İçeriğe atla

Muhammed Mirmuhammedi

Muhammed Mirmuhammedi
سید محمد میرمحمدی‎
DoğumSeyyid Muhammed Mirmuhammedi
1948
Kum, İran
Ölüm2 Mart 2020 (72 yaşında)
İran
Ölüm sebebiCOVID-19
MeslekPolitikacı
Tanınma nedeniAli Hamenei'nin baş danışmanı

Seyyid Muhammed Mirmuhammedi (Farsça: سید محمد میرمحمدی‎; 1948, Kum, İran – 2 Mart 2020), İranlı siyasetçi.

Yaşamı ve kariyeri

Mirmuhammedi 3 Mart 1949'da Kum, İran'da doğdu. İran'ın dini lideri Ali Hamenei'nin baş danışmanı olarak görevlendirildi. 2001-2005 yılları arasında İslam İstişare Teşkilatı üyesi ve İran İslami Cumhuriyeti Partisi merkez konseyi üyesi olarak görev aldı. İranlı devlet adamları Hamenei ile Haşimi Rafsancani başkanlıkları döneminde genelkurmay başkanı ve İran İslam Medeniyeti Partisi genel sekreterliğini yürüttü. Son görevi Ayrıca 2018'den 2020'deki ölümüne kadar İran Uygunluk Seçici Kurulu üyeliği idi.

Ölümü

Mirmuhammedi 2 Mart 2020'de Tahran'da kaptığı COVID-19 nedeniyle 70 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Expediency Council member Mohammad Mirmohammadi dies". Tehran Times (İngilizce). 2 Mart 2020. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hatemi</span> 5. İran cumhurbaşkanı

Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran'nin 5. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">İran-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İran ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti'nin İran ile süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Behişti</span>

Muhammed Hüseyin Behişti, İranlı din âlimi ve yazar, İslam devrimi'nin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Mutahhari</span>

Murtaza Mutahhari, İranlı alim, din bilgini, filozof, üniversite hocası ve siyasetçidir. Ali Şeriati'yle birlikte 1979 İran İslam Devrimi'nin entelektüel zemininin hazırlayıcılarındandır.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Bakanlığı (İran)</span>

İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı İran İslam Cumhuriyeti'nin temel istihbarat teşkilatı ve İran İstihbarat Topluluğu üyesidir. Ayrıca VAJA olarak bilinir ve daha önce VEVAK ya da MOIS olarak bilinirdi. Önceki rejimin istihbarat aygıtını devraldığı zaman başlangıçta, SAVAMA olarak biliniyordu. Bakanlık işin doğası gereği yurt içinde ve yurt dışında İran'ın üç "egemen" bakanlık kuruluşundan biridir.

İran Arapları,, İran'da yaşayan Arap halkı. İran nüfusunun %2'sini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ruhani</span> 7. İran cumhurbaşkanı

Hasan Ruhani, İranlı siyasetçi, din adamı, hukukçu ve İran'ın 7. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Bazergan</span> 75. İran Başbakanı

Mehdi Bazergan, İranlı akademisyen, uzun zamandan beri demokrasi yanlısı bir eylemci ve İran'ın geçici hükûmetinin başındaydı ve 1979 İran Devrimi'nden sonra İran'ın ilk başbakanı oldu. Kasım 1979'da İran rehine krizi olayını protesto etmek ve hükûmetinin bunu önleme konusundaki başarısızlığının ardından başbakanlık görevinden istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hüseyin Musevi</span> İranlı siyasetçi ve sanatçı

Mir Hüseyin Musevi Hamene 1981-1989 yılları arasında İran'ın yetmiş dokuzuncu ve son Başbakanı olarak görev yapan İranlı bir reformist politikacı, sanatçı ve mimar. 2009 başkanlık seçimlerinde reformist bir adaydı ve nihayetinde seçim sonrası çıkan huzursuzluklarda muhalefet lideriydi. Musevi, İran Bilim Akademisi başkanlığını 2009'da muhafazakâr otoriteler tarafından kaldırılıncaya kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Laricani</span>

Sadık Erdeşir Laricani veya bilinen adıyla Amuli Laricani, İranlı din adamı, muhafazakâr bir politikacı ve 1979 İslam devriminden sonra İran'ın yargı sisteminin beşinci başkanı.

<span class="mw-page-title-main">1981 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri</span> İranda 1981 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi

Önceki cumhurbaşkanı Ebu'l-Hasan Beni Sadr'ın 21 Haziran'da parlamento tarafından azledilmesinin ve 22 Haziran'da dini lider Ruhullah Humeyni tarafından görevden alınmasının ardından, Temmuz 1981 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Temmuz 1981 tarihinde düzenlendi. Seçim, önceki başbakan Muhammed Ali Recai'nin 14.573.803 oydan 13.001.761'ini (%89) kazanması ve cumhurbaşkanı seçilmesi ile sonuçlandı. Seçime katılım oranı % 65.29 idi.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma Rehber</span> İranlı siyasetçi

Fatıma Rehber, İranlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şeyhülislam</span>

Hüseyin Şeyhülislam, İranlı siyasetçi, aktivist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Davud Monşizade</span> İranlı Nazi destekçisi

Davud Monşizade SUMKA'nın kurucusudur. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da, savaştan sonra ise İran'da Nazizm'i desteklemiştir. Daha sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde İran Dilleri bölümünde profesör olmuştur.

Rıza Muhammedi Lengerudi, Ayetullah rütbesi olan İranlı din adamı. Lengerud kasabasında İran dinî lideri Ali Hamenei'nin temsilcisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Şabani</span>

Nasır Şabani, İranlı general ve İslam Devrim Muhafız Gücü (IRGC) komutanı.

<span class="mw-page-title-main">İran felsefesi</span> Doğu felsefesinin bir kolu

İran felsefesi veya Fars felsefesi, Doğu felsefesinin bir parçası olup, oldukça zengin ve eski bir tarihe sahiptir. İran felsefesi'nin kökeni eski İran'da Hint-İran kökleriyle ortaya çıkan ve Zerdüşt öğretilerinden büyük ölçüde etkilenen, felsefi gelenek ve düşünceler zamanına kadar uzanmaktadır. Pers bölgesinde bağımsız felsefi düşüncenin ortaya çıkışını, M.Ö. 1500’ler de Avesta metinleri aracılığı ile tarihleyen Hint-İranlılar’dan öğrenmekteyiz. Zerdüşt'ün görüşlerinin, Yahudilik ve Orta Platonizm dönemi fikirleri aracılığıyla, Batı Avrupa kültürlerini de etkilediğini görmekteyiz.

Bedri Hüseyni Hamenei, İran Dinî Lideri Ayetullah Ali Hamenei'nin kız kardeşi.