yarışmasında ödül aldı.

Selahattin İçli,. Türk müziği bestecisi, müzisyen, tıp doktoru. Bestekâr Şerif İçli, babasının amca oğludur.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm</span> Mısırlı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Ümmü Gülsüm Mısırlı Arap şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusu. Doğu'nun Yıldızı ve Mısır'ın 4. Piramidi olarak da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemençeci Vasilaki</span>

Kemençeci Vasilaki, Rum asıllı klasik kemençe virtüözü. Asıl adı "Vasil"dir. Müzisyenliğe küçük yaşlarda başladığı için "Vasilcik" anlamına gelen "Vasilaki" adıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalim Hâfız</span> Mısırlı müzisyen ve oyuncu

Abdülhalim Ali Şebâne, bilinen adıyla Abdülhalim Hâfız,, Mısırlı şarkıcı, aktör, orkestra şefi, iş adamı, müzik öğretmeni ve film yapımcısıydı. Ümmü Gülsüm, Muhammed Abdülvahab, Ferit El Atraş ve Şadiye ile birlikte Mısır'ın en önemli müzisyenlerinden biri olarak kabul edilir. Popülerliği arttıkça kendisine Esmer Bülbül anlamına gelen 'el-Endaleeb el-Asmar lakabı verildi. Hâfız, bugüne kadar 80 milyondan fazla albüm sattı.

<span class="mw-page-title-main">Suat Sayın</span>

Suat Sayın, bestekâr, güftekâr ve ses sanatçısı.

Enbe Orkestrası Engin Titiz ve Behzat Gerçeker tarafından kurulan ve Türkiye'den ve yurt dışından birçok müzisyeni bünyesinde barındıran müzik grubudur. Enbe adı Engin ve Behzat isimlerinin ilk iki harfi birleştirilerek oluşmuştur. Şu ana kadar birçok şarkıcı ile düet yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sevde bint Zem'a</span> İslam peygamberi Muhammedin ikinci eşi

Sevde bint Zem'a, İslam peygamberi Muhammed’in ikinci eşidir. Muhammed, ilk eşi Hatice’nin ölümünden 2,5 yıl sonra Sevde ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdülvahab</span>

Muhammed Abdülvahab, 20. yüzyılın önde gelen Mısırlı şarkıcısı ve bestecisi. Muhammed Abdülvahab, tıpkı Ümmü Gülsüm, Abdülhalim Hâfız, Ferit El Atraş, Najat Al Sagira ve Leyla Murad gibi önemli Arap müzisyen ve şarkıcılar arasında gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Riyad es-Sunbati</span>

Riyad es-Sunbati (Arapça: رياض السنباطي; d. Mısırlı bestekar ve şarkıcı. 20.yüzyılın en önemli Arap bestecilerinden biri olarak kabul edilir. Opera, operet,dini şarkılar, aşk şarkıları ve film şarkıları gibi çeşitli dallarda 539 eser bestelemiştir. Dönemindeki ünlü şarkıcılardan; Ümmü Gülsüm, Asmahan, Warda Al-Jazairia, Necat el-Sağira, Münire'tül Mehdiye, Feyza Ahmed, Suad Muhammed, Azize Celal gibi şarkıcılara besteler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Beliğ Hamdi</span>

Beliğ Hamdi, , özellikle 1960'larda ve 1970'lerde birçok Arap şarkıcı için birçok hit şarkı yaratan ve besteleyen Mısırlı bir şarkıcı, söz yazarı ve besteciydi. Warda'nın en ünlü şarkılarını besteledi ve ikili uzun bir süre evli kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Şirine Abdülvahab</span>

Şirine Sayid Muhammed Abdülvahab, Batı ülkelerinde Sherine olarak da bilinen, Mısırlı bir şarkıcı ve oyuncudur. MBC'nin The Voice: Ahla Sawt programında jüri üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdü Şerif</span>

Abdü Şerif, Faslı erkek şarkıcı.