İçeriğe atla

Muhammed Naşid

Muhammed Naşid, 2022

Muhammed Naşid (Maldivce: މުހައްމަދު ނަޝީދު) (d. 17 Mayıs 1967), Maldivli bir politikacı. Naşid, Asya ada ülkesi Maldivler'in eski devlet başkanıdır. Naşid, Maldivler Demokratik Partisi'nin kurucusu olan ve oylamada ikinci turda uzun süredir cumhurbaşkanı olan Mamun Abdül Gayyum'u geçerek, Ekim 2008 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı oldu. 11 Kasım 2008 tarihinde devlet başkanı olarak yeni görevi için and içti.

Muhammed Naşid, Malé Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. Eski Cumhurbaşkanı Mamun Abdül Gayyum ve onun politikalarını her fırsatta eleştirmiştir. Hatta hükûmete yaptığı eleştiri nedeniyle tutuklandı ve birkaç kez mahkûm edildi. Maldiv hükûmetinin 1989 genel seçimlerinin hileli olduğunu iddia etmiştir.

Muhammed Naşid, Hint Okyanusu ile Star ve Key şirketinin (GCSK) sahibidir.

İstifası

Naşid'in önde gelen bir yargıcın tutuklanması emrini vermesinin ardından ülkede protesto gösterileri başladı. Ağır Ceza Mahkemesi Başyargıcı Abdulla Muhammed, hükûmeti eleştiren bir kişinin tutuklanmasının yasa dışı olduğuna hükmederek, bu kişiyi serbest bırakmasının ardından Naşid'in emriyle tutuklandı. Hükûmet, başyargıcı siyasi taraf tutmak ve yolsuzlukla suçlamıştı.

Hapis kararı

13 Mart 2015 tarihinde, Eski Maldivler cumhurbaşkanı Muhammed Naşid terör suçundan mahkûm edilerek on üç yıl hapse mahkûm edildi. Male'de görülen davada hâkim, olayı mahkeme başkanının "kaçırılması ve içeriye atılmasını" terörizm olarak tanımladı.[1] Uluslararası Af Örgütü mahkûmiyeti "siyasi gerekçeli" olarak nitelendirdi ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı "duruşma sırasında uygun cezai prosedürlerin açıkça eksikliğinden" endişesini dile getirdi.

2016 yılında tıbbi tedavi için gittiği Birleşik Krallık'a sığınma hakkı verildi. 29 Haziran 2018'de, yasal engelleri gerekçe göstererek ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimlerine itiraz etme planlarından vazgeçti. Seçim Komisyonu'nun bir parti ön anketindeki zaferini reddetme kararının yasadışı olduğunu söyledi ve yetkinin yaptırım uygulanmasını talep etti. Partisinin adayı İbrahim Solih'in 2018'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Naşid, MDP'yi ertesi yıl yapılan parlamento seçimlerinde zaferle ayrıldı ve ardından parlamento başkanı olarak göreve başladığı Maldivler'e döndü.

6 Mayıs 2021 tarihinde evine yakın bir noktada kendisine düzenlenen bombalı suikast girişiminden ağır yaralı olarak kurtulmuştur.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2015. 
  2. ^ "Eski devlet başkanı Naşid'e suikast girişimi". 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mamun Abdül Gayyum
Maldivler Devlet Başkanı
2008-2012
Sonra gelen
Muhammed Vahid Hasan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bülent Arınç</span> 22. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bülent Arınç, Türk siyasetçi ve avukat. Eski Cumhurbaşkanı Vekili, 22. TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı.

Irak İslam Yüksek Konseyi veya eski adıyla Irak İslam Devrim Yüksek Konseyi Irak'ta faaliyet gösteren siyasi bir parti. Geleneksek destekçileri Şii görüşüne sahip çıkanlardır. Konseyin lideri 2003 yılı Ağustos ayında suikast sonucu öldürülene dek Ayetullah Muhammed Bekir el-Hakim'di. Ondan sonra kardeşi Abdül Aziz el-Hakim, onun ölümünden sonra ise Abdül Aziz el-Hakim'in oğlu Ammar el-Hakim konsey liderliğinde geçmiştir. Parti 2010 Irak parlamento seçimlerine dek Irak'taki en büyük ve etkili siyasi parti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lech Wałęsa</span> 2. Lehistan cumhurbaşkanı

Lech Wałęsa, Polonya İşçi Partisi önderi ve 1990-95 arası Polonya Cumhurbaşkanı olmuştur. 1983 Nobel Barış Ödülü sahibidir. Polonya'da sosyalist dönemin ilk bağımsız işçi örgütü Dayanışma Sendikası'na (Solidarność) başkanlık etmiş, çok partili düzene geçişte önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Doumergue</span> Fransız siyasetçi

Pierre-Paul-Henri-Gaston Doumergue, siyasi istikrarsızlıklarla dolu bir dönemde Üçüncü Cumhuriyet'in 12. cumhurbaşkanı olarak görev yapan Fransız devlet adamı.

1973 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, 13 Mart-6 Nisan 1973 tarihleri arasında 15 tur olarak yapıldı. 15. turda 635 milletvekilinin 557'si oylamaya katıldı ve Cumhuriyet Senatörü Fahri Korutürk, 365 oyla Cumhurbaşkanlığa seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Ankvab</span>

Aleksandr Zolotinska-ipa Ankvab, ;, Abhazya Başbakanı, eski Cumhurbaşkanı, siyasi parti Aitaira'nın bir önde gelen üyesi ve bir iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zillurrahman</span> 14. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Zillurrahman, eski Bangladeş devlet başkanı ve Avami üst düzey Başkanlık heyeti üyesi. Bangladeş Seçim Komisyonu tarafından 11 Şubat 2009'da Avami parlamento seçimlerinde sandalyelerin büyük çoğunluğu kazanmasından bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerinde on dokuzuncu devlet başkanı ilan edildi ve 12 Şubat 2009 tarihinde göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Vahid Hasan</span> 5. Maldivler devlet başkanı

Muhammed Vahid Hasan, Maldivler eski Cumhurbaşkanı ve Maldivler Millî Savunma Kuvvetleri Başkomutanı olan politikacı. Muhammed Naşid'in istifası üzerine 7 Şubat 2012 tarihinde devlet başkalığı görevine başladı. 2008'den 2012'ye kadar Maldivler'de seçilen ilk Devlet Başkanı Yardımcısı olarak görev yaptı. UNICEF'in Kıdemli Üyesi oldu ve Birleşmiş Milletler için çalıştı. Muhammed Vahid Hasan, Stanford Üniversitesi'nden doktora alan ilk Maldivlilerden birisidir. Vahid, 7 Şubat 2012 tarihinde Maldivler Devlet Başkanı olarak yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulla Yameen</span> 6. Maldivler devlet başkanı

Abdulla Yameen Abdul Gayum, , Maldivli siyasetçidir. Yameen, Asya kıtasına bağlı ada ülkesi olan Maldivler'de 2013 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mamun Abdül Gayyum</span>

Mamun Abdül Gayyum, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptıktan sonra 1978-2008 yılları arası Maldivler Cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir politikacıdır. Maldivler Milli Meclisi tarafından Cumhurbaşkanı olarak aday gösterilmiş ve 1978 yılında İbrahim Nasır'i yenerek Cumhurbaşkanı olmuştur. Gayyum Ekim 2008 başkanlık seçimlerinde yenildi. Muhalefet, Gayyum aktif siyasetten emekli olduğu Ocak 2010 yılına kadar Dhivehi Rayyithunge lideri olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Ancak, 2011 yılı Eylül ayında, Maldivler'de yeni kurulan İlerici Partisi (PPM) lideri olarak Maldiv siyasetine geri dönmüştür.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı</span> Kuzey Makedonyanın devlet başkanı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Sosyalist Partisi</span> Yemende sosyalist bir siyasi parti

Yemen Sosyalist Partisi, Yemen'de sosyalist bir siyasi partidir. 1978 yılında kurulan parti Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin halefi olup 1990 yılında Yemen'in birleşmesine kadar Güney Yemen'de iktidar olmuştur. Başlangıçta Marksist-Leninist olan parti, günümüzde demokratik sosyalist muhalefet partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Öncü Parti</span> Moritanyada bir siyasi parti

Ulusal Öncü Parti, Moritanya'da yasadışı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Moritanya bölgesel şubesidir.