İçeriğe atla

Muhammed Murad Bey

Murad Bey

Muhammed Murad Bey (1750 - 22 Nisan 1801), İbrahim Bey ile Mısır'daki Memlüklerin Çerkes asıllı lideri, süvari komutanı ve Mısır'ın İbrahim Bey ile birlikte ortak hükümdarıydı. Murat Bey, sıklıkla zalim olarak anlatılsa da bir o kadar enerjik, cesur bir savaşçı olarak bilinir.[1]

Muhammed Ebu Dhab'ın ölümünden sonra Memlük ordusunu Murad Bey, Mısır'ın idari görevlerini ise İbrahim Bey idare etmeye başlamıştı. Osmanlı'nın Memlük rejimini yıkamaya yönelik girişimlerinden başarı ile çıkan Memlükler, ayakta kalmayı başarmıştı. Ancak 1786 yılına gelindiğinde Mısır soruna kökten çözmek isteyen bir Osmanlı padişahı vardı: I. Abdülhamid. Kontrolünden çıkmış olan Mısır'ı zapt etmek için Abdülhamid, zamanın Kaptanı Deryası olan Cezayirli Gazi Hasan Paşa'ya emir verdi. Cezayirli Hasan Paşa, verilen görevi yerine getirmiş, Memlûk idaresini ortadan kaldırmayı başarmış ve Mısır'ın idaresini tekrar Osmanlı İmparatorluğu'na kazandırmıştı. Osmanlı Devleti, İsmail Bey'i, Mısır valisi olarak atadı. Ancak 1791'de, Hasan Paşa tarafından sınır dışı edilen Murat Bey, sürgünden beş yıl sonra Kahire'ye geri döndü ve kontrolü geri aldı.

Murat Bey, idareyi ele geçirmesinden 7 sene sonra Napolyon Bonapart'ın işgali ile karşı karşıya kaldı. Direniş için Memlük süvari birliği ile harekete geçti. Yeniçeriler'de harekete destek verdi. Ancak 13 Temmuz'da bizzat komuta ettiği Shubra Khit Savaşı'nı kaybetti. Sekiz gün sonra, 21 Temmuz'da İbrahim Bey ile birlikte Piramitler Savaşını gerçekleştirdi. Ancak yine bizzat yönettiği ordusu güçlü Fransız ordusunu yenemedi. Savaştan sonra İbrahim Bey, Sina'ya doğru kaçarken Murat Bey, önce Kahire'ye, sonra da Mısır'ın kuzeyine kaçtı. Murat Bey, buradan Napolyon'a karşı gerilla savaşı düzenlemeye başlamıştı. Murat Bey'i yakalamak için Kuzey Mısır'a doğru hareket eden Fransızlar; Dendera, Thebes, Edfu ve Philae'deki anıtları keşfettiler.

Murat Bey, ordusu ile birlikte Mısır'dan ayrılmak için Fransız kuvvetlerine para teklif etmişti. Ancak Murat Bey, çark ederek İngilizler'le iş birliği yaptı. Bu iş birliği ile Fransız ordusuna karşı hareket etmesi için İngiliz kuvvetlerinin İskenderiye, Damietta ve Rosetta'yı girmesine izin verdi. 1800'de Murat Bey, Napolyon'un Mısır'daki ordusunun başına geçirdiği Jean Baptiste Kléber ile barış yaptı. Kısa bir süre sonra yolculuğu esnasında hastalıktan öldü.

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Goldschmidt isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavalalı Mehmed Ali Paşa</span> Mısır ve Sudanın ilk Osmanlı valisi

Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Osmanlı paşası ve Mısır eyaletinin valisi, Kavalalılar Hanedanı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Mercidâbık Muharebesi</span> I. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu ile Kansu Gavri komutasındaki Memlük ordusu arasında gerçekleşen muharebe

Mercidâbık Muharebesi 24 Ağustos 1516 tarihinde I. Selim komutasındaki Osmanlı Devleti ordusu ile Kansu Gavri komutasındaki Memlûk Devleti ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Suriye'nin Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı ordusunun mutlak zaferiyle sonuçlanmıştır. Muharebenin sonucunda Memlûk Sultanı Kansu Gavri ölmüş, Memlûk kuvvetleri bozulmuş ve Suriye toprakları Osmanlı Devleti egemenliğine açılmıştır. Jane Hathaway'ın yazdığına göre Kansu Gavri'nin cesedi hiç bulunamadı ve çok geçmeden, onun cinler tarafından alınıp kaçırıldığına dair rivayetler yayıldı. Memlük İmparatorluğu, kuruluşundan beri, tarihi boyunca böyle bir meydan muharebesi kaybetmemiş ve hiçbir hükümdarını muharebe meydanında bırakmamıştır. Moğollar, İlhanlılar, Timur bile Memlükler'i böylesine bir mağlubiyete uğratamamışlardır. Bu bozgundan sonra Mısır'ı değilse bile, Suriye, Lübnan, Filistin, hatta Hicaz'ı Osmanlılar'ın eline düşmekten koruyabilecek hiçbir kuvvet kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hasanpaşa, İnegöl</span>

Hasanpaşa, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezzâr Ahmed Paşa</span> Bir Osmanlı paşası

Cezzar Ahmed Paşa, Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziri. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Piramitler Muharebesi</span> Napolyonun Mısıra çıkışı

Piramitler Muharebesi, 21 Temmuz 1798 tarihinde Mısır'daki Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile yerel Memlûk kuvvetleri arasında meydana gelen çatışma.

<span class="mw-page-title-main">Cezayirli Gazi Hasan Paşa</span> 155. Osmanlı sadrazamı

Cezayirli Gazi Hasan Paşa, 18. yy'ın ikinci yarısında Kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapan Palabıyık lakaplı Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1799)</span> Askeri harekat

Akka Kuşatması ya da Akka Müdafaası, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

Nâsıreddin Muhammed Bey Dulkadiroğulları Beyliği'nin beşinci hükümdarı ve altıncı Osmanlı padişahı II. Murad'ın dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulutkapan Ali Bey</span>

Bulutkapan Ali Bey, XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti’ne isyan ederek Mısır, Hicaz ve Suriye’de yarı otonom bir hükûmet kurmaya çalışmış Gürcü asıllı Kölemen beyidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Bey (Memlük)</span> Mısır memlüklüleri lideri

İbrahim Bey (Memlük) (1735-1817), Muhammed Murad Bey ile Mısır'daki Memlüklerin lideri ve Mısır'ın idareden sorumlu yöneticisiydi.

Muhammed Ebu Dehab (1735-1775), Memlük Emiri ve Mısırın yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Muharebesi (1516)</span> Muharebe

Gazze Muharebesi ya da Han Yunus Muharebesi, Sadrazam Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Canberdi Gazâlî komutasındaki Memlük ordusu arasında 1516 sonlarında, Gazze yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Seferi (1786-1787)</span>

Mısır Seferi, Cezayirli Gazi Hasan Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Mısır'a çıkarma yaparak Osmanlı idaresine karşı gelen Mısır Memlûk Beylerinin ayaklanmasını bastırdığı askerî harekât.

1797'de Osmanlı İmparatorluğu ←→ 1799'da Osmanlı İmparatorluğu
Bu sayfada 1798 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Haneke Muharebesi</span>

Haneke Muharebesi, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Paşa'nın Mısır iktidarı olması</span>

Mehmed Ali Paşa'nın Mısır iktidarı olması, Osmanlı İmparatorluğu, Mısır'ı yüzyıllarca yöneten Mısırlı Memlûklar ve Osmanlı'nın hizmetindeki Arnavut paralı askerler arasındaki uzun, dört yönlü bir iç savaşın ardından Mısır'da iktidara geldi. Çatışma, Ali liderliğindeki paralı askerlerin zaferiyle sonuçlandı.