İçeriğe atla

Muhammed Mustafa (ekonomist)

Dr.
Muhammed Mustafa
8. Filistin Başbakanı
Görevde
Makama geliş
31 Mart 2024
BaşkanMahmud Abbas
Yerine geldiğiMuhammed Iştiyye
Filistin Ekonomi Bakanı
Görev süresi
6 Haziran 2013 - 31 Temmuz 2015
Başbakan Rami Hamdallah
Yerine geldiğiBasim Huri
Yerine gelenAbir Odeh
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Ağustos 1954 (70 yaşında)
Kafr Sur, Ürdün Batı Şeriası
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Bağdat Üniversitesi (BS)
George Washington Üniversitesi (MS, PhD)

Muhammed Mustafa (Arapça: محمد مصطفى) Filistinli bir ekonomist, Filistin Yatırım Fonu (PIF) Yönetim Kurulu başkanı,[1] Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kıdemli ekonomi danışmanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi bağımsız üyesidir.

Mustafa, 31 Mart 2024'te Muhammed Iştiyye'nin istifasının ardından Filistin başbakanı oldu.[2] Mustafa daha önce Filistin başbakan yardımcısı (15. ve 16. hükûmetler, 2013-2014) ve Filistin ulusal ekonomi bakanı (16. hükûmet, 2014) olarak görev yapmıştı.[3]

Washington'daki Dünya Bankası Grubunda farklı sektörlerde üst düzey pozisyonlarda 15 yılı aşkın bir süre çalışmış olan Mustafa, hükûmet, küresel kurumlar ve akademi dünyasında geniş bir uluslararası deneyime sahiptir. Yatırım ve ekonomi konularında önde gelen bir uzman olan Mustafa, Kuveyt Hükûmeti'ne ekonomik reform konusunda iki yıl ekonomi danışmanlığı ve Suudi Arabistan Krallığı'nda Kamu Yatırımı Fonuna iki yıl danışmanlık yapmıştır.

Mustafa ayrıca mezun olduğu okul olan George Washington Üniversitesinde misafir profesör olarak ders vermiştir.

İlk yılları ve eğitimi

Mustafa 26 Ağustos 1954 tarihinde Batı Şeria'nın Kafr Sur kentinde doğdu. Çocukken ailesi Batı Şeria'daki evlerinden koparıldı ve Kuveyt'e sığındılar. Mustafa, Bağdat Üniversitesinden elektrik mühendisliği alanında lisans, George Washington Üniversitesinden yüksek lisans ve doktora derecesi aldı.[4]

Kariyeri

Mustafa şu anda Filistin Yatırım Fonunun Yönetim Kurulu başkanıdır. Mustafa, 2006-2013 yılları arasında PIF'in icra kurulu başkanı (CEO) olarak da görev yapmıştır. Mustafa'nın liderliği altında PIF, yaklaşık 60 yatırımı tamamlayarak Filistin'in önde gelen yatırımcısı haline gelmiş, 1,2 milyar dolarlık yabancı yatırımı teşvik etmiş ve Filistinlilere yaklaşık 75.000 istihdam sağlamıştır.[5] PIF'in CEO'su olarak Mustafa, Wataniya Mobile,[6] Amaar Gayrimenkul Yatırım Şirketi,[7] Al Reehan Gayrimenkul Yatırım Şirketi, Filistin Elektrik Üretim Şirketi, Khazanah Varlık Yönetimi Şirketi ve Küçük İşletmeler için Sharakat Fonu gibi Filistin'in önde gelen şirketlerinin kurulmasına öncülük etmiştir.

Başbakan yardımcısı olarak Mustafa, diğer sorumluluklarının yanı sıra 2014 Gazze Savaşı'nın ardından Gazze'nin yeniden inşasının başına getirildi.

Mustafa, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte. Ramallah, Batı Şeria, 3 Ocak 2014

PIF'e katılmadan önce Mustafa, küresel pazarlarda önde gelen uluslararası kuruluşlarda çalışmıştır. Dünya Bankası Grubunda çalıştığı süre boyunca Mustafa, ekonomik kalkınma ve reform, proje finansmanı, özel sektör gelişimi, telekomünikasyon özelleştirmesi ve altyapı gelişimi gibi sektörlerde çeşitli üst düzey görevlerde bulunmuştur. Dünya Bankası'ndaki görev süresi boyunca Mustafa, PalTel'in kurucu icra kurulu başkanı olarak çalışmak üzere izne ayrılmıştır.[8]

Nisan 2016'da Mustafa'nın adı Panama Belgeleri'nde yer almış ve Arap ülkelerinden Filistin Yönetimi'ne para transferini sağlamak için Mossack Fonseca'yı kullandığı iddia edilmişti.[9]

14 Mart 2024 tarihinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Muhammed Mustafa'yı başbakan olarak atadı.[2]

Kişisel yaşamı

Mustafa evli ve iki çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "PIF - Impact through Innovation". pif.ps. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  2. ^ a b "Territoires palestiniens: l'économiste Mohammad Mustafa nommé Premier ministre". Radio France International. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  3. ^ "If a Palestinian Minister Falls and No One Is Around to Hear It…". foreignpolicy.com. Foreign Policy. 1 Nisan 2015. 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016. 
  4. ^ "Mohammad Mustafa | World Economic Forum". Weforum.org. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016. 
  5. ^ "Palestine Investment Fund, Annual Report 2020" (PDF). 7 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Aralık 2021. 
  6. ^ "الوطنية موبايل". الوطنية موبايل. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  7. ^ "Amaar". amaar.ps. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  8. ^ "Mohammad A. Mustafa Ph.D.: Executive Profile & Biography - Businessweek". Bloomberg L.P. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016. 
  9. ^ "Panama Papers: The Power Players". International Consortium of Investigative Journalists. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1948 Arap-İsrail Savaşı</span> İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan ilk savaş

1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır. Yeni kurulan devletin sınırlarıyla ilgili, “Eretz İsrail” dışında hiçbir bildiri yoktu. Bunun hemen ardından ABD ve ertesi gün de Sovyetler Birliği İsrail'i tanıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz birlikleri bölgeyi terk etmeye başlamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yaser Arafat</span> Filistinin ilk devlet başkanı (1989–2004)

Yaser Arafat, tam adıyla Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, kod adı Ebu Ammar olan Filistinli lider. Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı olan Arafat, Filistin'in özerkliği için İsrail'e karşı mücadele etmiştir. Hayatının çoğunu 1958 ile 1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi. Önceleri İsrail'in varlığına karşı olmasına rağmen sonradan 1988 yılında, BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararını kabul ederek bu görüşünü değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Kurtuluş Örgütü</span> Filistinde milliyetçi paramiliter örgüt

Filistin Kurtuluş Örgütü, kısaca FKÖ veya uluslararası İngilizce kısaltmasıyla PLO olarak bilinen, bağımsız ve özgür bir Filistin kurmayı amaçlayan bir örgüttür. Temelleri 13-16 Ocak 1964'te Kahire'de toplanan Arap Birliği zirvesinde atılan örgüt, 29 Mayıs 1964 tarihinde Filistin Ulusal Konseyinin toplanmasının ardından 2 Haziran 1964 tarihinde kuruldu. Örgüt Arap devletleri arasındaki liderlik savaşı yüzünden Filistinliler tarafından değil, Arap devletleri tarafında özellikle de Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır'ın yoğun desteği ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halkbank</span> kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Halk Bankası A.Ş., kısaca Halkbank, Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kapsamında küçük ve orta büyüklükteki esnaf ve sanayiciye kolay ve ucuz kredi vermek amacıyla kurulan ve 23 Mayıs 1938'de faaliyete geçen bir kamu bankasıdır. ₺128.480 milyon aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oslo I Anlaşması</span>

Oslo I Anlaşması veya Oslo I, resmen Geçici Yönetim Düzenleme İlkelerinin Bildirgesi olarak adlandırılır ve Filistin-İsrail çatışması için bir dönüm noktasıdır. Bu görüşme, İsrail ile Filistin temsilcilerinin üst düzeyde ilk doğrudan yüz yüze anlaşma çabası olarak tarihe geçmiştir. Bu anlaşma görüşmeleri İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaların iki taraf arasında kalan nihai olarak çözecek bir anlaşma ve gelecekteki ilişkiler için bir çerçeve olarak düşünülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Gazze Hareketi</span>

Özgür Gazze Hareketi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya karşı oluşturulan uluslararası insan hakları örgütüdür. 2008'den bu yana ablukayı deniz yoluyla delmek amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlemektedir.

Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selam Feyyad</span> Filistinli siyasetçi

Selam Feyyad, Filistinli bir politikacı ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin hukuki anlaşmazlık altında iki tartışmalı Başbakanlarından biriydi. 15 Haziran 2007 tarihinde, "ulusal acil durum" temelinde, Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas tarafından haklı olduğu, Filistin Yasama Konseyi, Filistin Yönetimi parlamentosu tarafından teyit edilmemiştir. 19 Mayıs 2009 tarihinde tekrar görevlendirildi. Ayrıca, 17 Mart 2007 tarihinde Maliye bakanı oldu ve daha önce Haziran 2002-Kasım 2006 tarihlerinde de bu görevde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mario Draghi</span> İtalyan bankacı, ekonomist ve siyasetçi

Mario Draghi, İtalyan bankacı, ekonomist ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rami Hamdallah</span> Filistinli siyasetçi

Rami Hamdallah, Filistinli akademisyen ve siyasetçi. Nablus'ta, El-Nacah Ulusal Üniversitesi'nin rektörüdür. 2 Haziran 2013 tarihinde, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından eski başbakan Selam Feyyad'ın yerine yeni başbakan olarak atandı. 6 Haziran 2013 tarihinde resmen göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">İmad Hamis</span> 67. Suriye Başbakanı

İmad Muhammed Dib Hamis, 2016'dan 2020 yılına kadar Suriye Başbakanı olan Suriyeli siyasetçi. Daha önce 2011-2016 yılları arasında Elektrik Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Iştiyye</span>

Muhammed Iştiyye Filistinli bir siyasetçi. İştiye, 14 Nisan 2019 - 31 Mart 2024 tarihleri arasında Filistin Ulusal Yönetimi'nin başbakanıdır.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

Muhammed Yusuf Dahlan 29 Eylül 1961'de Han Yunus Mülteci Kampı, Han Yunus, Gazze Şeridi'nde dünyaya geldi. Künyesi Ebu Fadi Filistinli siyasetçi, Gazze'deki El Fetih'in eski lideri. Dahlan, altı çocuğun en küçüğü olarak Hamama'da mülteci bir ailede dünyaya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Filistin-Türkiye ilişkileri</span>

Filistin-Türkiye ilişkileri, Filistin ile Türkiye'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Mahmud ez-Zehhar Filistinli bir politikacıdır. Hamas'ın kurucu üyesi ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas liderliğinin bir üyesidir. Zehhar, Mart 2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'nde Hamas/"Değişim ve Reform" hükûmetinin kurulmasından yana, başbakan İsmail Haniye hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Bundan önce, Filistin Yasama Konseyi'ne başbakan olarak seçilen Hamas üyeleri arasında önemli bir aday olarak görülüyordu, çünkü o zamanlar örgütün en üst düzey yetkilisiydi. Hamas askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın bir üyesi olan oğlu, 5 Ocak 2008'de İsrail'in Gazze'de ateş açmasıyla öldürüldü.

Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'nin yönetimi Hamas tarafından yürütülmektedir ve bu yönetim genellikle Gazze'deki Hamas hükûmeti olarak anılmaktadır. Hamas yönetimi 2007'den 2014'e kadar ve 2016'dan itibaren İsmail Haniye tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Oslo Anlaşmaları</span> İsrail-Filistin barış sürecindeki anlaşmalar

Oslo Anlaşmaları, İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1993 yılında Washington, DC'de imzalanan Oslo I Anlaşması ve 1995 yılında Mısır'ın Taba kentinde imzalanan Oslo II Anlaşması'dır. Bu anlaşmalar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 242 sayılı kararı ve 338 sayılı kararı temelinde bir barış anlaşmasına ulaşmayı ve "Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını" yerine getirmeyi amaçlayan bir barış süreci olan Oslo sürecinin başlangıcına işaret ediyordu. Oslo süreci, Norveç'in Oslo kentinde yapılan gizli görüşmelerin ardından başladı ve hem FKÖ'nün İsrail'i tanıması hem de İsrail'in FKÖ'yü Filistin halkının temsilcisi ve ikili müzakerelerde bir ortak olarak kabul etmesiyle sonuçlandı.