İçeriğe atla

Muhammed Ticani Semavi

Muhammed Ticani Semavi
Doğum1936
Kafsa, Tunus
MilliyetTunus Tunus
MeslekAkademisyen, İslam araştırmacısı ve alimi
Dinİslam (Vehhabîlik (önce)-
Şiilik (sonra))

Muhammed Ticani Semavi (d. 1936), Tunuslu İslâm araştırmacısı, şiiliği seçen Mâlikî alimi.

Yaşamı

1936 yılında Tunus'un Kafsa şehrinde, aslen Iraklı bir ailede doğdu.[1] Dedesi Irak'ın Semave şehrinde yaşayıp Abbâsîler döneminde diğer vatandaşlarıyla beraber canını korumak için Afrika'ya göç etti.[2] Muhammed ilk öğretimini Zeytune Üniversitesinin şubelerinden birisinde tamamladı.[3] Tunus'un bağımsızlığından ve Zeytune Üniversitesi 'nin kapanmasından sonra Fransızca-Arapça okullarında gitti. Mezun olduktan sonra liseye gidip ve dersini tamamladı. Muhammed 17 yıl yardımcı doçent olarak çalıştı. Tahsilini devam etmek için Sorbonne Üniversitesine girip 8 yıl dinlerle ilgili araştırmalar yaparak mezun oldu. Sonra felsefe ve İslam tarih ve mezhepleri dalında eğitim görüp doktorasını aldı.[4]

Muhammed Ticani Semavi

İslam

10 yaşında Kuran'ın yarısını ezberledi. Mekke'deki müslüman araplar konulu bir konferansa katıldığında Vehhabîlik'ten etkilenip onların düşüncelerine döndü. Böylece Libya, Mısır, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'a gitmeye ve Umre hac ziyareti yapmaya karar verdi. Mısır'da Abdulbasit Abdussamed ve diğer alimlerle buluştu. Orada Muhammed'e El-Ezher Üniversitesi'nde kalmayı teklif ettiler. Beyrut'a yaptığı yolculuk sırasında gemide Mun'im adlı şii olan Iraklı bir üniversite profesörü ile tanıştı. Mun'im onu Irak'a davet etti. Mun'im ile birkaç hafta geçirdi.[5]

Şiilik

Bağdat ve Necef'te Ebu'l-Kasım Hoyî ve Muhammed Bakır es-Sadr ile bahsetmekten sonra bir süre araştırıp sonunda 24 yaşında mezhep olarak şiiliğe geçti.[6] Ardında şiilik konusunda kitap yazmaya başladı.[7]

Eserleri

Muhammed Ticani'nin altı kitap ve bir makalesi var.[8] Suudi Arabistan ve Malezya gibi bazı ülkelerde onun kitapları yasaktır. İki eseri Türkçeye tercüme etmiştir:[9][10]

  • Nasıl hidayete kavuştum?
  • Doğrularla Birlikte

Kaynakça

  1. ^ مجموعه کتابهای دکتر محمد تیجانی
  2. ^ آنگاه هدایت شدم
  3. ^ "شیعه شدن دکتر سید محمد تیجانی سماوی". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  4. ^ "گفت و گوی خواندنی شفقنا با دکتر تیجانی: تفکر شیعه تفکری اصیل است/ آیت الله سیستانی تعرض به اهل سنت را تعرض به خود می داند". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  5. ^ Not: Bu bilgilerin çoğu Ticani'nin kendi eserindendir, İngilizce çevirisi mevcuttur: Then I Was Guided. Bakınız al-Islam.org 1 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Muhammed Ticani Kimdir?". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  7. ^ "نگاهی به سرگذشت دکتر سید محمد تیجانی سماوی". 11 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008. 
  8. ^ "Muhammad al-Tijani al-Samawi". 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  9. ^ Muhammed Ticani Semavi
  10. ^ "Muhammed Ticani Semavi". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caferilik</span> İslam dininde bir fıkıh ekolü

Câferîlik ya da Câʿferîyye, İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. İsmini kurucusu olan Ca'fer es-Sâdık'tan (699-765) alır. Başta İran olmak üzere Azerbaycan ve Irak'ta yaygındır. Yer yer Türkiye'nin Kars, Iğdır gibi illerinde ve bazı İslam toplumlarında görülmektedir. İsnâ‘aşer’îyye'nin temelini teşkil eden fıkıh ekolüdür. Şiîlerin çoğunluğunun mensup olduğu fıkhî mezheptir. Günümüzde Şiîler başlıca üç ana fırkaya ayrılmışlardır. Bunlar nüfus oranlarına göre sırasıyla İsnâ‘aşer'îyye, İsmâ‘îl’îyye ve Zeyd’îyye fırkalarıdır. İran'nda hakim olan İsnâ‘aşer'îyye fırkasının %90'ının takip ettiği resmî fıkhî mezhep Câferîlik'tir. Ayrıca, İsmâ‘ilîğin Mustâ‘lî-Tâyyîb’îyye kolu tarafından da fıkhî meselelerde takip edilmekte olan mezheptir.

<span class="mw-page-title-main">Sünnilik</span> en yaygın İslam mezhebi

Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat, kısaca Ehl-i Sünnet ya da Sünnîlik, İslam dininin dünya üzerindeki iki büyük kolundan biri ve %77-80'lik bir oran ile en büyük mensubunun bulunduğu mezhepler grubudur. Zaman zaman Sünnî İslam veya Sünnî mezhebi ifadesi de kullanılır. Günümüzde Sünnîlik, kendi içerisinde günümüzde yaşayan iki akaid mezhebi, dört fıkıh mezhebini içermektedir.

Zeydîlik, Batı'da Beşçiler olarak da bilinir. Zeyd bin Ali'nin tâkipçisi olan Şiâ mezhebidir. Zeyd’îyye fıkıhını tâkip eden kişiler Zeydî olarak adlandırılırlar ancak Zeydî Vâsıtî denilen Câferî bir grup da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed eş-Şelhub</span>

Muhammed eş-Şelhub Suudi millî futbolcudur. El-Hilâl kulübünde forvet olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Nur</span>

Muhammed Nur, orta saha pozisyonunda görev yapmış Suudi eski millî futbolcudur. En son El-İttihad kulübünde oynayan futbolcuya Suudilerin Gennaro Gattuso'su yakıştırılması yapılmaktadır.

Onikiciler ya da İsnâ'aşer'îyye, On İki İmam'a inanan Onikicilik mensuplarını tanımlamak için kullanılan tabir. On İki İmama inanmalarından dolayı (Onikicilik/On İki İmamcılık) olarak adlandırıldıkları da olur.

Havar Molla Muhammed Taher Zibari, Kürt asıllı Iraklı futbolcudur. Irak millî futbol takımının en başarılı oyuncularından biri olarak kabul edilen Hawar, Irak'ın 2007 Asya Kupası zaferinde katkıda bulunan futbolculardan biri olmuştur ve şu an Perspolis'te oynamaktadır. Kendisi gibi futbolcu olan kardeşi Halgurd Mulla Mohammed de Irak millî takımında oynamaktadır.

Muhammed bin Hasan eş-Şeybânî, Hanefî Mezhebi'nin Ebû Hanîfe'den sonraki en ünlü iki bilgininden birisidir. Ebû Yûsuf ile beraber Hanefî mezbenin esaslarının kayda geçirilmesinde büyük emeği geçmiştir.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır el-Hekim</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim Iraklı Taklit Mercii'dir. 1939'de Irak'ın Necef şehrinde dünyaya geldi. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Akid</span> Tunuslu futbolcu

Muhammed Ali Akid, Tunuslu eski millî futbolcudur. Forvet mevkiinde görev alan futbolcu, 1978 FIFA Dünya Kupası'nda forma giymiştir. Ayrıca Tunus millî futbol takımında 52 maça çıkıp 15 gol kaydetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Nayif</span>

Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Âl-i Suud ; Bakanlar kurulu eski başkanı, Suudi Arabistan eski veliaht'ı ve 2012-2017 yılları arasında Suudi Arabistan İç işleri bakanı. Prens Nayif bin Abdülaziz'in Prenses Cevhere bin Abdülaziz'den olan tek oğludur. Amerikan haber ajansı MSNBC'de sıfatı terörizm savaş generalidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed el-Uveys</span>

Muhammed el-Uveys, El-Ehli takımında kaleci pozisyonunda görev yapan Suudi millî futbolcudur.

Muhammed İbrahim el-Breyk, El-Hilâl takımında defans pozisyonunda görev yapan Suudi millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

Ebu Muhammed el-Makdisi, Filistin asıllı Ürdünlü İslamcı yazar. Aynı zamanda cihat teorisyeni ve Selefi ideolog.

<span class="mw-page-title-main">Suud eş-Şureym</span> Suudi Arabistan. Kabe İmamlarından Suud Eş-şureym

Suud bin İbrahîm Muhammed eş-Şureym(Arapça: سعود بن ابراهيم بن محمد الشريم; d. 19 Ocak 1964, Riyad, Suudi Arabistan), Suudi Sünni şeyh, alim, Kabe imamı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.