İçeriğe atla

Muhammed Taki Behcet Fumeni

Muhammed Taki Behcet Fumani
Dini Makamı: Ayetullah el-Uzma
Mezhebi: İmamiye Şiası
Doğum Tarihi: 1913
Doğum Yeri: Fumen/İran
Ayetullah olduğu yıl:
Ölüm Tarihi: 17 Mayıs 2009 (96 Yaşında)
Ağ sayfası: http://www.bahjat.ir/20 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni (Arapça:محمد تقي بهجت الفومني Farsça:محمد تقي بهجت فومني, Doğum: 24 Ağustos 1913, ölümü: 17 Mayıs 2009) İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

Eğitim Dönemi

Ayetullah Behcet Kur'an derslerini ve ilköğretimi Fumen Mektebinde gördü, aynı şehirde mukaddime ilimleri bitirdikten sonra daha büyük üstatlardan ders almak amacı ile Kerbela'ya hicret etti. Ayetullah Behcet dört yıl Kerbela'da ikamet etti. İlim tahsilinin yanında Nefis Tezkiyesini de Kerbela'da okudu. 1933 yılında Necef Havzasında okumak için Necef'e göçtü. Necef şehrinde içtihat derslerini okudu.

Üstatları

  • Seyyid Ali Aga Gazi Tabatabai
  • Ayetullah Burucerdi
  • Şeyh Muhammed Kazım Şirazi

İran'a Dönüşü

Ayetullah Behcet Necef'te içtihat Makamına ulaştıktan sonra 1944'te İran'a döndü, ilk birkaç ay doğum yeri olan Fumen'de kaldıktan sonra Gilan ulemasını ziyaret amacıyla oraya gitti. Kum Şehrine Hicret Gilan ulemasını ziyaretinden sonra, Fatıma Masume'yi ziyaret amaçlı Kum şehrine gitmiştir. Kum'da üstatlarının vefat haberini almış ve bu şehirde kalmaya karar vermiştir. Kendisi de üstatlık derecesine ulaştığından dersler vermeye ve öğrenciler yetiştirmeye başlamıştır.[1]

Ölümü

Ayetullah Behcet kalp yetmezliği nden Kum'da Veliyyi Asr hastanesine kaldırıldı. 17 Mayıs 2009 öğlenden sonra öldü. Kum'da Fatıma Masume'nin hareminin yanına defnedildi.[1]

Eserleri

  • Vesiletu'n-Necat'a Haşiye
  • Cami'ul Mesail'e Haşiye
  • Tam İlmihal
  • Menasiki Hac
  • Şeraiu'l İslam Kitabına Haşiye
  • Mekasib Kitabına Haşiye
  • Kifaye Kitabına Haşiye
  • Kitabu's-Salat'a Haşiye
  • Menasiki Hac Kitabına Talika
  • Fıkıh ve Usul Takriratı

Ayrıca bakınız

  • Şii mezhebi
  • Büyük Ayetullah listesi

Kaynakça

  1. ^ a b Uçar, Kerim (2012). Şia Alimleri. 2. İstanbul: Alulbeyt. ISBN 978-3-98-14846-0-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hac (İslam)</span>

Hac, Müslümanlar için kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hatemi</span> 5. İran cumhurbaşkanı

Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran'nin 5. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

Ayetullah el-Uzma Muhammed Hüseyin Fazlullah ünlü bir Şii ve Müslüman din adamıydı. Lübnan'daki İslamcı örgüt olan Hizbullah ile bağlantısı olduğu ileri sürülmekteydi. Kimi araştırma kuruluşları kendisini Lübnan'daki Hizbullah örgütünün ruhani lideri olarak kabul etmekteydi. Şeyh Fadlallah'ın kendisi Hizbullah'la ilişki içinde olduğu iddialarını yalanlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baki Mezarlığı</span>

Baki Mezarlığı veya Cennetü'l-Baki, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan bir mezarlıktır. Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

Büyük Ayetullah Hüseyin Vahid Horasani, İranlı Taklit Mercii'dir. İran'ın Nişabur şehrinde dünyaya geldi. İmamiye Şiası'dır ve yaşayan Müctehidlerdendir. 1960 yılında Irak'ın Necef şehrine göçtü 12 yıllık bir eğitim eğitim gördü. Büyük Ayetullah Hoyi'den dersler aldı. Daha sonra İran'ın Kum şehrine döndü. Günümüzde ise Felsefe, Kelam, Ahlak, Usul-i Fıkh dersleri vermektedir.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Musa es-Sadr</span>

Musa es-Sadr din adamı ve siyasetçidir. İran'ın Kum şehrinde Lübnanlı Şii El-Sadr ailesinin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Sadruddin Sadr ona Musa ismini verdi. Musa Sadr çocukluk ve gençlik yıllarını bu mahallede geçirdi. Dini eğitim ve akademik eğitimini tamamladıktan sonra siyasi hareketlerin içinde ve başında yer aldı. Lübnan İç Savaşında Emel ordusunun komutanlarındandı. Hayatta olup olmadığı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erbain yürüyüşü</span> Şii Müslümanları için en önemli kutsal törenlerden biri

Erbain Yürüyüşü çoğunluğu Şii mezhebine bağlı olan Müslümanların en önemli kutsal törenlerinden biri. Her yıl değişik ülkelerden milyonlarca insan İmam Hüseyin'in mezarını ziyaret etmek için Irak'ta bulunan Kerbela şehrine giderler. Bu milyonlarca insanı içeren tören Dünya'nın en büyük kutsal törenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Şehabeddin Maraşi</span>

Seyyid Şehabeddin Maraşi ,, , İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.

Fatıma bint Musa el-Kâzım bilinen adıyla Fatıma Masume, Musa el-Kâzım ve Necme Hatun’un kızı. Mezarının bulunduğu Fatıma-ı Masume Türbesi, İran’ın Kum şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şirazi</span>

Mirza Muhammed Hasan Şirazi, tam adıyla Ebû Muhammed Muizzüddîn Mirzâ Muhammed Hasen b. Mahmûd b. İsmâil eş-Şîrâzî el-Hüseynî, İslam alimi.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ticani Semavi</span>

Muhammed Ticani Semavi, Tunuslu İslâm araştırmacısı, şiiliği seçen Mâlikî alimi.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin el-Emin</span>

Muhsin el-Emin Şii alim, fakih, araştırmacı ve yazardır. 1867'de Lübnan'ın güneyindeki Cebeliâmil'de Merciuyûn'a bağlı Şakrâ köyünde doğmuştur. Soyu, Hüseyin (Züddem'a) bin Zeyd bin. Ali bin Hüseyin'e dayanan meşhur bir ulemâ ailesine mensuptur. Ataları geçmişte Irak'ın Hille şehrinden Şakrâ'ya gelerek burada yerleşip, Şiilerin rehberleri olmuşlardır.

Hem Sünniler hem de Şiiler, İslam'ın en kutsal üç mekanının sırasıyla Mekke'deki Mescid-i Haram ; Medine'deki Mescid-i Nebevi; ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğu konusunda içtihat birliğindedirler.