Türkiye cumhurbaşkanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yapmış kişileri içeren listedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre cumhurbaşkanı, devlet ve hükûmet başkanıdır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanlığını temsil eder. Cumhurbaşkanı, beş yıllığına görev yapar. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Günümüzde cumhurbaşkanı; kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Cumhurbaşkanının hastalık, yurt dışına çıkma, ölüm, çekilme veya başka bir nedenle görevini sürdürememesi durumunda, yenisi seçilene kadar en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcısı makama vekâlet eder.
Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığına bağlı resmî istihbarat örgütüdür. MİT'in mevcut merkezi, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki KALE binasıdır.
Erkan Mumcu, Türk politikacı, eski Kültür ve Turizm Bakanı, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı.
Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.
Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.
Hilâfet veya halifelik, Arap coğrafyasında dünyanın diğer coğrafyalarındaki krallık, hanlık, çarlık, imparatorluk ve şahlık gibi makamlara eşdeğer olarak kurulmuş bir devlet başkanlığı makamıdır. 632'de ölen İslam peygamberi Muhammed'in kurduğu İslam Devleti'nin liderliğini sürdüren hükümdarlar; "kral", "çar" veya "imparator" gibi bir unvan olan halife unvanını kullanmıştır.
George Weah, Liberyalı eski futbolcu ve siyasetçidir. Weah, 1985 ile 2003 yılları arasında profesyonel olarak futbol oynamış ve forvet mevkiinde forma giymiştir. Futbol kariyerinin ardından siyasete atılan Weah, 22 Ocak 2018 - 22 Ocak 2024 tarihleri arasında Liberya'nın devlet başkanı olmuştur.
Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.
Norbert Ratsirahonana, Madagaskarlı siyasetçidir. Ratsirahonana, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 1996 ile 1997 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.
Tadjidine Ben Said Massounde, Komorlu siyasetçi. Massounde, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1998 ile 1999 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Somali başbakanı, Afrika ülkesi Somali'de henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1956 yılından bu yanan hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makam gelen kişiye verilen unvandır.
Muhammed Abdullah Muhammed "Fermacu"(Somalice: Maxamed Cabdulaahi Maxamed Farmaajo, Arapça: محمد عبد الله محمد), Somalili siyasetçi. Muhammed, Afrika ülkesi Somali'de 8 Şubat 2017 - 16 Mayıs 2022 tarihleri arası devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
William Montgomery Watt, İskoç tarihçi, oryantalist, Anglikan din adamı ve akademisyen. 1964-1979 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi'nde Arap ve İslâm Araştırmaları Kürsüsü başkanlığında bulundu.
Mirza Taki Han, 1807 yılında Irâk-ı Acem’de Ferâhân yakınlarındaki Hezâve’de doğdu. Emîr-i Kebîr ve Emîr-i Nizâm unvanlarıyla tanınır.
Said Mohamed Djohar, Komorlu siyasetçi. Djohar, Afrika ada ülkesi Komorlar'da ilki 1989 ile 1995 arası, ikincisi ise kısa süre 1996 yılında olmak üzere iki farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Combo Ayouba, Komorlu asker ve siyasetçi. Ayouba, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1995 yılında gerçekleştirilen darbe sonucu kısa süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Said Ali Kemal, Komorlu siyasetçi. Kemal, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1995 yılında kısa süre eş başkan olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Caabi El-Yachroutu Muhammed, Komorlu siyasetçi. Muhammed, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1995 ile 1996 yılları arasında kısa süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Muhammed Veled Şeyh Muhammed Ahmed Veled Gazvani, Moritanyalı emekli general ve siyasetçi. Gazvani, Afrika ülkesi Moritanya'da 1 Ağustos 2019 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.